7 fruitsoorten die je het beste kunt eten als je wilt afvallen

© Serghei V

7 fruitsoorten die je het beste kunt eten als je wilt afvallen

Geplaatst: 11 januari 2024 - 11:31

Aangepast: 11 januari 2024 - 11:32

Marjolein Kats

Was afvallen een van je goede voornemens dit jaar? Dan heb je waarschijnlijk ook fruit op het menu staan. Fruit is inderdaad een gezonde keuze, maar te veel is ook weer niet goed. Hoeveel fruit kun je eten? Hoe zit dat met fruitsuikers? En welke fruitsoort is goed als je wilt afvallen? Zeven toppers!

Lees ook: De beste gezonde recepten voor je airfryer

🍒 Hoe zit dat met fruitsuikers en afvallen?

Vind je het moeilijk om tijdens het afvallen zoetigheid te laten staan? Fruit is een goed alternatief. Fruit is lekker, gezond en bevat veel goede vezels en vitamines die je lichaam nodig hebben. Maar in fruit zitten ook fruitsuikers. De suiker die van nature voorkomt in fruit heet fructose.

Fructose is niet per se gezonder dan andere suikersoorten. Het heeft nog steeds dezelfde voedingswaarde. Daarom moet je niet te veel fruit eten als je bezig bent met afvallen. Verstandig is om twee stuks fruit per dag aan te houden en om te variëren in het soort fruit.

🥝 Welk fruit mag je eten als je wilt afvallen?

Een gezonde levensstijl in combinatie met bewegen maakt afvallen makkelijker. Ook de keuze voor fruit kan helpen bij het afvallen. Fruitsoorten die het goed doen zijn: 

1: Kiwi

Want: goed voor de spijsvertering, bloedsuikerspiegel en cholesterol en vol vitamines en vezels. Je krijgt er minder trek van in tussendoortjes.

2: Appel

Want: weinig calorieën en veel voedingsstoffen. Een appel past dus perfect in een voedingspatroon bij afvallen. Appels verminderen de eetlust en zijn goed voor maag en darmen.

3: Bessen

Want: blauwe bessen, bosbessen, bramen, frambozen: allemaal laag in calorieën en boordevol voedingsstoffen waar je lijf blij van wordt. Bessen zouden een superfood zijn en ontstekingsremmend werken.

4: Banaan

Want: dat je geen bananen mag eten als je wilt afvallen is een fabeltje. Een banaan is hartstikke gezond, heeft misschien wat meer calorieën, maar zit bomvol voedingsstoffen die een gezond voedingspatroon ondersteunen. Bovendien zou een banaan helpen bij een beter cholesterolgehalte en een stabielere suikerspiegel. En vooral dat laatste voorkomt grijpen naar ongezonde snacks. Lekker bananen blijven eten dus!

5: Grapefruit

Want: bevat veel, héél veel, vitamine C en vitamine A. Verder is het goed voor de spijsvertering.

6: Aardbei:

Want: 100 gram aardbeien bevatten maar 30 calorieën. Het minste van alle fruitsoorten! Toch zijn ze superzoet. Én ze bevatten veel vitamines, foliumzuur, kalium en water.

7: Citroen

Want: zit boordevol vitamine C, B en kalium en stimuleert de opname van ijzer in je lichaam. Verder zitten er ook magnesium, calcium en antioxidanten in. Allemaal goed voor het versterken van je weerstand en verbeteren van je spijsvertering. Drink in de ochtend lauw water met het sap van een halve citroen: dat is niet alleen gezond, maar geeft je meteen een wat voller gevoel. Handig als je wilt afvallen dus.

Maar eigenlijk passen alle soorten fruit perfect in een afslankdieet. En vind je het moeilijk om aan die twee stuks fruit per dag te komen? Een fruitsapje is zo gemaakt!

🍋 Hoe maak je de beste fruitsapjes?

Fruit drínken kan makkelijker zijn dat die twee stuks wegkauwen tijdens de dag. Daarmee krijg je ook de nodige vitamines binnen. Om de beste sapjes te maken zijn er handige keukenhulpjes zoals sapcentrifuges, blenders, slowjuicers en staafmixers. Wat is precies het verschil?

0

Powered by

logo

🍇 Makkelijk fruitsapjes maken: welk apparaat kies je?

Gezonder eten doe je makkelijker met de juiste keukenapparatuur die je helpt met bereiden. Bijvoorbeeld bij het maken van sapjes. Je maakt heldere sapjes met een sapcentrifuge. Deze scheidt het pulp van het sap. Een slowjuicer verschilt van bereiden van de sapcentrifuge: door de langzame bereiding is het sap geconcentreerder en heeft het meer vezels.

Met een krachtige blender (vanaf zo'n 1000 watt) maak je gladde smoothies en sapjes. Deze crusht ook ijsblokjes en bevroren fruit. Een staafmixer (in dit artikel leggen we trouwens het verschil tussen een staafmixer en een blender uitgebreider uit) gebruik je voor hakken en pureren. Je kunt dus ook prima in een mengbeker een smoothie of sapje mixen met een staafmixer. Kijk vooral ook, voordat je een keuze maakt, naar wat je nog meer wilt bereiden met het apparaat. Gezonde sapjes maken wordt met deze apparaten in ieder geval een stuk makkelijker.

5 populaire blenders

Voor soepen, sauzen én fruitsapjes!

Powered by

Kieskeurig

En waar bewaar je al dat fruit?

In een fruitschaal!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten