ID.nl logo
8x gezonde snacks voor onderweg
© Cipariss - stock.adobe.com
Gezond leven

8x gezonde snacks voor onderweg

Ben je bezig met afvallen en moet je de deur uit? Zorg dat je altijd iets gezonds te eten in je tas of je auto hebt. Krijg je dan onverhoopt een snackattack, dan voorkom je dat je allerlei ongezonds gaat snaaien. ID.nl geeft je acht gezonde maar vooral lekkere snacktips voor on-the-go!

In dit artikel geven we je tips voor gezonde snacks voor onderweg. Zo wordt het makkelijker om ook onderweg het afvallen te blijven volhouden. Als bonus doen we er ook nog een paar makkelijke recepten bij die passen bij een gezond voedingspatroon.

Ook interessant voor als je thuis trek in een snack krijgt: Zo houd je het gezond (maar nog steeds lekker!)

Goed voorbereid op weg

Als je wilt afvallen of gezond eten en voor je werk veel onderweg bent, dan is het soms lastig om gezonde keuzes te maken. In het tankstation lonken de rekken vol zoetigheid. In de kantine op het werk liggen de kaas- en frikandelbroodjes warm en smeulend op je te wachten.

Een goede voorbereiding is het halve werk. Heb je altijd iets bij je voor de snelle trek, dan voorkom je snaaien en naar ongezonde snacks grijpen. Je kunt de avond van tevoren al veel klaarzetten in de koelkast, zodat je er de volgende ochtend geen omkijken naar hebt. Leg je autosleutel, fietssleutel of ov-chipkaart erbij en je vergeet je gezonde ontbijt of tussendoortje in de ochtend zeker niet.

Plastic of glazen bakjes in allerlei formaten kun je nooit teveel in huis hebben. Ze zijn handig om al dat gezonde voer in mee te nemen. Broodtrommels met verschillende compartimenten doen het ook goed. Weckpotten, voor de meer vloeibare voeding zoals yoghurt, werken ook.

1. Snackgroenten

Snijd de avond van tevoren reepjes paprika, plakjes komkommer of stukjes rauwe wortel en stop ze in een bakje. Of neem kerstomaatjes mee. Beetje humus in het extra compartiment in het bakje en je hebt meteen een gezonde dip.

Tegenwoordig vind je de snackgroenten ook in handzame formaten in de supermarkt. Kleine komkommers of paprika's bijvoorbeeld. En mocht je er een liefhebber van zijn: olijven kunnen ook. Ze zitten bomvol onverzadigde vetzuren (omega-9), vitamines en ijzer.

©bit24 - stock.adobe.com

2. Fruit

Sommige fruitsoorten (zoals appel, peer en aardbei) kun je net als de snackgroenten beter van tevoren in stukjes of partjes snijden en meenemen in een bakje. Stuk voor stuk handig om bij deze fruitsoorten wat voorwerk te doen. Hoe makkelijker je het jezelf maakt voor onderweg, hoe beter. Een banaan stop je zo in je tas. Maar deze wordt weer snel bruin. Grappig: met de bananenbox voorkom je dit. 

3. Noten en gedroogd fruit

Ongezouten noten zit vol vezels, eiwitten, onverzadigde vetten, vitamines en mineralen. Toppers dus om mee te nemen voor onderweg. Een goede, gezonde keuze als je bezig bent met afvallen. Vooral de ongebrande varianten. Een handje noten per dag helpt ook nog eens je cholesterol verlagen en helpt om je bloedvaten gezond te houden. 

Gedroogd fruit is ook een goede optie. Het is voedzaam en bevat vezels, vitaminen en mineralen, net als vers fruit. Gedroogde vijgen, pruimen, appels en abrikozen bevatten de meeste vezels. En daar ga je ook nog eens goed van naar de wc.

4. Overnight oats

Deze havermout heeft een nachtje doorgebracht in je koelkast. Je kunt het meenemen naar je werk in een handige weckpot. Doe de avond van tevoren wat havermoutvlokken in een afsluitbare glazen pot. Eventueel doe je er chiazaad, kaneel, honing of cacaopoeder bij. Giet yoghurt of (plantaardige) melk er overheen.

De havermout wordt tijdens de nacht geweekt en wordt makkelijker te eten door de melk of yoghurt. Roer alles door elkaar of werk in laagjes (laagje havermout, laagje yoghurt of melk). Bestrooi met een topping van rauwe cacaonibs, pindakaas, geraspte kokos, nootjes of stukjes fruit. De volgende ochtend staat het ontbijthapje op je te wachten.

5. Havermoutkoeken

Havermout bevat veel B-vitaminen, mineralen en antioxidanten. Het is een volkoren graansoort en past perfect in een gezond voedingspatroon. Je kunt er ook koeken van maken en die zijn weer handig voor onderweg. Uiteraard de variant zonder suiker, want als je wilt afvallen, laat je de ongezonde suikers natuurlijk achterwege.

Het mooie is: ze zijn supermakkelijk te maken. Geraspte appels, havermout, rozijnen, ongezouten roomboter en een klein beetje zout: je kneedt alles samen en maakt er kleine bolletjes van die je plat duwt op een bakplaat met bakpapier. Schuif de bakplaat dertig minuten in de oven op 170 graden en klaar!

©Hihitetlin - stock.adobe.com

6. Eitje

Zelfs alles hierboven te veel poespas? Kook gewoon een paar eitjes de avond van tevoren. Bewaar in de koelkast en neem 's ochtends mee. Makkelijk en gezond!

7. What's left in the fridge

Salade over van de vorige avond? Stop in een bakje en neem mee. Dit kan ook salade met volkorenpasta of salade met quinoa zijn. Smakelijk, vullend en gezond.

8. Smoothie

Makkelijk de avond van tevoren te bereiden en te bewaren in de koelkast. Alles in de blender en klaar. Ga als je wilt afvallen wel voor een groene smoothie. Op de website van de Maag Lever darm Stichting vind je vijf groene-smoothierecepten voor een gezonde buik.

©jchizhe - stock.adobe.com

Zo kies je de beste blender voor smoothies Houd er bij het kiezen voor een blender voor smoothies en fruitsapjes rekening mee dat deze genoeg kracht heeft, zeker als je ook bevroren fruit gebruikt. Let op het vermogen: ga voor minimaal 700-800 watt. Voor onderweg is de blender-to-go ideaal. Blenden, dop erop en hop!

Voor de dorst onderweg

Water is de beste dorstlesser. Toch liever een smaakje? Stop wat fruit en kruiden in je waterfles. Bijvoorbeeld stukjes komkommer, stukjes aardbei en blaadjes basilicum. Of partjes sinaasappel en een kaneelstokje. Of knijp er wat vers citroensap in uit en doe er een stukje verse gember in. Die stukjes drink je niet op, maar ze geven wel smaak aan je water.

Wil je een paar kilo kwijt? Kijk dan in ons Afvaldossier vol artikelen over gezonde voeding, beweging en sporten, maar ook over apps, gadgets en connected health-apparaten.

▼ Volgende artikel
Gamers, opgelet: de ROG Xbox Ally en Ally X komen in oktober!
© ASUS
Huis

Gamers, opgelet: de ROG Xbox Ally en Ally X komen in oktober!

ASUS Republic of Gamers (ROG) heeft op Gamescom 2025 in Keulen de ROG Xbox Ally en de krachtiger ROG Xbox Ally X onthuld. Beide handhelds liggen vanaf 16 oktober 2025 wereldwijd in de winkels. Bezoekers van de gamingbeurs kregen deze week de primeur om de nieuwe apparaten zelf uit te proberen.

Laten we beginnen met wat specs: de standaard ROG Xbox Ally draait op een AMD Ryzen Z2 A-processor met vier Zen 2-cores en acht RDNA 2-GPU-cores. In combinatie met 16 GB LPDDR5X-6400 RAM, een 512 GB SSD en een 60 Wh-batterij mikt dit model op solide prestaties voor onderweg. De Ally X gaat echter nog een stapje verder: deze versie krijgt de nieuwe AMD Ryzen AI Z2 Extreme met acht cores, zestien threads, 16 RDNA 3.5-GPU-cores en een geïntegreerde NPU. Daarbij hoort 24 GB sneller LPDDR5X-8000 werkgeheugen, een 1 TB SSD en een grotere 80 Wh-batterij voor langere speeltijd.

Xbox-ervaring in handheld-vorm

Bij het inschakelen start de Ally direct in een fullscreen Xbox-omgeving. Daarmee voelt het apparaat aan als een natuurlijke uitbreiding van de console, terwijl Windows 11 onderliggend toegang biedt tot je volledige pc-bibliotheek. Spelen kan via Game Pass, Steam en andere pc-stores, maar ook via cloudgaming of remote play vanaf een Xbox-console. Xbox heeft bovendien met gamestudio's samengewerkt om duizenden titels beter geschikt te maken voor handhelds. In de bibliotheek verschijnen nieuwe aanduidingen als Handheld Optimized en Mostly Compatible, zodat je meteen weet welke games vlekkeloos draaien.

©ASUS

Scherm, geluid en comfort

Zowel de Ally als de Ally X hebben een 7-inch Full-HD-scherm met 120 Hz verversingssnelheid, 500 nits helderheid en FreeSync Premium voor vloeiende beelden. Het scherm is beschermd met Gorilla Glass. De Ally X onderscheidt zich met dual Smart-Amp speakers, vibrerende triggers en subtiele RGB-verlichting rond de sticks voor extra feedback. Ook ergonomie kreeg de nodige aandacht: de vorm van de grepen is geïnspireerd op de Xbox-controller, met een gebalanceerd gewicht zodat langere speelsessies comfortabel blijven.

Prestaties en uitbreidbaarheid

Om te zorgen dat de hardware ook bij intensief gebruik koel blijft, introduceert de Ally X een zogenoemd Zero Gravity-koelsysteem dat in elke houding stabiel presteert. Beide modellen zijn bovendien eenvoudig uit te breiden dankzij een M.2-slot voor extra opslag. De connectiviteit verschilt wel enigszins: waar de standaard Ally beschikt over usb-c (3.2 Gen 2), microSD en wifi 6E, voegt de Ally X daar usb 4 met Thunderbolt-ondersteuning aan toe.

©ASUS

Slimme software en AI-functies

Nieuwe softwarefuncties moeten het gebruik verder stroomlijnen. Shaders worden al tijdens het downloaden voorgeladen, waardoor games sneller starten en minder energie verbruiken. Voor de Ally X zijn vanaf 2026 bovendien extra AI-mogelijkheden gepland, zoals Automatic Super Resolution voor hogere beeldkwaliteit en het automatisch vastleggen van hoogtepunten in korte videoclips.

▼ Volgende artikel
Inductie, keramisch of gas: welke pan past bij jouw kookplaat?
© Malkov Konstantin
Huis

Inductie, keramisch of gas: welke pan past bij jouw kookplaat?

Of je nu op gas, inductie of een keramische plaat kookt, het type kookplaat in je keuken bepaalt in grote mate welke pannen je kunt gebruiken. Daarbij draait het vooral om het materiaal van de pan. In dit artikel lees je wat je nodig hebt om zorgeloos en efficiënt te kunnen koken, wat er op jouw fornuis ook staat. Smakelijk alvast!

👨🏼‍🍳 In het kort:

• Gas, inductie of keramisch: zo werken deze kookplaten • Van koper tot roestvrijstaal: welke pan past bij welke kookplaat? • Onderhoudstips voor je kookplaat • Misvattingen ontkracht

Lees ook: Overstappen van gasfornuis naar inductieplaat: de voor- en nadelen

Hoe werkt jouw kookplaat eigenlijk?

Om te begrijpen welke pannen het best op jouw kookplaat werken, is het handig om eerst te weten hoe die kookplaten precies hun werk doen. Een gaskookplaat verwarmt je pan direct via een open vlam: simpel, doeltreffend en visueel controleerbaar. Bij inductie gebeurt dat heel anders: een spoel onder het kookoppervlak wekt een magnetisch veld op, waardoor alleen pannen met een magnetiseerbare bodem zelf warm worden. De plaat zelf blijft koel. Keramische kookplaten zitten daar qua techniek tussenin. Onder een glad glasoppervlak zit een elektrisch verwarmingselement dat de plaat en vervolgens de pan verwarmt.

Van koper tot RVS: welke pan werkt waarbij?

Pannen zijn er in allerlei materialen, en elk daarvan gedraagt zich anders op een kookplaat. Hieronder lees je wat je van de bekendste soorten kunt verwachten.

Roestvrijstaal (RVS)

RVS is een echte alleskunner. Deze pannen doen het goed op alle soorten kookplaten, zolang ze voor inductie wel een magnetische bodem hebben. RVS geleidt warmte iets minder goed dan bijvoorbeeld koper of gietijzer, maar met een goede, dikke bodem kun je er uitstekend mee uit de voeten, ook op inductie.

©tsarenko | Fototocam

Gietijzer

Gietijzeren pannen zijn zwaar, maar daar krijg je gelijkmatige warmteverdeling voor terug. Ze zijn prima geschikt voor gas en keramisch, en door hun magnetische eigenschappen ook voor inductie. Let wel op bij glas-keramische kookplaten: de wat ruwe of ongelijke bodem van gietijzer kan krassen veroorzaken en minder efficiënt verwarmen. Ook het onderhoud vraagt aandacht – afwassen doe je met warm water en keukenpapier, niet in de vaatwasser.

©kseyale

Check: geschikt voor inductie? Bij inductiekookplaten is het belangrijk dat de pan magnetisch is, anders zal deze niet werken. Dit kun je eenvoudig controleren door een magneet aan de onderkant van de pan te houden - als deze wordt aangetrokken, is de pan compatibel.

Lees ook: Zo kook je extra zuinig op een inductiekookplaat

Koper

Met koperen pannen kook je snel en nauwkeurig: koper geleidt warmte als de beste. Tegelijk zijn ze kwetsbaarder voor krassen en deuken, en ze vergen wat meer onderhoud om mooi te blijven. Niet geschikt voor de vaatwasser dus. Op gas en keramisch doen ze het prima, maar voor inductie heb je een speciale bodem nodig. Zonder die aanpassing werkt het simpelweg niet.

©fotofabrika

Aluminium

Aluminium is licht, betaalbaar en geleidt warmte goed. Het doet zijn werk uitstekend op gas en keramisch. Voor inductie moet aluminium speciaal bewerkt zijn – alleen dan werkt het magnetische veld. Aluminium krast en deukt snel, dus voorzichtigheid is geboden bij gebruik én schoonmaak.

Check: geschikt voor keramisch? Voor keramische kookplaten moet de bodem van de pan vlak en glad zijn om een goede warmteoverdracht te garanderen en krassen op de plaat te voorkomen.

Pannen met een dikke, goed geleidende bodem leveren doorgaans het beste resultaat, ongeacht het fornuis. Koper en gietijzer scoren hoog op warmteverdeling en -behoud, terwijl roestvrij staat en aluminium het juist moeten hebben van slimme combinaties en coatings. Denk bijvoorbeeld aan een antiaanbaklaag of een gelaagde bodem, die verschillende eigenschappen combineren voor betere prestaties.

Welke pan op welke kookplaat?

MateriaalGasInductieKeramisch
RVSJaJa*Ja
GietijzerJaJaJa
AluminiumJaNee**Ja
KoperJaNee**Ja

*= Mits voorzien van een ferromagnetische bodem ** = Alleen als ze een speciale inductie-geschikte bodem hebben

Nog even in het kort:

⚪ RVS pannen werken goed op alle kookplaten, maar kunnen door inductie sneller en gelijkmatiger verhit worden. ⚫ Gietijzer is minder geschikt voor inductie vanwege de oneffen bodem, maar werkt prima op gas en keramisch. 🟠 ⚪ Koper en aluminium geleiden goed, maar zijn gevoelig voor krassen en deuken.

Zo houd je je kookplaat en pannen in topvorm

Met een beetje aandacht gaan je kookplaat én pannen langer mee. Voor inductie is het cruciaal dat de bodem van je pan vlak en onbeschadigd is, anders kunnen er krassen op de plaat ontstaan. Keramische platen vragen om een zachte aanpak: gebruik geen schurende middelen of scherpe voorwerpen. Hardnekkige resten? Leg er wat vochtig keukenpapier op en laat het twintig minuten weken. Daarna kun je het vuil meestal met een nat doekje verwijderen. Voor echt aangekoekte plekken is een speciale keramische schraper een veilig alternatief.

Lees ook: Inductiekookplaat schoonmaken? Dit moet je wel doen en dit niet

©Maryna Pleshkun | zest_marina

Misverstanden de wereld uit: vier hardnekkige kookmythes

Er doen nogal wat verhalen de ronde over pannen en kookplaten. Tijd om de vier hardnekkigste misverstanden recht te zetten.

1. Overstappen betekent al je pannen vervangen

Niet per se. Veel pannen kun je gewoon blijven gebruiken, ook als je overstapt naar een andere kookplaat. Kijk goed naar het materiaal, de staat van de pan en of de bodem geschikt is voor je nieuwe kooktype. Je hoeft dus zeker niet halsoverkop een nieuwe pannenset te kopen.

2. Inductie is gevaarlijk

Sommige mensen maken zich zorgen over het magnetisme van inductieplaten. Dat is nergens voor nodig: het magnetische veld is zwak en werkt alleen als er een geschikte pan op staat. Voor de gebruiker is het volkomen veilig.

3. Keramische platen zijn breekbaar

Zolang je ze met zorg gebruikt en pannen met een gladde bodem kiest, gaan keramische kookplaten jarenlang mee zonder noemenswaardige schade. Het glas is stevig, maar vraagt wel om voorzichtig gebruik.

4. Elke pan werkt op elke kookplaat

Helaas, zo eenvoudig is het niet. Niet elk materiaal is compatibel met elk type kookplaat. De juiste pan kiezen begint bij weten wat voor kookplaat je hebt en wat voor bodem die pan nodig heeft.

Tot slot

Je weet nu waar je op moet letten als je een pan kiest voor jouw kookplaat. Niet ieder materiaal werkt overal even goed, maar met de juiste match zit je altijd goed. Tijd om de keuken in te duiken en je kookkunsten de vrije loop te laten. Veel plezier aan het fornuis!