Zo kun je videobellen met Zoom
Sinds de coronacrisis, is de populariteit van apps voor videoconferenties fors gestegen. Vooral Zoom wordt tegenwoordig veel gebruikt om met collega's te overleggen of met vrienden te kletsen. Zoom biedt vele mogelijkheden om een videoconferentie op te zetten. Wij leggen uit hoe de dienst werkt.
Vooral wanneer je aan het thuiswerken bent is het wel zo praktisch om via een videoconferentie zaken te bespreken. Een soort vergaderen, maar dan thuis. Natuurlijk ligt Microsoft's Skype voor de hand voor videobellen. Ben je aan je mobiel gebonden, dan kun je zelfs WhatsApp hiervoor inzetten. Maar er zijn ook andere alternatieven. Ook Zoom is een handig alternatief voor als je snel even iemand één-op-één wilt spreken, of juist met je hele team wilt sparren.
Controverse rondom Zoom
De videobel-app kwam enkele dagen geleden onder vuur te liggen vanwege privacy-problemen. Er werd ontdekt dat het bedrijf stiekem data verstuurde naar Facebook. Dit gebeurde middels de iOS-versie van de app. Ongevraagd werden via de functie 'Inloggen via Facebook' gegevens als provider en schermformaat buitgemaakt. Zoom heeft aangegeven de privacy van de gebruikers hoog in het vaandel te hebben en heeft laten weten dat dit euvel is opgelost.
Echter kwam het bedrijf nogmaals onder vuur te liggen. De hoofdaanklager van New York gaat onderzoek doen in hoeverre de gratis app bestand is tegen hackers. Aangezien veel mensen deze app nu gebruiken omdat ze thuiswerken, komt het video-belprogramma onder een vergrootglas te liggen. Zoom spoort niet snel genoeg beveiligingsproblemen op. De toename in gebruikers zou slecht zijn voor het beveiligingssysteem.
Ook je Windows 10-wachtwoord is niet veilig. Via de app kun je linkjes met elkaar delen die toegang tot je wachtwoord zouden kunnen verlenen. Wanneer je op een linkje klikt dat naar een bestand op jouw computer gaat wordt het wachtwoord automatisch meegestuurd naar de ontvanger(s). Klik vooral niet op linkjes met Windows in de naam of linkjes die naar bijvoorbeeld de c-schijf verwijzen.
Probeer altijd de meest recente versie van Zoom te gebruiken. Voor dit laatste probleem is er nog geen oplossing verschenen. Apple heeft al een update voor MacOS uitgerold om de eerder genoemde privacy-problemen te verhelpen. Een goed alternatief dat beter met de privacy van de gebruikers omgaat is Jitsi.
Wat is Zoom?
Zoom heeft verschillende programma’s waar je gebruik van kan maken. Voor één op één gesprekken is Zoom gewoon gratis en ongelimiteerd. Daarnaast kun je, met een limiet van 40 minuten tot aan 100 mensen laten deelnemen aan je gesprek. Het voordeel van Zoom is dat je deelnemers geen Zoomaccount hoeven te hebben om deel te nemen. Je deelt vooraf simpelweg een link waarop de deelnemer kan klikken op het afgesproken tijdstip.
Natuurlijk heeft Zoom ook pakketten waarvoor je moet betalen. Maar of je dit echt nodig hebt, is een terechte vraag.
Je kunt Zoom eenvoudig gebruiken vanaf je desktop of laptop, maar er zijn tevens apps beschikbaar voor je smartphone en tablet.
Een meeting hosten
Een meeting plannen en hosten begint met het aanmaken van een account. Dit doe je door rechtsboven op Sign up te klikken. Als je eenmaal een account hebt, zie je in je profiel links My meetings staan. Dit is het overzicht van al je gesprekken en hier kun je ook een nieuwe meeting plannen.
Kies een naam en beschrijving voor je videogesprek en selecteer vervolgens de datum en het tijdstip waarom de meeting moet plaatsvinden. Let op dat je de goede tijdzone selecteert! Omdat Zoom een Amerikaans bedrijf is, staat alles automatisch op Amerikaanse standaarden ingesteld. Beter kun je hier CET+1 kiezen, de centrale Europese tijdzone waar wij ons in bevinden.
Betere videocalls met deze vijf tips.
©PXimport
Een meeting specificeren
Een videogesprek is natuurlijk geen videogesprek zonder beeld. Zoom biedt natuurlijk de mogelijkheid om alleen via audio te communiceren. Daarnaast kun je instellen of alle partijen hun video dienen in te schakelen of niet.
Als je alleen met elkaar wil praten zonder beeld, kun je ook met je telefoon inbellen. Let er hierbij op dat je het juiste land selecteert. Op deze manier krijg je in de uitnodiging die je verstuurt automatisch het juiste telefoonnummer waarmee iedereen kan inbellen.
©PXimport
Wanneer je alle instellingen voor je meeting juist hebt, kun je de meeting opslaan. Je krijgt dat een overzicht van de specificaties én een URL die je met de deelnemers kan delen. Kopieer de uitnodiging en mail deze naar iedereen.
©PXimport
Bekijk ons artikel over de beste thuiswerktips en -tools.
Deelnemen aan de meeting
Als de tijd gekomen is voor je videogesprek, ga je óf naar je account en klik je onder My meetings op de geplande meeting en vervolgens op Start this meeting. Daarnaast kun je ook zelf op de link klikken die je aan je deelnemers verstuurd hebt.
In je browser opent dan automatisch een nieuw scherm. Het kan zijn dat jij en/of je deelnemers een klein softwareprogramma dienen te installeren voordat het gesprek kan beginnen. Zoom Meetings is een app die het gesprek ondersteunt. Zodra iedereen voldoet aan de eisen, komen jullie automatisch in dezelfde conferencecall terecht.
Zoom is ook beschikbaar voor Android, iOS en iPadOS, dit maakt het gemakkelijk om altijd en overal deel te nemen aan een videogesprek.
©PXimport
Meer tips
Heb je Zoom inmiddels een paar keer gebruikt en kun je nog wel wat extra tips gebruiken? In dit artikel leggen we uit hoe je kunt zien wie zich heeft aangemeld bij de Zoom-meeting, hoe je een meeting kunt opnemen en hoe je een wachtkamer of poll aanmaakt.