Dit zijn de zeven populairste diëten van Nederland
Sonjabakkeren, paleo of vasten? Er zijn heel veel manieren om af te vallen met voeding. Welke methoden volgt diëtend Nederland eigenlijk? ID.nl zet de populairste diëten op een rij. Aan welke dieet waag jij je?
🟢 Dit zijn de populairste diëten van Nederland (in willekeurige volgorde): 1. Intermittent fasting 2. Paleo 3. Sapvasten 4. Vegan 5. Het Mediterrane dieet 6. Sonjabakkeren 7. Crashdiëten
Na het lezen van dit artikel weet je wat elk van deze diëten inhoudt. Je kunt dan makkelijker bepalen welk dieet het beste bij jou past!
Ook interessant voor jou: Eetdagboek op je smartphone: apps die jou helpen met afvallen
Als je wilt afvallen is diëten vaak het eerste waar je aan denkt. En je bent bij lange na niet de enige. Bijna de helft van de Nederlandse bevolking is aan het lijnen of denkt eraan, schreef het AD op basis van een onderzoek. Er zijn bijvoorbeeld caloriearme, koolhydraatarme, eiwitrijke en vetarme diëten. Tegenwoordig is vooral een dieet gecombineerd met werken aan je mindset in trek: een gezond en gebalanceerd voedingspatroon die om een verandering van leefstijl vraagt. Zoals regelmatig bewegen en aandacht besteden aan valkuilen in je eetgedrag (waarover we dit artikel schreven).
Intermittent fasting
Intermittent fasting betekent om de dag vasten of periodiek vasten (bijvoorbeeld één of twee dagen in de week). Je kunt ervoor kiezen op de dag dat je vast helemaal niet te eten, of om heel weinig te eten. Als je overall minder calorieën binnenkrijgt dat dat je verbruikt, dan val je af. Afvallen kan met intermittent fasting daarom best snel gaan, 1,5 tot 2 kilo per week. En dat is nog binnen een gezonde marge.
Je mag op de dagen dat je vast wel caloriearme dranken drinken: water, koffie en thee. Wil je beginnen met intermittent fasting, dan is het beste om eerst stap voor stap je eetmomenten op een dag af te bouwen. Op Happyhealthy.nl vind je bruikbare schema's om meteen mee aan de slag te gaan.
Paleo
Paleo wil zeggen koolhydraatarm en eiwitrijk eten. De naam komt van de voeding die de mens in het Paleoliticum zou hebben gegeten, pak 'em beet 2,5 miljoen tot 9.000 jaar geleden. Maar er is geen onderzoek dat kan bevestigen dat de mens in de Prehistorie zo at.
Paleo is een soort van oerdieet dat bestaat uit fruit, groenten, noten, zaden, vlees, vis en eieren. Granen, bonen, toegevoegde suikers en zout, nachtschade-producten (paprika, tomaat, aardappel), zuivelproducten en bewerkt voedsel laat je staan. Om te koken gebruik je verzadigde vetten zoals kokosolie.
Risico is dat het op de lange termijn te weinig voedingsstoffen zou opleveren, zoals een tekort aan vezels en calcium. Aan de andere kant zou deze manier van zo puur mogelijk eten op de korte termijn goed zijn voor je bloeddruk, cholesterol en bijdragen aan afvallen.
©Yuliya Furman
Sapvasten
Sapvasten houdt in dat je alleen maar verse sappen of thee drinkt. Het helpt om in korte tijd gewicht te verliezen. Daarnaast zou het je lichaam reinigen, maar hier is geen bewijs van. Enkele dagen sapkuren kan geen kwaad, maar doe je het langer dan wordt er spierweefsel afgebroken. Je mist essentiële voedingsstoffen. Echt een aanrader is dit dus niet, volgens het Voedingscentrum.
Vegan
Steeds meer mensen gaan veganistisch eten. Het is geen dieet, maar je kunt een plantaardig voedingspatroon wel als basis gebruiken om op een verantwoorde manier gewicht te verliezen.
Is je doel naast afvallen ook om je ecologische footprint te verkleinen, dan is dit hét voedingspatroon voor jou. Let wel op dat je de goede verhouding aan macro-nutriënten binnenkrijgt. Je kunt je ijzer, eiwit en B-vitaminen halen uit noten en zaden, tofu, bonen, kikkererwten en linzen, en uit vegan vleesvervangers. In plaats van melk kun je denken aan sojamelk.
Sonjabakkeren
In de jaren 2010 werd sonjabakkeren een werkwoord. De methode van Sonja Bakker bestaat uit het eten van drie caloriearme maaltijden per dag en drie tussendoortjes om de suikerspiegel op peil te houden ( waarbij de eierkoek dankzij Sonja voorgoed op de kaart werd gezet). Verder drink je genoeg water (2 liter) en beweeg je voldoende. Eigenlijk is dit alles ook wat het Voedingscentrum adviseert. Het is niet zozeer een strikt dieet, maar een basis om gezond te leven. In de boeken van Sonja Bakker vind je recepten die hierbij aansluiten.
©Ivonne Wierink - stock.adobe.com
Het Mediterrane dieet
Dit dieet werd in 2022 uitgeroepen tot veruit het meest gezonde dieet. Waarom? Het bevat producten uit de Schijf van Vijf en is rijk aan vezels, noten en een flinke berg groenten en fruit. Bij elke maaltijd bestaat in ieder geval de helft van het bord uit groenten. Dat kan nooit verkeerd zijn. En het mooie is dat je best weleens mag 'zondigen'. Het liefst laat je zoveel mogelijk suiker, verzadigd vet en rood vlees weg uit je voeding.
Twee van de blue zones, plekken op de wereld waar mensen aantoonbaar het langste leven, bevinden zich in het Mediterrane gebied, namelijk Ikaria in Griekenland en Sardinië in Italië. Veel groenten, fruit en weinig bewerkte producten zijn er aan de orde van de dag. Laat je dus vooral inspireren door wat de bewoners van deze twee eilanden eten - maar ook door hoe ze leven.
©fascinadora - stock.adobe.com
Crashdiëten
Gezonder eten is altijd een goed idee. Maar er zijn ook crashdiëten die (op de lange termijn) niet zo gezond zijn. Deze diëten hebben een extreem lage calorie-inname per dag (minder dan 1000 kcal). Ook diëten die hele voedselgroepen uitsluiten worden door experts meestal afgeraden om te gebruiken als je duurzaam wilt afvallen. Keto, Atkins of het chicken-soupdieet zijn bijvoorbeeld extreem koolhydraatarme diëten.
Bij afvallen is het belangrijk om te minderen met de calorieën, maar ook weer niet te veel. Het is belangrijk dat je nog voldoende gevarieerde voedingsstoffen binnenkrijgt, schreven we al eerder in dit artikel over het aanpassen van je eetpatroon. Hoe extremer het dieet, hoe moeilijker het is om het vol te houden. En dat werkt jojo-gedrag in de hand. Iets om rekening mee te houden als je gaat diëten. Tips om het afvallen vol te houden lees je in dit artikel van ID.nl.
Vertel ons jouw dieet-avontuur!
Ben je bezig met afvallen? Welk dieet ben jij aan het uitproberen? Hoe bevalt het? Vind je dat het effect heeft of merk je er niks van? Laat het ons weten! Wij zijn nieuwsgierig naar jouw verhaal. In de komende maanden willen we een serie artikelen schrijven over dieetervaringen. Misschien dat we naar aanleiding van wat jij in het formulier hieronder invult, contact met je opnemen. We interviewen je dan zodat je je verhaal via ID.nl kunt delen met andere mensen die misschien ook het dieet dat jij volgt/hebt gevolgd willen gaan proberen. Juist jouw ervaringen kunnen een ander weer helpen!