ID.nl logo
De beste gezonde recepten voor je airfryer
© Nander de Wijk
Gezond leven

De beste gezonde recepten voor je airfryer

Hoewel je bij een airfryer wellicht vaak denkt aan het frituren van friet of andere ongezonde snacks, leent de heteluchtfriteuse zich uitstekend voor de bereiding van allerlei verschillende gerechten. Ook voor gezonde maaltijden kun je bij een airfryer terecht. Wij zetten enkele gezonde recepten voor je op een rijtje.

Wat kun je verwachten in dit artikel?

  • Drie gezonde (én lekkere!) recepten voor je airfryer
  • Tips om af te vallen met airfyerrecepten
  • De beste plekken om gezonde recepten voor je airfryer te vinden

Ook interessant: 5 huishoudelijke apparaten om gezond te koken.

Meld je aan en ontvang het Airfryerwijzer Eindrapport 2024

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl Airfryerwijzer-resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl nieuwsbrief.

Tilapia uit de airfryer (voor 4 personen)

Ingrediënten

4 tilapiafilets 2 eetlepels olijfolie ½ theelepel paprikapoeder ½ theelepel knoflookpoeder ½ theelepel uipoeder ½ theelepel zout ½ theelepel zwarte peper 4 citroenpartjes (optioneel)

Tilapia is een tropische zoetwatervis en is ietwat roze, stevig en sappig. Normaal kun je de tilapiafilets in een pan bakken, maar makkelijker is het om ze in de airfryer te bereiden. Je hoeft de filets enkel te besprenkelen met olijfolie en te bestrooien met de kruidenmix van paprika-, knoflook- en uipoeder, en zout of peper. Zorg ervoor dat je de airfryer op 200 graden hebt voorverwarmd en de filets kunnen er zo in. Laat de tilapiafilets 10 minuten in de airfryer bakken en draai ze dan een keer om. Na nog eens tien minuten zijn de filets klaar en kun je ze eventueel serveren met citroenpartjes, zoete aardappeltjes en groenten. De spruitjes in het volgende recept zijn erg lekker bij tilapia.

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Tips en advies

Ben je aan het afvallen of wil je voorkomen dat je te veel aankomt, dan geven we je wat tips bij het koken met een airfryer:

  • Sla het paneren van vlees of vis over. Paneermeel of cornflakes (bij kipschnitzel bijvoorbeeld) absorberen meer olie en zijn daardoor wat vettiger. Toch paneren? Gebruik dan broodkruimels of bloem.
  • Ga niet voor vette vleessoorten als speklap, gehakt, lamskotelet of lamskarbonade, maar zoek bijvoorbeeld naar kiprecepten.
  • Ga voor vers boven voedsel uit blik of pot. Geconserveerde groenten blijken doorgaans meer zout te bevatten dan wordt aanbevolen. Te veel zout vergroot het risico op hart- en vaatziekten.
  • Probeer wat vaker vegetarische recepten voor in de airfryer (zoals dit recept hieronder, met spruitjes!)

Spruitjes met Parmezaanse kaas (voor 4 personen)

Ingrediënten

700 gr. geschoonde spruitjes 2 eetlepels arachideolie 30 gr. panko 3 eetlepels pijnboompitten 1 theelepel knoflookpoeder 40 gr. Parmezaanse kaas Peper en zout (naar smaak)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de spruitjes, schep om met de olie en panko, bestrooi met pijnboompitten, knoflookpoeder, peper en zout en verdeel ze over het airfryermandje. Schud het mandje, zodat ze spruitjes niet op elkaar liggen en laat ze 6 minuten in de airfryer. Schud vervolgens het mandje nogmaals en bestrooi met de kaas. Laat de spruitjes nog eens 6 minuten in de airfryer en ze zijn mooi knapperig!

Gezonde kiptaco’s (voor 4 personen)

Ingrediënten

1 ½ kop panko 28 gr. kruidenmix (bijvoorbeeld van Santa Maria) 2 theelepels limoenrasp 2 eieren 80 gr. bloem 500 gr. kipfilets, gesneden in grove reepjes 2 maiskolven Olijfolie 8 taco’s 150 gr. gemengde salade Yoghurt 2 tomaten, gesneden in blokjes 1 avocado, gesneden in stukjes 40 gr. koriander 1 eetlepel limoensap

Lange werkdag achter de rug? Dan wil je waarschijnlijk niet uren in de keuken staan. Deze kiptaco’s zijn snel en makkelijk te maken en zullen bij de hele familie in de smaak vallen.

Maak allereerst in een kom een salsa van de gesneden tomaten, avocado, koriander en limoensap. Strooi er wat zout en peper over en zet de kom even in de koelkast. In een andere kom meng je de pankokruimels met de kruidenmix, limoenrasp en eventueel peper en zout. Pak er nog twee kommen bij: in de ene doe je de bloem en in de andere klop je de eieren op.

Rol vervolgens de kipstukjes door de bloem, dip ze in het eimengsel en haal ze door de pankokruidenmix. Het spreekt uiteraard voor zich dat je dit in de juiste volgorde doet. Besprenkel met de olie en leg de kipreepjes samen met de maiskolven in de airfryer. Zet de airfryer op 180 graden en laat de kip en de mais daar 12 minuten inzitten. Haal na 12 minuten de maiskolven eruit en laat de kip nog eens 5 tot 8 minuten in de airfryer zitten, of totdat ze een mooi bruin laagje hebben. Voordat je de kip in de taco’s doet, verwarm je de taco’s 1 minuut op, eveneens op 180 graden. Vul dan de taco’s met de kip en de salade en maak het af met de yoghurt en salsa. Serveer de maiskolf ernaast.

©Nander de Wijk

Waar vind je gezonde airfryerrecepten?

De recepten in dit artikel zijn natuurlijk een kleine selectie van alle gerechten die je met een airfryer kunt maken. Heb je meer inspiratie nodig, dan zijn er vele websites waar je gezonde recepten voor de airfryer vindt. We sommen er een aantal voor je op: Gezondeairfryerrecepten.nl Uitpaulineskeuken.nl 24kitchen

Heb je toch liever een kookboek? Probeer dan het Gezond eten uit de airfryer-boek.

Op zoek naar accessoires voor je airfryer

(denk: rekjes, voedselscheiders en nog veel meer)?
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
Huis

Waar voor je geld: 5 koel-vriescombinaties met een zuinig energielabel

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een koel-vriescombinatie is de ideale koelkast voor wie veel ruimte nodig heeft voor het bewaren van vers eten en drinken en voor het langer bewaren van bevroren producten. Wij zochten naar vijf energiezuinige modellen met een grote capaciteit.

De moderne koel-vriescombinatie met vriezer onder bieden een praktische indeling: je dagelijkse producten op ooghoogte in het koelgedeelte bovenin, terwijl de vriezer onderin zit met handige lades. Helemaal ideaal zijn de 'no-frost' varianten – eindelijk verlost van het vervelende ontdooien . Sommige modellen hebben speciale zogeheten BioFresh-zones waardoor je groenten en fruit langer vers blijven .

ETNA KCV520NZWA 

De ETNA KCV520NZWA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met energielabel A en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. De netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak zwart design en is uitgerust met NoFrost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De zogeheten MultiFlow 360°-ventilatietechniek zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Convert FreshZone-lade in te stellen is voor het bewaren van vlees, vis, groenten of fruit. Daarnaast heeft deze koelkast functies als superkoelen en supervriezen voor het snel op de juiste temperatuur brengen van nieuwe producten.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 98 liter

Samsung RB38C7B5AB1-EF 

Deze stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie uit de Bespoke-serie, ontworpen voor moderne huishoudens die waarde hechten aan zowel functionaliteit als design. Met een royale netto inhoud van 387 liter biedt dit apparaat voldoende ruimte voor al je etenswaren.

Dankzij de SpaceMax-technologie heeft de koelkast dunnere wanden, waardoor er meer binnenruimte ontstaat zonder dat de buitenafmetingen toenemen. De No Frost+-functie voorkomt ijsvorming, maakt. Met Twin Cooling Plus worden het koel- en vriesgedeelte afzonderlijk gekoeld, wat zorgt voor optimale luchtvochtigheid en voorkomt geurvermenging.

De Digital Inverter Compressor past zich automatisch aan op basis van de koelbehoefte, wat resulteert in een stille werking van slechts 35 dB en een laag jaarlijks energieverbruik van 108 kWh. Deze koelkast kun je bedienen met de SmartThings-app, en hiermee het energieverbruik monitoren.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 108 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 273 liter
Inhoud vriesgedeelte: 114 liter

Bosch KGN392LAF 

Deze koel-vriescombinatie van Bosch biedt een totale netto inhoud van 363 liter, verdeeld over een koelgedeelte van 260 liter en een vriesgedeelte van 103 liter . Dankzij de NoFrost-technologie is handmatig ontdooien verleden tijd, terwijl het MultiAirflow-systeem zorgt voor een gelijkmatige luchtverdeling, waardoor voedsel langer vers blijft.

Het VitaFresh XXL 0°C-systeem biedt optimale bewaarcondities voor vlees, vis, groente en fruit, waardoor de versheid en voedingswaarde behouden blijven . Met een geluidsniveau van slechts 29 dB is dit apparaat uitzonderlijk stil, ideaal voor open keukens en woonruimtes.

De Bosch KGN392LAF is afgewerkt met RVS-design met geïntegreerde handgrepen en is voorzien van verstelbare glazen legplateaus, LED-verlichting en een digitale temperatuurregeling.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 104 kWh
Geluidsniveau: 29 dB
Inhoud koelgedeelte: 260 liter
Inhoud vriesgedeelte: 103 liter

Hisense RB440N4AFA

De Hisense RB440N4ACA is een energiezuinige koel-vriescombinatie met een A-label en een jaarlijks energieverbruik van slechts 109 kWh. Met een geluidsniveau van 35 dB is dit apparaat fluisterstil, ideaal voor open keukens of kleinere woonruimtes. De totale netto inhoud bedraagt 336 liter, verdeeld over 238 liter koelruimte en 98 liter vriesruimte.​

Deze vrijstaande koelkast heeft een strak roestvrijstalen design en is uitgerust met moderne technologieën zoals Total No Frost, waardoor handmatig ontdooien overbodig is. De Multi Air Flow-technologie zorgt voor een gelijkmatige koeling, terwijl de Super Freeze-functie snel nieuwe producten invriest. Daarnaast beschikt het apparaat over een Holiday Mode voor energiebesparing tijdens afwezigheid.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 109 kWh
Geluidsniveau: 35 dB
Inhoud koelgedeelte: 238 liter
Inhoud vriesgedeelte: 95 liter

LG GBV7280BPY

De LG GBV7280BPY is een stijlvolle en energiezuinige koel-vriescombinatie die uitblinkt in zowel design als functionaliteit. Met een totale netto inhoud van 387 liter biedt deze combinatie voldoende ruimte voor de opslag van al je verse en diepgevroren producten.

Het vriesgedeelte van 110 liter is voorzien van drie transparante lades, waardoor je gemakkelijk overzicht houdt over je diepvriesproducten. Dankzij de Total No Frost-technologie is handmatig ontdooien niet meer nodig. De Smart Inverter Compressor zorgt niet alleen voor energie-efficiëntie, maar ook voor een stille werking met een geluidsniveau van slechts 33 dB. Het apparaat heeft een energieklasse B en een jaarlijks energieverbruik van 138 kWh.

Opgegeven jaarlijks energieverbruik: 138 kWh
Geluidsniveau: 33 dB
Inhoud koelgedeelte: 233 liter
Inhoud vriesgedeelte: 110 liter

▼ Volgende artikel
Help, mijn wasmachine centrifugeert niet! Wat nu? (Spoiler: geen paniek!)
© AK | ID.nl
Huis

Help, mijn wasmachine centrifugeert niet! Wat nu? (Spoiler: geen paniek!)

Als je wasmachine het programma keurig afwerkt, maar de was kletsnat uit de trommel komt, is de kans groot dat het centrifugeren niet goed is gegaan. Frustrerend, zeker als je net een volle trommel beddengoed hebt gedraaid. Gelukkig is vaak goed te achterhalen wat er aan de hand is. In dit artikel lees je waar het misgaat, hoe je het herkent en wat je eraan kunt doen.

Was nog steeds nat? Dit kan er aan de hand zijn:

  • De trommel raakt uit balans
  • Problemen met de afvoer
  • Verkeerd toerental gekozen
  • Technische mankementen
  • Elektronica en foutmeldingen

Lees ook: Zelf de afvoerslang van je wasmachine vervangen: zo doe je dat

Dat het centrifugeren niet of niet helemaal goed gaat, kan een aantal oorzaken hebben. Hieronder vind je de meest voorkomende – uiteraard mét oplossing!

De trommel raakt uit balans

Een van de meest voorkomende oorzaken is een ongelijke verdeling van het wasgoed. Grote stukken zoals dekbedhoezen of badmatten trekken tijdens het centrifugeren naar één kant, waardoor de trommel uit balans raakt. De machine detecteert dat en besluit het toerental niet of nauwelijks op te voeren. Je merkt het aan het zachte ronddraaien aan het einde van het programma en het feit dat er nog behoorlijk wat water in de trommel staat. Je voorkomt dit probleem meestal door zware stukken over meerdere wasbeurten te verdelen of er wat lichtere kleding bij te doen. Een goed gevulde trommel met een combinatie van groot en klein wasgoed draait namelijk een stuk stabieler.

Problemen met de afvoer

Als water niet snel genoeg uit de kuip kan worden gepompt, blijft het niveau te hoog om veilig te centrifugeren. De machine slaat die stap dan over of draait op een laag toerental. Dit komt vaak door een verstopt filter, een propje stof in de afvoerpomp of een geknikte afvoerslang. De pomp moet met kracht het water wegwerken, en als dat niet lukt, stopt de elektronica het proces. Maak het filter schoon, controleer of de pomp vrij kan draaien en kijk of de slang niet geknikt is of te hoog hangt. Meestal lost dit het probleem op.

KIJK GOED NAAR HET TOERENTAL Niet elke was draait standaard op het hoogste toerental. Veel programma's – zoals die voor fijne was of eco-instellingen – beperken automatisch het centrifugeren om kleding te beschermen of energie te besparen. Dat is vaak ingesteld op 800 of 1000 toeren, terwijl je was pas echt droog wordt bij 1400 of 1600 toeren. Controleer dus voor je start welk toerental is gekozen. Je kunt dit handmatig aanpassen via het display of de draaiknop, afhankelijk van het model.

©Oriol Roca

Technische mankementen

Soms zit het probleem dieper in de machine. Versleten koolborstels kunnen ervoor zorgen dat de motor niet genoeg kracht levert voor de centrifugeersnelheid. Ook een versleten aandrijfsnaar (ook wel aandrijfriem genoemd) of een kapotte trommellager kan de boel verstoren. In zulke gevallen hoor je vaak een brommend geluid of zie je dat de trommel moeizaam beweegt. Om dit op te lossen, zul je vaak een reparateur moeten inschakelen. De kosten voor vervanging hangen af van het merk en de leeftijd van je machine. Op de websites van fabrikanten en verkopers van wasmachines vind je meer informatie over de garantieperiode en waar je terechtkunt met vragen. Tip: zorg dat je altijd de aankoopbon bewaart!

Elektronica en foutmeldingen

Tot slot kan een storing in de software de boosdoener zijn. Moderne wasmachines meten voortdurend of alles volgens plan verloopt. Bij afwijkingen geven ze een foutcode, bijvoorbeeld bij waterproblemen, een deur die niet goed sluit of een motor die geen terugkoppeling geeft. In zulke gevallen loont het om de handleiding erbij te pakken of de foutcode op te zoeken op de website van de fabrikant. Resetten van het systeem kan soms al voldoende zijn. Verhelpt dat het probleem niet, dan zal er een reparateur bij moeten komen.

WISSELEND RESULTAAT? LET OP DE BELADING Als je merkt dat het soms wel goed gaat en soms niet, dan kun je ervan uit gaan dat het geen technisch mankement is, maar dat de belading de boosdoener is. Eerder in dit artikel heb je kunnen lezen wat je kunt doen om dat op te lossen.

Checklist centrifugeerproblemen
ProbleemMogelijke oorzaakOplossing
Was blijft natTrommel uit balansWasgoed verdelen, trommel evenwichtig vullen
Centrifugeert niet of halfVerstopte afvoer of geknikte slangFilter schoonmaken, slang controleren
Brommend geluid, geen snelheidVersleten motoronderdelenKoolborstels of aandrijfsnaar vervangen
Foutmelding bij starten centrifugeSoftwarefout of sensorsignaal ontbreektHandleiding checken, eventueel resetten
Programma draait te langzaamLaag ingestelde centrifugeersnelheidToerental verhogen in programma-instellingen
Wisselend resultaat per wasbeurtAfhankelijk van beladingZware en lichte stukken mengen

Wat controleer je als eerste?

Wil je zeker weten waar het aan ligt, begin dan met het controleren van de makkelijke dingen: het filter, de slang, de trommelverdeling. Vaak hoef je geen technicus te zijn om het op te lossen. Gaat het dan nog niet goed, dan moet je bepalen of reparatie zinvol is of dat het tijd is voor een nieuwe wasmachine.