ID.nl logo
HEIC - Wat is het, en wat moet je ermee?
© PXimport
Huis

HEIC - Wat is het, en wat moet je ermee?

Sinds iOS 11 gebruikt je iPhone en iPad een nieuw bestandsformaat voor foto's en video's: HEIC, ook wel bekend als HEIF en HEVC. Wat is het grote verschil met bijvoorbeeld het bekende .jpg-formaat? En kun je de bestanden wel openen op je Windows-pc?

Wat gaan we doen?

HEIC is een bestandsformaat, zoals jpg, dat wordt gebruikt voor je iPhone-foto's. Maar het is volledig dichtgetimmerd door Apple. We leggen je uit hoe het zit en hoe je er alsnog mee aan de slag kunt op andere apparaten zoals Windows-pc's.

Sinds iOS 11 gebruikt het besturingssysteem standaard een nieuw bestandsformaat voor foto's en video's op apparaten die ermee overweg kunnen. Onder de naam HEIC (of HEIF) en HEVC hebben nieuwe compressietechnieken het levenslicht gezien in het mobiele besturingssysteem van Apple. Foto's en video's nemen daarmee maar liefst tot zo'n 50% minder ruimte in dan .jpg en het oudere .H264.

Nu is er echter wel een probleempje: hoewel HEVC (ook wel bekend als .H265) inmiddels redelijk standaard ondersteund wordt door videospelers is dat met HEIC veel minder het geval. Een van de redenen is dat HEIF/HEIC stevig dichtgetimmerd is door Apple. Je zal ondersteuning dus niet snel aantreffen in populaire afbeeldingstools als IrfanView en Paint.net, helaas.

Gelukkig is iOS heel slim opgezet en hoef je niet bang te zijn dat je ineens foto's deelt die door niemand zijn te openen. Mail je bijvoorbeeld iets, of upload je een foto naar sociale media of WhatsApp dan wordt deze automatisch geconverteerd naar het universele .jpg-formaat. Maar conversie en bijbehorende hercompressie levert natuurlijk ook weer wat kwaliteitsverlies op. Wil je gewoon standaard in de meest gangbare formaten blijven fotograferen en filmen, dan kan dat. Desondanks blijft het nieuwe bestandsformaat onpraktisch en door zijn gesloten karakter voelt het meer als pesterij, dan een vooruitgang.

Heb je een Mac of een MacBook, dan kunnen deze gewoon overweg met het (door Apple) dichtgetimmerde HEIC-fotobestandsformaat.

©PXimport

Standaardformaten kiezen

Open de app Instellingen en tik op Camera. Tik dan op Structuren en kies voor de optie Meest compatibel. Foto's worden dan altijd in .jpg-formaat opgeslagen. Standaard is in iOS echter de optie High Efficiency geselecteerd. Let op: als je de optie Structuren niet onder Camera vindt, ondersteunt jouw apparaat HEIF/HEIC niet en is er sowieso niets aan de hand. Helaas is het bij apparaten die de keuzemogelijkheid wél hebben niet mogelijk om bijvoorbeeld het meer ingeburgerde HEVC (.H265) wél aan te laten staan en het minder compatibele HEIC uit te zetten. Het is dus een typisch geval van alles of niks.

©PXimport

In de instellingen van je iPhone of iPad wijzig je de standaard-bestandsindeling van je foto's en video's.

Automatisch converteren

We schreven net al dat je iPhone slim is en foto's van het nieuwe naar het oude formaat converteert bij acties als mailen en uploaden naar social media. Je kunt er ook voor kiezen om wel in HEIF/HEIC te fotograferen en filmen, waarbij iOS foto's ook tijdens het overhevelen naar een Windows-pc naar .jpg converteert. Let wel: daardoor blijf je dus opgezadeld met een hercompressie wat nooit ideaal is als het gaat om kwaliteit. Maar mocht je dit willen, kijk dan in de app Instellingen onder Foto's of de optie Automatisch is ingeschakeld. In dat geval krijg je in Windows altijd .jpg's. Mocht je uiteindelijk een fotobewerker of viewer te pakken krijgen die HEIF/HEIC ondersteunt, dan kan je de optie Behoud originelen selecteren, waarna de oorspronkelijke foto's zonder conversie worden overgeheveld. Kortom: géén paniek betreffende de nieuwe bestandsformaten, maar zorg dat je weet hoe een en ander in de praktijk werkt.

HEIC en jpg

Het HEIC-formaat of het High Efficiency File Format heeft een veel betere compressie dan de veel populairdere jpg-indeling. Het komt erop neer dat dezelfde afbeelding in heic-formaat de helft minder opslagruimte inneemt dan in het jpg-formaat. Je kunt zo dus veel meer plaatjes kwijt op hetzelfde toestel. Apple belooft zelfs om de kwaliteit en de compressie van heic in de toekomst nog verder te verbeteren. De keerzijde van de medaille is dat andere besturingssystemen dan die van Apple nog geen ondersteuning hebben voor deze nieuwkomer. Totdat het heic-formaat is ingeburgerd, zijn er gelukkig oplossingen zoals CopyTrans HEIC. Tijdens de installatieprocedure moet je bevestigen dat je de software voor persoonlijk gebruik installeert, in een commerciële omgeving zul je langs de kassa moeten.

©PXimport

Je ziet dat HEIC-bestanden veel kleiner zijn dan jpg-bestanden.

Nadat je de software hebt geïnstalleerd, is het de bedoeling dat je de HEIC-indeling koppelt aan Windows Photo Viewer. Klik dus met de rechtermuisknop op de HEIC-afbeelding en selecteer Openen met en daarna Windows Photo Viewer. Je kunt met de rechtermuisknop ook de opdracht Kies een andere app selecteren, dan kun je Windows Photo Viewer selecteren en aanvinken dat je systeem altijd deze app zal gebruiken om HEIC-bestanden te openen.

Wil je liever het HEIC-bestand omzetten naar het jpg-formaat, dan kun je ook dat doen vanuit Windows Verkenner. Klik met de rechtermuisknop op het bestand en gebruik de opdracht Convert to JPEG with CopyTrans. Op die manier kun je in één keer maximaal 100 afbeeldingen in batch converteren. De fotobestanden worden niet op een online server verwerkt, alle conversie gebeurt lokaal. De software zal iedere afbeelding in de achtergrond omzetten naar jpg en daarna in dezelfde map plaatsen. Daarbij zal CopyTrans HEIC tijdens de conversie de oorspronkelijk exif-gegevens van de HEIC-afbeelding overnemen. Dat betekent dat de informatie over datum, locatie, camera-instellingen enzovoort bewaard blijven.

Bovendien voegt deze software ondersteuning toe aan externe freeware viewers zoals FastStone Image Viewer en IrfanView. En voortaan kun je zelfs HEIC-bestanden rechtstreeks in Microsoft Word-documenten toevoegen.

Je hebt ook converters, zoals heictojpg.com (web-based, handig voor enkele foto's) en iMazing HEIC Converter (geschikt voor meerdere foto's tegelijkertijd) die dit voor je kunnen doen.

▼ Volgende artikel
Review Philips Tafelgrill – Grilt oké, maar is geen bbq-killer
© Philips
Huis

Review Philips Tafelgrill – Grilt oké, maar is geen bbq-killer

Tafelgrills zijn er in allerlei soorten en maten. Philips lanceert nu een tafelgrill met rook- en aroma diffuser, ludiek gepromoot als serieuze kanshebber om de traditionele barbecue te vervangen. Kan de bbq naar de milieustraat of is het gewoon een slim staaltje seizoensgebonden marketing?

Goed
Conclusie

Als tafelgrill is dit een prima apparaat: groot, degelijk en voorzien van voldoende vermogen om vlees, vis en groente snel en goed te grillen. Maar als vervanger van een échte barbecue is hij minder overtuigend. De rookfunctie werkt traag, is matig effectief en kost relatief veel energie. De toevoegingen zoals het kruidenvak zijn aardig bedacht, maar voegen in de praktijk weinig toe. Zoek je een fijne grillplaat voor aan tafel? Dan zit je goed. Verwacht je de smaak en beleving van een echte barbecue? Dan is dit niet wat je zoekt.

Plus- en minpunten
  • Ruim grilloppervlak: ideaal voor meerdere eters
  • Bakplaat en deksel mogen in de vaatwasser
  • Vetopvangbakje werkt goed
  • Verschillende temperatuurstanden
  • Wordt snel heet
  • Groot en zwaar, niet makkelijk op te bergen
  • Deksel beslaat tijdens gebruik
  • Rookaroma beperkt effectief
  • Warmteverdeling niet gelijkmatig
  • Handleiding is summier, mist uitleg over extra functies

De Philips Tafelgrill belooft het gemak van barbecueën aan tafel. Geen gedoe met kolen of aanmaakblokjes, maar gewoon de stekker in het stopcontact en grillen maar. Met een groot grilloppervlak, verschillende temperatuurstanden en een aroma infuser voor rookaroma presenteert Philips dit apparaat als een slimme oplossing voor lange zomeravonden met goed gezelschap. Maar hoe goed werkt het in de praktijk?

©Philips

Eerste indruk: groot apparaat, weinig uitleg

Deze tafelgrill is een flink exemplaar dat in een enorme doos wordt geleverd. Eenmaal uitgepakt meet hij 47,3 bij 36,3 centimeter, en hij is 15,8 cm hoog. Met 6,37 kilo is dit apparaat ook geen lichtgewicht te noemen. Op ons aanrecht neemt hij behoorlijk wat plek in. Het apparaat bestaat uit een onderstel met draaiknoppen voor de verschillende standen (1 tot en met 5), een grillplaat die links vlak is en rechts richels heeft, een geïntegreerd vetopvangbakje, een glazen deksel dat je los kunt halen, en uiteraard een snoer. Links achter in de grillplaat zit een uitneembaar metalen bakje voor houtsnippers, rechts een uitsparing voor het toevoegen van aroma's.

Net als bij de airfryer die we onlangs testten, valt bij het uitpakken op dat de handleiding zeer summier is. Alleen een enorm vel met basis-instructies in meerdere talen. Nu is de bediening ook niet zo ingewikkeld: stekker erin, knop op de juiste stand zetten, wachten tot de plaat warm is en het opwarmlampje uitgaat… Maar toch: geen woord over de werking van het rookbakje en de aroma-uitsparing.

Wat zoeken op internet levert nog enkele praktische tips op. Maar waarom er dan niks gemeld wordt over uitgerekend de functies waarmee deze tafelgrill zich onderscheidt? Het is me een raadsel, en ook wel een gemiste kans. Als ik Philips was, zou ik er wat tips voor de aroma's of een kleine verpakking houtchips bij de tafelgrill hebben gedaan. Immers, vooral mensen met een grote kolenbarbecue hebben standaard houtsnippers bedoeld voor het grillen in huis.

©Philips

De werking: simpel, maar niet perfect

Het is niet veel moeilijker dan in de vorige paragraaf uitgelegd. Aanzetten, wachten tot hij warm is, grillen. Het deksel kun je naar wens sluiten of van de grill afhalen. Het voordeel van een gesloten deksel is dat de warmte beter blijft hangen. Als je houtsnippers gebruikt, is het zelfs een must, anders gaat het om het apparaat heen weliswaar lekker ruiken, maar gebeurt er niks qua rook en eten.

Als het deksel tijdens het grillen gesloten blijft, kun je door het glas heen het garingsproces volgen. Althans, in theorie. In de praktijk beslaat het glas door opstijgend vocht uit het eten en wordt het deksel snel vies door vetspetters en opspattende marinade. We komen hier verderop bij het gedeelte over schoonmaken nog op terug.

©Saskia van Weert

Er zitten twee lampjes aan de voorzijde van de grill. Het bovenste lampje brandt tijdens het opwarmen en dooft als de plaat op temperatuur is, het onderste lampje brandt zolang de stekker in het stopcontact zit continu. De functie hiervan ontgaat me; mogelijk is het een handige reminder om de stekker uit het contact te trekken als je klaar bent met grillen.

Houd je bakplaat krasvrij met siliconen keukentangen

Gebruik ze voor omkeren en oppakken van je vlees en groenten!

Hoe gaat het grillen?

De plaat warmt betrekkelijk snel op, wat ook wel mag gezien het vermogen van maximaal 2400 watt. Een eerste test was het grillen van met olie ingesmeerde schijfjes courgette. Toen we die na een paar minuten omdraaiden, bleek dat de warmteverdeling niet helemaal gelijkmatig is. In het midden, waar de vlakke plaat en de ribbelplaat bij elkaar komen, is de plaat het warmst en naar de buitenranden toe beduidend minder.

Dat is een behoorlijk nadeel dat ook tijdens latere bereidingen duidelijk naar voren kwam. Het komt erop neer dat je je vlees of groenten tijdens het grillen over de plaat moet verplaatsen om te zorgen dat alles op dezelfde manier gaart. Met enige goede wil kun je stellen dat je het verschijnsel kunt gebruiken om zaken die langzamer moeten garen aan de randen te leggen, maar het hele idee van het gemak van een tafelgrill is nu juist dat je niet hoeft te schuiven en na te denken.

©Saskia van Weert

De rookdiffuser en aroma-uitsparing

De tafelgrill wordt gepromoot als een gebruiksvriendelijk alternatief voor een barbecue, doordat er onder meer de optie is om tijdens het grillen houtsnippers in een metalen bakje te doen. De gedachte is dat de houtsnippers door de warmte gaan gloeien, daardoor gaan roken en je eten daarmee een rookaroma geven. Daar kunnen we kort over zijn: dat werkt niet goed.

Ten eerste duurt het best een tijd voordat de snippers geur afgeven. In die tijd staat de plaat aan, maar bereid je nog niets. Ten tweede zijn tafelgrills nu bij uitstek geschikt voor vlees en groenten die niet lang gegrild hoeven te worden. Laten we zeggen maximaal 10 minuten voor hamburgers. Het vlees ligt er daarmee niet lang genoeg op om een rooksmaak te krijgen, en het houtbakje is erg klein, dus er komt hoe dan ook niet veel rook uit. Het bakje verkleurt na de eerste keer gebruik met houtsnippers overigens meteen zwart. Het ruikt in huis wel lekker door de houtsnippers, maar voor het eten doet het weinig tot niets.

Dan de aroma-uitsparing. We hebben deze functie getest met een takje rozemarijn. Ook hier geen effect: de rozemarijn was na het grillen verkoold, maar een noemenswaardig effect op de maaltijd bleef helaas uit.

©Philips

Het schoonmaken: veel onderdelen, groot formaat

De grillplaat en het deksel zijn afneembaar. Als alles is afgekoeld, kunnen ze allebei in de vaatwasser. Dat gaat inderdaad goed, ware het niet dat er door de afmetingen van de onderdelen in een gemiddelde vaatwasser verder weinig bij past. Onder de kraan afspoelen met een sopje gaat gelukkig ook goed. Het deksel schoonmaken vergt wat meer beleid; wie op de hand afwast kan het glas nadien nog afnemen met glasreiniger en wat keukenpapier. Dat leverde hier het mooiste resultaat op.

Onder in de tafelgrill zit een bakje waarin het vet wordt opgevangen. Omdat de plaat wat schuin naar voren afloopt, werkt dat inderdaad goed. Bij normaal gebruik blijven vet en marinade op de plaat liggen, maar bij heel vette of vochtige bereidingen haal je na gebruik het bakje eruit en veeg je overtollig vet weg met keukenpapier, waarna je het bakje kunt schoonmaken in de vaatwasser of gootsteen.

Conclusie: fijne tafelgrill, geen BBQ-vervanger

Als tafelgrill is dit een prima apparaat: groot, degelijk en voorzien van voldoende vermogen om vlees, vis en groente snel en goed te grillen. Maar als vervanger van een echte barbecue is het minder overtuigend. De rookfunctie werkt traag, is matig effectief en kost relatief veel energie. De toevoegingen zoals het kruidenvak zijn aardig bedacht, maar voegen in de praktijk weinig toe. Zoek je een fijne grillplaat voor aan tafel? Dan zit je goed. Verwacht je de smaak en beleving van een echte barbecue? Dan is dit niet wat je zoekt.

▼ Volgende artikel
Smetteloos bureaublad: weg met de prullenbak
© florynstudio3 - stock.adobe.com
Huis

Smetteloos bureaublad: weg met de prullenbak

In Windows staat de Prullenbak standaard op het bureaublad. Sommige gebruikers houden fanatiek van een minimalistische werkomgeving zonder snelkoppelingen en zelfs zonder Prullenbak. Geen enkel probleem, je kunt perfect gebruikmaken van de Prullenbak zonder dat die prominent in het zicht staat.

In enkele stappen laten we zien hoe je van de prullenbak op je bureaublad afkomt:

  • Beschikbaar maken via Verkenner, startmenu of taakbalk
  • Verwijderen van bureaublad

Bureaublad verfraaien? Nooit meer zoeken naar de tijd: zo zet je een stijlvolle klok op je bureaublad

Stap 1: Aan Start en Verkenner vastmaken

Voordat je hem van het bureaublad verwijdert, zorg je dat de Prullenbak op een andere manier beschikbaar is. Maak de Prullenbak bijvoorbeeld vast aan Windows Verkenner door het pictogram van de Prullenbak op het pictogram van Windows Verkenner in de taakbalk te slepen. Vanaf dan kun je de Prullenbak met hetzelfde gemak openen en leegmaken in Windows Verkenner. Je kunt de Prullenbak ook vastmaken aan het startmenu. Klik met rechts op de Prullenbak en kies in het contextmenu de optie Aan Start vastmaken.

Vanaf nu kun je de Prullenbak via het startmenu bereiken.

Stap 2: In de taakbalk beschikbaar maken

Wil je de Prullenbak vastmaken aan de taakbalk in Windows 11? Klik met rechts op het bureaublad, kies Nieuw / Snelkoppeling. In het veld Geef de locatie van het item op typ of plak het volgende pad: %systemroot%\explorer.exe shell:RecycleBinFolder. Vervolgens geef je deze nieuwe snelkoppeling een naam (Prullenbak) en klik je op Voltooien. Je hebt nu een nieuwe snelkoppeling gemaakt op het bureaublad die rechtstreeks verwijst naar de Prullenbak. Klik er met rechts op en kies de opdracht Eigenschappen.

Nu moet je nog een herkenbaar pictogram selecteren voor deze snelkoppeling. Gebruik daarvoor de knop Ander pictogram. In het vak Zoek in dit bestand naar pictogrammen typ je %Systemroot%\System32\Shell32.dll en je bevestigt met Enter. Selecteer dan het pictogram van de Prullenbak en klik op OK. Klik in Windows 11 op Meer opties weergeven en vervolgens op Aan taakbalk vastmaken. Als je vanaf nu op de snelkoppeling in de taakbalk klikt, opent de Prullenbak.

Typ deze regel in het vak van de locatie.

Stap 3: Bureaubladpictogram verwijderen

Om het pictogram van de Prullenbak van het bureaublad te verwijderen, klik je met rechts op het bureaublad en kies je de optie Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. In de persoonlijke voorkeuren selecteer je Thema’s, zodat je bij de huidige thema-instellingen komt. Daar open je Instellingen voor bureaubladpictogrammen. Daar kun je het vinkje weghalen bij Prullenbak. Klik daarna op Toepassen / OK.

Vanaf nu is het pictogram van de Prullenbak verdwenen.

Watch on YouTube