Eèèèèn ontspan! Waarom yoga goed is als je wilt afvallen

© konstantin yuganov

Eèèèèn ontspan! Waarom yoga goed is als je wilt afvallen

Geplaatst: 4 februari 2023 - 08:56

Aangepast: 15 maart 2023 - 08:22

Marjolein Kats

Yoga beoefenen helpt je gezonder te leven. Ben je bezig met afvallen? Yoga kan helpen je leefstijl te veranderen, fitter te worden en beter in je vel te komen. Yoga biedt voor ieder mens een vorm die past. Zelfs als je niet flexibel bent.

Ontspan ook even met het artikel Wat een massagemat doet voor je gezondheid.

Wat is yoga eigenlijk?

Maar liefst 1,6 miljoen Nederlanders beoefenen yoga, blijkt uit onderzoek van Yoga Magazine. En volgens onderzoek van NOC*NSF staat het in de top 10 van 'meest beoefende sporten' . Maar eigenlijk is yoga geen sport. Het is een levensstijl waarbij je onder meer gebruik maakt van fysieke oefeningen (asana's) om meer geluk en gezondheid te ervaren. En het kan dus ook helpen bij afvallen.

Kom eens uit dat hoofd

Yoga betekent in het Oud-Indiaas (Sanskriet) 'verbinden'. Daarmee wordt bedoeld dat je een verbinding maakt tussen je lijf en geest. En dat maakt yoga tegenwoordig misschien wel zo mega populair! In een samenleving waarin zoveel mensen stress ervaren, is het een welkome manier om uit dat hoofd en in dat lijf te komen. Om stress te verlagen en een meer ontspannen balans in je leven te krijgen.

Waarom helpt yoga bij afvallen?

Moet je jezelf dan in een of andere houding met een dierennaam wringen? Nee hoor, juist niet. Laat je niet misleiden door die perfecte Instagram-plaatjes van heftige houdingen met arm-balansen. Als je voor het eerst gaat deadliften in de sportschool, til je ook niet meteen het hoogst haalbare aantal kilo's. De fysieke houdingen bij yoga zijn bedoeld om je lijf te leren kennen, te ervaren wat het kan en niet kan, en jezelf uit te dagen binnen je eigen grens. Niet forceren dus, maar goed luisteren naar je lijf.


Daarom kan yoga zo goed helpen bij afvallen. Het maakt je bewuster van wat je lijf nodig heeft. En ook bewuster van je leefstijl. En juist leefstijl en mindset maken het grote verschil bij afvallen, schreef ID.nl al in dit artikel. Daarnaast helpt yoga stress verminderen en zorgt het dat je beter kunt ontspannen. Rust heb je nodig om in balans te komen. En ook om het lichaam te laten herstellen. Yoga kan daarom ook een goede aanvulling zijn naast een sport die je al beoefent.

Yogamatje

© Simeon Chatzilidis | SianStock - stock.adobe.com

Waarom heeft yoga dit effect?

Het sympatische zenuwstelsel in je lichaam zorgt ervoor dat je in de actie gaat. Het verhoogt de hartslag en de ademhaling versnelt. Het parasympatische zenuwstelsel is het deel van het autonome zenuwstelsel dat ervoor zorgt dat je lichaam in een toestand komt van rust en herstel. Spieren ontspannen, de ademhaling wordt rustiger. Met yoga kun je dit beïnvloeden.

Ademhaling is een belangrijk element in de yoga. Door de adem bewust te sturen en volledig in en uit te ademen (in yoga heet dat pranayama), krijg je meer controle over je zenuwstelsel. Als je de ademhaling vertraagt, breng je meer zuurstof naar de hersenen. En dat maakt je meer alert en helder.

Er zijn inmiddels veel onderzoeken die het effect van yoga, mindfullness en meditatie wetenschappelijk bewijzen. Hoe yoga werkt in je brein, lees je bijvoorbeeld in dit artikel van Psychologie Magazine, met verwijzingen naar verschillende onderzoeken. 

Welke vormen van yoga zijn het beste voor afvallen?

Volgens dit onderzoek uit 2022 is yoga een goede manier om het fysieke en cognitieve vermogen te verbeteren dat je nodig hebt voor duurzaam gewichtsverlies. En daar hoef je volgens het onderzoek zelfs niet eens een fysiek intensieve vorm van yoga voor te beoefenen (waarbij je calorieën verbrandt). Met andere woorden: yoga helpt bij afvallen, op meerdere manieren.

Welke vorm van yoga het best bij je past, hangt van je doel af. Wil je afvallen en calorieën verbranden? Dan kan een vorm van yoga waarbij je in een flow door de houdingen gaat, helpen. Bijvoorbeeld vinyasa, ashtanga of power yoga.

Wil je juist ontspannen? Dan is een vorm als restorative yoga of een milde hatha yoga rustgevend. Yin yoga zorgt voor ontspanning, maar geeft onder meer ook ruimte en flexibiliteit in je lijf doordat het bindweefsel op rek wordt gebracht. Al deze vormen van yoga dragen ook bij aan bewustwording van leefstijl.

Restorative yoga

© AYAimages - stock.adobe.com

Apps en online yoga


Geen tijd? Met deze apps en online lessen past yoga zelfs in een druk leven en rol je thuis je mat uit:

  • Al voor vijf euro per maand heb je onbeperkt toegang tot alle yogalessen van Yoga Online. Voor een euro meer ontvang je daar het Yoga Magazine bij, thuis op de deurmat. De lessen zijn (voornamelijk) in het Nederlands en worden gegeven door goede en gecertificeerde nationale en internationale yogadocenten. Je kunt er ook lessen vinden speciaal voor afvallen. 

  • Happy with yoga is een yoga-platform van Melanie en Rolf, twee vinyasa yoga-docenten die leuke en toegankelijke blogs schrijven en (gratis) filmpjes met lessen op YouTube plaatsen. Voor beginners en gevorderden en al vanaf vijf minuten per les.

  • Yoga doen wanneer het jou goed uitkomt? Download de app Yoga voor beginners | Fitness. (Apple en Android). Lessen van tien minuten en langer. Je kunt er je fitness-doelen in aangeven als je de app installeert. Dan kun je aanklikken: gewicht verliezen. Op basis van de gegevens die je invoert, ontvang je trainingsadviezen met YouTube-instructiefilmpjes. Helaas zijn de filmpjes niet Nederlandstalig.

Yoga

© ID.nl

Klik op de foto voor een grotere afbeelding

Ook lekker ontspannend: een yogakussen!

Bekijk hier het aanbod

Yoga-oefeningen voor beginners

🪑 Ga zitten op een stoel met je voeten plat op de grond. Je rug recht, schouders ontspannen. Staar een tijdje uit het raam naar de wolken of houd je ogen gesloten. Adem rustig in en uit door je neus. Probeer je ademhaling te vertragen. Desnoods tel je mee. Zeven tellen in en zeven tellen uit, bijvoorbeeld. Doe dit vijf minuten. Stop dan met tellen, keer weer terug naar je gewone ademritme en open je ogen. Bravo! Je hebt gemediteerd.

🐍 Cobrahouding: kom op je buik liggen, voorhoofd op de mat, en plaats je handen onder je schouders, handpalmen op de mat. De benen liggen naast elkaar: tegen elkaar aan of met wat ruimte tussen de benen. Til op een inademing je borst op, zover als goed voelt. Je ellebogen hebben een kleine buiging. Je bekken kantelt richting de grond zodat je niet gaat hangen in je onderrug. Je maakt je nek lang door je kruin naar voren te bewegen. Maak je borstbeen breed. Je schouders zijn laag en weg van je oren. Op een uitademing kom je weer naar de grond. Herhaal dit een paar keer.

Vrouw in yoga-cobrahouding, met hond

© drazen_zigic - stock.adobe.com

Wil je een paar kilo kwijt? Kijk dan in ons Afvaldossier vol artikelen over gezonde voeding, beweging en sporten, maar ook over apps, gadgets en connected health-apparaten.


0

Powered by

logo


Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten