Aan tafel! Afvallen en toch lekker koken voor een groot gezelschap
Ben je net lekker op dreef met afvallen, is het weer tijd voor een etentje. Natuurlijk wil je je gasten niet alleen maar sla en wortels voorschotelen. Met deze tips en inspiratie kook jij een tongstrelende én gezonde maaltijd waarvan jouw gasten nog lang nagenieten.
In dit artikel vind je tips en inspiratie voor gezond koken voor een groter gezelschap. Ook laten we je zien welke handige apparatuur je hierbij kunt gebruiken.
Tip vooraf: voorbereiding is alles
De beste tip die we je kunnen geven is veel voorwerk doen. Hoe meer je van tevoren al klaar hebt staan in de koelkast, des te minder je hoeft te doen tijdens het etentje zelf. Dan kun je volop genieten van het samenzijn met je gasten, in plaats van steeds in de keuken te staan. Salades kun je makkelijk de dag van tevoren maken. En je kunt ook veel gezonds ver van tevoren bereiden en dan invriezen. Daarover later meer. Nu gaan we kijken wát je allemaal kunt maken. Waarbij we kijken naar gezond én lekker!
Shared dining of lopend buffet
Met tapas, mezzedes of andere hapjes zet je alles in één keer op tafel. Zo kun jij ook gewoon lekker blijven zitten tijdens het etentje en kletsen met je gasten. Je kunt voor verse ingrediënten kiezen en alles van tevoren bereiden. Dips en spreads voor op brood zijn makkelijk te bereiden en in te vriezen. Denk aan zelfgemaakte tapenade, humus of guacamole. Je kunt ook kiezen voor een lopend buffet waarbij je alles klaarzet op een grote tafel.
Guacamole
Guacamole maak je van gepureerde avocado. Deze gezonde vrucht zit boordevol goede vetten (omega 3), vitamines en mineralen. Als er superfoods bestaan, dan is avocado er zeker één. Gebruik in de guacamole wel wat citroen- of limoensap en laat de pit er heel in zitten om de dip op kleur en smaak te houden.
Een makkelijk recept is bijvoorbeeld: pureer drie rijpe avocado's door ze te prakken met een vork. Versnipperd uitje, tomaatje en wat zeer klein gesneden komkommer erin. Een handje vol koriander, wat peper en zout, en eventueel chilipeper. Smullen maar!
©chandlervid85 - stock.adobe.com
Zelfgebakken brood
Je hebt heerlijk brood bij je dips als je het zelf bakt. Dat doe je makkelijk met een broodbakmachine. Ideaal, want je doet drie uur voor je diner alle ingrediënten erin. De machine doet het werk voor je. Verser kan het brood niet zijn. En je gasten komen een heerlijk geurende ruimte binnen. Kies voor een meergranen brood of een volkoren brood voor de meest gezonde optie. En eet, als je bezig bent met afvallen, niet te veel brood. Je kunt eventueel nog gezonder dippen met plakjes komkommer of andere rauwkost.
Altijd vers brood?
Met een broodbakmachine zit je ... uhm: gebakken!
Hartige taart
Een goed en gezond idee is hartige taart. Je kunt zo'n quiche voorbereiden en vlak voor het etentje even opwarmen in de oven. Op de website van het Diabetesfonds vind je recepten voor diverse hartige taarten. Het leuke aan een hartige taart is dat je eindeloos kunt variëren en er allerlei verschillende groenten in kunt verwerken.
©Andrejs Terentjevs tirik - stock.adobe.com
Soep
Soep kun je makkelijk ver van tevoren bereiden en invriezen in bakjes. Kies je voor gezond, omdat het past in je afvalprogramma, dan kies je het liefst voor heldere soep en laat je de room achterwege. De groenten voor de soep pureer je met de staafmixer of een blender . Met die laatste wordt je soep echt glad en fluwelig; gebruik je een staafmixer, dan houd je wat meer textuur en bite in je soep. Het is dus maar net wat je zelf het lekkerst vindt.
Lees ook: Zelf soep maken: gezond, lekker én makkelijk!
Traybake
Een traybake is een volledige maaltijd op de bakplaat uit de oven. Leg bakpapier op de bakplaat. Snijd alle ingrediënten in stukjes. Voor een gezonde versie kies je bijvoorbeeld zoete aardappel en je favoriete groenten. Besprenkel met olijfolie, peper, zout en kruiden naar smaak. Dat schuif je in de oven en laat je bakken tot alles gaar en mooi goudbruin en geroosterd is. Schep halverwege even om.
Afhankelijk van wat je in het gerecht stopt, kan het een half uur tot vijftig minuten duren in de oven. Een kleinere bakplaat past ook in de vrijstaande oven. Een goede oven nodig? Vergelijk bij de aanschaf van een oven vooral goed of deze bij jouw situatie en wensen past.
©manyakotic - stock.adobe.com
Gegrilde groenten uit de airfryer
Maak van tevoren groente-spiesjes en grill ze vlak voor het etentje in de airfryer. Of, als je geen vegetariër bent, aangevuld met stukjes mager vlees zoals kip. In de airfryer heb je weinig of geen olie nodig en dat is veel gezonder. Je kunt de kip wel een uur laten marineren met de gewenste smaak, bijvoorbeeld in een scheutje olijfolie, wat citroensap, peper en zout, oregano, paprikapoeder en wat knoflook.
De airfryer hoeft maar heel even voorverwarmd te worden en het eten komt er knapperig uit. Dat scheelt een tijd. Ook om je vingers bij af te likken: zoete-aardappelfrietjes uit de airfryer. Lekker met een frisse yoghurtdip. Zoete aardappel is voedzaam, zit vol vitamine C, B6, mineralen en vezels, en past prima in een gezond voedingspatroon als je wilt afvallen.
Met deze tips, recepten en inspiratie hopen we dat je een heel eind komt voor je diner. Je hoeft je dieetplannen niet in de prullenbak te gooien. Ook voor een etentje met een groot gezelschap kun je gezonde keuzes maken. Succes en eet smakelijk!
Lees ook: De beste gezonde recepten voor je airfryer
👇