Categorie
Klimaatbeheersing
Split of monoblock warmtepomp: dit zijn de verschillen
Een warmtepomp een milieuvriendelijke oplossing voor klimaatbeheersing. Zo'n systeem helpt de verwarmingskosten te drukken en de CO2-uitstoot met 50 procent te verminderen. Er zijn twee typen om uit te kiezen: de split warmtepomp of de monoblock warmtepomp. Er bestaat nogal wat verwarring over de verschillen. Daar brengen we nu verandering in.
Waar voor je geld: 5 slimme thermostaten van max 260 euro
Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een thermostaat waarmee je de temperatuur in huis (op afstand) kunt reguleren? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.
Gezellig bij de cv-kachel: combineer warmte en sfeer in huis
Een knisperend houtvuur op een koude winteravond is het toppunt van gezelligheid, maar het blijft een van de minst efficiënte manieren om het huis te verwarmen. Zo'n haard wordt doorgaans alleen ingezet als aanvullende warmtebron. Toch kun je deze energie veel efficiënter gebruiken zodat niet alleen de woonkamer maar het hele huis profiteert van de haard, hout- of pelletkachel.
Buiten is het koud, binnen gezellig warm dankzij de airco
Bij een airco denken we aan snikhete zomers en plaknachten. Maar wist je dat je er in de winter of tussenseizoenen ook mee kunt verwarmen? Bij veel airco's ligt de nadruk op verkoeling en is het feit dat je er ook mee kunt verwarmen eerder een bijkomstigheid. ID.nl zoekt uit hoe efficiënt dit werkt.
Wandverwarming: lekker warm in de kamer via je knuffelmuur
Terwijl vloerverwarming meestal tijdens de bouwfase wordt aangebracht, bestaat er ook wandverwarming die zelfs bij de meeste renovaties gemakkelijk toepasbaar is. Het systeem werkt ongeveer hetzelfde als vloerverwarming, maar heeft toch wel enkele bijzondere kenmerken. In combinatie met een warmtepomp kun je hiermee zelfs koelen.
Best wel belangrijk: controleer regelmatig je cv-ketel!
Je zult het misschien al hebben gemerkt: het zogeheten stookseizoen is begonnen. Het wordt kouder, dus we zetten weer voorzichtig de verwarming of kachel thuis aan. Cv-ketels vergen echter wel onderhoud. Volgens Techniek Nederland is het belangrijk dat dit goed en regelmatig gebeurt. Maar hoe regel je dat en waar moet je op letten?
Vijf valkuilen bij het gebruik van je luchtontvochtiger - voor voorkom je ze!
Niet iedereen heeft het geluk in een huis te wonen waarin het klimaat goed geregeld kan worden. Oudere huizen zijn soms zo lek als een mandje, waardoor ze ook behoorlijk vochtig kunnen zijn. Ontvochtigers kunnen daarbij helpen – maar alleen bij correct gebruik.
Een rookkanaal voor de houtkachel of haard, doe het meteen goed!
Je hebt ergens een houtkachel op de kop getikt die de blikvanger wordt in de woonkamer. Alleen moet je nog het rookkanaal monteren. Dit lijkt een simpel klusje, maar toch is het goed om op enkele belangrijke dingen te letten. En wat moet je precies kopen?
De vuilafscheider: verleng de levensduur van je cv-installatie
Zelfs al let je extra op bij het vullen en bijvullen van je verwarmingsinstallatie, het cv-water wordt na een tijdje behoorlijk vies. Eigenlijk is dat onvermijdelijk. Wanneer dit vuil zich te veel ophoopt, kan dat voor problemen zorgen. Deze ellende kun je voorkomen door een vuilafscheider te plaatsen. Zo’n toevoeging is niet duur en toch verlengt hij de levensduur van de verwarmingsinstallatie.
Koelen zonder vochtproblemen: alles over de condensafvoer van je airco
Tijdens een warme zomer laten veel mensen een airco installeren. Zo'n airconditioner koelt de lucht, verlaagt de luchtvochtigheid en zorgt voor een aangenaam binnenklimaat. Condenswater is daarbij onvermijdelijk, dus een goede condensafvoer is net zo belangrijk als de andere functies van de airco.
97 procent is tevreden: dit is waarom Nederlanders dol zijn op hun airco
Uit de Nationale Energiemonitor 2023-2024, een groot onderzoek onder bijna 8000 Nederlanders, blijkt dat 21 procent van de ondervraagden een vaste airco in huis heeft – om te koelen in de zomer en/of te verwarmen in de winter. 1 op de 5 dus: en bijna allemaal zijn ze tevreden. Twijfel je nog over vaste airconditioning? Lees dan verder om te zien wat gebruikers er over te zeggen hebben.
Waar voor je geld: 5 krachtige statiefventilators met een lekker briesje
Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een krachtige statiefventilator? Vandaag hebben we vijf interessante producten voor je gespot.
Waar voor je geld: 5 zéér goedkope airco's van max 250 euro
Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een goedkope airco om je huis tijdens zomerse dagen koel te houden? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.
De hitte komt eraan: hoe houd je je huis (en je hoofd) koel?
Worstel je tijdens zomerse dagen met een oververhit huis? Je bent niet alleen! Eén op de drie Nederlandse huishoudens heeft moeite om de woning koel te houden. Ontdek in dit artikel praktische en betaalbare oplossingen voor een koel huis, zelfs zonder airconditioning. Of je nu in een huurwoning, flat of ouder huis woont, onze tips helpen je een comfortabel binnenklimaat te creëren. Bereid je voor op een koele zomer!
Hoe krachtig moet de airco zijn?
Een airco biedt comfort bij warm en vochtig weer. Maar voor optimale prestaties en energie-efficiëntie moet de capaciteit wel passen bij de ruimte. Houd dus rekening met de kenmerken van de kamer, je leefstijl en de situatie. Een slaapkamer vraagt om een ander systeem dan een woonkamer. Daarom is het verstandig om voor de aankoop eerst de benodigde koelcapaciteit te berekenen.
Aanbevolen voor jou
Blijf op de hoogte met de wekelijkse ID.nl
nieuwsbrief!
* Door op bovenstaande knop te klikken ga je akkoord met het privacy-statement van Reshift Digital B.V. Je kunt je voorkeuren na inschrijven op elk moment aanpassen via de persoonlijke link in elke mailing.