De beste gezonde recepten voor je airfryer

© Nander de Wijk

De beste gezonde recepten voor je airfryer

Geplaatst: 9 januari 2023 - 18:32

Aangepast: 15 april 2024 - 07:53

Justin Doornekamp

Hoewel je bij een airfryer wellicht vaak denkt aan het frituren van friet of andere ongezonde snacks, leent de heteluchtfriteuse zich uitstekend voor de bereiding van allerlei verschillende gerechten. Ook voor gezonde maaltijden kun je bij een airfryer terecht. Wij zetten enkele gezonde recepten voor je op een rijtje.

Ook interessant: 5 huishoudelijke apparaten om gezond te koken.

Tilapia uit de airfryer (voor 4 personen)

Tilapia is een tropische zoetwatervis en is ietwat roze, stevig en sappig. Normaal kun je de tilapiafilets in een pan bakken, maar makkelijker is het om ze in de airfryer te bereiden. Je hoeft de filets enkel te besprenkelen met olijfolie en te bestrooien met de kruidenmix van paprika-, knoflook- en uipoeder, en zout of peper. Zorg ervoor dat je de airfryer op 200 graden hebt voorverwarmd en de filets kunnen er zo in. Laat de tilapiafilets 10 minuten in de airfryer bakken en draai ze dan een keer om. Na nog eens tien minuten zijn de filets klaar en kun je ze eventueel serveren met citroenpartjes, zoete aardappeltjes en groenten. De spruitjes in het volgende recept zijn erg lekker bij tilapia.

Gegrilde vis

© Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Spruitjes met Parmezaanse kaas (voor 4 personen)

Verwarm de oven voor op 200 graden. Halveer de spruitjes, schep om met de olie en panko, bestrooi met pijnboompitten, knoflookpoeder, peper en zout en verdeel ze over het airfryermandje. Schud het mandje, zodat ze spruitjes niet op elkaar liggen en laat ze 6 minuten in de airfryer. Schud vervolgens het mandje nogmaals en bestrooi met de kaas. Laat de spruitjes nog eens 6 minuten in de airfryer en ze zijn mooi knapperig!

Airfryer verdeler

Gezonde kiptaco’s (voor 4 personen)

Lange werkdag achter de rug? Dan wil je waarschijnlijk niet uren in de keuken staan. Deze kiptaco’s zijn snel en makkelijk te maken en zullen bij de hele familie in de smaak vallen.

Maak allereerst in een kom een salsa van de gesneden tomaten, avocado, koriander en limoensap. Strooi er wat zout en peper over en zet de kom even in de koelkast. In een andere kom meng je de pankokruimels met de kruidenmix, limoenrasp en eventueel peper en zout. Pak er nog twee kommen bij: in de ene doe je de bloem en in de andere klop je de eieren op.

Rol vervolgens de kipstukjes door de bloem, dip ze in het eimengsel en haal ze door de pankokruidenmix. Het spreekt uiteraard voor zich dat je dit in de juiste volgorde doet. Besprenkel met de olie en leg de kipreepjes samen met de maiskolven in de airfryer. Zet de airfryer op 180 graden en laat de kip en de mais daar 12 minuten inzitten. Haal na 12 minuten de maiskolven eruit en laat de kip nog eens 5 tot 8 minuten in de airfryer zitten, of totdat ze een mooi bruin laagje hebben. Voordat je de kip in de taco’s doet, verwarm je de taco’s 1 minuut op, eveneens op 180 graden. Vul dan de taco’s met de kip en de salade en maak het af met de yoghurt en salsa. Serveer de maiskolf ernaast.

Grillplaat voor de airfryer.

© Nander de Wijk

Op zoek naar accessoires voor je airfryer

(denk: rekjes, voedselscheiders en nog veel meer)?

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten