De 25 beste tips om af te vallen
Bezig met afvallen? ID.nl heeft een personal trainer, twee diëtisten en een smartwatch-expert gevraagd naar hun beste tips over voeding, beweging en ontspanning. Met deze tips blijf je volhouden en haal jij je doel. Ga! Zo! Door!
1: Maak je doel concreet!
Hoe concreter je doel is en hoe meer je het werkelijk voor je kunt zien, hoe makkelijker het is om je doel te behalen. Deze tip gaf diëtist en dieetpsycholoog Eveline van de Waterlaat ons. Niet: ik wil vijftien kilo afvallen. Wel: ik wil weer gewoon met mijn kinderen of kleinkinderen kunnen spelen. Niet: ik wil slank zijn. Wel: ik wil weer een middagje kunnen shoppen zonder aan het eind van de dag helemaal afgepeigerd te zijn.
2: Maak een dieetplan
Een dieetplan opstellen voor jezelf als je wilt afvallen: dat helpt echt. Je kunt dat bijvoorbeeld samen met een diëtist of voedingsdeskundige doen. In dit plan van aanpak beschrijf je precies wat je kunt doen als je in situaties terechtkomt waarin de verleiding groot wordt om ongezond te eten. Je schrijft heel concreet op: als dit gebeurt, dan doe ik dit alternatief.
3: Zeg gewoon nee en ga niet uitleggen
Tip van de diëtist: ga geen excuus bedenken als je iets ongezonds wordt aangeboden en zeg alleen “Nee, dank je” of “Nee, dank je, misschien straks.” Als je gaat uitleggen waarom je iets lekkers afslaat, geef je mensen een haakje om met je in discussie te gaan. Probeer dat te voorkomen.
©Patricia Hofmeester
4: Houd een app bij
Apps zoals Eetmeter van het Voedingscentrum of Myfitnesspal geven inzicht in wat en wanneer je eet. Volgens de diëtist ga je minder eten als je het moet noteren, omdat het je bewuster maakt van wat je eet.
5: Doe de eetwissel
Een eetwissel wil zeggen dat je een minder gezond voedingsmiddel vervangt door een alternatief en gezonder product. Bijvoorbeeld ongebrande noten in plaats van chips, een volkoren boterham in plaats van een witte boterham of wraps met kidneybonen in plaats van met gehakt. De ‘Kies Ik Gezond?’-app van het Voedingscentrum helpt je eenvoudig en snel producten vergelijken en biedt alternatieven.
6: Zoek een manier van bewegen die bij jou past
Heb je een eeuwig abonnement op de sportschool terwijl je nooit gaat? Ga voor een manier van bewegen die bij je past. Dat kan bijvoorbeeld ook wandelen zijn.
7: Leg de lat niet te hoog
Heb je bedacht om opeens drie keer in de week intersief te gaan sporten en je hele dieet om te gooien, omdat je wilt afvallen? Dat is moeilijk vol te houden. Leg de lat niet te hoog en pas niet te veel dingen tegelijk aan, tipt de diëtist.
8: Maak elke week een boodschappenlijstje
Als je niet weet wat je moet koken, ben je sneller geneigd om naar iets ongezonds en makkelijks te pakken. Laat je eens inspireren door de gezonde én makkelijke recepten van het Voedingscentrum of check de gezonde receptenapp Fitchef en ontvang elke week een weekmenu.
©Olha Kozachenko - stock.adobe.com
9: Weeg niet te vaak
Eén keer per week wegen is voldoende om het verloop goed te laten zien als je bezig bent met afvallen. Het is normaal dat je gewicht wat schommelt. Vaker op de weegschaal gaan staan kan juist voor frustratie zorgen. Je vindt een goede weegschaal die bij je past met onze weegschalentest.
10: Eet niet te veel maar ook zeker niet te weinig
Volgens diëtist Eline Zuiderwijk betekent goed eten: niet te veel maar ook niet te weinig eten én de juiste productkeuzes maken. Voed je lichaam met producten met goede voedingsstoffen. Dan kom je zonder honger de dag door en voorkom je dat je snaai-momenten krijgt. Ook houd je een stabielere bloedsuikerspiegel.
11: Lees etiketten in de supermarkt
Laat je als consument in de supermarkt niet gek maken en lees verpakkingen. Kijk goed bij de ingrediënten wat er in een product zit. Verpakkingen kunnen op het eerste gezicht misleidend zijn. Meer informatie vind je in de spoedcursus etiketten lezen van ID.nl.
12: Kies een paar verwenmomenten (en geniet daar bewust van!)
Geniet bewust van speciale verwenmomenten, zegt de diëtist. Je mag best weleens 'zondigen', maar plan dat in. Geniet vervolgens zonder schuldgevoel. Afhankelijk van je doel kun je één tot drie verwenmomenten per week aanhouden. Dit kan een uitgebreide borrelplank, etentje of een gebakje zijn. Maar geen snackattacks waarbij alle remmen losgaan.
13: Minder met koolhydraten
Tip van de diëtist: wil je afvallen? Dan kan het effectief zijn om wat lager in de koolhydraten te gaan zitten. Bijvoorbeeld door iets minder brood, pasta en aardappelen te eten. Koolhydraten zijn de eerste brandstof voor je lijf. Als de koolhydraten op zijn, gaat je lijf vet verbranden. Focus je bij de lunch bijvoorbeeld op meer groenten en eiwitten. Maar laat de koolhydraten per dag niet helemaal achterwege: je hebt ze nodig, vooral als je ook sport.
©Yana Perelotova - stock.adobe.com
14: Samen ben je sterker
Misschien is er een vriend, vriendin of een familielid die ook wil afvallen? Help en steun elkaar. Daarnaast is het volgens de diëtist sowieso goed om je gezin of je huisgenoten te betrekken bij je afvalplan. Leg ze uit waarom dit belangrijk voor je is, zodat ook zij je kunnen helpen bij het slagen van je afvalmissie.
15: Ontspan
Ontspannen is belangrijk voor herstel. Je spieren kunnen groeien en krachtiger worden in rust (na het sporten) en een ontspannen geest is beter bestand tegen de verleidingen van snoep en snacks.
16: Sport liever vaker en minder intensief dan één keer heel intensief
Volhouden en herhalen! Dat is het motto om succesvol te zijn met bewegen bij afvallen en fitter worden, aldus de expert en trainer Patrick van der Oord. “Continuïteit is alles. Beter minder doen, maar vaker in de week, dan één keer in de week heel intensief sporten en dan uiteindelijk afhaken om dat het te zwaar is.”
17: Sport in de ochtend
Sport je meteen in de ochtend, dan houd je het tijdens de dag ook beter vol om goede keuzes te maken met voeding.
©Elena Kudryavtseva Alena - stock.adobe.com
18: Gebruik tech-gadgets bij het sporten voor inzicht
Tech-gadgets zoals een smartwatch of fitnesstracker geven inzicht in waar je staat. Ze meten je voortgang en kunnen helpen bij het maken van bewuste keuzes. Welke hartslagmeter, smartwatch of tracker het beste bij jouw sport past, weet onze smartwatch-expert.
19: Zorg dat je goede begeleiding krijgt
Zoek een goede trainer. Dat maakt het alleen maar makkelijker. Je mag echt wat vragen en verwachten van een trainer, aldus expert Patrick van der Oord. Een goede trainer zal de trainingsprikkel steeds veranderen voor het meeste effect.
20: Sport samen met anderen
Als je bijvoorbeeld in teamverband sport, deel je een gezamenlijk doel. Het kan motiveren als anderen aan dezelfde stappen werken als jij.
21: Zorg voor voldoende slaap
Slaap is essentieel als je wilt afvallen. In rust herstelt je lichaam en kun je alles weer beter aan.
22: Beloon jezelf bij succesjes
Stel voor jezelf een kleine beloning in het verschiet bij het behalen van succesjes. Bijvoorbeeld een goed boek of een handige techgadget. Succes is niet alleen het resultaat op de weegschaal: het zit 'em vooral in je gedrag. Bijvoorbeeld wanneer je een gebakje hebt kunnen afslaan of wanneer je ondanks de regen toch bent gaan buitensporten.
©deine_liebe - stock.adobe.com
23: Wissel krachtoefeningen af met snelheid
Wil je sporten gebruiken als ondersteuning bij het afvallen? Met een combinatie waarbij je een hoge hartfrequentie hebt en daarnaast weerstandstrainingen doet, worden de meeste calorieën verbrand. Dat kom je bijvoorbeeld tegen in HIIT-trainingen en metcon-workouts.
24: Beoefen yoga
Yoga helpt bij afvallen en ondersteunt bij andere sporten. Het maakt je fitter en flexibeler. Daarnaast helpt het ontspannen.
25: Beweeg meer tijdens je dag
Neem bijvoorbeeld vaker de trap, ga tussen de middag even naar buiten, pak de fiets om boodschappen te doen of installeer de Ommetje-app van de Hersenstichting: loop elke dag 20 minuten en wandel je fit!
Wil je een paar kilo kwijt? Kijk dan in ons Afvaldossier vol artikelen over gezonde voeding, beweging en sporten, maar ook over apps, gadgets en connected health-apparaten.
Meer video's van ID.nl zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal!