OnePlus 6T - Gesetteld
De OnePlus 6T smartphone is een kleine upgrade ten opzichte van zijn voorganger, de OnePlus 6, die afgelopen voorjaar uit kwam. Toch is het een grote stap voor OnePlus, dat van koers verandert. Een misstap of logische koers?
De vraag die ik in het intro stelde wordt eigenlijk min of meer al beantwoord in het specificatieblok hierboven. De OnePlus 6T is eerder een zijstap dan een stap vooruit. Financieel zal de OnePlus 6T het bedrijf geen windeieren leggen: dankzij een deal met T-Mobile in de VS zal OnePlus ongetwijfeld grote verkoopsuccessen boeken in een (voor hun) relatief nieuwe markt: de VS.
Ook de verkoop van (draadloze) headsets zal ongetwijfeld een vlucht nemen dankzij de beslissing om de koptelefoonpoort weg te laten. Ook nog: wanneer je de OnePlus 6T uit de doos haalt krijg je een sticker te zien die waarschuwt tegen het gebruik van screenprotectors van andere merken, deze zouden de werking van de vingerafdrukscanner (die onder het scherm zit) kunnen benadelen. Hoewel dat natuurlijk logisch is, zou je haast denken dat de OnePlus 6T meer is ontwikkeld naar de wens van de financiële afdeling, dan van de gebruikers en enthousiaste communnity waar OnePlus graag over opschept. De tweestrijd tussen dubieuze keuzes en het tevreden houden van trouwe fans is al zichtbaar voordat je het toestel aan zet. Naast de waarschuwingssticker, kom je in de doos een brief van CEO Carl Pei tegen, die je welkom heet bij de ‘OnePlus Community’.
OnePlus is een andere koers gaan varen. Tot voorheen was OnePlus een smartphonemaker die het beste van andere topsmartphones overnam en samenvoegde in een smartphone die half zo duur was: wat de slogan ‘Never Settle’ en bijnaam ‘Flagship Killer’ eer aan deed. De OnePlus 6T laat die koers varen. Niet alleen met gemaakte keuzes, ook kunnen de prijzen dit niet meer rechtvaardigen: de OnePlus 6T kost 559 euro, wat duurder is dan een andere, betere ‘flagship’: de Galaxy S9 van Samsung, waarvan de prijs flink gedaald is de afgelopen weken. LG’s G7 Thinq zelfs 460, en hoewel deze als smartphone niet beter is dan de OnePlus 6T, scheelt het wel honderd euro.
De koers van OnePlus is ook op een andere manier aangepast, in plaats van volgen wil de smartphonemaker zelf innoveren. Dat uit zich bij de 6T in een vingerafdrukscanner onder het scherm. Hiermee is OnePlus (samen met Huawei’s Mate 20 Pro) de eerste in Nederland die dit aanbiedt. Hoe goed de innovaties van OnePlus zijn, zien we in deze 6T.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
De 'unboxing' van de OnePlus 6T is een tenenkrommende ervaring.
OnePlus 6 versus 6T
De OnePlus 6T verschilt op papier weinig van de OnePlus 6, die uitstekend uit de review kwam. Sterker nog, tussen het reviewen door is de OnePlus 6 steevast de smartphone die ik persoonlijk gebruik. Vooral dankzij de fijne Androidschil Oxygen OS, kom ik toch altijd weer terug bij OnePlus. De specificaties zijn hetzelfde: de Snapdragon 845-processor, met (afhankelijk van de versie die je kiest) 6 of 8GB aan werkgeheugen. Ideaal, je kunt bij wijze van spreken een app die je een week geleden voor het laatst gebruikt hebt uit de recente apps weergave oproepen om verder te gaan waar je gebleven bent. De versie met 64GB opslag is er niet meer, je kunt 128GB of 256GB kiezen, wat ruim genoeg is om het gebrek aan geheugenkaartslot voor lief te nemen. Aan de achterzijde zit dezelfde dualcam.
Het is toch wat eigenaardig, dat de OnePlus 6T dezelfde specs biedt als zijn voorganger. Ik weet dat er nog geen nieuwe Snapdragon-processor beschikbaar is, maar waarom dan een nieuwe smartphone uitbrengen?
Niet alles is hetzelfde. De accucapaciteit is flink opgeschroefd, naar 3.700 mAh in plaats van de 3.300 mAh die de OnePlus 6 heeft. In een behuizing die ongeveer hetzelfde formaat heeft, is er een ander amoled schermpaneel geplaatst, dat kwalitatief weinig verschillen laat zien met de OnePlus 6: een full-HD resolutie en iets beter contrast. Kortom, uitstekende beeldkwaliteit. Verschil is dat het OnePlus gelukt is een nog groter deel van de voorzijde te gebruiken voor het scherm. Dat heeft OnePlus voor elkaar gekregen door de schermrand aan de onderkant nog ietsje kleiner te maken en een druppelvormige scherminkeping (notch) te ontwikkelen. Compromis om deze inkeping mogelijk te maken is wel dat het notificatielichtje het veld heeft moeten ruimen. Jammer, maar begrijpelijk. De beeldverhouding van dit 6,4 inch (16,3 cm) grote scherm is nu 19,5 bij 9. Het is bijzonder knap dat het OnePlus gelukt is om een nóg groter scherm te plaatsen zonder dat het smartphoneformaat groter is.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Vingerafdrukscanner
Naast het formaat is ook de hoge bouwkwaliteit grotendeels gelijk gebleven, waarbij de glazen achterkant spiegel- of matzwart is. Helaas is de spiegelvariant nog altijd een magneet voor vieze vingerafdrukken... en over vingerafdrukken gesproken, de vingerafdrukscanner is wel verdwenen van de achterzijde, omdat deze nu onder het scherm aan de voorkant verwerkt zit. Het is fijn dat de vingerafdrukscanner weer aan de voorzijde geplaatst is. De achterzijde blijft altijd wat onwennig ‘gezoek’ naar de scanner, hoewel de ideale locatie natuurlijk erg persoonlijk is. Die vingerafdrukscanner onder het scherm, dat is een mooi stuk techniek. De sensor is niet capacitief, zoals dat het geval is bij andere smartphones, maar een cameraatje onder het scherm. De vingerafdruk wordt gelezen door het licht dat uit het scherm komt. Uit tests van OnePlus is gebleken dat met een groen licht de vingerafdruk het beste uitgelezen kan worden. Daarom licht het gedeelte van het scherm waaronder de sensor zit groen op, wanneer je je OnePlus ontgrendelt.
Dat houdt dus wel in dat het scherm aan moet staan voordat je het toestel kunt ontgrendelen, anders ‘ziet’ de sensor niet dat een vinger op het scherm zit. Dat is wat onhandig als je toestel bijvoorbeeld op je bureau ligt. In de instellingen staat de instelling geactiveerd dat het scherm van de smartphone aan springt als er toestelbeweging wordt gedetecteerd. Ook kun je dubbeltappen op het scherm om deze aan te zetten. Wel zo praktisch, maar die instellingen snoepen een deel van de extra batterijcapaciteit van de OnePlus 6T op. Helaas is de technologie van een vingerafdrukscanner onder het scherm er voor mij nog niet helemaal, de scanner is in praktijk niet zo snel als de oude op de achterzijde van de OnePlus 6. Ook is de scanner wat minder nauwkeurig, ik had vaak meerdere pogingen nodig om het toestel te ontgrendelen. Daarom vind ik de vingerafdrukscanner onder het scherm vooralsnog geen vooruitgang ten opzichte van de scanner aan de achterzijde. Ik merkte ook op dat de gezichtsherkenning een praktischere en snellere manier van ontgrendeling is. Het is ook opvallend dat OnePlus zo inzet op deze scanner onder het scherm, terwijl andere fabrikanten als Apple de vingerafdrukscanner helemaal weglaten ter faveure van de gezichtsherkenning.
De accuduur, die is echt de moeite waard.
-
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Accu
Een deel van de accucapaciteit wordt dus weggesnoept om de vingerafdrukscanner optimaal te benutten. Desondanks merk je het verschil van de grotere batterij. Want de accuduur, die is echt de moeite waard. Wanneer ik ‘s avond naar bed ga heb ik vaak nog meer dan de helft van de accucapaciteit over. Een volle tweede dag is dus net aan haalbaar. Best indrukwekkend. Bovendien krijg je er zoals je gewend bent gewoon een snellader bij je OnePlus, die overigens vanwege naamsrechten geen Dash Charge meer mag heten, maar tegenwoordig gewoon Fast Charge heet. Verder is de oplader hetzelfde: binnen een paar minuten heb je genoeg acculading om een halve dag door te komen. Ideaal. Om de batterij volledig op te kunnen laden heeft de oplader wel iets meer tijd nodig, wat komt omdat de accucapaciteit natuurlijk hoger ligt.
Natuurlijk zorgt een grotere batterij voor een betere accuduur, maar ook een goede software-afstelling draag hier aan bij. Dit is het onderdeel waar OnePlus nog altijd veel punten scoort. De Oxygen OS skin die over Android is uitgerold, is een voordeel voor andere fabrikanten en bovendien zorgt OnePlus voor een degelijke ondersteuningsperiode en een vrij snelle uitrol van updates. De OnePlus 6 bijvoorbeeld was een van de eerste smartphones die afgelopen september een update ontving van Android 8 naar Android 9. Deze Androidversie staat standaard al geïnstalleerd op de OnePlus 6T. Oxygen OS heeft geen bloatware als misleidende virusscanners, een verademing. Ook kunnen de frutselaars helemaal hun hart op met allerhande instelmogelijkheden.
©PXimport
©PXimport
Camera
Softwarematig is er ook vernieuwing gebracht: de camera heeft een nachtmodus gekregen. Deze nachtmodus gebruikt een iets langere sluitertijd en meerdere foto’s om in het donker toch nog een plaatje te schieten. Deze nachtmodus is niet zo indrukwekkend als die van de Huawei P20 Pro, maar toch een handige toevoeging. Fotoresultaten zijn zichtbaar beter: er is veel meer detail te zien en ruis wordt tot een minimum beperk. Nadeel is echter dat de foto’s er een beetje ‘plastic’ uit komen te zien, voor op de delen die door kunstlicht wat beter verlicht zijn.
Verder is de camera hetzelfde als die van de OnePlus 6. Een zeer degelijke camera, die vooral dankzij een update afgelopen zomer veel beter is gaan presteren. In alle lichtsituaties zijn de foto’s prima, en vooral kleurweergave is erg mooi. Wanneer je inzoomt, en dus de andere lens gebruikt, merk je wel een flink verschil. Deze foto’s zijn een stuk minder gedetailleerd, ruiziger en hebben meer moeite met moeilijke lichtomstandigheden.
Ondanks dat er weinig aan te merken valt op de dualcam van de OnePlus 6T, is het jammer dat er niet gekozen is voor betere camerasensoren of verbeterde camerafuncties. Vooral op cameragebied zit de concurrentie niet stil: ontwikkelingen gaan hard. Van vergevorderde object- en sceneherkenning, die automatisch de juiste instellingen pakt en zelf nabewerking toepast, tot sensoren die meer zien in het donker dan dat je zelf ziet. Ontwikkelingen gaan razendsnel, en de OnePlus 6 kon ze eigenlijk al ternauwernood bijbenen. Nu de 6T weinig verbeteringen kent, begint OnePlus achterop te raken vergeleken met de andere vlaggenschepen van Samsung, Huawei en Apple.
©PXimport
©PXimport
Sommige keuzes zijn een compromis dat haaks staat op het 'Never Settle'-principe.
-
Alternatieven
Zoals ik al door liet schemeren in het begin van dit artikel: eigenlijk is Samsung’s toptoestel, de Galaxy S9 een betere keuze dan de OnePlus 6T. De prijzen liggen ongeveer gelijk, terwijl het toptoestel van Samsung meer te bieden heeft: een mooier ontwerp, veel betere camera, beter scherm en koptelefoonaansluiting. Qua snelheid en accuduur liggen de prestaties ongeveer gelijk, alleen in de software is de OnePlus-variant een betere keuze. Op alle andere gebieden biedt Samsung’s S9 meer. Het beste alternatief voor de OnePlus 6T is echter de OnePlus 6 zelf. De T-uitvoering is namelijk geen betere, maar ook geen slechtere smartphone dan zijn voorganger. Je kunt het eerder zien als een stap zijwaarts: de specificaties zijn hetzelfde gebleven. Alleen het scherm is minimaal veranderd en de accuduur is merkbaar verbeterd. Daarentegen is de vingerafdrukscanner onder het scherm geen praktische vooruitgang, en zijn keuzes omtrent de koptelefoonpoort, notifcatielicht en dezelfde camera een compromis dat haaks staat op het 'Never Settle'-principe. Daarom is eigenlijk de OnePlus 6 het beste alternatief voor de 6T. Het is jammer dat het onduidelijk is of OnePlus de 6 blijft aanbieden. Andere webshops verkopen de OnePlus 6 nog wel, en mocht je een interessante aanbieding tegenkomen. Dan is de OnePlus 6 misschien wel een betere keuze.
©PXimport
Conclusie
Het is interessant dat OnePlus de rol van innovator op zich probeert te nemen, de OnePlus 6T slaagt er echter niet in een verbetering te zijn ten opzichte van zijn voorganger. De vingerafdrukscanner onder het scherm is indrukwekkend, maar geen vooruitgang. Het scherm en de inkeping zijn ietsje prettiger, maar vooral de accuduur valt positief op. Daarentegen had OnePlus meer mogen investeren in vernieuwing en kan het bedrijf dubieuze keuzes onvoldoende onderbouwen, wat de enthousiaste community vervreemt.
Een voortzetting van een goede smartphone, maakt van de 6T absoluut geen slecht toestel of een afrader, zeker niet! Maar het slaat wel terug op het eindoordeel van deze review, er zijn gewoonweg betere keuzes en ik begrijp niet zo goed waarom de 6T überhaupt is ontwikkeld. Mocht je daarom in de markt zijn voor een nieuw OnePlus-toestel, dan is het wellicht een beter idee om op zoek te gaan naar een leuke aanbieding van de OnePlus 6, die nog bij verschillende webshops wordt verkocht. Of om een half jaar te wachten op de OnePlus 7, die hopelijk wat meer in z’n mars heeft. Ook is de Samsung Galaxy S9 intussen dusdanig in prijs verlaagd, dat hij gelijk ligt met de OnePlus 6T. De S9 is in bijna alle opzichten een betere keuze.
**Prijs** vanaf € 559,- **Kleuren** glanzend zwart, matzwart **OS** Android 9.0 (Pie) **Scherm** 6,4 inch amoled (2340x1080) **Processor** 2,8 GHz octacore (Snapdragon 845) **RAM** 6 of 8 GB **Opslag** 64, 128 of 256 GB **Batterij** 3.700 mAh **Camera** 16 en 20 megapixel dualcam (achter), 16 megapixel (voor) **Connectiviteit** 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps **Formaat** 15,8 x 7,5 x 0,8 cm **Gewicht** 185 gram **Overig** vingerafdrukscanner, usb-c, dualsim **Website** [www.oneplus.com](https://www.oneplus.com/nl/6t)
- Oxygen OS
- Bouwkwaliteit
- Specs
- Accuduur
- Geen koptelefoonpoort
- Niet beter dan voorganger