Tweefactorauthenticatie voor je Apple ID zonder iPhone of Mac

© CIDimport

Tweefactorauthenticatie voor je Apple ID zonder iPhone of Mac

Smartphone & tablet

Geplaatst: 27 juli 2017 - 06:28

Aangepast: 14 december 2022 - 14:20

Chwhynny Overbeeke

Om bepaalde diensten van Apple te kunnen gebruiken, moet je tweefactorauthenticatie voor je Apple ID ingeschakeld hebben. Maar wat moet je dan doen als je geen iPhone, iPad of Mac in je bezit hebt?

Apple heeft eind mei besloten om derden geen toegeng meer te verlenen tot kalenders, contacten en e-mail zonder dat er tweefactorauthenticatie is ingeschakeld voor je Apple ID en iCloud-account. Ook moet er voor elke app een specifiek wachtwoord gegenereerd worden.

Als je geen Apple-apparaat in je bezit hebt, zoals een iPhone, iPad of Mac, heb je een probleem. Apple maakt het namelijk alleen mogelijk om tweefactorauthenticatie in te stellen vanaf een Mac of iOS-apparaat. Wanneer de beveiligingsmethode eenmaal is ingeschakeld, kun je sms gebruiken om bevestigingscodes te ontvangen en de Apple ID website gebruiken om de wachtwoorden voor alle apps te beheren.

Account bij iemand anders aanmaken

Het is heel vervelend, maar de enige oplossing op dit moment is om een familielid, vriend of collega te vragen of hij/zij voor jou een account aan wil maken op een Mac. Dit account wordt dan echt alleen gebruikt voor tweefactorauthenticatie, dus verder hoeft er met het account niets te gebeuren. Het account zal waarschijnlijk daarna nooit meer nodig zijn. Momenteel houdt Apple namelijk geen Mac- en iOS-logins op je Apple ID bij.

© PXimport

Telefoonnummers kiezen

In het account kun je meerdere vertrouwde telefoonnummers opgeven een vertrouwd apparaat. Dat apparaat zal de Mac zijn waarop je het account hebt aangemaakt.

Aangezien je niet zomaar toegang tot deze Mac zult hebben, is het van belang dat je je eigen telefoonnummer toevoegt, en ook nog een ander telefoonnummer. Want mocht je telefoonnummer wijzigen, dan zou je zonder je oude nummer niet kunnen inloggen op je Apple ID en dus geen nieuw vertrouwd nummer kunnen toevoegen. Tenzij je de eigenaar van de Mac opnieuw lastigvalt om je account te bevestigen en je instellingen te veranderen...

Zorg er daarom voor dat je meerdere vertrouwde telefoonnummers toevoegt, bijvoorbeeld van een familielid of vriend (met hun toestemming natuurlijk), zodat je via dat nummer een code kunt ontvangen.

Omslachtig

Uiteraard is dit omslachtig. Het is heel vervelend om bij mensen te moeten aankloppen om te vragen of ze even voor jou een account op hun Mac willen aanmaken, en of je hun telefoonnummer aan Apple mag doorgeven om eventueel een code te ontvangen. Maar de manier waarop Apple momenteel met tweefactorauthenticatie omgaat dwingt deze methode helaas af wanneer je geen apparaten van dit bedrijf hebt.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000