Categorie
Wielrennen & mountainbike
Ga eropuit! De beste sites en apps voor wandelen en fietsen
De zomer is er weer en dan trekken we er, te voet of met de fiets, graag weer op uit. We stellen je enkele handige sites en apps voor die je helpen om de fraaiste paden en routes te vinden.
Je eerste racefiets: wat heb je nodig als beginner?
Als de kou uit de lucht is, begint het bij veel fietsfanaten weer te kriebelen. Het wordt namelijk tijd om de wielrenfiets van zolder te halen. Ben jij van plan om met deze sportieve hobby te beginnen? Lees dan hier wat je nodig hebt!
Wielerkleding: wat draag je bij welke temperatuur?
Weer of geen weer: wielrennen of mountainbiken kan bijna altijd … maar het kan lastig zijn om te bepalen welke kleding je aan moet doen. Is het zo koud dat je een extra thermolaag, dikke handschoenen en overschoenen nodig hebt? Of is het toch warmer dan je dacht? We geven richtlijnen op basis van de temperatuur wat je het best aantrekt.
Pas op! Dit zijn de gevolgen als je jouw fatbike laat opvoeren
Fatbikes zijn de laatste jaren erg in trek, vooral onder jongeren. Deze elektrische fietsen met dikke banden ogen stoer en kunnen met hun trapondersteuning tot 25 km/uur lekker meekomen met het verkeer. Maar wat zijn eigenlijk de gevolgen als je zo'n fatbike illegaal laat opvoeren voor meer snelheid? ID.nl zet de belangrijkste risico's uitgebreid op een rij.
Zo kies je de juiste bandenspanning voor je elektrische mountainbike
Als je sportief gaat fietsen en je wilt het maximale uit je materiaal halen, dan is niet alleen de bandenkeuze van groot belang. Ook de druk die je in de banden zet, kan een wezenlijk verschil maken. E-mountainbikes hebben vanwege hun hoge gewicht sowieso al zwaardere banden en ook de druk ligt hoger dan gewoonlijk. Voor het overige geldt net als voor niet-elektrische offroad-fietsen: de optimale bandenspanning is een compromis tussen grip en stabiliteit en ook een kwestie van persoonlijke voorkeur.
Elektrische mountainbike onderhouden: zo doe je dat!
Elektrische mountainbikes (e-mtb's) komen steeds meer in zwang omdat ze een nieuwe manier van mountainbiken betekenen die door steeds meer rijders wordt gesmaakt. De toevoeging van flink wat technologie in de vorm van een hulpmotor en een accu zorgt echter ook voor onderhoudsbehoeften die anders zijn dan die van traditionele mountainbikes. Wij leggen uit waar je op moet letten om je kostbare e-mtb zo lang mogelijk in topconditie te houden.
Een e-mtb vervoeren zonder hem te beschadigen
Je bent een enthousiaste e-mountainbiker en je houdt ervan om nieuwe trails te ontdekken en af en toe je grenzen te verleggen. Misschien ben je een van de gelukkigen die in de buurt woont van een uitgestrekt bosgebied met mogelijkheden te over, maar vroeg of laat wil je indrukken opdoen in een heel nieuwe omgeving of wil je op fietsvakantie. Je e-mtb ongeschonden op de plek van bestemming krijgen is dan voorwaarde nummer één voor onbezorgd rijplezier. Maar hoe doe je dat?
Een e-mtb kopen: waar moet je op letten?
E-mountainbikes komen steeds meer in zwang. Mountainbiken is een heerlijke manier om in de natuur te sporten, en als je er dan nog wat (motor)hulp bij krijgt, wordt het alleen maar leuker! Alle bekende sportieve fietsmerken hebben inmiddels e-mtb’s in het assortiment, en de keuzemogelijkheden breiden steeds verder uit. Hoe bepaal je welke fiets je moet kiezen en waar moet je op letten bij de aankoop van een elektrische mountainbike? Wij zetten het voor je op een rijtje.
Rijden op een e-mtb: zo leer je het!
Een elektrische fiets heeft een ander rijgedrag dan een gewone fiets, en daar moet je mee leren omgaan. Een elektrische mountainbike vergt misschien nog wel meer gewenning, want je begeeft je met een veel zwaardere fiets op technisch terrein dat sowieso al heel wat stuurmanskunst vergt. Daarom is het raadzaam om eerst wat ‘droog’ te oefenen als je voor het eerst op een e-mtb stapt.
10 mooie plekken om te e-mountainbiken in Nederland
In berglanden als Oostenrijk en Zwitserland zie je hem al overal, maar in Nederland was de elektrische mountainbike tot voor kort nog een bezienswaardigheid. Want heb je de trapondersteuning van een e-mtb niet vooral nodig als je moet klimmen? Ja, dat klopt, maar e-mtb’en is óók in Nederland geweldig leuk om te doen. Daarom: 10 plekken waar een e-mtb helemaal tot zijn recht komt.
Steeds meer zwaargewonden met e-bikes: moet een fietshelm verplicht worden?
Dat e-bikes razend populair zijn weten we, maar de toename van het aantal elektrische fietsen zorgt ook voor meer ongelukken in het verkeer. Het dragen van een fietshelm moet de veiligheid verbeteren, maar lang niet iedere eigenaar van een e-bike ziet dat zitten.
Elektrische mountainbikes: welke soorten zijn er?
E-bikes zijn al lang niet meer weg te denken uit het straatbeeld in de bebouwde omgeving, maar ook in de vrije natuur en op bospaden duiken steeds meer elektrisch aangedreven fietsen op: e-mountainbikes. Ze zijn er in allerlei soorten en maten en de technologische ontwikkeling ervan staat niet stil. Maar wat zijn e-mtb’s eigenlijk, welke types zijn er en voor wie zijn ze bedoeld?
Vragen over de Tour de France 2023? Daar is een chatbot voor!
Zaterdag begint de Tour de France 2023. Natuurlijk kun je al het nieuws volgen via apps, internet, televisie en radio, maar het is dit jaar ook mogelijk om al je vragen aan een speciale chatbot te stellen. Het enige wat je daarvoor hoeft te doen, is het telefoonnummer van Velo (zoals de bot heet) toe te voegen aan je WhatsApp.
Fietshelm voor e-bikers: wachten op verplichting of nu al opzetten?
In de media lees je steeds vaker over ongelukken met e-bikes en de roep om een helmplicht wordt dus steeds groter. Nu kun je natuurlijk wachten tot het zover is, maar je kunt ook nú al gewoon een helm aanschaffen. ID.nl legt uit waar je op moet letten als je een fietshelm gaat kopen.
Een goede fietshelm vind je zó
Fietsen met een helm op is veiliger: uit onderzoek* blijkt dat fietsers met een helm bij een ongeval zo’n 60 procent minder kans hebben op ernstig hoofd- of hersenletsel dan fietsers zónder helm. Doen dus. ID.nl helpt je er een te vinden die goed bij je past.
Aanbevolen voor jou
Blijf op de hoogte met de wekelijkse ID.nl
nieuwsbrief!
* Door op bovenstaande knop te klikken ga je akkoord met het privacy-statement van Reshift Digital B.V. Je kunt je voorkeuren na inschrijven op elk moment aanpassen via de persoonlijke link in elke mailing.