💡 10 tips waarmee jij het afvallen volhoudt

© Atlas - stock.adobe.com

💡 10 tips waarmee jij het afvallen volhoudt

Geplaatst: 7 april 2023 - 12:01

Marjolein Kats

Ben je bezig en vind je het af en toe moeilijk? ID.nl heeft 10 korte, praktische tips voor je verzameld. Ga door, want je bent heel goed bezig!

In dit artikel geven we je de 10 beste tips van dieetpsycholoog Eveline van de Waterlaat om af te vallen. We laten je zien welke concrete stappen je kunt zetten om jouw afvaldoel te laten slagen.

1: Maak een dieetplan

Formuleer voor jezelf een haalbaar doel en deel dit op in kleinere (haalbare!) doelen. Maak aan de hand van deze ‘micro-doelen’ een stappenplan te maken. Heel handig is bijvoorbeeld een Als-dit-gebeurt-dan-doe-ik-dat-plan (meer daarover lees je in het artikel Hoe kan ik het beste afvallen?). Hang het stappenplan op je koelkast. Die micro-doelen hoeven trouwens niet ingewikkeld te zijn. Als ik trek heb ik chips, neem ik in plaats daarvan reepjes wortel en komkommer met een dipsausje erbij bijvoorbeeld. Of: ik ga minstens één keer per week op de fiets boodschappen doen.

2: Hulp van de diëtist

Lukt het niet om zelf een dieetplan te maken? Schroom niet en stap naar de diëtist. Die kan je helpen en ondersteunen. Een gecertificeerde diëtist vinden kan bijvoorbeeld via de Nederlandse Vereniging van Diëtisten.

3: Gebruik een app

Voedingsapps geven inzicht in je voedingspatroon en kunnen je ondersteunen bij het halen van je afvaldoel. Wij probeerden er alvast vijf voor je uit, zoals je kunt lezen in dit artikel.

4: Plan vooruit

Maak een boodschappenlijstje met boodschappen voor de hele week. We hebben allemaal wel eens in de supermarkt gestaan terwijl we niet wisten wat we zouden gaan eten. En hoe vaak werd het dan toch niet weer een diepvriespizza? We bedoelen maar. Wanneer je een boodschappenlijstje maakt voor de hele week en daar even tijd aan besteedt, weet je zeker dat je gezonde(re) keuzes maakt. Tip: vergeet ook niet om er wat lekkere gezonde dingen op te zetten. In ons artikel Trek in een snack? Zo houd je het gezond (maar nog steeds lekker!) laten we je een aantal opties zien. Handig: in verschillende voedingsapps vind je ook handige maaltijdplannen voor een hele week inclusief digitale boodschappenlijstjes.

Boodschappenlijst

© Olha Kozachenko - stock.adobe.com

5: Geen strenge dieetregels

Als je te veel tegelijkertijd verandert aan je eetgedrag en leefstijl, dan is het lastig volhouden. Je bent dan eerder geneigd weer in je oude patroon terug te vallen. Begin met een of twee dingen en houd dit een tijdje vol. Bijvoorbeeld geen suikers eten of elke dag een wandeling maken. Dit zijn typisch ook van die micro-doelen die je in je dieetplan kunt opnemen.

6: Geen crashdiëten

Dit is een tip die zo'n beetje alle diëtisten geven. Na het volgen van een crashdieet waarbij je bijvoorbeeld radicaal laag in de calorieën gaat zitten, maak je méér honger- en mínder verzadigingshormonen aan. Jojo-gedrag ligt dan op de loer. En het risico om weer helemaal in je oude patroon terug te vallen.

Leeg bord op oranje achtergrond

© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)

7: Kijk niet alleen naar voeding en leefstijl

Naar wat dan nog meer? Je persoonlijkheid en persoonlijke valkuilen spelen volgens dieetpsycholoog Eveline van de Waterlaat ook een hele belangrijke rol. Zorg daarom dat je inzicht krijgt in wie je bent. Op Nooitmeeraankomen.nl doe je een gratis test. Als je je herkent in één of meerdere lijn- of egotypes, geeft het je inzicht in jouw persoonlijke valkuilen. En kun je er iets aan doen, bijvoorbeeld met een als-dit-dan-dat-plan.

8: Slaap en ontspan

Zo enorm belangrijk! Een goede nachtrust zorgt ervoor dat je overdag minder trek hebt. En voldoende ontspanning overdag zorgt ervoor dat je minder gestresst bent. En dat is goed, want stress schopt je hormoonhuishouding in de war. Het stresshormoon cortisol verhoogt de eetlust.

Knuffel in de vorm van een maan

© 9dreamstudio - stock.adobe.com

9: Betrek anderen bij de voornemen om af te vallen

Heb je je omgeving ingelicht dat je bezig bent met afvallen? Als je partner, gezin of huisgenoten weten waarmee je bezig bent, kunnen zij jou ook steunen. Ook helpt het om samen met een vriend of vriendin bezig te zijn met afvallen. Dan kun je elkaar stimuleren en motiveren.

10: Een cadeautje voor jezelf

Een kilootje eraf? Een centimeter minder buikomtrek? Kleine succesjes mogen gevierd worden! Dat motiveert ook. Verwen jezelf met een lekker geurtje of een heerlijk boek voor op de bank (het boek van diëtist Eveline van de Waterlaat kan natuurlijk ook). Of bijvoorbeeld, als je een groter doel hebt behaald, met een nieuwe koptelefoon voor tijdens het sporten.


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten