8x gezonde snacks voor onderweg
Ben je bezig met afvallen en moet je de deur uit? Zorg dat je altijd iets gezonds te eten in je tas of je auto hebt. Krijg je dan onverhoopt een snackattack, dan voorkom je dat je allerlei ongezonds gaat snaaien. ID.nl geeft je acht gezonde maar vooral lekkere snacktips voor on-the-go!
In dit artikel geven we je tips voor gezonde snacks voor onderweg. Zo wordt het makkelijker om ook onderweg het afvallen te blijven volhouden. Als bonus doen we er ook nog een paar makkelijke recepten bij die passen bij een gezond voedingspatroon.
Ook interessant voor als je thuis trek in een snack krijgt: Zo houd je het gezond (maar nog steeds lekker!)
Goed voorbereid op weg
Als je wilt afvallen of gezond eten en voor je werk veel onderweg bent, dan is het soms lastig om gezonde keuzes te maken. In het tankstation lonken de rekken vol zoetigheid. In de kantine op het werk liggen de kaas- en frikandelbroodjes warm en smeulend op je te wachten.
Een goede voorbereiding is het halve werk. Heb je altijd iets bij je voor de snelle trek, dan voorkom je snaaien en naar ongezonde snacks grijpen. Je kunt de avond van tevoren al veel klaarzetten in de koelkast, zodat je er de volgende ochtend geen omkijken naar hebt. Leg je autosleutel, fietssleutel of ov-chipkaart erbij en je vergeet je gezonde ontbijt of tussendoortje in de ochtend zeker niet.
Plastic of glazen bakjes in allerlei formaten kun je nooit teveel in huis hebben. Ze zijn handig om al dat gezonde voer in mee te nemen. Broodtrommels met verschillende compartimenten doen het ook goed. Weckpotten, voor de meer vloeibare voeding zoals yoghurt, werken ook.
1. Snackgroenten
Snijd de avond van tevoren reepjes paprika, plakjes komkommer of stukjes rauwe wortel en stop ze in een bakje. Of neem kerstomaatjes mee. Beetje humus in het extra compartiment in het bakje en je hebt meteen een gezonde dip.
Tegenwoordig vind je de snackgroenten ook in handzame formaten in de supermarkt. Kleine komkommers of paprika's bijvoorbeeld. En mocht je er een liefhebber van zijn: olijven kunnen ook. Ze zitten bomvol onverzadigde vetzuren (omega-9), vitamines en ijzer.
©bit24 - stock.adobe.com
2. Fruit
Sommige fruitsoorten (zoals appel, peer en aardbei) kun je net als de snackgroenten beter van tevoren in stukjes of partjes snijden en meenemen in een bakje. Stuk voor stuk handig om bij deze fruitsoorten wat voorwerk te doen. Hoe makkelijker je het jezelf maakt voor onderweg, hoe beter. Een banaan stop je zo in je tas. Maar deze wordt weer snel bruin. Grappig: met de bananenbox voorkom je dit.
3. Noten en gedroogd fruit
Ongezouten noten zit vol vezels, eiwitten, onverzadigde vetten, vitamines en mineralen. Toppers dus om mee te nemen voor onderweg. Een goede, gezonde keuze als je bezig bent met afvallen. Vooral de ongebrande varianten. Een handje noten per dag helpt ook nog eens je cholesterol verlagen en helpt om je bloedvaten gezond te houden.
Gedroogd fruit is ook een goede optie. Het is voedzaam en bevat vezels, vitaminen en mineralen, net als vers fruit. Gedroogde vijgen, pruimen, appels en abrikozen bevatten de meeste vezels. En daar ga je ook nog eens goed van naar de wc.
4. Overnight oats
Deze havermout heeft een nachtje doorgebracht in je koelkast. Je kunt het meenemen naar je werk in een handige weckpot. Doe de avond van tevoren wat havermoutvlokken in een afsluitbare glazen pot. Eventueel doe je er chiazaad, kaneel, honing of cacaopoeder bij. Giet yoghurt of (plantaardige) melk er overheen.
De havermout wordt tijdens de nacht geweekt en wordt makkelijker te eten door de melk of yoghurt. Roer alles door elkaar of werk in laagjes (laagje havermout, laagje yoghurt of melk). Bestrooi met een topping van rauwe cacaonibs, pindakaas, geraspte kokos, nootjes of stukjes fruit. De volgende ochtend staat het ontbijthapje op je te wachten.
5. Havermoutkoeken
Havermout bevat veel B-vitaminen, mineralen en antioxidanten. Het is een volkoren graansoort en past perfect in een gezond voedingspatroon. Je kunt er ook koeken van maken en die zijn weer handig voor onderweg. Uiteraard de variant zonder suiker, want als je wilt afvallen, laat je de ongezonde suikers natuurlijk achterwege.
Het mooie is: ze zijn supermakkelijk te maken. Geraspte appels, havermout, rozijnen, ongezouten roomboter en een klein beetje zout: je kneedt alles samen en maakt er kleine bolletjes van die je plat duwt op een bakplaat met bakpapier. Schuif de bakplaat dertig minuten in de oven op 170 graden en klaar!
©Hihitetlin - stock.adobe.com
6. Eitje
Zelfs alles hierboven te veel poespas? Kook gewoon een paar eitjes de avond van tevoren. Bewaar in de koelkast en neem 's ochtends mee. Makkelijk en gezond!
7. What's left in the fridge
Salade over van de vorige avond? Stop in een bakje en neem mee. Dit kan ook salade met volkorenpasta of salade met quinoa zijn. Smakelijk, vullend en gezond.
8. Smoothie
Makkelijk de avond van tevoren te bereiden en te bewaren in de koelkast. Alles in de blender en klaar. Ga als je wilt afvallen wel voor een groene smoothie. Op de website van de Maag Lever darm Stichting vind je vijf groene-smoothierecepten voor een gezonde buik.
©jchizhe - stock.adobe.com
Zo kies je de beste blender voor smoothies Houd er bij het kiezen voor een blender voor smoothies en fruitsapjes rekening mee dat deze genoeg kracht heeft, zeker als je ook bevroren fruit gebruikt. Let op het vermogen: ga voor minimaal 700-800 watt. Voor onderweg is de blender-to-go ideaal. Blenden, dop erop en hop!
Voor de dorst onderweg
Water is de beste dorstlesser. Toch liever een smaakje? Stop wat fruit en kruiden in je waterfles. Bijvoorbeeld stukjes komkommer, stukjes aardbei en blaadjes basilicum. Of partjes sinaasappel en een kaneelstokje. Of knijp er wat vers citroensap in uit en doe er een stukje verse gember in. Die stukjes drink je niet op, maar ze geven wel smaak aan je water.
Wil je een paar kilo kwijt? Kijk dan in ons Afvaldossier vol artikelen over gezonde voeding, beweging en sporten, maar ook over apps, gadgets en connected health-apparaten.