ID.nl logo
Aan tafel! Afvallen en toch lekker koken voor een groot gezelschap
© Alexey Tulenkov
Gezond leven

Aan tafel! Afvallen en toch lekker koken voor een groot gezelschap

Ben je net lekker op dreef met afvallen, is het weer tijd voor een etentje. Natuurlijk wil je je gasten niet alleen maar sla en wortels voorschotelen. Met deze tips en inspiratie kook jij een tongstrelende én gezonde maaltijd waarvan jouw gasten nog lang nagenieten.

In dit artikel vind je tips en inspiratie voor gezond koken voor een groter gezelschap. Ook laten we je zien welke handige apparatuur je hierbij kunt gebruiken.

Tip vooraf: voorbereiding is alles

De beste tip die we je kunnen geven is veel voorwerk doen. Hoe meer je van tevoren al klaar hebt staan in de koelkast, des te minder je hoeft te doen tijdens het etentje zelf. Dan kun je volop genieten van het samenzijn met je gasten, in plaats van steeds in de keuken te staan. Salades kun je makkelijk de dag van tevoren maken. En je kunt ook veel gezonds ver van tevoren bereiden en dan invriezen. Daarover later meer. Nu gaan we kijken wát je allemaal kunt maken. Waarbij we kijken naar gezond én lekker!

Shared dining of lopend buffet

Met tapas, mezzedes of andere hapjes zet je alles in één keer op tafel. Zo kun jij ook gewoon lekker blijven zitten tijdens het etentje en kletsen met je gasten. Je kunt voor verse ingrediënten kiezen en alles van tevoren bereiden. Dips en spreads voor op brood zijn makkelijk te bereiden en in te vriezen. Denk aan zelfgemaakte tapenade, humus of guacamole. Je kunt ook kiezen voor een lopend buffet waarbij je alles klaarzet op een grote tafel.

Guacamole

Guacamole maak je van gepureerde avocado. Deze gezonde vrucht zit boordevol goede vetten (omega 3), vitamines en mineralen. Als er superfoods bestaan, dan is avocado er zeker één. Gebruik in de guacamole wel wat citroen- of limoensap en laat de pit er heel in zitten om de dip op kleur en smaak te houden.

Een makkelijk recept is bijvoorbeeld: pureer drie rijpe avocado's door ze te prakken met een vork. Versnipperd uitje, tomaatje en wat zeer klein gesneden komkommer erin. Een handje vol koriander, wat peper en zout, en eventueel chilipeper. Smullen maar!

©chandlervid85 - stock.adobe.com

Zelfgebakken brood

Je hebt heerlijk brood bij je dips als je het zelf bakt. Dat doe je makkelijk met een broodbakmachine. Ideaal, want je doet drie uur voor je diner alle ingrediënten erin. De machine doet het werk voor je. Verser kan het brood niet zijn. En je gasten komen een heerlijk geurende ruimte binnen. Kies voor een meergranen brood of een volkoren brood voor de meest gezonde optie. En eet, als je bezig bent met afvallen, niet te veel brood. Je kunt eventueel nog gezonder dippen met plakjes komkommer of andere rauwkost.

Altijd vers brood?

Met een broodbakmachine zit je ... uhm: gebakken!

Hartige taart

Een goed en gezond idee is hartige taart. Je kunt zo'n quiche voorbereiden en vlak voor het etentje even opwarmen in de oven. Op de website van het Diabetesfonds vind je recepten voor diverse hartige taarten. Het leuke aan een hartige taart is dat je eindeloos kunt variëren en er allerlei verschillende groenten in kunt verwerken.

©Andrejs Terentjevs tirik - stock.adobe.com

Soep

Soep kun je makkelijk ver van tevoren bereiden en invriezen in bakjes. Kies je voor gezond, omdat het past in je afvalprogramma, dan kies je het liefst voor heldere soep en laat je de room achterwege. De groenten voor de soep pureer je met de staafmixer of een blender . Met die laatste wordt je soep echt glad en fluwelig; gebruik je een staafmixer, dan houd je wat meer textuur en bite in je soep. Het is dus maar net wat je zelf het lekkerst vindt.

Lees ook: Zelf soep maken: gezond, lekker én makkelijk!

Traybake

Een traybake is een volledige maaltijd op de bakplaat uit de oven. Leg bakpapier op de bakplaat. Snijd alle ingrediënten in stukjes. Voor een gezonde versie kies je bijvoorbeeld zoete aardappel en je favoriete groenten. Besprenkel met olijfolie, peper, zout en kruiden naar smaak. Dat schuif je in de oven en laat je bakken tot alles gaar en mooi goudbruin en geroosterd is. Schep halverwege even om.

Afhankelijk van wat je in het gerecht stopt, kan het een half uur tot vijftig minuten duren in de oven. Een kleinere bakplaat past ook in de vrijstaande oven. Een goede oven nodig? Vergelijk bij de aanschaf van een oven vooral goed of deze bij jouw situatie en wensen past.

©manyakotic - stock.adobe.com

Gegrilde groenten uit de airfryer

Maak van tevoren groente-spiesjes en grill ze vlak voor het etentje in de airfryer. Of, als je geen vegetariër bent, aangevuld met stukjes mager vlees zoals kip. In de airfryer heb je weinig of geen olie nodig en dat is veel gezonder. Je kunt de kip wel een uur laten marineren met de gewenste smaak, bijvoorbeeld in een scheutje olijfolie, wat citroensap, peper en zout, oregano, paprikapoeder en wat knoflook.

De airfryer hoeft maar heel even voorverwarmd te worden en het eten komt er knapperig uit. Dat scheelt een tijd. Ook om je vingers bij af te likken: zoete-aardappelfrietjes uit de airfryer. Lekker met een frisse yoghurtdip. Zoete aardappel is voedzaam, zit vol vitamine C, B6, mineralen en vezels, en past prima in een gezond voedingspatroon als je wilt afvallen.

Met deze tips, recepten en inspiratie hopen we dat je een heel eind komt voor je diner. Je hoeft je dieetplannen niet in de prullenbak te gooien. Ook voor een etentje met een groot gezelschap kun je gezonde keuzes maken. Succes en eet smakelijk!

Lees ook: De beste gezonde recepten voor je airfryer

👇

▼ Volgende artikel
Edge blijft stiekem draaien? Dit is hoe je het stopt
© Simon Lehmann
Huis

Edge blijft stiekem draaien? Dit is hoe je het stopt

Ervaar je een traag systeem nadat je Edge hebt afgesloten? Het is mogelijk dat er nog processen van deze browser op de achtergrond worden uitgevoerd, zelfs terwijl Edge niet langer actief is. Op deze manier voorkom je dat.

In drie stappen laten we zien hoe je voorkomt dat Microsoft Edge op de achtergrond blijft draaien:

  • Forceer Edge af te sluiten via Taakbeheer
  • Voorkom achtergrondprocessen
  • Pas het register aan zodat Edge niet meer automatisch opstart

Lees ook: Jouw browser, jouw regels: zo pas je Edge aan

Stap 1: Forceer Edge om te sluiten

Vaak heb je niet door dat Microsoft Edge op de achtergrond nog draait nadat je de browser hebt afgesloten. Als Edge op de achtergrond blijft werken, heeft dat op een laptop ook invloed op het batterijverbruik. Je kunt dit controleren in Taakbeheer.

Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Taakbeheer. In dit venster klik je op het tabblad Processen en daar zoek je Microsoft Edge. Klik met de rechtermuisknop op het proces Microsoft Edge en kies de opdracht Beëindigen.

Nadat je deze stappen hebt uitgevoerd, stopt het Edge-proces volledig en zou het geen invloed meer mogen hebben op de systeemprestaties. Dit is echter maar een tijdelijke oplossing. Je wilt waarschijnlijk ook voorkomen dat dit zich in de toekomst herhaalt.

In Taakbeheer zie je dat er nog processen van Edge draaien. Je kunt ze hier ook beëindigen.

Accu van je laptop wéér leeg?

Met een voedingsadapter voorzie je 'm weer van energie

Stap 2: Niet op achtergrond uitvoeren

Om dit ongewenste gedrag te voorkomen, open je Edge en klik je op de drie puntjes in de rechterbovenhoek. Selecteer Instellingen in het menu. Of je tikt edge://settings/system in het adresvak en drukt op Enter. In de instellingen kies je Systeem en prestaties. Zet de schakelaar uit bij Extensies en apps op de achtergrond uitvoeren wanneer Microsoft Edge wordt gesloten.

Zorg dat er geen extensies meer op de achtergrond kunnen werken wanneer de browser is afgesloten.

Genoeg van Edge? Kijk ook eens naar een van deze alternatieve browsers

Stap 3: Register aanpassen

Om ervoor te zorgen dat Edge alleen wordt uitgevoerd als je er expliciet om vraagt en niet vooraf wordt geladen, kun je ook de registersleutel AllowPrelaunch aanpassen. Druk op Windows-toets+R om Uitvoeren te openen. Typ regedit en druk op Enter om de Register-editor te openen. Navigeer naar de sleutel Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\MicrosoftEdge.

Zoek naar een DWORD met de naam AllowPrelaunch. Als die niet bestaat, moet je hem maken. Klik met rechts in het rechterdeelvenster, selecteer Nieuw DWORD (32-bits)-waarde en noem deze AllowPrelaunch. Dubbelklik op AllowPrelaunch en stel het veld Waardegegevens in op 0 om te voorkomen dat Edge bij het opstarten wordt uitgevoerd. Klik op OK om de wijzigingen toe te passen.

Sluit vervolgens de Register-editor en start de computer opnieuw op. Als je deze instelling wilt terugdraaien en Edge wel weer vooraf wilt laten laden, wijzig je de waarde AllowPrelaunch terug naar 1.

Stel het veld Waardegegevens van het item AllowPrelaunch in op 0.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast
© Lightfield Studios - stock.adobe.com
Huis

Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast

Of je nu trek hebt in toast met avocado en een gepocheerd eitje of in een klassieke tosti met ham en kaas: met het moderne broodrooster kan het allemaal. Benieuwd wat broodroosters anno nu zo bijzonder maakt? We vertellen je er alles over.

In het kort: Moderne broodroosters zijn echte alleskunners: naast het roosteren van brood gebruik je ze ook voor het maken van tosti's, het opwarmen van croissants en het ontdooien van bevroren brood. En ze kunnen vaak nog veel meer dan dat. In dit artikel lees je wat moderne broodroosters allemaal kunnen en in welk opzicht ze verschillen van de meer traditionele modellen.

Lees ook: 🥪 Gezonde tosti's om de hele middag op door te gaan

'Ouderwetse' broodroosters doen precies wat ze moeten doen. Je doet er één of twee sneetjes brood in, wacht een paar minuten en plop: daar heb je je perfect gebruinde en knapperige toast. Deze modellen zijn dankzij hun eenvoudige werking nog altijd bij veel mensen in trek, maar er er is ook steeds meer vraag naar modellen die meer kunnen dan alleen brood roosteren. Van het maken van tosti's tot het roosteren van bagels en croissants: met de nieuwste modellen heb je je tosti-ijzer of oven haast niet meer nodig! Veel modellen zijn daarnaast voorzien van allerlei handige extra's, zoals een ontdooifunctie en speciale sleuven voor extra groot of klein brood. En dan hebben we het nog niet eens over de vele bruiningsstanden op moderne broodroosters.

Bruiningsstanden 

Traditionele broodroosters zitten vaak lekker simpel in elkaar, met een draaiknop die je keuze biedt uit drie tot hoogstens vijf standen. Maar het beperkte aantal opties op deze modellen heeft wel als nadeel dat je niet altijd evenveel controle hebt over hoe bruin je sneetjes brood worden. Moderne broodroosters beschikken vaak over veel meer bruiningsstanden, gemiddeld tussen de zes en negen. De lagere standen zijn ideaal voor het licht roosteren van dun of oud brood, terwijl de hogere standen perfect zijn om brood donkerbruin te krijgen of om zwaarder brood zoals volkoren of roggebrood te roosteren. Sommige modellen hebben zelfs slimme sensoren die de dikte van het brood detecteren en op basis daarvan de roostertijd aanpassen. Handig! 

Ontdooifunctie

Brood ontdooien kan best een gedoe zijn. Op het aanrecht duurt het lang, voor gelijkmatig ontdooien in de oven moet je maar net de juiste instellingen weten en in de magnetron wordt bevroren brood snel slap. In een broodrooster met ontdooifunctie wordt het een stuk eenvoudiger. Het enige wat je hoeft te doen, is de bevroren sneetjes brood in het rooster te plaatsen en de ontdooistand te selecteren. Het broodrooster past vervolgens automatisch de tijd en temperatuur aan, zodat je brood gelijkmatig ontdooit zonder dat het verbrandt. Deze functie werkt ook goed voor bevroren croissants of andere kleine broodjes.

©Goffkein - stock.adobe.com

Hoeveelheid sleuven

Voor grotere gezinnen is een broodrooster met maar twee sleuven niet altijd handig. Zeker als jullie gezellig samen aan tafel willen eten, is het niet ideaal om steeds op je beurt te moeten wachten. Gelukkig zijn broodroosters er tegenwoordig in allerlei soorten en maten, met bijvoorbeeld ruimte voor vier sneetjes brood of speciale sleuven voor extra lang brood (denk aan zuurdesem of stokbrood) of breed brood (zelf gesneden brood of croissants en bagels). Sommige modellen beschikken over sleuven met liftfunctie voor kleine sneetjes brood, zodat je je handen niet hoeft te branden. Er zijn ook modellen met een enkele brede sleuf waarin je meerdere sneetjes brood naast elkaar plaatst. 

Extra functies

Naast de ontdooistand hebben moderne broodroosters vaak nog veel meer handige functies. Zoals een opwarmstand die brood alleen opwarmt zonder het te roosteren: handig voor overgebleven croissants of andere afgebakken broodjes. Of een sneltoastfunctie, die brood snel en efficiënt roostert als je haast hebt. Een warmhoudrooster komt mooi van pas als je veel sneetjes brood achter elkaar wilt roosteren: deze houdt je brood tot wel vijftien minuten warm. 

Ook voor tosti's en bagels hebben moderne broodroosters vaak speciale standen. De tosti-stand zorgt ervoor dat het brood langzaam wordt verhit zodat ondertussen de kaas kan smelten. Eventuele meegeleverde tostiklemmen voorkomen dat het een knoeiboel wordt in je broodrooster. De bagelstand is speciaal ontworpen om bagels perfect te roosteren, met een zachte buitenkant en een krokante binnenkant. 

©morkovkapiy - stock.adobe.com

Design

Als je ook de uitstraling van je broodrooster belangrijk vindt, bieden moderne broodroosters je meer dan genoeg keus. Broodroosters anno nu zijn namelijk allang niet meer alleen maar basic zwart of zilver. Steeds meer fabrikanten bieden modellen in stijlvolle kleuren, zoals zachtroze, mintgroen of lichtblauw. Of wat dacht je van een opvallend retromodel in felrood? Gerenommeerde merken als Russell Hobbs, KitchenAid en Smeg verkopen verschillende kwalitatieve broodroosters in een origineel design. Misschien geef je niks om design en ga je liever voor functionaliteit. In dat geval is een broodrooster met transparante zijkanten misschien wat voor jou: hiermee hou je tijdens het roosteren precies bij hoe bruin je sneetjes kleuren.