Draadloze oplader op het oog? Hier moet je op letten

© PXimport

Draadloze oplader op het oog? Hier moet je op letten

Geplaatst: 24 januari 2022 - 09:23

Aangepast: 25 januari 2023 - 00:59

Wesley Akkerman

Een draadloze oplader is een fijne accessoire voor je smartphone of tablet. Je hoeft immers niet te rommelen met kabels en legt je apparaat gewoon neer. Helaas is het zo dat de ene oplader de andere niet is; er zijn dus zaken waar je op moet letten als je een draadloze oplader kopen wilt.

Voordat je op zoek gaat naar een draadloze oplader, check dan eerst even op je smartphone of tablet wel draadloos opladen ondersteunt. Die informatie tref je in de handleiding, op het doosje of op de website van de fabrikant aan. 

Mocht het apparaat draadloos opgeladen kunnen worden, dan is de kans groot dat die Qi ondersteunt. Dit is een draadloze oplaadstandaard voor alle smartphones (zelfs iPhones ondersteunen die standaard). Momenteel is Qi marktleider qua draadloze oplaadstandaard.

Draadloze oplader met een kabeltje

Een ander belangrijk aspect is de oplaadkabel van de draadloze oplader. Juist, je laadt je smartphone dan wel draadloos op, maar de oplader zelf ontvangt natuurlijk geen energie uit de lucht. De beste draadloze opladers van dit moment werken met usb type-c.

Er zijn ook nog opladers die bijvoorbeeld micro-usb aanhouden. En hoewel dat in principe werkt, moet je er ook rekening mee houden dat de oplaadsnelheid bijzonder laag is. Dat komt door het systeem achter het opladen. Micro-usb gebruikt QuickCharge, ironisch genoeg, terwijl usb-c Power Delivery gebruikt. Dergelijke opladers zijn dus krachtiger en daarmee ook een stuk toekomstbestendiger. Wel zo handig om te weten als je hier geld aan gaat uitgeven.

© PXimport

Een ander bijkomend voordeel is dat je diezelfde kabel uit de draadloze oplader kunt halen en in je smartphone kunt stoppen. Bijvoorbeeld wanneer je wil dat je telefoon iets sneller oplaadt (want laten we er niet moeilijk over doen: draadloos opladen gaat vooralsnog traag). Dan moet je telefoon natuurlijk wel usb-c ondersteunen, maar die kans is zeer groot (tenzij je een iPhone hebt).

Snel opladen

Tot slot moet je rekening houden met oplaadsnelheden, dus. Verschillende telefoons ondersteunen verschillende oplaadsnelheden. En verschillende fabrikanten bieden zo hun eigen oplossingen aan. Kortom: een draadloze oplader die fantastisch werkt met een OnePlus, hoeft niet goed te werken met een telefoon van Samsung of Apple.

Het is zo dat elke draadloze Qi-oplader alle smartphones en tablets kan opladen die ondersteuning aanbieden voor draadloos opladen. Maar dit is veelal niet de snelste methode. Die snellere methode bieden fabrikanten van smartphones vaak wel zelf aan natuurlijk. Dat is iets wat je kunt meenemen in je overweging.

Maar een algemene oplader werkt in principe gewoon prima, dus. Wil je sneller draadloos opladen, dan heb je een specifiek model nodig, die van de fabrikant afkomt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000