ID.nl logo
Keuzehulp: de 6 beste smartphones tot 300 euro
© Mi.com
Huis

Keuzehulp: de 6 beste smartphones tot 300 euro

Een gewoon goede smartphone hoeft echt geen 600 euro te kosten. Met maximaal 300 euro op zak heb je de keuze uit allerlei prima toestellen. Maar welke springen er nu écht uit? Dit zijn de zes beste smartphones tot 300 euro volgens de redactie van ID.nl.

De beste smartphones tot 300 euro (in willekeurige volgorde)

• Poco X6 5G
• Xiaomi Redmi 12 Pro
• OnePlus Nord CE 3 Lite
• Motorola Moto G75
• Samsung Galaxy A14 5G
• Motorola Moto G84

1. Poco X6 5G

Goed
Conclusie

Een goede smartphone met krachtige specificaties, maar een onduidelijk updatebeleid. De Poco X6 is vooral interessant voor wie een prima telefoon wil die niet de hoofdprijs kost.

Plus- en minpunten
  • Goed scherm
  • Complete specificaties
  • Niet de snelste in zijn klasse
  • Onduidelijk updatebeleid

De Poco X6 is een smartphone die qua adviesprijs nét onder de 300 euro zit. Verwar 'm niet met de duurdere Poco X6 Pro, die onder andere een krachtigere processor heeft. De normale Poco X6 is vooral interessant voor wie een prima telefoon wil die niet de hoofdprijs kost. Het toestel heeft een groot 6,67inch-oledscherm dat scherp oogt en soepel ververst dankzij de 120Hz-verversingssnelheid.

Een Qualcomm Snapdragon 7s Gen 2-processor maakt de smartphone snel genoeg, geholpen door een ruime 8 GB werkgeheugen en liefst 256 GB opslagcapaciteit. Een tip: als de smartphone in prijs zakt, kun je vermoedelijk snel de versie met 12 GB werkgeheugen en 256 GB opslagcapaciteit voor minder dan 300 euro kopen. De smartphone gaat probleemloos een lange dag mee op een accubeurt en laadt daarna snel op, namelijk met 67 watt. Die oplader zit netjes in de doos.

De camera's van de smartphone zijn minder indrukwekkend, maar met de hoofdcamera kun je prima foto's maken. We zijn geen fan van de software. Poco leverde de telefoon met een verouderde Android-versie, stopt de software vol commerciële apps en games die je zelf moet verwijderen en geeft geen concreet updatebeleid. Een onnodig minpunt, als je het ons vraagt.

2. Xiaomi Redmi 12 Pro

Uitstekend
Conclusie

In deze prijsklasse is de Xiaomi Redmi 12 Pro een aanrader. Het toestel heeft een fraai en degelijk ontwerp en kan tegen een regenbui. Het grote 6,67inch-oledscherm ziet er goed uit en gebruikt een hoge verversingssnelheid (120 Hz) voor lekker soepel beeld.

Plus- en minpunten
  • Goed scherm
  • Kan tegen een regenbui
  • Zware softwareschil
  • Verouderde software

We kunnen ons voorstellen dat je de weg een beetje kwijtraakt als je kijkt hoeveel moderne Xiaomi-smartphones er zijn. Ook in onze overzichten noemen we regelmatig Xiaomi-toestellen, wat ze te danken hebben aan de scherpe prijs-kwaliteitverhouding. In deze prijsklasse is de Xiaomi Redmi 12 Pro een aanrader. Het toestel heeft een fraai en degelijk ontwerp en kan tegen een regenbui. Het grote 6,67inch-oledscherm ziet er goed uit en gebruikt een hoge verversingssnelheid (120 Hz) voor een heerlijk soepele beeldervaring.

De telefoon is daarnaast lekker snel en heeft een lange accuduur. Je hoeft dit toestel nooit op te laden voordat je zelf naar bed gaat. Opladen duurt bovendien niet de hele nacht, maar net iets langer dan een uur. Dat komt dankzij de – meegeleverde – krachtige 67watt-oplader. De camera's zijn eveneens van prima kwaliteit.

Minder enthousiast zijn we over de software. Xiaomi levert de Redmi 12 Pro met Android 12 uit 2021, en dat kan anno 2024 echt niet. Het bedrijf belooft een paar versie-updates, maar één voelt er dus al aan als een nep-update. De Xiaomi-software moet je sowieso liggen, want de zogeheten MIUI-schil is visueel ingrijpend en voegt veel apps en functies toe.

3. OnePlus Nord CE 3 Lite

Goed
Conclusie

Grote smartphone met een snelle oplader. De OnePlus Nord CE 3 Lite is een goede keuze als je een betaalbare smartphone zonder poespas zoekt.

Plus- en minpunten
  • Prettig in gebruik
  • Laadt erg snel op
  • Minder goed scherm
  • Minder goede camera's

De OnePlus Nord CE 3 Lite is een goede keuze als je een betaalbare smartphone zonder poespas zoekt. Maar houd er dan wel rekening mee dat sommige functies die gebruikelijk zijn in deze prijsklasse óók ontbreken. Een groothoekcamera voor extra brede foto's bijvoorbeeld.

Waar de Nord CE 3 Lite een betere indruk mee achterlaat, is zijn fraaie en dunne ontwerp. Deze grote smartphone voelt daarom lichter aan dan je verwacht. Het forse 6,7inch-lcd-scherm oogt prima, maar kan qua kleuren en afstelling niet tippen aan smartphones met een oledscherm. De Nord CE 3 Lite is wel lekker snel, heeft veel opslagcapaciteit (128 GB) en functies als een 3,5mm-hoofdtelefoonpoort en een microSD-kaartslot.

De hoofdcamera van 128 megapixel bevalt ons ook erg goed. En waar we ook blij mee zijn, is de accuduur van zeker een dag in combinatie met de meegeleverde snellader. Die heeft slechts een halfuurtje nodig om de accu van 0 naar bijna 80 procent te laden. Nog eens 20 minuten is genoeg om tot 100 procent te komen.

Het updatebeleid van de smartphone is gemiddeld: twee versie-updates en drie jaar beveiligingsupdates. In deze prijsklasse kun je ook een telefoon met vier jaar (beveiligings)updates kopen en hier dus langer mee doen.

4. Motorola Moto G75

Uitstekend
Conclusie

De Motorola G75 is een scherp geprijsde smartphone met een stevig ontwerp, veel functies en opvallend lange software-ondersteuning. Dit toestel kunnen we veel mensen aanraden.

Plus- en minpunten
  • Krijgt lang updates
  • Compleet in functies
  • Relatief langzame processor
  • Geen oledscherm

©Motorola

De Motorola Moto G75 krijgt zes jaar updates

De Motorola Moto G75 is een van de meest interessante smartphones die je kunt kopen voor minder dan 300 euro. Het toestel biedt namelijk alle functies die je wilt in combinatie met zes jaar beveiligingsupdates. Zo kun je – op papier – lang met de Moto G75 vooruit. De telefoon krijgt ook vijf Android-upgrades, die nieuwe functies toevoegen. De smartphone is water- en stofdicht met een IP68-certificering, kan draadloos opladen en heeft een groot 6,78inch-scherm met Full-HD-resolutie. Dat scherm is een lcd-scherm, met wat minder mooie kleuren dan een oledscherm. Motorola kiest hier dus voor een bezuiniging, maar die zien we vaker in dit prijssegment.

Interessant is dat de Moto G75 een val tot 1,2 meter hoogte moet kunnen overleven dankzij zijn MIL-STD-810H-certificering. Het toestel heeft een accu van gebruikelijke capaciteit (5000 mAh), gaat een lange werkdag mee en laadt lekker vlot (met 30 watt) op via de usb-c-poort. De gebruikte Qualcomm Snapdragon 6 Gen3-processor is niet de snelste; ook een bezuiniging. Geen dealbreaker, want de chip is prima en werkt samen met veel werkgeheugen ( 8GB). Op de opslagcapaciteit van 256 GB kun je veel apps, foto's en andere media installeren. Je kunt de Motorola Moto G75 kopen in verschillende kleuren.

5. Samsung Galaxy A14 5G

Uitstekend
Conclusie

Op zoek naar een prima smartphone voor weinig geld? Dan heb je keuze uit veel moderne toestellen. De Samsung Galaxy A14 5G is een van die keuzes, en wat ons betreft een aanrader.

Plus- en minpunten
  • Complete smartphone
  • Groot en duidelijk scherm
  • Opladen duurt lang
  • Zinloze extra camera's

Op zoek naar een prima smartphone voor weinig geld? Dan heb je keuze uit veel moderne toestellen. De Samsung Galaxy A14 5G is een van die keuzes, en wat ons betreft een aanrader. Het toestel kost minder dan 250 euro en biedt eigenlijk alles wat je nodig hebt als je geen veeleisende gebruiker bent. Zo heeft het toestel een groot 6,6inch-scherm met scherpe Full-HD-resolutie, een processor die snel genoeg is voor WhatsApp en alle andere populaire apps en een prima 50megapixel-hoofdcamera. De twee andere camera's achterop zijn minder nuttig, dus verwacht hier niet veel van.

De Galaxy A14 is geschikt voor pinbetalingen in winkels dankzij zijn NFC-chip, laadt op via een usb-c-poort en heeft een grote 5000mAh-accu. Die gaat zeker een dag mee bij normaal gebruik. Het opladen duurt wel een paar uur. De smartphone draait op de gebruiksvriendelijke Android-software met Samsung-schil en krijgt twee versie-updates. Je ontvangt – belangrijker – vier jaar beveiligingsupdates. Zo kun je de Galaxy A14 veilig gebruiken tot het voorjaar van 2027. Als je de Galaxy A14 5G wilt kopen, raden we je de versie aan met 6 GB werkgeheugen en 128 GB opslaggeheugen. Die is nauwelijks duurder dan de 4/64GB-versie en meer toekomstbestendig.

6. Motorola Moto G84

Goed
Conclusie

Uitstekende camera en veel opslagcapaciteit maken dit toestel ideaal voor fotografen met een kleiner budget.

Plus- en minpunten
  • Veel geheugen en opslagcapaciteit
  • Goede camera's
  • Slecht updatebeleid
  • Oude processor

Als je maximaal driehonderd euro wilt uitgeven aan een smartphone, is de Motorola Moto G84 een optie die net binnen je budget past. Als je het belangrijk vindt dat een toestel veel opslagcapaciteit en/of goede camera's heeft, vind je dit waarschijnlijk een interessant model. De Moto G84 is voorzien van bovengemiddeld veel opslagcapaciteit: 256 GB. Heb je zelfs daar niet genoeg aan, dan kun je een microSD-kaartje in de telefoon stoppen.

De Moto G84 is ook uitgerust met een 50megapixel-hoofdcamera met optische beeldstabilisatie (OIS) om te voorkomen dat je bewogen foto's schiet. In deze prijsklasse zijn er maar weinig smartphones met OIS. Ook prettig aan deze Motorola-telefoon is zijn groothoekcamera met autofocus, want die maakt een macromodus mogelijk. Zo kun je een object of insect van heel dichtbij scherp vastleggen.

We zijn ook tevreden over de accuduur van de telefoon (ruim een dag) en oplaadsnelheid (30 watt). De oplader zit bovendien in de doos. Let erop dat de Moto G84 vlot genoeg is, maar op een oudere processor draait. Het is daarom niet de snelste telefoon in zijn prijsklasse. Het voornaamste minpunt is echter het updatebeleid. Motorola geeft de Moto G84 alleen een update naar Android 14 en drie jaar beveiligingsupdates.

▼ Volgende artikel
⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding
© Olga Yastremska, New Africa, Afr
Huis

⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Een handdruk, een deurklink, even ergens tegenaan leunen, en ZAP! Voor je het weet, krijg je een elektrische schok. Statische kleding is behoorlijk irritant, maar gelukkig kun je er wat aan doen. In dit artikel ontdek je hoe. Let op: het antwoord kan schokkend zijn!

In dit artikel lees je: ⚡ Wat statische elektriciteit is ⚡ Waarom je kleding zo snel statisch wordt ⚡ Hoe aluminiumfolie, wasverzachter en lepels je kunnen helpen

Lees ook: 8 veelgemaakte fouten bij het wassen van kleding

Waarom is mijn kleding statisch? 

Een statische schok is een vorm van elektriciteit. Het komt door wrijving van kleding tegen andere kleding, tegen je huid, of gewoon door de (droge) lucht om je heen. Vooral synthetische stoffen als nylon en polyester hebben er last van. Ook wol staat erom bekend. Bij katoen en linnen merk je het amper, omdat die de statische elektriciteit weer makkelijk afgeven aan de omgeving. Bij synthetische stoffen wordt de kleding pas ontladen als je iets aanraakt – een deurklink, of de hand van iemand anders, bijvoorbeeld. Gelukkig zijn er een paar dingen die je kunt doen om het schokeffect te verminderen. 

©komta

Tip 1: Slim wassen en drogen

Je kunt al veel problemen voorkomen door op een slimme manier te wassen en drogen. Het gebruik van wasverzachter zorgt er al voor dat je kleding minder snel statisch geladen wordt als je het aantrekt. Je kunt ook een bolletje aluminiumfolie in de trommel doen bij het wassen, dat zorgt ervoor dat de statische elektriciteit meteen wordt afgegeven aan de trommel. Let op: doe geen aluminiumfolie in de droger! 

©Tanya Rozhnovskaya

Kleding die snel statisch wordt kun je sowieso beter niet in de droger doen, ook als dat volgens het label wel kan. Er bestaan antistatische drogerdoekjes die je bij je wasgoed in de droger kunt stoppen, en die de statische elektriciteit verminderen. 

Tip 2: Metaal

Contact met metaal zorgt ervoor dat de statische elektriciteit wordt afgegeven aan de lucht. Pak voor je je kleding aantrekt een metalen kledinghanger of een ander stuk metaal (een sleutel, een lepel), en wrijf even over de binnen- en buitenkant van je kleding. Zo wordt de elektriciteit ontladen, en kun je je kleding in elk geval zonder schok aantrekken. 

Een andere veelgebruikte manier is een metalen veiligheidsspeld aan je kleding bevestigen. Die zorgt er gedurende de dag voor dat de statische elektriciteit sneller wordt afgegeven, en je hebt minder last van schokken en plakkende kleding. 

Tip 3: De vriezer

De vriezer? Jazeker! Als je je kleding voor je het gaat dragen een halfuurtje in de vriezer legt, wordt de statische elektriciteit ook ontladen, en het bouwt bovendien minder snel weer op. Zorg wel dat je kleding kurkdroog is voor je het in de vriezer legt, anders loop je straks met ijspegels in je nek naar buiten. 

Tip 4: Sprayen

Een beetje sprayen is ook geen slecht idee. Er zijn anti-statische sprays op de markt, die ervoor zorgen dat de lading verdwijnt en minder snel weer opbouwt, maar er zijn ook doe-het-zelf-oplossingen: een beetje haarlak aan de binnenkant van je kleding of een beetje wasverzachter in een plantenspuit heeft ongeveer hetzelfde effect. 

Conclusie

Statische elektriciteit in je kleding is niet fijn, niet voor jou en niet voor degene die je een hand geeft. Vooral wol en synthetische stoffen hebben er last van; katoen en linnen juist helemaal niet. Op een slimme manier wassen en drogen scheelt al een hoop, en aanraking met metaal kan de ergste statische elektriciteit ook oplossen. Besprenkel de binnenkant van je kleding met anti-statische spray, haarlak of wasverzachter, of stop je kleren na het drogen even in de vriezer, en je hebt in elk geval voorlopig nergens meer last van.

▼ Volgende artikel
Griep? Dit kun je doen om je (snel) weer beter te voelen
© wayhome.studio
Energie

Griep? Dit kun je doen om je (snel) weer beter te voelen

De jaarlijkse griepepidemie lijkt weer te zijn begonnen. Lig jij ook koortsig en rillerig op de bank? Gelukkig kun je zelf wel wat doen om je zo snel mogelijk beter te voelen. In dit artikel zetten we op een rij wat kunt doen – en wat je beter kunt laten.

🤒 Te ziek om heel het artikel te lezen? Deze vijf dingen zijn goed om te doen: • Rust nemen • Voldoende drinken • Gezond eten • Luchtvochtigheid in huis verhogen (bij droge keel of verstopte neus) • Paracetamol slikken

🚫 Wat je beter niet kunt doen: te snel weer gaan werken of sporten, roken en drinken, suikerrijk voedsel eten.

Lees ook: Verkoudheid of griep: wat is het verschil? Alle symptomen op een rij

Arme jij. Je voelt je waarschijnlijk hondsberoerd en wilt maar één ding: helemaal niets. En dat is goed, want juist rust nemen is nu het belangrijkst. Griep vraagt veel van je lichaam, en de beste manier om die energie beschikbaar te maken is door simpelweg thuis te blijven en rust te nemen. Dit betekent niet alleen dat je niet moet werken, maar ook dat je zware fysieke inspanning, zoals sporten, even moet uitstellen. Probeer daarnaast ook regelmatig te liggen, maar zorg er wel voor dat je af en toe even opstaat en wat lichte beweging krijgt. Dit voorkomt dat je spieren helemaal stijf worden.

Veel drinken, gezond eten

Voldoende drinken is een ander belangrijk punt. Bij griep verlies je vaak meer vocht dan je doorhebt, bijvoorbeeld door koorts of zweten. Om uitdroging te voorkomen, is het goed om regelmatig kleine slokjes water, kruidenthee of bouillon te drinken. Bouillon heeft daarbij het voordeel dat het niet alleen vocht aanvult, maar je ook een beetje zout en voedingsstoffen geeft.

Naast drinken is het belangrijk om gezond en licht verteerbaar te eten. Hoewel je misschien minder trek hebt, helpt het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitamines en mineralen, zoals groente, fruit en soep, je lichaam om sneller te herstellen. Een kop kippensoep is niet voor niets een klassieker: het is licht verteerbaar, verwarmend en zit vol goede stoffen.

©natchas

🍊 Helpt extra vitamine C bij griep?

Het idee dat veel vitamine C griep kan genezen, is een fabeltje. Vitamine C ondersteunt je immuunsysteem, maar hoge doses hebben geen bewezen effect op sneller herstel. Regelmatig voldoende vitamine C binnenkrijgen via bijvoorbeeld citrusfruit, kiwi’s of paprika is goed voor je weerstand, maar het slikken van extra supplementen als je al ziek bent, maakt weinig verschil.

De juiste luchtvochtigheid

Een droge keel of verstopte neus is een veelvoorkomend ongemak bij griep. Om dit te verlichten, kun je de luchtvochtigheid in huis verhogen. Dit kan eenvoudig door een bakje water op de verwarming te zetten of een luchtbevochtiger te gebruiken. Een andere optie is om stoom in te ademen. Zet een kom heet water voor je neer, hang een handdoek over je hoofd en adem rustig in. Dit helpt niet alleen je luchtwegen vrij te maken, maar kan ook verlichting geven bij een pijnlijke keel.

Paracetamol slikken

Mocht je last hebben van pijn of hoge koorts, dan kun je overwegen om een pijnstiller zoals paracetamol te nemen. Dit verlaagt je koorts niet direct, maar het maakt de klachten vaak wel draaglijker, zodat je beter kunt rusten. Medicatie geneest de griep niet, maar het kan je wel helpen om je iets comfortabeler te voelen.

🌡️ Verhoging of koorts?

Koorts wordt meestal ingedeeld in drie categorieën: verhoging, koorts en hoge koorts. Bij verhoging ligt de lichaamstemperatuur tussen 37,5°C en 38,0°C. Dit wijst vaak op een lichte reactie van het lichaam, bijvoorbeeld door een infectie of fysieke inspanning. Als de temperatuur stijgt naar 38,1°C tot 39,9°C, spreken we van koorts. Dit betekent meestal dat je lichaam actief een infectie bestrijdt. Wanneer de temperatuur verder oploopt tot 40,0°C of hoger, is er sprake van hoge koorts.

Wat je beter níet kunt doen

Er zijn ook een paar dingen die je beter níet kunt doen als je griep hebt. Probeer bijvoorbeeld niet te vroeg weer aan het werk te gaan of te gaan sporten. Dit kan je herstel juist vertragen en de kans op een terugval vergroten. Daarnaast is het verstandig om alcohol en roken te vermijden. Ook eten met veel suiker kun je beter links laten liggen. Suiker kan ontstekingsreacties in je lichaam versterken, wat je herstel mogelijk in de weg zit. Tot slot is het belangrijk om contact met anderen te vermijden, vooral in de eerste paar dagen van je ziekte. Griep is erg besmettelijk, en door thuis te blijven voorkom je dat je anderen aansteekt.

Wanneer moet je naar de huisarts?

In de meeste gevallen is griep goed te behandelen door rust te nemen en bovenstaande adviezen op te volgen. Merk je echter dat je klachten na een week niet verbeteren, dat je heel hoge koorts houdt of dat je ademhaling zwaar wordt? Neem dan contact op met je huisarts. Dit kan wijzen op een complicatie, zoals een longontsteking, waarvoor medische hulp nodig is.

Met voldoende rust, goede voeding en voldoende drinken kan je lichaam het vaak prima zelf aan. Geef het de tijd die het nodig heeft, en je zult merken dat je langzaam weer opknapt.


🤧 🤧 🤧 🤧 🤧 🤧

Papieren zakdoekjes in bulk