De Oppo RX 17 Pro is gewoon een OnePlus 6T
De Chinese smartphonemaker Oppo is sinds kort ook actief in Nederland en biedt nu de Oppo RX 17 Pro aan. Het toestel voelt echter als een déjà-vu, vanwege de OnePlus 6T. Hoe kan dat?
Oppo en OnePlus hebben hetzelfde moederbedrijf: BBK Electronics, waar ook de (hier) wat minder bekende merken Vivo en Realme onder vallen. Wellicht zeggen de meeste merknamen je niet veel, want het Europese marktaandeel is nog niet heel groot. In 2017 heeft BBK Electronics Huawei en Apple voorbijgestreefd qua smartphoneproductie, en neemt nu een tweede plaats in achter Samsung.
Ontkennen
Wanneer ik woordvoerders van zowel OnePlus als Oppo spreek, wordt in alle toonaarden ontkend dat de bedrijven op wat voor manier dan ook samenwerken of productie delen. Het zijn zusterbedrijven, Oppo is geen moederbedrijf. Dat Oppo Electronics investeerder en enige aandeelhouder van OnePlus is en CEO Pete Lau tot 2013 vice-president was bij Oppo voordat hij OnePlus oprichtte stellen de argumenten van de woordvoerders ter discussie. De bedrijven zijn toch wat meer in elkaar verstrikt, dan ze doen voorkomen.
Want de discussie of het twee losse smartphonemakers zijn, of dat OnePlus een submerk is van Oppo wordt in leven gehouden door de smartphones die de fabrikanten uitbrengen. De gelijkenissen zijn niet toevallig meer.
Oppo RX 17 Pro of OnePlus 6T
De voorgaande OnePlus-smartphones hadden een Oppo-evenknie. Maar nu Oppo-smartphones sinds kort ook in Nederland verkrijgbaar zijn, hebben we de mogelijkheid de twee recentste evenknieën met elkaar te vergelijken: de Oppo RX 17 Pro en de OnePlus 6T. De foto’s zeggen genoeg...
©PXimport
©PXimport
Het formaat is identiek, evenals de behuizing en de plaatsing van de knoppen, camera’s en andere onderdelen. Nog minder subtiel is het schermpaneel, dat even groot is, dezelfde dunne schermranden heeft en exact dezelfde druppelvormige scherminkeping (notch) aan de bovenzijde.
Minieme verschillen die te vinden zijn, zullen in het productieproces weinig extra werk opgeleverd hebben. Zo is er uit de behuizing van de OnePlus een gaatje gevijld voor de alert slider en heeft de slijptol voor Oppo wat extra ruimte voor een derde cameralens gecreëerd (die overigens nog niet werkt, pas na een software-update), net als een ander plekje voor het simkaartvakje. De zwarte en witte glaspanelen zijn gereserveerd voor de achterzijde van de OnePlus, terwijl Oppo het mag doen met fraaie groene en blauwe kleuren.
Intern
Ook van binnen zijn de toestellen vrijwel identiek. Het opslag- en werkgeheugen is hetzelfde. De vingerafdrukscanner onder het scherm, de accucapaciteit... en zo kan ik nog wel even doorgaan. Oppo moet het doen met een wat tragere Snapdragon-processor, maar krijgt wel de superieure snellaadtechniek Super VOOC.
Beide merken zijn wel verantwoordelijk voor hun eigen software-schil over Android. Wat ook zijn invloed heeft op onder andere de prestaties van de camera’s.
Woordvoerders van zowel OnePlus als Oppo, ontkennen in alle toonaarden dat de bedrijven op wat voor manier samenwerken of productie delen.
-
Theorieën
Kortom, de gelijkenissen zijn niet subtiel. Het voedt ook theorieën, die best plausibel klinken, maar lastig uit te zoeken zijn. Bijvoorbeeld de theorie dat OnePlus met de 6T geen keuze had om de koptelefoonpoort te behouden. Hier was simpelweg geen plaats voor in de behuizing die Oppo had ontwikkeld. Dat zou het marketing-gezichtsverlies van OnePlus goed kunnen verklaren, want tot de release van de OnePlus 6T was de koptelefoonpoort een van de favoriete features van de OnePlus-marketeers.
Oppo of OnePlus?
Dat de twee smartphonefabrikanten met elkaar vergeleken worden, dat zal nooit veranderen. De PR eromheen kan echter wel wat duidelijker (of wellicht eerlijker?). Dat verandert echter niets aan het feit dat Chinese fabrikanten als Oppo, OnePlus, Huawei, Vivo en Xiaomi de wereld aan het veroveren zijn. Europa is nu aan de beurt. Dat doen ze met uitstekende smartphones, en zowel die van Oppo als OnePlus zijn zeker de moeite waard.