Afvallen? Zo pas je je eetpatroon aan
Wat moet je wel of niet eten om af te vallen? Diëtist Eline Zuiderwijk geeft je concrete handvatten voor de juiste voeding bij het afvallen. Haar motto? Voeden en niet vullen!
🍎 Wil je een paar kilo kwijt? Kijk dan in ons Afvaldossier vol artikelen over gezonde voeding, beweging en sporten, maar ook over apps, gadgets en connected health-apparaten. 🍎
In dit artikel leggen we uit hoe je je eetpatroon kunt aanpassen om af te vallen en daarna op gewicht te blijven, wat je wel en niet kunt eten en hoe je voor een evenwichtig eetpatroon zorgt waarbij je genoeg juiste voedingsstoffen binnenkrijgt zonder honger te hebben. We vertellen welke apps je daarbij kunnen ondersteunen. Ook leggen we je iets uit over calorieën, koolhydraten, eiwitten en vetten.
Niet te weinig en niet te veel eten
Hoe kun je effectief afvallen met behulp van goede voeding? Volgens diëtist Eline Zuiderwijk betekent goed eten: niet te weinig, maar ook niet te veel eten én de juiste productkeuzes maken. In haar praktijk heeft zij zich gespecialiseerd in afvallen, darmklachten en gedragsverandering met betrekking tot voedingspatronen.
Zuiderwijk: “Goed eten betekent dingen eten waar je goede voedingsstoffen uit kunt halen en waar je lijf blij van wordt. Snelle suikers geven misschien even energie, maar daarna valt je lijf weer in een dip.” De sleutel is je lichaam goed te voeden, zodat je zonder honger de dag doorkomt, een stabielere bloedsuikerspiegel houdt, en minder de neiging hebt tot cravings. “Anders eet je snel te veel calorieën en ook nog eens calorieën die niet van kwaliteit zijn. Wat je te veel eet en niet verbruikt, slaat zich op als vet.”
©udra11 - stock.adobe.com
Kies voor pure producten
Maar waar moet je op letten? Hoe maak je de juiste productkeuzes? Zorg dat je in de winkel voor pure producten kiest zonder geur-, kleur- of smaakstoffen, en geen bewerkt voedsel. Alles wat in de fabriek wordt gemaakt, wat langer houdbaar is en waar suiker en/of zout aan is toegevoegd, is bewerkt voedsel. Zuiderwijk: “Deze voedingsmiddelen hebben veel toevoegingen waardoor je onnodige (vaak ongezonde) voedingsstoffen binnenkrijgt.”
💡 Tip van diëtist Eline: Laat je als consument in de supermarkt niet verleiden en lees verpakkingen. Kijk goed bij de ingrediënten wat er in een product zit. Verpakkingen kunnen op het eerste gezicht heel misleidend zijn! 0% vet yoghurt zegt bijvoorbeeld niks over de hoeveelheid suiker in het product.
©_KUBE_ - stock.adobe.com
Hoe bouw je je dag op?
De basis van wat je op een dag moet eten is: twee stuks fruit, 300 gram groenten, volkorenproducten, zuivel (naturel, zonder suiker) en eiwitten uit vlees, vis, kip, eieren en goede vetten zoals in olijfolie, avocado en noten. Dat verspreid je over drie maaltijden en twee of drie tussendoormomenten. Tussendoormomenten met gezonde keuzes voorkomen bijvoorbeeld dat je met te veel honger bij de kantine op het werk aankomt. Drink vooral water, thee, koffie (max 3-4) en pas op met te veel frisdranken/sapjes.
Is het slim om een maaltijd over te slaan? Nee, want dat vergroot de kans op cravings op een ander moment. “Mensen experimenteren met intermittent fasting,” zegt Zuiderwijk, “en dat is prima. Maar dan is het nog steeds belangrijk dat je in de tijd dat je eet, de goede dingen eet: je fruit, je volkorenproducten, je groenten, je zuivel etc. Een goede basis dus.”
Gezond eten hoeft niet per se duur te zijn. De diëtist: “Eet vooral met de seizoenen, houd aanbiedingen in de gaten en ga naar de markt. En kijk ook eens wat er te koop is in de omgeving bij de lokale boer.”