Oppo RX17 Neo: uitstekende hardware, slechte software

© PXimport

Oppo RX17 Neo: uitstekende hardware, slechte software

Geplaatst: 17 december 2018 - 16:28

Aangepast: 14 december 2022 - 13:36

Rens Blom

De Chinese telefoongigant Oppo zet voet op Nederlandse grond. Het nieuwste toestel is de RX17 Neo, een mid-range smartphone met innovatieve features als een vingerafdrukscanner onder het scherm. Hoe presteert de telefoon? We onderzoeken het in deze Oppo RX17 Neo review.

Kijk je naar de Oppo RX17 Neo, dan zou je niet verwachten dat de telefoon 349 euro kost. Het toestel oogt futuristisch en luxer dan de meeste concurrenten in zijn prijsklasse. De voorkant bestaat bijna helemaal uit scherm, met enkel bovenin een smalle inkeping (notch) waar de microfoon, lichtsensor en frontcamera achter schuilgaan. De plastic achterkant is glanzend rood of blauw met paars, waarbij de exacte kleur afhangt van hoe het licht op de behuizing valt. Dat is gaaf, al trekt het plastic wel vingerafdrukken, haren en stof aan. Het materiaal voelt ook wat goedkoop aan, al lijkt de bouwkwaliteit van de telefoon wel in orde.

Het grote 6,4 inch scherm heeft een full-hd-resolutie en oogt daarom scherp genoeg. Het gebruikte oled-paneel biedt bovendien een hoog contrast en mooie kleuren. De Oppo RX17 Pro en OnePlus 6T (OnePlus is een zusterbedrijf van Oppo) hebben op papier hetzelfde scherm, en volgens mij is dat ook echt zo.

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Media has no description

© PXimport

Vingerafdrukscanner onder het scherm

Steeds meer dure smartphones hebben een vingerafdrukscanner onder het display. Denk aan de Huawei Mate 20 Pro en OnePlus 6T, maar ook de Oppo RX17 Pro. Opvallend is dat de RX17 Neo over dezelfde scanner beschikt; een primeur in dit prijssegment.

De scanner herkent je vingerafdruk als je je vinger op de aangewezen plaats op het display legt. Dit vergt wat gewenning, maar na enkele dagen werkt het prima. Ik vind de scanner niet onderdoen voor die op de Mate 20 Pro, de telefoon die ik hiervoor gebruikte. Houd er wel rekening mee dat dit type vingerafdrukscanner niet zo snel is als een ‘normale’ vingerafdrukscanner. Ook weigert hij iets vaker, bijvoorbeeld omdat je je vinger nét niet goed op het scherm houdt of omdat je vinger nat is.

Waarom Oppo de RX17 Neo voorziet van een scanner onder het scherm, is me niet duidelijk. Enerzijds is het natuurlijk een gave vernieuwing, zeker op een mid-range smartphone. Aan de andere kant werkt het oudere type scanner simpelweg beter, en had ‘ie prima op de achterkant gekund.

Oppo RX17 Neo: uitstekende hardware, slechte software-15082296

© CIDimport

Zee aan opslagruimte

Niet alleen de scanner onder het beeldscherm is een opvallende feature van de Oppo RX17 Neo. De hoeveelheid opslaggeheugen doet de wenkbrauwen ook fronzen. Waar de meeste middenklasse smartphones over 32GB of 64GB opslagruimte beschikken, heeft het Oppo-toestel maar liefst 128GB aan boord. Hiervan is zo’n 118GB te gebruiken, wat enorm veel is. Mocht het tóch te weinig zijn, dan kan je een micro-sd-kaartje in de telefoon stoppen.

Onder de motorkap van de RX17 Neo is een Snapdragon 660-processor geplaatst. Die is iets ouder, maar staat bekend om zijn rappe prestaties en energiezuinigheid. Ook de Oppo-smartphone draait vlot, wat mede te danken is aan het werkgeheugen van 4GB. Dat is genoeg om zonder problemen te wisselen tussen recent gebruikte apps. Over apps gesproken: alle populaire apps en games werken soepel. De zwaarste spellen zijn minder goed speelbaar, maar dat kunnen we een telefoon in dit prijssegment niet kwalijk nemen.

De Oppo RX17 Neo is uitgerust met bluetooth 5.0, gps en wifi (2,4GHz en 5GHz). Een nfc-chip ontbreekt helaas, dus de telefoon gebruiken om contactloos te betalen, is niet mogelijk.

Oppo RX17 Neo: uitstekende hardware, slechte software-15082296

© CIDimport

Oppo RX17 Neo: uitstekende hardware, slechte software-15082296

© CIDimport

Oppo RX17 Neo: uitstekende hardware, slechte software-15082296

© CIDimport

Accuduur

De accu is 3600 mAh groot, wat gemiddeld is voor dit type telefoon. De vergelijkbare OnePlus 6 en 6T hebben accu’s van 3400 mAh en 3700 mAh, bijvoorbeeld. De Oppo RX17 Neo gaat zonder problemen een dag mee. ’s Nachts opladen is wel vereist, en dat gebeurt helaas via een verouderde micro-usb-aansluiting. Een micro-usb-kabel past maar op één manier in de telefoon en laadt trager op dan een usb-c-kabel. Oppo levert een VOOC-snellader mee. Die valt in de praktijk wat tegen: de accu volledig opladen duurt bijna twee uur. Draadloos opladen is niet mogelijk, al geldt dat voor de meeste mid-range telefoons.

Camera's

Achterop de RX17 Neo is een dubbele camera geplaatst. De primaire lens heeft een resolutie van 16 megapixel en maakt overdag mooie foto's. Scherp, met een goed contrast en levendige kleuren. 's Nachts staat de camera ook zijn mannetje, wat deels te danken is aan het grote f/1.7-diafragma. Hierdoor vangt de lens meer licht op en maakt hij scherpere foto's dan de gemiddelde mid-range smartphone.

De secundaire 2 megapixel-lens wordt op de Oppo-telefoon gebruikt om scherpte-diepte-foto's vast te leggen. Bij dit zogeheten bokeh-effect vervaagt de achtergrond rondom een persoon of object, zodat die meer naar voren komt. Dit werkt prima, zoals dat voor veel mid-range-toestellen prima werkt.

Oppo RX17 Neo: uitstekende hardware, slechte software-15082296

© CIDimport

Oppo RX17 Neo: uitstekende hardware, slechte software-15082296

© CIDimport

Oppo RX17 Neo: uitstekende hardware, slechte software-15082296

© CIDimport

Software

Op de Oppo RX17 Neo is Android 8.1 (Oreo) geïnstalleerd. Desgevraagd laat een woordvoerder van Oppo weten dat er gewerkt wordt aan een update naar versie Android 9.0 (Pie), al weet het bedrijf nog niet wanneer de update beschikbaar komt. Op moment van schrijven draait de telefoon op de veiligheidsupdate van 5 november. Google brengt maandelijks een update uit, maar Oppo brengt slechts eens per drie maanden een update naar zijn smartphones. Dat valt tegen. Oppo zegt dat het in de toekomst vaker veiligheidsupdates wil vrijgeven, maar noemt geen details.

Wat wel duidelijk is, is dat de ColorOS-schil van Oppo niet de meest gebruiksvriendelijke is. De software is flink anders dan de standaard Android-versie, zowel visueel als qua features. ColorOS bevat extra (commerciële) apps als Facebook, verandert zaken als het notificatiesysteem en voegt onnodige dingen als een virusscanner toe.

De meest normale dingen werken anders en waarom is mij volstrekt onlogisch. Met de softwareschillen van Huawei en Xiaomi kan ik niet zo goed opschieten, en dat geldt ook voor Oppo's ColorOS.

Oppo RX17 Neo: uitstekende hardware, slechte software-15082296

© CIDimport

Oppo RX17 Neo: uitstekende hardware, slechte software-15082296

© CIDimport

Oppo RX17 Neo: uitstekende hardware, slechte software-15082296

© CIDimport

Conclusie

De Oppo RX17 Neo is een telefoon met uitstekende hardware, waaronder veel opslaggeheugen en een vingerafdrukscanner onder het scherm. Ook het goede oled-display en de prima prestaties van het toestel laten een goede indruk achter. Tel daarbij op dat de RX17 Neo een luxe ontwerp heeft en je hebt een smartphone met kleine minpunten zoals een oude usb-poort en geen nfc.

De voornaamste reden om de Oppo-smartphone links te laten liggen, is de ColorOS-software. Wie een meer kale Android-versie prefereert, doet er goed aan om verder te kijken. Vormt ColorOS geen probleem, dan is de Oppo RX17 Neo één van de beste mid-range smartphones van dit moment.

8,0

Ons oordeel

Oppo RX17 Neo

Pluspunten

Premium uitstraling en gave kleuren

Veel opslaggeheugen

Vingerafdrukscanner onder het scherm

Prestaties

Minpunten

Vingerafdrukscanner werkt niet zo goed als een 'normale' scanner

ColorOS

Plastic achterkant

Micro-usb en geen nfc

Conclusie

**Prijs** € 349,- **Kleuren** rood en blauw/paars **OS** Android 8.1 (Oreo) **Scherm** 6,41 inch oled (2340 x 1080) **Processor** 2 GHz octacore (Snapdragon 660) **RAM** 4 GB **Opslag** 128 GB **Batterij** 3.600 mAh **Camera** 16 en 2 megapixel dualcam (achter), 25 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps **Formaat** 16 x 7,5 x 0,74 cm **Gewicht** 156 gram **Overig** dualsim, micro-usb, 3,5mm **Website** [www.oppo.com](https://www.oppo.com/nl/smartphone-rx17-neo/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000