Telefoon als webcam gebruiken met Iriun-app

© PXimport

Telefoon als webcam gebruiken met Iriun-app

Geplaatst: 11 maart 2022 - 07:06

Aangepast: 25 november 2022 - 11:30

Kees Krick

De beeldkwaliteit van ingebouwde webcams valt vaak erg tegen. En dat terwijl zo’n cameraatje juist zo handig is, nu we vaker vanuit huis werken en studeren. Voordat je naar de winkel rent voor een high-end-model: je kunt ook je telefoon als webcam gebruiken. Hoe dat werkt met de Iriun-app, lees je hier.

De laatste tijd zijn we, helaas noodgedwongen, tot de ontdekking gekomen dat het tegenwoordig prima mogelijk is om eens wat vaker vanuit huis te werken, of om bepaalde cursussen of een aantal lessen online te volgen. Contacten met medestudenten, collega’s, leveranciers en klanten vinden daardoor regelmatig virtueel plaats.

Nu heeft niet elke computer een webcam en daarnaast laat de kwaliteit van de ingebouwde exemplaren vaak te wensen over. Het beeld is wazig, korrelig en vooral bij weinig licht ben je nog maar amper herkenbaar. Dat is erg jammer, want je wilt natuurlijk wel een beetje voordelig voor de dag komen, net zoals je ook jouw collega’s of medestudenten graag helder en duidelijk voor je ziet.

Door jouw smartphone als webcam in te zetten, hoef jij je niet langer druk te maken over de beeldkwaliteit en ook niet op zoek te gaan naar een peperdure, los verkrijgbare high-end-webcam.

Telefoon als webcam gebruiken met Iriun-app-18713642

© PXimport

Draadloze webcam

Zonder het te beseffen, hebben we allang een prima webcam in huis. Dat is de telefoon waar we al jaren de leukste foto’s en filmpjes mee maken en die steeds vaker over een bijster goede camera beschikt. Om die smartphone om te toveren in een draadloze webcam, haal je allereerst het gratis programma Webcam for Windows op en installeer je dit op jouw pc. Heb je een Mac of werk je met Ubuntu? Op dezelfde website vind je ook daar een programma voor.

Vervolgens installeer je de gratis app Iriun op jouw smartphone vanuit Google Play of de Apple App Store. Start vervolgens de app op jouw telefoon en het programma op de computer. De volgorde van installeren en opstarten maakt niet zo heel veel uit, want de een wacht netjes tot de ander zich meldt en dan verschijnt automatisch beeld op beide apparaten.

Vanaf dat moment is jouw webcam gereed voor gebruik. Essentieel is dat telefoon en computer op hetzelfde wifi-netwerk zitten, want anders zien ze elkaar niet. Heb jij jouw smartphone vaak nodig voor andere dingen? Geen probleem, dan promoveer je gewoon een wat ouder toestel dat je nog ergens hebt liggen tot webcam.

Telefoon als webcam gebruiken met Iriun-app-18713644

© PXimport

Ideale plaatsing

Het best plaats je jouw smartphone vlak naast een beeldschermrand. Want omdat je naar het computerscherm kijkt zodra je straks in gesprek gaat, is het dan net of je iedereen recht aankijkt. Zo voorkom je dat het lijkt alsof je heel ergens anders naar zit te staren.

Het hangt van zowel het merk als het model af waar de hoofdcamera zit, kijk daarom even waar bij jou de camera in de telefoonbehuizing zit. Met een telefoonstatiefje van een paar tientjes is het eenvoudig om het toestel stevig en stabiel neer te zetten en de camera perfect op je gezicht te richten. 

Ideaal aan een smartphone-webcam is dat je het computerscherm op elk moment kunt draaien of kantelen, zonder dat het beeld van de webcam meedraait en je ineens half uit beeld verdwijnt.

Resolutie

Om het geheel te testen en een indruk te krijgen waar jouw nieuwe webcam allemaal toe in staat is, start je de Camera-app die standaard op elke Windows-pc zit via Start / Camera. Heeft de computer al een (ingebouwde) webcam? Dan krijg je in eerste instantie dat beeld te zien. Klik dan rechts bovenin op het camerapictogram met het roterende pijltje om over te schakelen naar Iriun Webcam.

Zodra je het beeld van jouw smartphone ziet, klik je links bovenin op het tandwielpictogram en blader je omlaag naar Video’s om bij Videokwaliteit te achterhalen uit welke resoluties je kunt kiezen. Iriun Webcam zelf ondersteunt de hoge resolutie van maar liefst 4K, maar daar profiteer je alleen van als jouw telefooncamera dit daadwerkelijk kan bieden. De term 4K houdt in dat je een twee keer zo hoge resolutie hebt als Full HD (ongeveer 2K), wat weer een verdubbeling is van HD (ongeveer 1K). Maar let op, meer is niet altijd beter!

Telefoon als webcam gebruiken met Iriun-app-18713646

© PXimport

Iriun ondersteunt resoluties tot 4K

-

Kwaliteit testen

Hoe hoger de resolutie, hoe gedetailleerder en scherper het beeld, maar het betekent ook dat er aanzienlijk meer gegevens draadloos tussen telefoon en computer moeten worden uitgewisseld. Want anders dan een foto is een video geen momentopname, maar een continue beeldenstroom. Het risico bestaat dat bij hoge resoluties het beeld schokkerig wordt en jammerlijk begint te haperen, en dat is natuurlijk niet de bedoeling.

Speel daarom met de resolutie van de Camera-app in Windows om uit te vogelen wat voor jou de ideale instelling is. Laat bijvoorbeeld iemand door het beeld lopen of beweeg de telefoon eventjes heen en weer. Op zich zijn HD en Full HD meer dan prima voor een videoverbinding en is 4K niet echt nodig. Je gaat er nog steeds op vooruit, omdat de meeste webcams ook maar van HD-resolutie zijn, maar dan wel met een aanzienlijk lagere beeldkwaliteit.

Telefoon als webcam gebruiken met Iriun-app-18713651

© PXimport

Online gaan

Nu je weet met welke resolutie(s) jouw smartphone het best presteert en je lokale netwerkopstoppingen voorkomt, kun je hem gebruiken met de software of online dienst waarmee jij deelneemt aan bijvoorbeeld een vergadering. Ook hier moet je weer even aangeven dat je Iriun Webcam wilt gebruiken, mocht jouw computer ook een andere (ingebouwde) webcam hebben. Maar vergeet niet om eerst de Windows Camera-app te stoppen, want een webcam kan maar in één programma tegelijk geopend zijn.

In Google Meet klik je onderaan het scherm op de drie puntjes om het optiescherm te openen. Vervolgens klik je op Instellingen en kies je bij zowel Video als Audio voor Iriun Webcam. Aanvullend stel je bij Video de gewenste resolutie in of laat je dit op Auto staan.

Bij Jitsi Meet klik je onderin bij het camerapictogram op het pijltje en kies je Iriun Webcam. Of je klikt op de drie puntjes en regelt het via de opties Instellingen en Videokwaliteit beheren.

In de lokale client van Zoom Meeting klik je op het pijltje naast het camerapictogram en maak je je keuze, of je bezoekt Video Settings voor extra veel audio- en video-instellingen.

In de client van Microsoft Teams open je een vergaderscherm, klik je onderin op het tandwiel en kies je bij Camera voor Iriun Webcam.

Telefoon als webcam gebruiken met Iriun-app-18713653

© PXimport

Beeld en geluid

Het is aan te raden om Iriun Webcam te kiezen voor zowel audio als video. Omdat in dat geval zowel de camera als de microfoon van jouw smartphone wordt gebruikt, blijven het beeld en het geluid dan netjes synchroon lopen.

Kies je wel Iriun Webcam als camera, maar de microfoon van je computer of headset voor het geluid? Dan is de kans groot dat jouw stem al te horen is, voordat jouw lippen in beweging komen. Dat leidt erg af en kijkt moeizaam.

Staat jouw smartphone vlakbij, dan ben je het best te horen. Moet je de telefoon verder weg plaatsen, dan klink je meteen een stuk zachter en wordt je stemgeluid al snel overstemd door allerlei galm en achtergrondgeluid. In dat geval is het een idee om uit te proberen of je alsnog een headset of de computermicrofoon kunt gebruiken.

Telefoon als webcam gebruiken met Iriun-app-18713655

© PXimport

Kies Iriun Webcam voor audio én video

-

Stuur de kat weg

Heb je het computerprogramma van Iriun Webcam gestart, maar de bijbehorende app op jouw smartphone nog niet? In dat geval zie je twee opties in het programmavenster op de pc. Met Blank video when no connection voorkom je dat er een luierende kat op het scherm wordt getoond zodra je in een programma of online dienst Iriun Webcam als camera instelt, wanneer er nog geen verbinding met jouw telefoon is gemaakt of deze ergens tijdens het videogesprek ineens wegvalt. Vooral zakelijk staat dat een stuk professioneler.

Via de andere optie laat je het programma automatisch starten zodra je de computer aanzet. Dat is vooral handig als je de webcam (bijna) dagelijks gebruikt.

Telefoon als webcam gebruiken met Iriun-app-18713657

© PXimport

Gratis of betaald

De gratis versie van Iriun Webcam werkt prima, maar met een in-app aankoop krijg je er een aantal handige mogelijkheden bij die het online leven weer wat makkelijker maken.

Zo kun je de telefooncamera dan via de computer bedienen, waardoor je niet telkens om je bureau heen hoeft te lopen of de telefoon moet omdraaien om het telefoonscherm te zien én te bedienen. Je richt de achterzijde van de smartphone waar de camera zit immers naar je toe, dus zelf zie je het schermpje niet meer. Ook komen er dan een paar extra instellingen beschikbaar.

Gebruik je de gratis versie, dan heb je iets minder mogelijkheden dan we hieronder bespreken.

Helder in beeld

Zodra telefoon en computer elkaar zien, verschijnt in het programmavenster een voorbeeldweergave van het camerabeeld. Ernaast vind je een aantal cameraopties die je ook in de Iriun-app op je telefoon tegenkomt.

Merk je bijvoorbeeld dat het beeld alsmaar van helderheid verandert? Tik of klik dan op het pictogram van het zonnetje, zodat er een rode streep doorheen komt te staan. Vanaf dat moment zal de camera niet om de haverklap de helderheid bijstellen.

Mocht het beeld na een tijdje toch echt te licht of te donker worden, tik of klik dan opnieuw op het zonnetje om de camera automatisch de helderheid te laten regelen. Daarna kun je dit eventueel opnieuw vergrendelen.

Telefoon als webcam gebruiken met Iriun-app-18713659

© PXimport

nerekmO (omkeren)

Laat je iets aan je publiek zien, maar kijkt iedereen jou ineens meewarig aan? Grote kans dat alles in spiegelbeeld staat en vooral merknamen en teksten zo goed als onleesbaar zijn. Tik of klik in dat geval op het pictogram van de gesplitste driehoek om het beeld even te spiegelen.

Ben je erg klein in beeld? Op de pc gebruik je de schuifregelaar naast de voorbeeldweergave om in te zoomen. Dit is vergelijkbaar met het bekende ‘pinch to zoom’ op je telefoon. Dit verlaagt wel de beeldkwaliteit.

Met het flitsersymbool schakel je de videolamp van de telefoon in, maar pas op, want die is oogverblindend fel. Een beter alternatief is een gadget zoals de Litra Glow van Logitech.

Onder in het computervenstertje kun je met Video format de resolutie aanpassen, mocht deze optie nergens te vinden zijn in het programma of de online dienst waar je de webcam nodig hebt. Daarnaast kun je deze optie gebruiken om de ideale resolutie te vinden.

Telefoon als webcam gebruiken met Iriun-app-18713661

© PXimport

De achterste camera geeft de beste kwaliteit

-

Camerakeuze

Gebruik je de camera aan de achterzijde van de telefoon, dan heb je de hoogste beeldkwaliteit. De camera aan schermzijde, die normaliter voor selfies en beeldbellen wordt gebruikt, is vrijwel altijd van mindere kwaliteit. Daarnaast stelt de voorste camera vaak niet scherp, waardoor alleen alles op een vaste korte afstand scherp in beeld komt.

Gebruik je toch liever de camera aan de voorzijde, omdat je bijvoorbeeld het beeldscherm wilt blijven zien en bedienen? Tik op een iPhone op het camerapictogram om te schakelen tussen de voorste en de achterste camera. Op een Android-telefoon tik je eerst op het steeksleutelpictogram en kies je daarna Camera.

Heeft jouw telefoon meerdere camera’s aan de achterzijde, dan kun je hier afhankelijk van het telefoonmodel soms ook tussen schakelen. Er zijn meer nuttige opties, dus kijk vooral even rond in de app voordat je online gaat.

Lees ook: Dit zijn de smartphones met de beste camera

Telefoon als webcam gebruiken met Iriun-app-18713663

© PXimport

Meerdere hoeken

Heb je aan één webcam niet genoeg? Het zit een beetje verborgen, maar tijdens installatie van het computerdeel kun je links onderin kiezen of je een, twee, drie of vier camera’s met je pc wilt verbinden.

Zodra je vervolgens het programma start, zie je maximaal vier tabbladen in het programmavenstertje en maak je verbinding met je smartphone zoals je dat inmiddels gewend bent. Elke extra smartphone komt nu automatisch in een volgend tabblad terecht. In het videoprogramma of de online videodienst heb je nu keuze uit meerdere Iriun-webcams (Iriun Webcam, Iriun Webcam #2, Iriun Webcam #3 en Iriun Webcam #4) .

Waarom meerdere camera’s gebruiken? Bijvoorbeeld om naar iemand over te schakelen die naast je zit. Of richt ergens een extra telefoon op, zodat je kunt uitleggen hoe iets werkt of hoe je iets doet (instructievideo’s). Jezelf vanuit meerdere hoeken in beeld nemen kan ook. Het gebruik van meerdere camera’s werkt vooral erg prettig in videobewerkers of een programma zoals OBS Studio, waarin je een aantal (camera)vensters tegelijk kunt tonen.

Telefoon als webcam gebruiken met Iriun-app-18713664

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000