Teufel Real Blue TWS - De duivel zit in de details

© PXimport

Teufel Real Blue TWS - De duivel zit in de details

Geplaatst: 9 december 2021 - 08:55

Aangepast: 25 november 2022 - 11:19

Joris Peterse

Onder de noemer ‘Blue’ lanceert het Duitse audiomerk Teufel verschillende koptelefoons, waaronder deze Real Blue TWS headset. De bluetooth oortjes hebben alle functies en geluidskwaliteit die je mag verwachten. Je leest er alles over in deze Teufel Real Blue TWS review.

Vorig jaar testte ik voor het eerst draadloze in-ears van Teufel. De draadloze koptelefoon is een lucratieve markt geworden, waar ook Teufel een graantje van mee probeerde te pikken. Ondanks dat het kleine formaat uitdagingen biedt op het gebied van geluidskwaliteit, accucapaciteit en draagcomfort. Deze uitdagingen was Teufel vorig jaar met de Airy True Wireless de baas, maar de oortjes bleken wat beperkt in hun functionaliteit, voelden een beetje goedkoop aan en moesten opgeladen worden via een sterk verouderde aansluiting.

Met deze Real Blue TWS pakt Teufel deze minpunten aan. Allereerst is er (gelukkig!) gewoon een usb-c-poort op het oplaaddoosje van de oortjes. Ook zijn er afspeelmodi toegevoegd: ruisonderdrukking en geluidsdoorlating (een ambient-modus).

Alleen app-ondersteuning ontbreekt vooralsnog. Hierdoor kun je niet zelf het geluid en de bediening afstellen of de oortjes van een firmware-update voorzien.

Teufel Real Blue TWS

© PXimport

Teufel Real Blue TWS

© PXimport

Teufel Real Blue TWS

© PXimport

Pasvorm

De oortjes van Teufel die we vorig jaar testte hadden nog een ontwerp zoals Airpods, waarbij een steeltje uit het oor steekt. Deze Real Blue TWS zit als een dopje in je oor, juist weer een beetje vergelijkbaar met Samsung’s Galaxy Buds. Dankzij de rubber tipjes kun je de pasvorm op maat afstellen en het lage gewicht zorgt ervoor dat de oortjes comfortabel zitten.

Toch is er een nadeel aan de dopjesvorm: omdat het gewicht niet zo goed verdeeld lijkt te worden, kunnen ze bij beweging wel loskomen uit je oor. De Real Blue TWS-oortjes zijn daarmee wat minder geschikt voor bij activiteiten zoals hardlopen. Bij wandelen en fietsen blijft de headset overigens prima zitten.

Geluidskwaliteit

Teufel is natuurlijk een audiomerk, waarbij je verwacht dat de geluidskwaliteit op orde is. Vooral door het ontbreken van een equalizer moet dit goed gebalanceerd zijn afgesteld. Dat is ook zeker het geval bij deze Real Blue TWS. Teufel heeft de oortjes vooral heel gebalanceerd afgesteld. Zowel hoge, midden- als lage tonen zijn in goede harmonie, waardoor geluidsdetails hoorbaar blijven.

Toch mist het geluid wel wat kracht, waardoor je de muziek wat harder moet zetten om je echt op te zwepen. Als je de heupen of de nek los wil schudden kun je wel wat meer kracht en basgeluid gebruiken dan deze oortjes leveren. Fijn is wel dat als je besluit het volume op te schroeven tot beschadigende waardes het geluid niet vervormt en zijn geluidsdetail bewaart.

Voor wie juist graag rustige muziek luistert of ook vaak de oortjes gebruikt voor (video)bellen, podcasts en audioboeken zijn de Teufel oortjes een uitstekende keuze.

Het geluid is verfijnd afgesteld, maar mist wat kracht

-

Teufel Real Blue TWS in praktijk

De oortjes beschikken dus over ruisonderdrukking en een modus die omgevingsgeluid doorlaat. Deze bedien je door je vinger anderhalve seconde op het oortje te houden. Deze ruisonderdrukking werkt goed in praktijk. Harde, onverwachte geluiden zullen door blijven komen. Daarvoor ben je beter af met een koptelefoon die over je oor zit. Veel ander omgevingsgeluid wordt erg goed weggefilterd. Bijvoorbeeld op de werkvloer of onderweg met de trein of auto.

De modus die omgevingsgeluid doorlaat is juist handig als je het verkeer en de gesprekken om je heen juist wel mee wilt krijgen. Wat bij deze modus opvalt is dat alleen geluid dichtbij erg versterkt wordt. Het houdt wel in dat bijvoorbeeld mensen naast je nog te verstaan zijn met deze modus ingeschakeld. Is een persoon een paar meter verwijderd, dan zijn ze onverstaanbaar. Alsof je de muziek afspeelt zonder een afspeelmodus ingeschakeld. Wanneer je de ruisonderdrukking aan hebt staan, lijkt het geluid wat voller te klinken dan wanneer je omgevingsgeluid niet filtert.

Accuduur

De accuduur van de Teufel Real Blue TWS koptelefoon is dik in orde. Wanneer je de oortjes gebruikt zonder ruisonderdrukking of geluidsdoorlating, red je een volle werkdag net niet. In praktijk kwam ik tussen de zes en een half en zeven uur uit. Wanneer je de modus aan hebt staan is de accuduur zo’n vijf en een half uur. Dat is langer dan de meeste oortjes, maar het zijn niet de paarse batterijkonijnen onder de bluetooth in-ears. Daarvoor moet je bij Samsung Galaxy Buds+ zijn.

De accucapaciteit van het oplaaddoosje is niet enorm hoog en bied genoeg capaciteit om de oortjes zo’n drie keer volledig op te laden.

Teufel Real Blue TWS

© PXimport

Alternatieven voor de Teufel Real Blue TWS

Eigenlijk valt er weinig aan te merken op de oortjes van Teufel. De geluidskwaliteit is goed en hetzelfde kan gezegd worden over de accuduur, ruisonderdrukking en pasvorm. Wil je je oortjes graag in doen bij het sporten, of wil je oortjes in een wat lagere prijsklasse. Dan kun je ook terecht bij Samsung Galaxy Buds2 of Ear(1). De AirPods Pro bieden een wat voller geluid, maar wel voor een hogere prijs.

Conclusie: Teufel Real Blue TWS kopen?

Dankzij het verfijnde geluid, lange accuduur, goede ruisonderdrukking en draagcomfort heb je met de Teufel Real Blue TWS gewoonweg een zeer goede headset. Het enige wat ontbreekt is een app, en een equalizer als je de muziek net even wat opzwepender wilt afstellen. Ook zitten de oortjes niet heel stevig wat ze minder geschikt maakt voor bij het sporten.

8,0

Ons oordeel

Teufel Real Blue TWS

Pluspunten

Verfijnd geluid

Draagcomfort

Accuduur

Ruisonderdrukking

Minpunten

Geluid mist kracht

Oortjes blijven niet stevig zitten

Geen app

Conclusie

**Prijs** € 149,- **Kleur** zwart **Verbinding** bluetooth 5.2 **Accu** 60 mAh (oortje), 370 mAh (oplaaddoosje) **Gewicht** 6 gram (oortje), 36 gram (oplaaddoosje) **Features** Microfoon, aanraakbediening, IPX3, ambient modus, ruisonderdrukking **Aansluiting** USB-C **Website** [https://teufelaudio.nl](https://teufelaudio.nl/real-blue-tws-106337000)...
Lees meer
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000