JBL Live Pro+ TWS - Oortjes zoeken verbinding

© PXimport

JBL Live Pro+ TWS - Oortjes zoeken verbinding

Audio

Geplaatst: 2 februari 2022 - 13:24

Aangepast: 25 november 2022 - 11:25

Joris Peterse

Met mooie pastelkleuren, ronde vormen en allerlei functionaliteit zijn de JBL met de Live Pro+ TWS oortjes een aantrekkelijke optie. Of de bluetooth in-ears ook wat voor jou zijn lees je in deze JBL Live Pro+ TWS review.

De totstandkoming van deze review duurde langer dan gebruikelijk. Het testen verliep ontzettend stroef, omdat tijdens het luisteren de muziek regelmatig wegviel en het probleem lastig te reproduceren viel en daarmee kon moeilijk worden gezegd of ik last had van een productiefout of een defect product. Het eerste bleek het geval te zijn, maar gelukkig makkelijk te verhelpen.

Sommige luisterbeurten verliepen zoals verwacht, sommige luisterbeurten viel de connectie continu weg. Eerst viel de ruisonderdrukking weg, twee tellen later het geluid. Bluetooth uit- en inschakelen, de app herstellen, het apparaat verwijderen in de bluetooth-instellingen of zelfs een ander afspeelapparaat verbinden. Het bleek allemaal niet te werken. Tot grote frustratie. Waar ligt het toch aan? 

Soms is een oplossing zo dichtbij dat je eroverheen kijkt: de headset maakt slecht contact met je oor, waardoor bij kleine bewegingen het contact verloren raakt en de oortjes stoppen met afspelen omdat het afspeelapparaat denkt dat je de oortjes niet in hebt. Even de oortjes anders positioneren of aandrukken kan al voldoende zijn. 

Dat hoeft geen dealbreaker te zijn, maar het is zeker wel een belangrijke eigenschap om in acht te houden als je de JBL Live Pro+ TWS aan wil schaffen.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

JBL Live Pro+ TWS features

In de langere tijdsperiode dat ik de JBL-headset test, is de prijs in rap tempo gedaald van 179 euro naar zo’n 140 euro. Wellicht was ook JBL iets te enthousiast toen het de Live Pro+ TWS op de markt bracht, want qua features zijn de oortjes erg compleet. Zo heb je beschikking over een fraaie app (iOS en Android), ruisonderdrukking, omgevingsgeluidmodus, spraakassistentie, snelladen, draadloos laden, spatwaterbestendigheid en meerdere microfoons voor een helder geluid bij het (video)bellen.

Ook qua audio zijn de specificaties keurig: 20 Hz - 20 kHz frequentiebereik, een 11 mm driver en een impedantie van 16 Ω.

Er is aardig wat tijd gestoken in het ontwerp van de oortjes en het oplaaddoosje, dat met zijn kleuren, matte afwerking en ronde vormen in het oog (of oor) springt. Ook aan het draagcomfort is gedacht, dankzij rubber tipjes zijn de oortjes op maat af te stellen en wordt het gehoorkanaal afgesloten voor de beste audiokwaliteit en optimale werking van de ruisonderdrukking. De oortjes zijn behoorlijk licht, waardoor de oortjes ook langere tijd comfortabel vast zitten.

Luisterbeleving

De geluidskwaliteit die JBL biedt valt wat tegen. In tegenstelling tot de wat goedkopere oortjes van JBL is het geluid gebalanceerder en overheerst de bas niet. Toch vallen geluidsdetails, vooral hoge- en middentonen, een beetje weg. Hierdoor heb ik wat meer moeite om helemaal op te gaan in de muziek.

De afspeelmodi laten een betere indruk achter. De geluidsdoorlating werkt zoals je verwacht en is een prettige functie als je bijvoorbeeld je oortjes in het verkeer draagt. De ruisonderdrukking merk je haast niet op, en dat is juist iets positiefs. Je hebt geen drukkend gevoel op je oren én je krijgt weinig meer mee van je omgeving. Voor draadloze in-ears is dat best indrukwekkend.

© CIDimport

Accu

Hoe lang je met je opgeladen JBL Live Pro+ oortjes doet, is afhankelijk van de afspeelmodus. JBL claimt 8 uur afspeeltijd. Dat is in praktijk iets meer dan zeven uur, wanneer je ruisonderdrukking of omgevingsgeluid uit hebt. Heb je deze modi aan, of bel je regelmatig, dan gaat de accu zo’n zes uur mee. Wat best oké is vergeleken met andere draadloze oortjes. Het oplaaddoosje beschikt over een capaciteit om beide oortjes 4,5 keer op te laden. Netto kom je dus uit op een afspeeltijd van zo’n 31 uur. Waarna je je oplaaddoosje draadloos of via de usb-c-poort (snel)laadt.

Alternatieven voor de JBL Live Pro+ TWS

Of je de JBL-oortjes gaat vergelijken met headsets in dezelfde adviesprijsklasse, of verkoopprijsklasse verschilt nogal. Voor 179 euro heb je bijvoorbeeld ook de Jabra Elite 85t en de Denon True Wireless oortjes, die op bijna alle gebieden een betere keuze zijn. Voor de 140 euro die de JBL Live Pro+ kost heb je vooral op het gebied van accuduur en draagcomfort gewoonweg een goede keuze. Is de geluidskwaliteit zwaarwegend voor je, dan heb je toch betere oortjes aan de Samsung Galaxy Buds 2, Teufel Real Blue TWS en de veel goedkopere Nothing Ear(1) een betere geluidsbeleving.

Bij geen van deze alternatieven had ik last dat de oortjes slecht contact maakte en daardoor stopte met afspelen.

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

© PXimport

Conclusie: JBL Live Pro+ TWS kopen?

All-round is de JBL Live Pro+ TWS dik in orde. Maar daar zitten een paar kleine kanttekeningen bij, vooral het feit dat de oortjes moeite hebben om contact te houden met het oor en daardoor het afspelen stopt. Ook de geluidskwaliteit en de prijs kunnen beter. Daartegenover staat een prima ruisonderdrukking, accuduur, app en draagcomfort.

6,0

ONS OORDEEL

JBL Live Pro+ TWS

Pluspunten

Draagcomfort

App

Accuduur

Ruisonderdrukking

Minpunten

Verliest connectie

Geluidskwaliteit onovertuigend

Conclusie

**Adviesprijs** € 179,- **Kleur** zwart, blauw, grijs, roze, wit, rood, beige **Verbinding** bluetooth 5.0 **Accu** 55 mAh (oortje), 500 mAh (oplaaddoosje) **Gewicht** 5 gram (oortje), 50 gram (oplaaddoosje) **Features** microfoon, aanraakbediening **Aansluiting** usb-c **Website** [www.jbl.nl](https://www.jbl.nl/draadloze-oordopjes/JBLLIVEPROPTWSBLK.html)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000