ID.nl logo
Tweestapsverificatie - 9 tips voor al je accounts
© PXimport
Huis

Tweestapsverificatie - 9 tips voor al je accounts

Ben ik gehackt? Dat is een vraag die je jezelf af en toe gewoon even moet stellen. Vandaag is zo'n moment, want een hacker heeft naar verluidt aangegeven een lijst met e-mailadressen à la Have I Been Pwned te publiceren, mét gedeeltelijk de wachtwoorden erbij. Tijd dus om je wachtwoorden te veranderen, en ook maar meteen tweestapsverificatie in te stellen voor al je accounts. Hier lees je hoe je dat doet.

Wat is er gebeurd?

Een hacker met de naam d0gberry heeft aangegeven in de loop van de dag een zoekmachine online te zetten met daarin een database van alle Nederlandse e-mailadressen die in de afgelopen jaren hebben plaatsgevonden bij grote bedrijven als Yahoo en Dropbox. Die database bestaat al, op de website Have I Been Pwned, maar het verschil is dat in de nieuwe database niet alleen wordt aangegeven dát je e-mailadres in de lijst voorkomt, maar ook de eerste paar tekens van je wachtwoord worden getoond. De hacker nam contact op met Thomas Boeschoten van het Algemeen Dagblad. Die dubbelcheckte de gegevens van ex-Tweede Kamerlid Sharon Gesthuizen, en die gegevens bleken inderdaad te kloppen. Waar en wanneer de zoekmachine gepubliceerd gaat worden, is nog onduidelijk. Wat wel duidelijk is, is dat tweestapsverificatie (waarbij je niet alleen een wachtwoord invult, maar ook bijvoorbeeld nog een sms'je met een toegangscode krijgt), geen overbodige luxe is. In dit artikel laten we je zien hoe je het instelt voor de belangrijkste social media-, cloud- en maildiensten. Gezien het feit dat vandaag de laatste werkdag voor 1 april is, en veel bedrijven niet kunnen wachten met het uithalen van een grap tot die dag daadwerkelijk is aangebroken, kan het natuurlijk zijn dat de lijst helemaal niet online komt. Lach er in dat geval om, lees daarna gewoon dit artikel en stel alsnog tweetrapsverificatie in voor al je online diensten. Dan ben jij in elk geval degene die het laatst lacht, in plaats van de grappenmakers, en zeker niet de hackers.

Tip 1 - Blijf alert

We hebben het bewust over het verkleinen van die kans, want onmogelijk is het natuurlijk nog altijd niet. Het is niet zo dat je tweestapsauthenticatie kunt instellen en vervolgens lekker met je wachtwoord kunt strooien. Hackers zullen altijd manieren vinden om beveiligingen te omzeilen, het is aan jou de taak om het ze zo lastig mogelijk te maken. En zolang er nog mensen zijn die géén tweestapsauthenticatie gebruiken, is jouw beveiligde account een stuk minder interessant (want lastiger te kraken). Kortom, waterdicht is het nooit, maar je kunt er maar beter alles aan gedaan hebben en zelf je voorzorgsmaatregelen nemen.

Tip 2 - Google

Google is één van de eerste accounts die je wilt beveiligen, simpelweg omdat er waarschijnlijk andere accounts aan gekoppeld zijn (bijvoorbeeld via de optie wachtwoord vergeten). Om tweestapsauthenticatie in te schakelen, surf je naar google.com/landing/2step en klik je op Aan de slag > Configuratie starten. Geef het mobiele telefoonnummer op waar Google een code naar mag sturen wanneer je inlogt op een apparaat waarmee nog niet eerder op Google is ingelogd met jouw account, en klik vervolgens op Code verzenden. Vul de code in die je ontvangt en klik op Verifiëren. Je account is nu beveiligd door middel van tweestapsauthenticatie en op deze computer en in deze browser hoef je de code niet meer in te voeren (tenzij je Windows opnieuw installeert).

©PXimport

Tip 3 - Google-app

Naast het toezenden van codes via sms, heeft Google nog twee andere methodes om je toegang te geven tot je account. Het is maar net wat jij fijner vindt, je kunt zelf de methode kiezen die jij handig vindt. In het menu uit de vorige stap vind je namelijk ook een kopje In plaats daarvan codes ontvangen via onze mobiele app. Deze optie doet precies wat het zegt: via de iPhone- of Android-app van Google kun je codes laten genereren wanneer je voor deze optie kiest. Je kunt ook alvast wat codes op papier afdrukken door te klikken op Afdrukken of downloaden bij het kopje Back-upcodes.

Tip 4 - Facebook

De methode die Facebook gebruikt lijkt sterk op de methode van Google, met als verschil dat de Facebook-app op je smartphone een ingebouwde codegenerator heeft (waardoor sms in dat geval niet nodig is). Log in bij Facebook en klik rechtsboven op het uitklapmenu en vervolgens op Instellingen > Beveiliging. Op de pagina die nu verschijnt, klik je op Aanmeldgoedkeuringen. Plaats een vinkje bij de optie Om een beveiligingscode vragen, vul je telefoonnummer in (want sms kán dus wel) en schakel indien gewenst de optie Codegenerator gebruiken in. Vul de code in die Facebook je stuurt om je nummer te bevestigen. Sla je wijzigingen op, en ook Facebook heeft nu dubbele beveiliging.

©PXimport

Tip 5 - Twitter

Je zou wellicht denken dat Twitter minder rampzalig is qua hacken, maar als je Twitter bedrijfsmatig gebruikt of je posts automatisch doorplaatst op Facebook, kan een gehackt account écht heel schadelijk zijn. Log in bij Twitter, klik op je profielfoto rechtsboven en vervolgens op Instellingen > Beveiliging en privacy. Klik nu op Telefoon toevoegen, vul je nummer in en klik op Doorgaan, waarna je de verificatiecode in het veld typt en klikt op Telefoon activeren. Klik daarna weer op Beveiliging en privacy en plaats een vinkje bij Inlogverificatieverzoeken verzenden naar mijn telefoon. Er wordt nu een testcode verstuurd, en zodra je deze bevestigt, is de tweestapsverificatie ingesteld.

Tip 6 - LinkedIn

Je moet er toch niet aan denken dat een hacker toegang krijgt tot het sociale netwerk waarop je al je beroepsmatige contactpersonen beheert? Gelukkig heeft ook LinkedIn tweestapsauthenticatie. Log in op LinkedIn, klik op je profielfoto en vervolgens op Privacy & Settings > Account > Manage security settings. Op de pagina die verschijnt, klik je onder het kopje Two-step verification for sign-in op Turn on. Vul vervolgens je mobiele telefoonnummer in en klik op Send Code. Je krijgt nu per sms een code toegestuurd die je invult in je browser, waarna je klikt op Verify. Tweestapsauthenticatie zal ook je LinkedIn-account vanaf nu beter beschermen.

©PXimport

Tip 7 - Apple ID

Gebruik je apparaten van Apple? Dan kan een gehackt Apple ID je behoorlijk in de financiële problemen brengen, omdat dit ID in veel gevallen gekoppeld is aan je creditcard. Tweestapsauthenticatie stel je in door te surfen naar appleid.apple.com en in te loggen met je Apple ID. Vul het antwoord op je beveiligingsvragen in en klik daarna onder het kopje Twee-staps-verificatie op Aan de slag. Geef nu op welke apparaten de beveiligingscode mogen ontvangen (zoals iPhone, iPad etc.). Wanneer je nu ergens probeert in te loggen met je Apple ID, zal Apple een code naar de opgegeven apparaten sturen die je moet gebruiken om in te loggen.

Tip 8 - Microsoft

Ook je Microsoft-account kun je extra beveiligen. Fijn, want ook aan dit account kan tegenwoordig betaalinformatie hangen (bijvoorbeeld voor Office). Surf naar account.microsoft.com en log in met je Microsoft-account. Klik op Beveiliging en privacy > Meer beveiligingsinstellingen. Scrol naar het kopje Verificatie in twee stappen en klik op Verificatie in twee stappen instellen. Microsoft biedt ook de sms-optie, maar heeft liever dat je een verificatie-app installeert. Kies op welke smartphone je dat wilt doen en klik op Volgende. Installeer de app (genaamd verificator) op je smartphone en scan de code die Microsoft toont. De app geeft nu een code, die je in dient te voeren op de site. Klik op Volgende om de tweestapsauthenticatie definitief in te stellen.

©PXimport

Wat als je je codes kwijt bent?

Veiligheid is belangrijk, maar komt wel met één groot risico: dat je jezelf buitensluit. Want wat nu als je smartphone is gestolen en je had de Google-codes niet gedownload? Tja, in theorie betekent het dat je nooit meer toegang zult hebben tot je account. In werkelijkheid ligt dat iets genuanceerder, want er werken natuurlijk wel mensen bij al deze sites, geen robots. Als je dus écht geen toegang meer hebt tot je account, neem dan contact op met de betreffende dienst. Wat ze van je zullen vragen om je de toegang tot je account terug te geven verschilt, maar houd er rekening mee dat het om zaken zal gaan als paspoort en andere identificatiemethoden. Dit beschouwen wij als zeer positief, want het betekent dat een kwaadwillende niet zomaar op deze manier de controle over jouw account kan krijgen.

©PXimport

Tip 9 - Yahoo

Yahoo is de zoveelste grote dienst die een flink lek om de oren krijgt. De gegevens van liefst 500 miljoen gebruikers werden op straat gegooid, dus als je ooit een Yahoo-account hebt gehad, is de kans aanwezig dat je erbij zit. Gelukkig biedt ook Yahoo tweestapsauthenticatie aan.

Log daarvoor in in je account, hover over je gebruikersnaam en klik op Account info. Kies onder het tabblad Account security eerst de optie om je wachtwoord te veranderen. Daarna vind je iets verder naar onderen de optie Two-step verification. Voer je telefoonnummer in, voer daarna de code die je ontvangt in en klik op Verify. Als kwaadwillenden nu in je account proberen te komen, merk je het vanzelf.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 nieuwe smartphones van Samsung
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 nieuwe smartphones van Samsung

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een gloednieuwe smartphone van Samsung? Deze toestellen zijn vers van de pers!

Samsung Galaxy S25

Samsung fabriceert zijn recent verschenen Galaxy S25 in meer dan twintig uitvoeringen. Op dit moment is het basismodel met 128 GB lokale opslag in de kleurstellingen groen, zilver, lichtblauw en donkerblauw breed verkrijgbaar. Wil je een toestel met meer opslagruimte, dan kun je een exemplaar met 256 GB (groen/zilver/lichtblauw/donkerblauw) of 512 GB (groen/zilver/lichtblauw/donkerblauw) opslag overwegen. De Galaxy S25 is naar huidige maatstaven een compacte smartphone met een amoledscherm van 6,2 inch. Pluspunten zijn de behoorlijke resolutie van 2340 × 1080 pixels en hoge vernieuwingsfrequentie van 120 hertz. Animaties en videobeelden verschijnen dus vloeiend in beeld.

Als alternatief voor Samsungs eigen processor gebruikt het Koreaanse merk voor de Galaxy S25-serie ditmaal een exemplaar van Qualcomm. Een goede keuze, want de Snapdragon 8 Elite is pijlsnel. Acht rekenkernen zijn afgeregeld op een maximale kloksnelheid van 4,47 GHz. Daarnaast heeft het toestel 12 GB RAM. Zoveel werkgeheugen is geen overbodige luxe, want je hebt toegang tot verschillende veeleisende AI-functies. De achterzijde heeft drie kwalitatieve camera's. Dankzij 3× optische zoom haal je objecten zonder pixelverlies dichterbij. Verder kun je zéér scherpe 8K-video's maken. Neem de Galaxy S25 gerust overal mee naartoe, want de aluminium behuizing is volledig water- en stofdicht.

Samsung Galaxy S25+

Onder de naam Galaxy S25+ brengt Samsung zijn nieuwe paradepaardje ook in een groter formaat op de markt. Het 6,7inch-amoledscherm telt 3120 × 1440 pixels. Deze hoge resolutie resulteert in een indrukwekkende pixeldichtheid van 513 ppi. Vergeleken met de eerder besproken Galaxy S25 (416 ppi)  scheelt dat aanzienlijk. Kijk dus naar haarscherpe Netflix-streams en YouTube-filmpjes. Door het nogal platte ontwerp valt het gewicht van 190 gram voor een smartphone van dit formaat erg mee. De behuizing voldoet aan de IP68-norm, waardoor het toestel bestand is tegen water en stof.

De processor, het werkgeheugen en de camera's zijn gelijk aan die van de Galaxy S25. Wel is er een ruimere accu met een capaciteit van 4900 mAh ingebouwd. Volgens het Koreaanse merk kun je daarmee tot dertig uur achtereen video's afspelen. Het basismodel van de plus-editie bevat met 256 GB bovendien meer opslag. Kies tussen de kleurstellingen groen, zilver, lichtblauw en donkerblauw. Verder is de Galaxy S25+ ook met 512 GB opslagruimte (groen/zilver/lichtblauw/donkerblauw) te koop. Meer weten? Lees dan onze Galaxy S25 Plus-review.

Samsung Galaxy S25 Ultra

Kan het jou niet groot genoeg? De Galaxy S25 Ultra is het recentste vlaggenschip van Samsung. Dankzij het riante 6,9inch-amoledscherm van 3120 × 1440 pixels heb je min of meer een minitablet in handen. De fabrikant levert dan ook een stylus mee. Daarmee maak je (aan)tekeningen en voer je nauwkeurige fotocorrecties uit. Ondanks het ruime formaat is de Galaxy S25 Ultra nogal licht. Dit apparaat van 218 gram kun je dan ook langdurig vasthouden. De accu heeft een respectabele capaciteit van 5000 mAh. Volgens de specificaties kun je daarmee tot 31 uur achtereen video's afspelen.

Aan rekenkracht geen gebrek! Net als de andere S25-modellen is de rappe Qualcomm Snapdragon 8 Elite verantwoordelijk voor de prestaties. Dat gecombineerd met 12 GB werkgeheugen zorgt ervoor dat je soepel complexe AI-taken uitvoert en veeleisende 3D-games speelt. Een verschil met de eerder besproken S25-toestellen is dat de camera van het Ultra-model 5× optische zoom ondersteunt. Je kunt dus zonder kwaliteitsverlies een eindje inzoomen. Het recente besturingssysteem Android 15 is voorgeïnstalleerd op een opslagdrager van 256 GB. Kies tussen een zwarte, grijze, zilverkleurige en blauwe uitvoering. Tegen een meerprijs is de Galaxy S25 Ultra ook met 512 GB (zwart/grijs/zilver/blauw) en zelfs 1 TB (zwart/grijs/zilver/blauw) verkrijgbaar. In onze Galaxy S25 Ultra-review lees je meer over dit model.

Samsung Galaxy S24 FE

Zoek je een betaalbare smartphone met een groot scherm en goede prestaties? Dan is de Samsung Galaxy S24 FE een uitstekende keuze. Samsungs eigen Exynos 2400e-processor vormt het hart van dit toestel. De genoemde chipset heeft maar liefst tien rekenkernen, waarbij de rapste core is geklokt op een snelheid van 3,1 GHz. Dankzij 8 GB werkgeheugen gebruik je probleemloos meerdere zware apps tegelijk. Bovendien kun je met dit toestel ook prima gamen. Een ander pluspunt is de lange updateondersteuning tot 31 oktober 2031.

De Galaxy S24 FE heeft een ruim amoledscherm van 6,7 inch. Met een resolutie van 2340 × 1080 pixels en vernieuwingsfrequentie van 120 hertz zijn de beeldprestaties dik in orde. De hoofdcamera ondersteunt een resolutie van 50 megapixel. Bovendien kun je tot 3× optisch inzoomen en in 8K-kwaliteit filmen. De goedkoopste uitvoering van de Galaxy S24 FE bevat 128 GB interne opslag. Kies tussen de kleuren zwart, blauw, groen en geel. Als je meer gegevens wilt opslaan, koop je een exemplaar met 256 GB opslagruimte (zwart/blauw/groen/geel). Lees voor meer informatie deze positieve review op ID.nl.

Samsung Galaxy A16 5G

De Samsung Galaxy A16 5G is goedkoop én heeft ook nog eens een lange verwachte levensduur. Het Koreaanse elektronicaconcern biedt namelijk tot 31 oktober 2030 updateondersteuning. Dit toestel is geschikt voor mensen die hun smartphone voornamelijk voor basistaken gebruiken, zoals appen, internetbankieren, fotograferen en eenvoudige spelletjes spelen. Het toestel bevat 128 GB interne opslag en 4 GB werkgeheugen. Je kiest tussen een donkerblauwe, lichtgrijze en groene versie. Als je meer gegevens wilt opslaan, prik je een eigen microSD-kaart van maximaal 1,5 TB in de behuizing.

Gunstig is het grote 6,7inch-amoledscherm van 2340 × 1080 pixels. Dat is ruim genoeg om onderweg bijvoorbeeld sportwedstrijden of tv-programma's te volgen. Voor fotografiedoeleinden heeft de Galaxy A16 5G in totaal vier camera's. De hoofdlens ondersteunt een resolutie van 50 megapixel. Je kunt alles dus haarfijn vastleggen! Het hier besproken model kan overweg met snelle 5G-netwerken. Heb jij genoeg aan 4G? In dat geval is de lager geprijsde Samsung Galaxy A16 4G een interessante kandidaat. Kies tussen de kleuren zwartgrijs en groen.

▼ Volgende artikel
Zo maak je tóch screenshots op Android als een app dat niet toestaat
Huis

Zo maak je tóch screenshots op Android als een app dat niet toestaat

Ondanks het feit dat Android een ontzettend open platform is waar je veel dingen zelf op kunt instellen, loop je soms tegen een beperking aan. Zo kan het zijn dat je in sommige apps geen screenshot mag maken. Maar mág niet betekent niet kán niet ... Toch een screenshot nodig? Probeer dan deze manieren!

⏱ Geen tijd om het complete artikel te lezen maar toch een screenshot nodig? Doe dan dit:

1. Zet Schermopname aan (staat meestal in het snelmenu) 2. Begin met het opnemen van je scherm 3. Na het opnemen speel je de video af 4. Pauzeer op het frame dat je wilt screenshotten 5. Maak nu het screenshot zoals je dat normaliter doet

Lukt dit niet? Vraag het dan aan Google Assistent.

Lees ook: Deze 4 functies maken Android 15 bijzonder

Hoe vaak doe je het niet: even snel een screenshot maken van wat er op het scherm gebeurt. Zo kun je aan een ander laten zien wat jij ziet, waardoor diegene je kan helpen. Of je wilt iets vastleggen voor later. Wat je reden ook is: het is vervelend als blijkt dat een Android-app het maken van screenshots geblokkeerd heeft. Dit komt zelden voor, maar specifieke apps hebben dergelijke beperkingen – denk aan bankapps en berichtendiensten. Soms is het een kwestie van een schuifregelaar omzetten in de instellingen van een app, maar in veel andere gevallen is het onmogelijk.

In vrijwel alle gevallen heeft dit met privacy en beveiliging te maken. Zo beperkt een bankapp deze functie om te voorkomen dat je persoonlijke gegevens lekken. Browserapps beperken de functionaliteit daarnaast soms in de privémodus (of incognito), zodat bepaalde zaken daadwerkelijk privé blijven. Berichtendiensten doen dit soms bij kortstondige of privéberichten, zodat anderen die niet te zien kunnen krijgen. En videostreamingdiensten bouwen dit soort beperkingen in in de strijd tegen piraterij: zo kunnen beelden niet op een ongeoorloofde manier gedeeld worden.

⚠️ Tegen de gebruiksvoorwaarden Als je een screenshot maakt in een app die dat normaal gesproken niet toestaat, kan dat in strijd zijn met bepaalde wetten, regels of richtlijnen. Je bent dus zelf verantwoordelijk voor eventuele gevolgen, mochten die zich voordoen.

Een video-opname maken

Je kunt op verschillende manieren een screenshot maken binnen een app die dat normaliter niet toestaat. Zo kun je, hoe omslachtig dit ook klinkt, een video-opname maken. We bedoelen dan niet met een andere smartphone of camera, maar door gebruik te maken van de ingebouwde video-opnamefunctie. De meeste Android-smartphones hebben namelijk de optie Schermopname, binnen het snelmenu (dat is het menu dat je van boven naar beneden trekt). Als je de tegel ziet staan (misschien moet je hem eerst nog toevoegen), dan kun je als volgt te werk gaan.

• Trek het snelmenu naar beneden
• Zoek de optie
Schermopname op (het kan zijn dat die een pagina verderop zit of verstopt zit onder de knop Bewerken)
• Zet
Schermopname aan
• Begin met het opnemen van je scherm
• Na het opnemen speel je de video af
• Pauzeer op het frame dat je wilt screenshotten
• Maak nu het screenshot zoals je dat normaliter doet

Deze methode is echter niet volledig waterdicht. Het kan zijn dat een applicatie niet alleen het maken van een screenshot blokkeert, maar ook Schermopname. In dat geval kun je proberen de opname vanaf het thuisscherm te starten en vervolgens de app te openen. Het kan gebeuren dat de app dan niet in beeld komt tijdens het opnemen. Lukt dat ook niet Gelukkig is er nog een andere optie.

Vraag het aan Google Assistent

Je kunt Google Assistent vragen om het voor je te doen. Vaak blokkeren apps het maken van screenshots via de gebruikelijke manier (zoals volumeknop omlaag + powerknop), maar laten ze het met een omweg toch toe. Aangezien de Google Assistent op vrijwel elke Android-telefoon staat, kan dit een handige back-up zijn voor iedereen tegen de beperkingen aanloopt. Via het korte stappenplan leggen we je uit hoe je te werk gaat. Zo hoef je geen knoppencombinaties te gebruiken.

• Open de app (en het onderdeel) waarvan je een screenshot wilt maken
• Spreek Google Assistent aan (dit kan meestal met het commando
'Hey Google')
• Geef nu het commando '
maak een screenshot'
• De Assistent maakt direct een screenshot

Helaas is ook deze methode niet altijd succesvol. Sommige apps hebben een hardnekkige screenshotbescherming die helaas lastig te omzeilen is. Zie je na het maken van de afbeelding een zwart of leeg scherm? Dan is dat de reden.

Het kan zijn dat op jouw smartphone Google Assistent vervangen is door Google Gemini; maar de werking is hetzelfde. Mocht je de stemassistenten uitgeschakeld hebben, vergeet ze dan niet opnieuw te activeren via de instellingen van je toestel.

Niet voor screenshots, wel voor je smartphone:

De beste screenprotectors