Vasten: kickstart naar een zomerklaar lijf?

© sewcream - stock.adobe.com

Vasten: kickstart naar een zomerklaar lijf?

Geplaatst: 16 maart 2023 - 13:02

Marjolein Kats

Al in de oudheid zweerden de Griekse wijsgeren bij af en toe vasten, om de geest scherp te houden. Maar kan vasten jou ook helpen om de beachbody te krijgen die je begeert? In dit artikel lees je wat vasten precies is (en niet is), wat sportvasten is en wat je moet doen als je ervoor kiest om weinig te eten, maar toch lekker wilt blijven bewegen.

In dit artikel leggen we je uit wat vasten eigenlijk is en waar het vandaan komt. Je krijgt antwoord op de volgende vragen: Wat is vasten? | Is vasten gezond? | Wat is sportvasten? | Kun je sporten als je vast en welke sport is dan het beste?

Lees ook: De zin en onzin van detoxen bij afvallen

Wat is vasten

Vasten is het niet of minder eten en drinken gedurende een bepaalde periode. Maar het kan ook betekenen dat je matigt in het algemeen met alle zinnelijke geneugten. Minder eten, minder of niet drinken, minder of niet roken en minder of geen seks dus. Vasten kan ook een middel zijn om je te bezinnen. Om je bewust te worden van negatieve gedachten. En in de natuurgeneeskunde zien mensen het als een manier om te ontgiften.

Vasten komt in veel religies terug. Bijvoorbeeld bij de katholieke kerk, waarbij de periode van vasten de tijd is tussen carnaval (Aswoensdag) en Pasen. Of bij de islam met de ramadan, waarbij mensen een periode vasten tussen zonsopkomst en zonsondergang. Maar ook in de oudheid waren Griekse wijsgeren al voorstanders van het vasten.

Afvallen en gezondheid

Tegenwoordig zie je dat steeds meer mensen weleens vasten met het doel gezonder te willen zijn. Bijvoorbeeld door sommige voedingsmiddelen helemaal weg te laten uit het eetpatroon, zoals dierlijke producten, suiker of alcohol. Denk bijvoorbeeld aan het fenomeen Dry January waarbij je een maand lang geen alcohol drinkt. Mensen kunnen ook gaan vasten omdat ze überhaupt wat bewuster in het leven willen staan. Daarnaast kan vasten je een kickstart geven voor als je wilt afvallen.

Vrouw met leeg bord

© Prostock-studio - stock.adobe.com

Het sleutelwoord is matigen

Matigen dus, is het sleutelwoord. En dat kan geen kwaad als je als doel hebt om af te vallen. Want door je calorie-inname te beperken, val je af. Onderzoek toont aan dat intermittent fasting of periodiek vasten (waarbij je bijvoorbeeld twee dagen in de week vast of elke dag hetzelfde dagdeel) kan bijdragen aan gewichtsverlies.

Afwisselend vasten kan een hoge bloeddruk en het risico op hart- en vaatziekten verlagen. En het zou enorm goed zijn voor je brein, voor de vorming van nieuwe hersencellen en de verbindingen ertussen. Hadden die oude Grieken toch gelijk.

Vasten kan je ook bewuster maken van wat je nu daadwerkelijk eet. Niet alleen van de hoeveelheid, maar ook welke voedingsmiddelen je kiest.

Ga je vasten? Het is wel belangrijk om voldoende juiste voedingsstoffen binnen te krijgen en om op te momenten dat je wél eet gevarieerd te eten.

- Marjolein, dieet-expert van ID.nl

Gezonde voeding

© Daniel Vincek - stock.adobe.com

🚨 Extreem vasten is géén goed idee

Extreme crashdiëten of detoxkuren worden niet aangeraden door diëtisten. Bij extreem vasten gaat je lichaam energie halen uit de afbraak van spieren. Je gaat je op den duur slap en futloos voelen. Dat wil je niet. Bovendien bestaat er een grote kans dat je na een extreme detoxkuur weer terugvalt in oude patronen. En dat je weer terug op je oude gewicht komt of meer.

Sportvasten

Sportvasten is een combinatie van bewegen en vasten die een goede manier zou zijn om af te vallen. Met deze methode verbruik je de suikervoorraad in je spieren helemaal op. Zo zou je je lichaam dwingen om vetreserves aan te spreken. Met als gevolg: hogere vetverbranding, minder zin in tussendoortjes en betere sportprestaties. Een sportvastenkuur duurt tien dagen. Elke dag doe je een cardio-training van twintig tot dertig minuten (hardlopen, fietsen, roeien of trainen op de hometrainer). Of deze methode werkt is niet wetenschappelijk bewezen.


Kickstart op de hometrainer

Vasten in de zin van matigen kan wel degelijk helpen bij het verliezen van kilo's. Op een lege maag sporten is niet zo gezond als altijd gedacht werd en zorgt niet per se voor gewichtsverlies. Daarom is het beter niet te intensief te sporten tijdens het vasten.

Rustige work-outs waarbij je met een lage hartslag traint (en op een lege maag) kunnen bijdragen aan jouw doelen met vasten. Wil je een lijf dat klaar is voor de zomer en het strand? Denk bijvoorbeeld aan trainen in matig tempo op de hometrainer waarbij je meteen je hartslag in de gaten kunt houden, of denk aan hatha yoga. Op naar een beachbody (en een scherpe geest!)

Thuis lekker (rustig!) sporten?

Dat kan bijvoorbeeld met een roeitrainer

Monitor je hartslag en je resultaten

Handig: houd met gadgets je hartslag in de gaten tijdens het sporten. Je leest er meer over in ons artikel Smartwatch, smartband en apps: zo helpt tech je met met sporten en actiever leven.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000