Keuzehulp: de 8 smartphones met de beste camera

© PXimport

Keuzehulp: de 8 smartphones met de beste camera

Smartphone & tablet

Geplaatst: 31 augustus 2022 - 09:37

Aangepast: 25 november 2022 - 11:47

Rens Blom

In deze keuzehulp hebben we de smartphones met de beste camera's voor je verzameld. In deze lijst hebben we smartphones uit verschillende prijsklassen meegenomen. Van smartphones tot 200 euro tot smartphones vanaf 600 euro.

De 8 smartphones met de beste camera

De beste smartphones tot 200 euro

1. Xiaomi Redmi Note 10 5G

8Score80

+ Lange accuduur

+ Software zonder aanpassingen

- Minder scherp scherm

- Eenvoudigere processor

Met de scherp geprijsde Xiaomi Redmi Note 10 5G haal je een 5G-smartphone in huis die bovengemiddeld mooie foto’s maakt. En dat is gezien de prijs een groot pluspunt. Het toestel heeft drie camera’s op de achterkant, waaronder een 48 megapixel hoofdcamera. Die schiet standaard foto’s in 12 megapixel en combineert zo vier pixels voor een beter resultaat. Dat werkt: de smartphone maakt realistische foto’s en staat ook in het donker zijn mannetje. De resultaten laten zich natuurlijk niet vergelijken met een veel duurdere smartphone, maar onder de 200 euro vind je weinig toestellen met betere camera’s. Ook handig is de dieptesensor die de achtergrond vervaagt voor een portreteffect. Over het nut van de 2 megapixel macrocamera kun je discussiëren: leuk dat ‘ie er is, maar vanwege de lage resolutie en omdat foto’s snel bewogen zijn, gebruik je hem minder. De Redmi Note 10 5G zelf is een fijne smartphone met groot 6,5inch-Full-HD-scherm dat soepeler oogt dankzij de hogere verversingssnelheid van 90 Hz. Andere pluspunten zijn de complete specificaties, waaronder een vlotte processor, een lange accuduur en de aanwezigheid van een nfc-chip, 5G-ondersteuning en een infraroodsensor. Het toestel draait op Android 11 en krijgt twee jaar updates, tot de zomer van 2023.

Kom meer over de smartphone te weten in de uitgebreide Xiaomi Redmi Note 10 5G review.

2. Samsung Galaxy A12

8Score80

+ Lange accuduur

+ Krijgt lang updates

- Tragere processor

- HD-scherm levert minder scherp beeld

Als je een betaalbare smartphone met goede camera’s zoekt, is de Samsung Galaxy A12 zeker het overwegen waard. Dit toestel heeft vier cameralenzen op de achterkant, waaronder een 48 megapixel hoofdcamera die met name overdag bovengemiddeld goede plaatjes schiet. De 5 megapixel groothoeklens is kwalitatief minder, maar legt wel een groot deel van de omgeving vast en presteert prima. De 2 megapixel dieptesensor helpt bij het nauwkeurig vervagen van de achtergrond. Tot slot de 2 megapixel macrocamera; hiermee leg je objecten van heel dichtbij vast, maar deze camera is niet zo goed. Met de 8 megapixel selfiecamera schiet je prima foto’s zolang er genoeg daglicht is. Een softwaremodus kan de achtergrond zelfs vervagen zodat je gezicht er meer uitspringt. Dit werkt aardig als je ervoor zorgt dat er geen felle zon achter je is, want dan raakt de camera in de war. De Galaxy A12 kan filmen in Full-HD-resolutie en maakt video-opnames die vergelijkbaar zijn met de concurrentie. De smartphone heeft een groot 6,5inch-HD-scherm, draait op een simpele processor en krijgt drie jaar updates. Je bent dus tot zeker eind 2023 up-to-date. Tip: kies voor net geen 200 euro de A12-uitvoering met 4GB werkgeheugen en 128GB opslaggeheugen.

De beste smartphones tot 400 euro

3. Poco F3

8Score80

+ Prachtig 120Hz-oled-scherm

+ Erg snel

- Gemiddeld updatebeleid

- Luidspreker klinkt schel

De Poco F3 is een smartphone met veel camera’s op de achterkant, wat ‘m lekker veelzijdig maakt. Zo is er een 8 megapixel groothoekcamera om een wijder deel van de omgeving in beeld te brengen. En met de 5 megapixel macrocamera fotografeer je objecten van heel dichtbij. De plaatjes zijn scherper dan gebruikelijk omdat veel macrocamera’s een lagere resolutie van 2 megapixel hebben. Met de 48 megapixel hoofdcamera maak je zowel overdag als in het donker fijne foto’s, zeker als je de softwaremodus met kunstmatige intelligentie gebruikt. Die verbetert je plaatjes qua kleuren. Handig is de portretmodus om de achtergrond op een foto te vervagen. Dit werkt ook achteraf, zodat je kunt spelen met je foto’s. De Poco F3 als smartphone maakt indruk met zijn prijs-kwaliteitsverhouding. Het toestel draait op een krachtige Snapdragon 870-processor, heeft minstens 6GB werkgeheugen en een mooi 120Hz-oled-scherm met Full-HD-resolutie. De accu gaat lang mee en laadt snel op. De smartphone draait op Android 11. Het updatebeleid van Poco is minder indrukwekkend. De Poco F3 krijgt twee jaar versie- en beveiligingsupdates, wat prima maar niet meer dan gemiddeld is. Sommige concurrerende toestellen ontvangen drie of zelfs vier jaar updates en kunnen daarom langer veilig gebruikt worden. 

4. Xiaomi Redmi Note 10 Pro

8,5Score85

+ Goed 120Hz-oled-scherm

+ Accuduur en snelladen

- MIUI-software is wennen

- Niet de snelste processor

Xiaomi maakt smartphones met een scherpe prijs-kwaliteitsverhouding en de Redmi Note 10 Pro is er een goed voorbeeld van. Dit model imponeert onder andere met zijn camera’s. De meeste aandacht gaat uit naar de hoofdcamera, die een bijzonder hoge resolutie van 108 megapixel heeft. Standaard fotografeert de camera in 27 megapixel omdat hij vier pixels samenstelt. En dat komt de fotokwaliteit ten goede. De plaatjes zijn niet alleen lekker scherp maar ook kleurecht en goed belicht. De 8 megapixel groothoekcamera is wat minder accuraat maar bovengemiddeld gezien de prijs van de smartphone. Beide camera’s doen het prima in het donker, zeker met de speciale nachtmodus. De Redmi Note 10 Pro heeft ook een 5 megapixel macrocamera die scherpere foto’s van heel dichtbij maakt dan de meeste concurrenten. Tot slot is er een dieptesensor om de achtergrond op verzoek te vervagen. De smartphone heeft ook een fraai ontwerp, goed scherm en complete specificaties. Het toestel is voorzien van een soepel 120Hz-oled-scherm met Full-HD-resolutie, gaat lang mee op een accubeurt en laadt binnen anderhalf uur op. Xiaomi garandeert twee jaar updates voor de Android-smartphone, dus tot de lente van 2023. Aandachtspunten zijn de drukkere MIUI-softwareschil en de wat langzamere processor.

Lees meer in deze uitgebreide Xiaomi Redmi Note 10 Pro review.

De beste smartphones tot 600 euro

5. Samsung Galaxy S20 FE 5G

8Score80

+ Goed 120Hz-oled-scherm

+ Complete specificaties

- Ontwerpkeuzes verraden prijsstelling

- Drukke Samsung-software

De Samsung Galaxy S20 FE (Fan Edition) is een goedkopere variant van de S20 en ook een alternatief voor de nieuwere S21. Het toestel staat in dit overzicht omdat hij drie hele goede camera’s op de achterkant heeft, die allemaal een resolutie van 12 megapixel hebben. Met de hoofdcamera maak je scherpe plaatjes waar de kleuren vanaf spatten. In het donker helpt de nachtmodus bij het verbeteren van de foto’s. Ook nuttig is de groothoekcamera, waarmee je een groter deel van de omgeving op de gevoelige plaat legt. De groothoeklens doet het ook prima in het donker. Dan is er nog de zoomcamera die het beeld een paar keer dichterbij haalt. Een handige functie die naar behoren werkt. Hoewel de 32 megapixel selfiecamera scherpe foto’s maakt, pimpt hij je gezicht wat met een zachter laagje. Daar moet je van houden. De S20 FE zelf is te koop als 4G- en 5G-uitvoering. Wij raden de meeste mensen de 5G-versie aan omdat die sneller en energiezuiniger is. Het toestel heeft een prachtig 6,5inch-scherm, gaat lang mee op een accubeurt en beschikt over complete specificaties. Samsung geeft de smartphone updates tot de herfst van 2024, wat de S20 FE een toekomstbestendige keuze maakt.

Kom meer te weten over de smartphone in de uitgebreide Samsung Galaxy S20 FE review.

6. Google Pixel 4a 5G

9Score90

+ Relatief compact

+ Schone software krijgt lang updates

- Matige verkrijgbaarheid

- Slechts een 60Hz-scherm

Google’s Pixel-toestellen horen al jaren bij de beste cameratelefoons en met de Pixel 4a 5G krijg je die imponerende camera’s voor een vriendelijke prijs. De meeste foto’s maak je met de 12 megapixel hoofdcamera, die zeer realistische plaatjes schiet en een knap scherpte-diepte-effect creëert met slimme software. In het donker verricht de speciale nachtmodus soms bijna wonderen. Ook handig is de 16 megapixel groothoekcamera om een wijder deel van de omgeving vast te leggen. Ook deze camera is erg goed. De 8 megapixel selfiecamera is prima zonder op te vallen. Let erop dat de Pixel 4a ook als 4G-uitvoering te koop is, die geen groothoekcamera heeft. De 5G-variant is dus completer en heeft betere specificaties, waaronder een snellere processor en een grotere accu. Het toestel is met zijn 6,2inch-scherm relatief compact. Enigszins jammer is dat het om een 60Hz-scherm gaat dat minder soepel oogt dan de 120Hz-displays van veel concurrenten. De Pixel 4a 5G wint wel op softwarevlak: het toestel krijgt Android 12, 13 en 14 en beveiligingsupdates tot minstens oktober 2023. De software is bovendien vrij van enige aanpassingen en je krijgt updates als eerste, rechtstreeks van Google. Nadeel is dat Google de Pixel 4a 5G niet officieel in Nederland verkoopt.

Lees hier de uitgebreide Google Pixel 4a 5G review.

De beste smartphones vanaf 600 euro

7. Apple iPhone 12 Pro Max

7Score70

+ Razendsnel

+ Lange softwareondersteuning

- Slechts een 60Hz-scherm

- Prijzig

Wil je de iPhone met de beste camera’s, dan kom je niet geheel toevallig bij het duurste model uit. Dat is de iPhone 12 Pro Max, die als voornaamste minpunt dan ook zijn prijs heeft. De camera’s maken gelukkig veel goed. Te beginnen met de scherpe en realistische 12 megapixel selfiecamera. Achterop zijn drie camera’s geplaatst, allen met resoluties van 12 megapixel. De hoofdcamera schiet hele realistische foto’s en video’s en heeft een zeer effectieve nachtmodus. Maar ook de groothoekcamera doet het – zeker overdag – erg goed en is realistischer dan veel concurrenten. Dankzij de derde camera, de zoomlens, haal je het beeld een paar keer dichterbij zonder merkbaar in te boeten op de fotokwaliteit. Een dieptesensor vervaagt de achtergrond. De iPhone 12 Pro Max heeft simpelweg hele betrouwbare camera’s en is verder ook een zeer goede smartphone. Met een luxe ontwerp, snelle Face ID-gezichtsbeveiliging, een krachtige processor en een lange accuduur. Het scherpe oled-scherm oogt prachtig, maar heeft als minpunt de lage verversingssnelheid van 60 Hz. Concurrerende smartphones hebben een soepeler 120Hz-scherm. De iPhone compenseert dit met lagere softwareondersteuning. Apple garandeert vier tot zes jaar updates, waar Android-telefoons blijven steken op drie of vier jaar updates.

Meer weten? Hier vind je onze uitgebreide iPhone 12 Pro Max review. 

8. Samsung Galaxy S21 Ultra

8Score80

+ Fantastisch scherm

+ Lang updatebeleid

- Drukke Samsung-software

- Prijzig

Als je de Android-smartphone met de beste camera’s zoekt, is de Samsung Galaxy S21 Ultra momenteel je topkeuze. Dat mag ook wel, want hij is erg prijzig. Samsung zet daar wel een indrukwekkende cameramodule tegenover. De S21 Ultra heeft ook meer en betere camera’s dan andere S21-modellen. De hoofdcamera met een duizelingwekkende resolutie van 108 megapixel combineert vier pixels voor betere resultaten en dat merk je. De foto’s zijn erg scherp, lekker kleurrijk en ook in het donker goed belicht en duidelijk. Ook imponerend is de periscopische zoomcamera die tien keer zoom met heel weinig kwaliteitsverlies mogelijk maakt. Vrijwel geen enkele andere smartphone kan hieraan tippen. De S21 Ultra heeft ook een 3x-zoom-camera voor als je het beeld slechts een paar keer dichterbij wil halen en een goede 10 megapixel groothoekcamera om brede beelden te schieten. De 40 megapixel selfiecamera schiet lekker scherpe selfies. Los van zijn camera’s is de S21 Ultra een beest van een smartphone. Hij heeft een groot 6,8inch-oled-scherm met soepele 120Hz-verversingssnelheid en haarscherpe resolutie. De accu gaat lang mee en laadt snel op en Samsung stopt liefst 12GB werkgeheugen in het toestel. Drie jaar versie-updates en vier jaar beveiligingsupdates houden de S21 Ultra tot het voorjaar van 2025 up-to-date.

Lees meer over de smartphone in onze uitgebreide Samsung Galaxy S21 Ultra review.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000