ID.nl logo
Dit zijn de zeven populairste diëten van Nederland
Gezond leven

Dit zijn de zeven populairste diëten van Nederland

Sonjabakkeren, paleo of vasten? Er zijn heel veel manieren om af te vallen met voeding. Welke methoden volgt diëtend Nederland eigenlijk? ID.nl zet de populairste diëten op een rij. Aan welke dieet waag jij je?

🟢 Dit zijn de populairste diëten van Nederland (in willekeurige volgorde): 1. Intermittent fasting 2. Paleo 3. Sapvasten 4. Vegan 5. Het Mediterrane dieet 6. Sonjabakkeren 7. Crashdiëten

Na het lezen van dit artikel weet je wat elk van deze diëten inhoudt. Je kunt dan makkelijker bepalen welk dieet het beste bij jou past!

Ook interessant voor jou: Eetdagboek op je smartphone: apps die jou helpen met afvallen

Als je wilt afvallen is diëten vaak het eerste waar je aan denkt. En je bent bij lange na niet de enige. Bijna de helft van de Nederlandse bevolking is aan het lijnen of denkt eraan, schreef het AD op basis van een onderzoek. Er zijn bijvoorbeeld caloriearme, koolhydraatarme, eiwitrijke en vetarme diëten. Tegenwoordig is vooral een dieet gecombineerd met werken aan je mindset in trek: een gezond en gebalanceerd voedingspatroon die om een verandering van leefstijl vraagt. Zoals regelmatig bewegen en aandacht besteden aan valkuilen in je eetgedrag (waarover we dit artikel schreven).

Intermittent fasting

Intermittent fasting betekent om de dag vasten of periodiek vasten (bijvoorbeeld één of twee dagen in de week). Je kunt ervoor kiezen op de dag dat je vast helemaal niet te eten, of om heel weinig te eten. Als je overall minder calorieën binnenkrijgt dat dat je verbruikt, dan val je af. Afvallen kan met intermittent fasting daarom best snel gaan, 1,5 tot 2 kilo per week. En dat is nog binnen een gezonde marge.

Je mag op de dagen dat je vast wel caloriearme dranken drinken: water, koffie en thee. Wil je beginnen met intermittent fasting, dan is het beste om eerst stap voor stap je eetmomenten op een dag af te bouwen. Op Happyhealthy.nl vind je bruikbare schema's om meteen mee aan de slag te gaan.

Paleo

Paleo wil zeggen koolhydraatarm en eiwitrijk eten. De naam komt van de voeding die de mens in het Paleoliticum zou hebben gegeten, pak 'em beet 2,5 miljoen tot 9.000 jaar geleden. Maar er is geen onderzoek dat kan bevestigen dat de mens in de Prehistorie zo at.

Paleo is een soort van oerdieet dat bestaat uit fruit, groenten, noten, zaden, vlees, vis en eieren. Granen, bonen, toegevoegde suikers en zout, nachtschade-producten (paprika, tomaat, aardappel), zuivelproducten en bewerkt voedsel laat je staan. Om te koken gebruik je verzadigde vetten zoals kokosolie.

Risico is dat het op de lange termijn te weinig voedingsstoffen zou opleveren, zoals een tekort aan vezels en calcium. Aan de andere kant zou deze manier van zo puur mogelijk eten op de korte termijn goed zijn voor je bloeddruk, cholesterol en bijdragen aan afvallen.

©Yuliya Furman

Sapvasten

Sapvasten houdt in dat je alleen maar verse sappen of thee drinkt. Het helpt om in korte tijd gewicht te verliezen. Daarnaast zou het je lichaam reinigen, maar hier is geen bewijs van. Enkele dagen sapkuren kan geen kwaad, maar doe je het langer dan wordt er spierweefsel afgebroken. Je mist essentiële voedingsstoffen. Echt een aanrader is dit dus niet, volgens het Voedingscentrum.

Vegan

Steeds meer mensen gaan veganistisch eten. Het is geen dieet, maar je kunt een plantaardig voedingspatroon wel als basis gebruiken om op een verantwoorde manier gewicht te verliezen.

Is je doel naast afvallen ook om je ecologische footprint te verkleinen, dan is dit hét voedingspatroon voor jou. Let wel op dat je de goede verhouding aan macro-nutriënten binnenkrijgt. Je kunt je ijzer, eiwit en B-vitaminen halen uit noten en zaden, tofu, bonen, kikkererwten en linzen, en uit vegan vleesvervangers. In plaats van melk kun je denken aan sojamelk.

Sonjabakkeren

In de jaren 2010 werd sonjabakkeren een werkwoord. De methode van Sonja Bakker bestaat uit het eten van drie caloriearme maaltijden per dag en drie tussendoortjes om de suikerspiegel op peil te houden ( waarbij de eierkoek dankzij Sonja voorgoed op de kaart werd gezet). Verder drink je genoeg water (2 liter) en beweeg je voldoende. Eigenlijk is dit alles ook wat het Voedingscentrum adviseert. Het is niet zozeer een strikt dieet, maar een basis om gezond te leven. In de boeken van Sonja Bakker vind je recepten die hierbij aansluiten.

©Ivonne Wierink - stock.adobe.com

Het Mediterrane dieet

Dit dieet werd in 2022 uitgeroepen tot veruit het meest gezonde dieet. Waarom? Het bevat producten uit de Schijf van Vijf en is rijk aan vezels, noten en een flinke berg groenten en fruit. Bij elke maaltijd bestaat in ieder geval de helft van het bord uit groenten. Dat kan nooit verkeerd zijn. En het mooie is dat je best weleens mag 'zondigen'. Het liefst laat je zoveel mogelijk suiker, verzadigd vet en rood vlees weg uit je voeding.

Twee van de blue zones, plekken op de wereld waar mensen aantoonbaar het langste leven, bevinden zich in het Mediterrane gebied, namelijk Ikaria in Griekenland en Sardinië in Italië. Veel groenten, fruit en weinig bewerkte producten zijn er aan de orde van de dag. Laat je dus vooral inspireren door wat de bewoners van deze twee eilanden eten - maar ook door hoe ze leven.

©fascinadora - stock.adobe.com

Crashdiëten

Gezonder eten is altijd een goed idee. Maar er zijn ook crashdiëten die (op de lange termijn) niet zo gezond zijn. Deze diëten hebben een extreem lage calorie-inname per dag (minder dan 1000 kcal). Ook diëten die hele voedselgroepen uitsluiten worden door experts meestal afgeraden om te gebruiken als je duurzaam wilt afvallen. Keto, Atkins of het chicken-soupdieet zijn bijvoorbeeld extreem koolhydraatarme diëten.

Bij afvallen is het belangrijk om te minderen met de calorieën, maar ook weer niet te veel. Het is belangrijk dat je nog voldoende gevarieerde voedingsstoffen binnenkrijgt, schreven we al eerder in dit artikel over het aanpassen van je eetpatroon. Hoe extremer het dieet, hoe moeilijker het is om het vol te houden. En dat werkt jojo-gedrag in de hand. Iets om rekening mee te houden als je gaat diëten. Tips om het afvallen vol te houden lees je in dit artikel van ID.nl

Vertel ons jouw dieet-avontuur!

Ben je bezig met afvallen? Welk dieet ben jij aan het uitproberen? Hoe bevalt het? Vind je dat het effect heeft of merk je er niks van? Laat het ons weten! Wij zijn nieuwsgierig naar jouw verhaal. In de komende maanden willen we een serie artikelen schrijven over dieetervaringen. Misschien dat we naar aanleiding van wat jij in het formulier hieronder invult, contact met je opnemen. We interviewen je dan zodat je je verhaal via ID.nl kunt delen met andere mensen die misschien ook het dieet dat jij volgt/hebt gevolgd willen gaan proberen. Juist jouw ervaringen kunnen een ander weer helpen!

View post on LinkedIn
▼ Volgende artikel
Huis

Black Friday: TP-Link Tapo RV30 Max Plus: robotstofzuiger is je beste vriend

De meeste mensen kennen TP-Link waarschijnlijk vooral vanwege haar netwerkproducten, maar toch heeft dit bedrijf toch al een tijdje slimme producten in haar portfolio onder de Tapo-vlag. Zoals de slimme RV30 Max Plus robotstofzuiger. Maar wat zijn de mogelijkheden van deze handige gadget?

Partnerbijdrage - in samenwerking met TP-link

We kennen weinig mensen die het echt leuk vinden om schoon te maken in huis. Alle mogelijke manieren om deze vervelende klus makkelijker te maken zijn dus welkom. Zeker als je een druk leven hebt, kunnen hulpmiddelen goed van pas komen. Wat te denken van een extra hulpje bij stofzuigen en dweilen? Dat is namelijk precies wat de Tap RV30 Max Plus voor je doet.

Echte alleskunner

Hij doet nog nét niet de afwas voor je, of zeemt je ramen, maar de Tapo RV30 Max Plus doet als compacte hulp toch bijzonder veel taken als het op de vloer aankomt. Allereerst is het natuurlijk een robotstofzuiger. Het prettige daaraan is vooral dat je er geen omkijken meer naar hebt. Allereerst hoef je niet bang te zijn dat de Tapo RV30 Max Plus dingen omver rijdt, je huisdier per ongeluk borstelt of stukken overslaat. De robotstofzuiger beschikt namelijk over een geavanceerd navigatiesysteem, waarmee – na eerste kalibratie – een nauwkeurige plattegrond wordt gemaakt van het woonoppervlak.

Hierdoor kun je er van op aan dat je er geen omkijken meer naar hebt. Verder heb je ook zelf in de hand wat de Tapo RV30 Max Plus wel en niet doet: je kunt bijvoorbeeld schoonmaakgebieden opgeven, bepaalde no-go zones instellen waar de robot juist niet mag komen en schoonmaakschema’s maken: op die manier loopt de robotstofzuiger je nooit in de weg. En met haren van huisdieren weet hij ook raad.

Zelfreinigend en twee maanden opslag

Een ander groot voordeel is de dweilfunctie: parket-, laminaat-, tegel- en zeilvloeren zijn geen enkel probleem voor de robot. En maak je geen zorgen: de robot detecteert automatisch vloerkleden, dus die blijven droog. De robot instellen doe je via een app, waarin je aangeeft welke delen van de woning met de dweil gereinigd moeten worden, en welke met de stofzuiger.

De dweil van de Tapo RV30 Max Plus is eenvoudig te verwijderen, zodat je hem kunt wassen indien nodig.


Een combinatie van beiden is natuurlijk ook mogelijk. En net als bij een gewone stofzuiger hoef je je niet druk te maken over de verzamende viezigheid: de RV30 Max Plus kan namelijk tot twee maanden vuil bewaren in het basisstation, die voorzien is van een afgesloten 3L afvalzak. De robot leegt zich daar zelf automatisch nadat hij klaar is met zijn opdracht en is daardoor weer klaar voor gebruik.  

Slim huis wordt betaalbaar

Wat ons de laatste tijd opvalt, is dat producten voor een slim huis er niet goedkoper op lijken te worden. Maar het moet natuurlijk ook wel leuk en betaalbaar blijven. Daarom valt ons de adviesprijs van de TP-Link Tapo RV30 Max Plus in positieve zin op (349 euro), maar sla je er nu tijdens Black Friday helemaal een slaatje uit: we spotten hem al voor bijna de helft van de prijs! En dat deze robot ook echt past in een slim huis zien we aan de ondersteuning voor Google Assistant en Amazon Alexa: dat betekent dat je ook spraakopdrachten kunt geven aan de Tapo RV30 Max Plus en je het apparaat kunt vertellen wat hij moet doen. En in tegenstelling tot een huisgenoot praat hij niet terug, maar doet ‘ie gewoon wat er van hem gevraagd wordt. 

Onmisbare hulp

Voor wie niet van stofzuigen en dweilen houdt is de Tapo RV30 Max Plus een echte uitkomst. Een huishoudelijke hulp waar je niet zonder kunt, en die je vloer tot in de puntjes verzorgt. Het is ook erg prettig dat je er geen omkijken naar hebt: dankzij het flinke accupakket kan hij 150 minuten lang reinigen en laadt zichzelf telkens automatisch en ruim op tijd op, zodat hij nooit halverwege een klus stil kan komen te staan: handig! Is je interesse ook gewekt voor deze slimme robotstofzuiger? Dan is dit hét moment om hem met een vette Black Friday-korting aan te schaffen! 

▼ Volgende artikel
Nederlandse techwebshop Alternate gaat Starlink-producten verkopen
Huis

Nederlandse techwebshop Alternate gaat Starlink-producten verkopen

De Nederlandse webwinkel in techproducten Alternate gaat de internetproducten van Starilnk verkopen. Starlink is het internetbedrijf van Elon Musk, de man achter social media-platform X en Tesla.

Alternate is een officiële dealer van Starlink geworden. Dankzij deze samenwerking biedt de winkelonderneming internetdiensten via satelliet van Starlink aan. Starlink biedt wereldwijd breedbandinternet via satellieten, waardoor bedrijven op afgelegen locaties en avonturiers in de natuur nu kunnen rekenen op snel internet. en van onze klanten eenvoudiger en efficiënter maken.

 “De samenwerking met Starlink is voor ons een geweldige aanvulling op ons assortiment,” zegt Nico Bommelje, directeur van Alternate Nederland. “Wij zijn altijd op zoek naar innovatieve oplossingen voor onze klanten en met Starlink kunnen wij nu een betrouwbare internetverbinding bieden voor zowel bedrijven in afgelegen gebieden als voor avonturiers die het avontuur willen aangaan zonder concessies te doen aan connectiviteit.

Bedrijven en reizigers

Voor zakelijke klanten biedt Starlink een oplossing voor bedrijven die in landelijke gebieden of moeilijk bereikbare regio’s gevestigd zijn, bijvoorbeeld op locaties waar geen snelle glasvezelverbinding is.

Starlink biedt voor hen stabiele en snelle internetverbindingen, waardoor ze hun digitale processen, communicatie en cloud-gebaseerde toepassingen kunnen blijven gebruiken, zelfs zonder traditionele internetverbindingen. Voor reizigers biedt Starlink eveneens internetverbindingen voor werk of vrije tijd, ongeacht de locatie.