Smartwatch, smartband en apps: zo helpt tech je met met sporten en actiever leven
Nieuwjaarsvoornemen of niet: sporten en actiever zijn is altijd aan te bevelen als je gezonder wilt leven. Er zijn een hoop apps, apparatuur, smartwatches en sportarmbandjes verkrijgbaar die helpen om gezonder te leven… én je nieuwe levensstijl vol te houden. We helpen je op weg met het kiezen van de juiste apps en wearables.
⌚ In dit artikel leggen we je uit hoe wearables je kunnen helpen actiever en gezonder te leven. We geven antwoord op de volgende vragen.
- Hoe kies je een smartwatch of smartband die bij je past?
- Smartwatch, smartband of appje?
- Voor welke sporten is een smartwatch geschikt?
- Wat zijn de verschillen tussen verschillende smartwatches?
- Lees ook: de 10 beste smartwatches van nu
💡 Meer weten over gezonder leven? Kijk dan in ons Afvaldossier vol artikelen over gezonde voeding, beweging en sporten, maar ook over apps, gadgets en connected health-apparaten.
Laat je voornemen om meer te bewegen niet beginnen met een sprint naar de (web)winkel voor een goede deal van een smartwatch of sportarmband. Omdat er onderlinge verschillen zijn en paar zaken die voor jou relevant zijn, is het belangrijk om eerst na te gaan wat voor accessoire je kunt gebruiken tijdens je activiteiten. Sterker nog: mogelijk heb je ook al genoeg aan de smartphone die je al op zak hebt, door de juiste apps te gebruiken.
Vraag jezelf eerst dit af ...
Wil je actiever leven, of echt gaan sporten?
Welke oefeningen wil je uitvoeren?
Hoe wil je je voortgang meten: aantal stappen, verbrande calorieën of actieve minuten bijvoorbeeld?
Wil je ook je gezondheid (voor zover mogelijk) in de gaten houden?
Hoe houd je jezelf gemotiveerd om je doelstellingen vol te blijven houden?
... en bepaal dan wat verder belangrijk is
Gezondheids- en activiteitsmetingen zijn pas echt waardevol met meer gegevens zoals hartslag, slaap en voedingsinname.
Hoe wil je uitgedaagd worden om actief te blijven? Bijvoorbeeld met uitdagingen, mijlpalen of sociale functies?
Let op je data: vertrouw je ze toe aan het bedrijf achter een smartwatch of smartband? En wat zijn de mogelijkheden om je gegevens te exporteren of te koppelen met andere apps?
Slaapmeting is buitengewoon waardevol, dus houd er rekening mee dat je ook met een smartwatch of een armbandje (deze is kleiner, dus minder oncomfortabel) slaapt.
©Halfpoint - stock.adobe.com
Actief leven en meer sporten
Welke gadgets en apps je helpen je doelstellingen te bereiken is in de eerste plaats afhankelijk van de activiteiten die je graag doet. Ga je wandelen, hardlopen, wielrennen, fitnessen, zwemmen of misschien wel een contactsport als voetbal beoefenen? Al deze activiteiten hebben baat bij andere apps en apparatuur. En wat nou als je meerdere sporten beoefent? Eén zorg kan vast weggenomen worden: de meeste smartwatches en sportbandjes zijn zelf in staat te herkennen welke activiteit je beoefent, en kunnen dat nog opvallend goed ook.
Wandelen
Ga je bijvoorbeeld wandelen, dan is de kans groot dat je een smartphone al op zak hebt. Met apps kun je vervolgens de stappen tellen of zelfs je route vastleggen middels de GPS-chip van je toestel. Een app die je daar prima voor kunt gebruiken, is Strava. Dat de app ook zeer in trek is bij fanatieke sporters, betekent namelijk níet dat hij niet geschikt zou zijn voor iets laagdrempeligs als wandelen.
Lees ook: 15 apps om fit te worden met behulp van je smartphone
Hardlopen
Voer je het tempo op door te gaan hardlopen, dan schiet een app op je smartphone tekort. Bovendien is het prettiger om zonder smartphone hard te lopen. Een smartwatch of sportarmbandje (zoals een Fitbit Charge of Xiaomi Band) meet je prestaties zoals verbranding, snelheid, gezette stappen, hartslag en legt - als je apparaat over een GPS-chip beschikt - zelfstandig de route vast op een kaart.
Contactsporten
Wanneer je een contactsport beoefent, zoals voetbal, is een smartwatch zacht gezegd niet sportief. Een onbewuste zwaai met de arm tegen het hoofd of ander lichaamsdeel van je tegenstander wordt behoorlijk pijnlijk(er) met een smartwatch. Het scherm van een smartwatch is bovendien van glas, wat gewoonweg kwetsbaar materiaal blijft. Een contactsport kan voor je smartwatch dus ook makkelijk krassen of barsten opleveren. Dat maakt contactsporten met een wearable (of app) lastig. Mogelijk kun je een compacter fitnessbandje om je pols onder een zweetbandje verbergen, maar houd er rekening mee dat een scheidsrechter (of tegenstander) je terugfluit.
Fitness met een smartwatch
Ga je naar de sportschool, dan telt de stappenteller niet echt lekker als je op apparaten staat of gewichten de lucht in duwt en trekt. Natuurlijk zal de smartwatch wel registeren dat je bewegingen maakt - en zelfs herkennen wat je aan het doen bent. Lang leve de automatische activiteitsherkenning. Maar dat je een minuut staat te planken in plaats van de gebruikelijke 40 seconden, of vijf kilo meer bankdrukt dan gebruikelijk, dat zal je smartwatch niet zelf herleidbaar registeren.
Waar een smartwatch je hier voornamelijk mee helpt is met timers, bijvoorbeeld een stopwatch voor die vermaledijde plankoefening. Apps (eventueel die van je smartwatch) kunnen je helpen met het vinden van de geschikte oefening.
In het verlengde daarvan kan een smartwatch je ook helpen om te ontspannen. Door begeleide ontspanningsoefeningen te doen zoals yoga en wellness, of bijvoorbeeld ademhalingsoefeningen. Je smartwatch geeft het tempo aan. Jij ademt mee.
©AK | ID.nl
Buiten sporten en zwemmen met een smartwatch
De meeste smartwatches (en bandjes) zijn waterdicht. Wel zo fijn als je een regenbui treft bij het buitensporten. Veel smartwatches zijn zelfs zó waterbestendig dat ze ook gebruikt kunnen worden bij het zwemmen. Dankzij slimme algoritmes wordt dit ook als zodanig herkend.
Ben je van plan om een smartwatch te gebruiken bij het zwemmen, dan moet je wel rekening houden met het feit dat de hartslagmeter niet (optimaal) werkt. De hartslagmeter werkt met groene en rode lichtjes. Technisch verhaal, maar hierdoor kan je smartwatch de je bloedsomloop en dus je hartslag monitoren. Water reflecteert op die lampjes, wat de metingen uitdagend maakt. Houd er ook rekening mee dat een polsapparaat tijdens het zwemmen misschien niet zo prettig draagt. Bij een vlinderslag, rug- of borstcrawl merk je dat je arm iets minder gestroomlijnd door het water gaat.
Smartwatches voor sport en meer
Hierboven hebben we een aantal activiteiten behandeld waar je niet per se een smartwatch voor nodig hebt maar waarvoor je genoeg hebt aan een app op je telefoon. Wil je wel echt een smartwatch, is het zaak om te kijken naar welk merk je wilt. Iedere smartwatch en ieder platform heeft zo zijn eigen plus- en minpunten. Ga eerst na of je een smartwatch wilt of toch liever een kleiner smartbandje.
Een smartwatch kan vaak meer dan alleen je activiteiten en gezondheid bijhouden. Vooral de horloges van Apple, Samsung en andere horloges met Google Wear OS zijn uitgebreid qua functionaliteit en beschikken bovendien over een eigen applicatiewinkel. Zo kun je je smartwatch ook gebruiken voor bijvoorbeeld navigatie, betaling, tickets, enzovoort. Maar ook kun je andere sport-apps gebruiken, zoals Strava. Dat is belangrijk om op de langere termijn je sportieve doelstellingen te behalen. Bijvoorbeeld als je nauwkeuriger je prestaties wilt gaan meten of je juist met anderen wilt meten.
Om zinnige claims te kunnen maken over je activiteiten en lichaamsfuncties is een combinatie van goede sensoren en algoritmes nodig. Een Apple Watch of Samsung Galaxy Watch kan dit uitstekend.
Smartwatches van Chinese merken, zoals Amazfit, Oppo en Huawei zijn geen afraders. Vooral qua prijs zijn deze smartwatches interessant. Houd er wel rekening mee dat de metingen wat minder nauwkeurig zijn en de horloges alleen over basisfunctionaliteit beschikken. Uitgebreide applicatiewinkels ga je voor deze merken niet vinden. Wel is de accuduur vaak wat langer bij deze Chinese smartwatches. Ga echter wel van tevoren na of je je hoogstpersoonlijke gezondheidsdata wel toevertrouwt aan een Chinees merk.
Smartwatches die je prestaties en gezondheid meten
Wil je écht het naadje van de kous weten, dan zijn er ook smartwatches beschikbaar die zijn gericht op activiteits- en lichaamsmetingen. Bekendste merken zijn Fitbit en Garmin, maar Polar en Withings zijn ook vertrouwde namen.
Deze smartwatches zijn er met name op gericht om nog nauwkeuriger te meten. Vooral Garmin en Polar blinken hierin uit. Zo weet je uitstekend hoe je presteert, hoe je lichaam daarop reageert en hoe je herstelt. Met name dat laatste wordt makkelijk over het hoofd gezien. Maar gelukkig weten veel smartwatches (dus ook die van Fitbit) je te vertellen of je lichaam weer klaar is voor oefeningen en zo ja, wat voor oefeningen.
Fitbit smartwatches zijn iets minder nauwkeurig in hun metingen dan Garmin. Troefkaart van Fitbit is echter dat het merk mooiere horloges en sportarmbandjes maakt en dat de app uiterst toegankelijk is. De app is zó ontworpen dat jong en oud ermee overweg kan en dat is zeker een groot voordeel… Maar er is ook een enorm nadeel aan Fitbit: dat is de Fitbit Premium-abonnementsdienst. Fitbit wil graag dat je maandelijks betaalt om alle functies beschikbaar te maken én al je data in te zien. Ondanks dat je een Fitbit ook kunt gebruiken zonder Fitbit Premium, is deze abonnementsdienst hinderlijk en niet van deze tijd.
Lees ook: Fitbit Premium, jouw data achter een betaalmuur
©CIDimport
Op je gezondheid
Gezondheidsmeting ligt in het verlengde van activiteitsmetingen. Ontwikkelingen vinden daarom ook steeds meer op dit gebied plaats. Je hartslagmeter bij Fitbit, Samsung en Apple kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het maken van hartfilmpjes en bloedzuurstofwaardemeting. Of wat dacht je van ongevaldetectie? Nadat het horloge een klap meet en rare hartslagwaardes wordt alarm geslagen.
Lees ook: Kan een smartwatch je helpen gezonder te leven?
Alleen zal een smartwatch een bezoek aan de dokter niet voorkomen. En zelfdiagnose? Dat zit er ook niet in. Zo is het maken van een hartslagfilmpje een leuke functie, maar waarschijnlijk zal het voor jou niet zoveel toevoegen. Heb je (mogelijke) hartproblemen, ga dan altijd naar een arts. Een specialist zal zeker blij zijn met de ECG’s (hartfilmpjes) die je smartwatch maakt.
Andere metingen staan nog in de kinderschoenen. Zo kan een Samsung smartwatch je bloeddruk meten. Dat klinkt handig, maar je moet je horloge zó vaak ijken met een echte bloeddrukmeter dat het in praktijk nog geen toegevoegde waarde biedt. Fitbit-horloges zijn uitgerust met een thermometer die de temperatuur van je huid meet. In praktijk heb je hier (nog) niets aan, tenzij je in de Fitbit-app wilt zien of je met het raam open geslapen hebt. Huidtemperatuur is erg beïnvloedbaar door externe factoren, en is nog niet voldoende om bijvoorbeeld koorts vast te stellen. Toch lijkt het niet ondenkbaar dat dergelijke functionaliteit in de toekomst wel voorhanden komt. Bijvoorbeeld door de sensoren en herkenningsalgoritmes te verfijnen.
Wil je meer te weten komen over je eigen gezondheid met een smartwatch of sportarmband, dan kunnen extra accessoires je helpen. Een borstband kan nauwkeuriger je hartslag meten. En vergeet je gewicht niet. In sommige apps kun je je gewichtsvoortgang toevoegen. Sommige slimme weegschalen kunnen dat automatisch. Daarover zie je meer in onderstaande video.
Wil je meer video's zien, abonneer je op het YouTube-kanaal van ID.nl.