Dit zijn de 10 beste smartphones van het jaar

© PXimport

Dit zijn de 10 beste smartphones van het jaar

Geplaatst: 13 juli 2023 - 18:00

Aangepast: 13 juli 2023 - 21:56

Joris Peterse

We zijn over de helft van het jaar. Een mooi moment om even terug te blikken wat de beste smartphones zijn. Is het weer stuivertje wisselen tussen Samsung Galaxy-smartphones en Apple iPhones of tellen merken als OnePlus, Oppo en Xiaomi ook mee? In dit overzicht een top 10 van de beste smartphones die je nu kunt kopen.

In deze top 10 beste smartphones vind je de beste smartphones die je nu kunt kopen. Daar kunnen in theorie smartphones tussen zitten die in 2022 uit zijn gekomen. Want waarom zou je een goed smartphonemodel van vorig jaar afschrijven? Zolang de fabrikant het toestel niet negeert met een krakkemikkig updatebeleid kun je nog jaren vooruit met je smartphone. Want dat is een eigenschap wat zwaar weegt in deze top 10. Wanneer je een smartphone koopt moet je ervan uitgaan dat je jaren veilig vooruit kunt en mee kunt komen met nieuwe functionaliteit. Veel Chinese fabrikanten laten het afweten op dit gebied met een kort updatebeleid, updates die veel bugs meebrengen of op een andere manier niet goed worden uitgerold.

Dat zit allemaal in de software, waarmee fabrikanten zich proberen te onderscheiden. Een goede software-ervaring is meer dan alleen updates. Je moet bijvoorbeeld niet hebben dat achtergrond-apps niet werken om de accu te ontzien, of je smartphone bomvol staat met (veelal privacy-onvriendelijke) apps als Facebook, Amazon en dubieuze games. En vergeet tenslotte andere reclame en dataverzameling niet.

0

Powered by

logo

Wat heb je nodig voor een goede smartphone?

Andere zaken wegen natuurlijk ook mee: de bouwkwaliteit en ontwerp van een smartphone, de accuduur (en oplaadmogelijkheden), hoe goed is het scherm, hoe vlot werkt het toestel en natuurlijk de prijs. Langzaam maar zeker verdwijnt het geheugenkaartslot uit veel smartphones, modellen met extra werkgeheugen zijn immers lucratief voor smartphonemakers. Let dus ook goed op hoeveel werkgeheugen je nodig denkt te hebben. De audio-aansluiting en adapter ontbreken anno 2023 eveneens bij vrijwel iedere smartphone. Met uiteenlopende argumenten, maar lucratief is dit ook zeker.

De camera is tenslotte ook een steeds belangrijkere eigenschap. Veel smartphones hebben meerdere camera’s aan de achterzijde om groothoek- en zoomfoto’s te maken. Het komt echter wel eens voor dat fabrikanten een kwantiteit aan camera’s lijken te verkiezen boven kwaliteit van de camera’s. Natuurlijk hebben we dit ook onder de loep genomen.

Kortom. Genoeg gekletst. Op naar het overzicht!

Dit zijn de 10 beste smartphones van het jaar-22471315

1. Google Pixel 7 Pro

Eindelijk zijn Google Pixel-smartphones ook in Nederland te verkrijgen. Jarenlang werd de Benelux om volstrekt onduidelijke redenen genegeerd, waardoor je een trip moest maken naar Frankrijk, Duitsland of het VK om een Pixel-smartphone te kopen. Of je moest een Pixel op een andere manier (grijs) importeren. Want een Pixel-smartphone is zeker de moeite waard: je krijgt het beste van Android (geen bloatware en bugs), je krijgt als eerste je updates (hoewel de ondersteuningsduur wel beter mag zijn) en je maakt foto’s waar zelfs je vrienden met de allerduurste iPhone jaloers op zijn. Bovendien zijn Pixel-smartphones interessanter geprijsd dan de topsmartphones van Samsung en Apple.

Deze Google Pixel 7 Pro koop je voornamelijk om de fotografie-mogelijkheden. Ten opzichte van de reguliere Pixel 7 beschikt deze smartphone over een zoomlens met periscopische camera, waarmee tot 30x ingezoomd kan worden - hoewel er natuurlijk wel kwaliteitsverlies optreedt hoe verder je zoomt. Iets minder praktisch, maar wel mooi ten opzichte van de Pixel 7 is het rond aflopende grotere scherm. Qua weergavekwaliteit en rekenkracht van de eigen Tensor-chipset valt niets op de smartphone aan te merken. De accuduur en oplaadsnelheid hadden wel iets beter gemogen..

De Pixel 7 Pro lijkt een voortzetting van de Pixel 6 Pro van vorig jaar als je bijvoorbeeld kijkt naar het ontwerp en de nieuwe zelfgemaakte chips. De Pixel 6-serie werd echter geplaagd door bugs. Die zijn gelukkig gladgestreken, waardoor Pixel 7 Pro een fantastische ervaring biedt. Vooral ook met de slimme eigenschappen die ingebouwd zijn. Bijvoorbeeld de spraakrecorder, functie om oude foto’s scherp te maken en tekstherkenningsmogelijkheid van de camera.

9,0

Ons oordeel

Google Pixel 7 Pro

Pluspunten

Camera en -mogelijkheden

Beste Android-ervaring

Scherm

Prestaties

Minpunten

Accuduur

Kwetsbaar ontwerp

Conclusie

De Google Pixel 7 Pro is de beste keuze als je een topsmartphone koopt. Het is vanwege de prijs-kwaliteitsverhouding en cameramogelijkheden een verstandiger keuze dan de iPhone 14 Pro en Samsung Galaxy S23 Ultra. Bovendien is de Pixel de slimste smartphone die je momenteel kunt krijgen. Toch zijn er ook kritiekpunten. De accuduur en het snelladen kunnen beter, de gezichtsherkenning werkt niet altijd en de smartphone voelt enorm kwetsbaar zonder hoesje....
Lees meer

Dit zijn de 10 beste smartphones van het jaar-24943201

2. Samsung Galaxy S23 Ultra

De allerduurste en allerbeste uitvoering van de Galaxy S-serie was altijd de Ultra-variant. Toch konden de Galaxy S20 Ultra en Galaxy S21 Ultra niet helemaal aan de verwachtingen voldoen. Vooral gezien de torenhoge prijs. Dat probleem wordt ondervangen door de bekende Galaxy Note-serie nieuw leven in te blazen met de Samsung Galaxy S22 Ultra. De smartphone beschikt namelijk over het beste van beide werelden: de waanzinnige camera, rekenkracht, scherm en ontwerp. Gecombineerd met de sylus, die je vertrouwd in het toestel wegsteekt. Deze koers wordt doorgezet met deze Samsung Galaxy S23 Ultra.

De beste smartphone die je op dit moment kunt krijgen? Kijken we naar de camera en vooral de cameramogelijkheden? Zonder twijfel. Ook het scherm geeft de concurrentie het nakijken. Waar veel concurrenten echt het nakijken mee wordt gegeven is de ondersteuning. Met minimaal vier Android-updates en vijf jaar veiligheidsupdates, worden de Chinese Androidconcurrenten te kijk gezet. Motorola, OnePlus, Xiaomi en Oppo geven op dit gebied niet thuis. Dat is een belangrijk kenmerk dat Samsung, samen met Apple, dominant maakt op het gebied van premium-smartphones.

 Toch heb je met een paar nadelen te maken. Allereerst de prijs. De adviesprijs is met 1.400 gewoon volkomen uit verhouding. Vergeet echter niet dat Samsung-smartphones altijd fluctueren in prijs. Op het moment van schrijven is de Galaxy S22 Ultra verkrijgbaar voor 979 euro. Gezien de minimale verschillen tussen de Galaxy S22 Ultra en de Galaxy S23 Ultra wel een slimmere aankoop.

Ook eist de krachtige hardware en het grote scherm zijn tol van de accu, hoewel deze een hoge capaciteit heeft van 5.000 mAh heb je deze bij regelmatig gebruik wel met een dag leeg. Snelladen is mogelijk, als je nog een keer de portemonnee trekt: een adapter zit niet in de doos.

Lees ook: Onze uitgebreide Samsung Galaxy S23 Ultra review

 

9,0

Ons oordeel

Samsung Galaxy S22 Ultra

Pluspunten

Scherm

Camera's

Update-ondersteuning

Verbeterde Snapdragon chipset

Minpunten

Prijs

Bloatware

Geen snelladen, geheugenkaartslot, adapter, usb-c-kabel en audiopoort

Conclusie

Samsung overtuigt met de Galaxy S23 Ultra, maar eigenlijk op dezelfde manier als dat het bedrijf ook al overtuigde met de Galaxy S22 Ultra. De smartphone is krachtig, luxe, heeft een uitstekend scherm veel overtuigende camera-functies en een goed uithoudingsvermogen. Maar om eerlijk te zijn is alleen de prijs anders van de Galaxy S23 Ultra. En daarmee lonkt de Galaxy S22 als goedkoper alternatief. ...
Lees meer
Dit zijn de 10 beste smartphones van het jaar-22542195

3. Google Pixel 7

Ja, de Pixel 7 Pro hierboven is de beste smartphone. De reguliere Google Pixel 7 is de beste koop. Met zijn adviesprijs van 649 euro is de Pixel 7 bepaald niet de goedkoopste smartphone. Maar wat je ervoor terugkrijgt is een goed alternatief voor duurdere iPhones en Samsung Galaxy-smartphones.

Want met de Pixel 7 heb je dezelfde camera’s en rekenkracht die de Pro-uitvoering ook heeft. Verschil is dat deze Pixel 7 niet over een zoomlens beschikt. Wel over een wat kleiner scherm zonder gebogen schermranden. Het maakt de smartphone ook wat handzamer. Het ontwerp, met de gekke camerabalk in de achterzijde is vergelijkbaar.

De Pixel 7 biedt een camera waarmee je voorop loopt, krijgt als eerste nieuwe Android-updates en krijgt deze updates lang genoeg. Ook komt Android zonder bloatware, maar wel met allerlei fijne slimmigheidjes aan boord. Van de assistent tot beeldherkenning en het verscherpen van oude foto’s. 

9,0

Ons oordeel

Google Pixel 7

Pluspunten

Beste van Android

Camera

Prettig formaat

Minpunten

Kwetsbaar ontwerp

Conclusie

De smartphone met de beste prijs-kwaliteitsverhouding is met afstand de Pixel 7, het is momenteel de beste koop die je kunt maken. Vooral omdat je het beste van Android krijgt, aangevuld met slimme functies, snelle updates en een waanzinnige camera, springt de Google Pixel 7 er positief uit. Minpunten van vorig jaar, zoals de vingerafdrukscanner en vele bugs, zijn weggepoetst. Het enige wat we nog missen is een iets minder kwetsbaar ontwerp dat schreeuwt om een hoesje en de mogelijkheid om sneller te laden....
Lees meer
Samsung Galaxy Z Flip4

© PXimport

4. Samsung Galaxy Z Flip4

De markt voor smartphones met vouwbare schermen is vooralsnog klein. Maar vooralsnog bijna volkomen in handen van Samsung, die als enige fabrikant openklapbare smartphones maakt met vouwbaar scherm die de moeite waard zijn. Het scherm en de bouwkwaliteit van deze Galaxy Z Flip4 zijn een indrukwekkend stukje techniek. Maar dat valt ook te zeggen over de Galaxy Z Flip3, die een jaar eerder op de markt verscheen. De twee modellen zijn nagenoeg niet te onderscheiden. Maar wel qua prijs. De Flip4 kost al gauw meer dan duizend euro, terwijl de Flip3 een paar honderd euro goedkoper is. Wil je echt graag zo’n mooie Galaxy Flip smartphone die als een ouderwetse ‘clamshelltelefoon’ openklapt. Dan is de derde generatie ook het overwegen waard. Minpunt van de Flip3 is dat deze uitgerust was met een te kleine accu, wat leidde tot een korte accuduur en snelle accuslijtage. Het enige merkbare verschil is dat de Samsung Galaxy Flip4 over een wat grotere accucapaciteit beschikt, en dat is wel de moeite waard. Vooral als je wat langer met je smartphone wenst te doen.

De Samsung Galaxy Z Flip4 brengt interessante nieuwe gebruikstoepassingen met zich mee. Zo kun je de smartphone half opengeklapt neerzetten om foto- en video-opnames te maken. Of als make-upspiegeltje. Dichtgeklapt wordt het scherm beschermd tegen krassen en is het kleine formaat geschikt voor kleine broekzakken en tassen. Het kleine schermpje aan de buitenkant houdt je op de hoogte van meldingen en weersvoorspelling. Qua apps mag er nog wel wat optimalisatie plaatsvinden voor het openklapbare scherm. Nadeel van het gevouwen scherm blijft echter de voel- en zichtbare naad in het midden van het beeld.

Als smartphone is de Galaxy Z Flip4 ook uitstekend. De reguliere- en groothoekcamera maken goede foto’s zoals je van Samsung gewend bent. Ook qua rekenkracht en beeldweergavekwaliteit heb je genoeg in huis voor de komende jaren.

 

8,0

Ons oordeel

Samsung Galaxy Z Flip4

Pluspunten

Innovatief

Bouwkwaliteit

Compact formaat

Handig coverdisplay

Minpunten

Prijs

Vouwlijn in scherm

Bloatware

Conclusie

De Galaxy Z Flip4 lost twee problemen op die zijn voorganger nog ontoegankelijk maakte. Zo beschikt de Flip4 over een accucapaciteit die voldoende is. Hoewel de prijs nog ontoegankelijk hoog is, beschikt de Galaxy Z Flip3 over een aantrekkelijker prijskaartje. Het maakt de vouwbare smartphone langzaam aantrekkelijker, maar om eerlijk te zijn: de onmisbare praktische toepassing voor een vouwbaar scherm mist nog. Kijken we naar de Galaxy Z Flip 4, dan valt op dat deze verder nauwelijks te onderscheiden valt van zijn voorganger....
Lees meer

 

Apple iPhone 14 Pro

© PXimport

5. Apple iPhone 14 Pro (Max)

Kijken we naar smartphones, dan is Apple toch wel een beetje de teleurstelling van het jaar. Kwam het bedrijf in het nieuws, dan was dat vooral mokkend omdat Apple door wetgeving gedwongen wordt duurzamer te worden middels een standaard-oplader en eerlijker door App Store-machtsmisbruik aan banden te leggen. Je zou bijna vergeten dat Apple ook drie nieuwe smartphones  heeft uitgebracht in 2022, waarvan er twee dit overzicht niet hebben gehaald. Deze iPhone 14 Pro is de beste smartphone die Apple aan te bieden heeft. En om eerlijk te zijn: de iPhone 14 Pro is werkelijk een fantastisch toestel.

Ten opzichte van de iPhone 13 Pro zijn er interessante vernieuwingen te vinden. Zo is de scherminkeping verkleind en pilvormig. Ook wordt deze op een speelse manier in de software verwerkt. Het scherm is weer een slagje beter dan zijn voorganger, en ook de camera’s zijn waanzinnig. Als je graag video’s maakt, dan ben je bij de iPhone 14 Pro zelfs het beste af. Het besturingssysteem iOS blijft ook voor velen verslavend door zijn toegankelijkheid en ook de accuduur is dik in orde.

Toch worden we niet enthousiast genoeg. De iPhone 14 Pro kent weinig vernieuwing. De grootste verandering is de prijs. De onredelijk hoge prijs is nog iets meer uit verhouding. De iPhone 14 Pro is een waanzinnige smartphone, maar voor de helft van die prijs heb je ook een waanzinnige smartphone van een ander merk. De iPhone 14 Pro is namelijk niet op alle fronten beter dan concurrentie. Ook vinden we nog altijd een verouderde Lightning-aansluiting op het toestel. Dat de Europese Unie moet ingrijpen om Apple per 2024 te dwingen een duurzamere, innovatievere en vooral universele poort op een smartphone te zetten is toch wel een beetje gênant. Vooral als deze aansluiting wel gewoon op iPads, Macbooks en andere Apple-apparatuur te vinden is. 

8,0

Ons oordeel

iPhone 14 Pro (Max)

Pluspunten

Camera

Scherm

Toegankelijk

Ondersteuning

Minpunten

Lightning-aansluiting

Prijs

Weinig vernieuwend

Conclusie

Natuurlijk, met de iPhone 14 Pro Max heb je een geweldige smartphone. Grensverleggend is het toestel allerminst, toch zijn er mooie verbeteringen voor de hoofdcamera en het scherm. De vernieuwingen zijn te beperkt voor een upgrade vanaf de 11, 12, of 13-series van de iPhone en iPhone 13 Pro en ook de prijsverhoging geeft bedenkingen. Bedenkingen die met voor de hand liggende innovatie, zoals een usb-c-aansluiting voorkomen had kunnen (of beter: moeten) worden....
Lees meer

De Glyph-verlichting van de Nothing Phone(1).

© PXimport

6. Nothing Phone(1)

Zullen we de eerste alinea maar even gebruiken om alle woordgrappen over het nieuwe smartphonemerk Nothing kwijt te kunnen? De eerste smartphone, Nothing Phone(1), komt bepaald niet uit het niets. Nadat Nothing vorig jaar al oortjes uitbracht was het wachten op de eerste smartphone, Nothing is namelijk opgezet door ex-OnePlus topman Carl Pei. Sinds zijn vertrek lijkt OnePlus er niks van te bakken.

De Nothing Phone(1) beschikt over een opvallende achterzijde, die met ledlampjes meldingen ondersteunen of als ondersteuningslicht gebruikt kan worden. Een beetje een gimmick, vooral omdat de glazen achterzijde een hoesje vereist. Het valt wel op. De Phone(1) is vooral een smartphone die vriendelijk geprijsd is en alles naar behoren doet. De camera’s zijn oke, de prestaties, de accuduur, enzovoort.

Verder valt de middenklasse-smartphone juist weer niet op. Niet positief, niet negatief. Het ontwerp is erg afgekeken van Apple en de Android-software werkt prettig (alhoewel de ondersteuning beter mag zijn). Ook andere zaken zijn van Apple afgekeken: er is geen adapter, geheugenkaartslot of audiopoort.

Wil je de Nothing Phone(1) kopen? Dan raden we aan even te wachten. Op het moment van schrijven is de Nothing Phone(2) net aangekondigd. Wanneer de smartphone goed uit de test komt, voegen we deze toe in het overzicht.

 

8,0

Ons oordeel

Nothing Phone(1)

Pluspunten

Glyph

Software

All-round goed

Minpunten

Geen adapter, geheugenkaartslot, audiopoort

Glazen behuizing heeft hoesje nodig

Conclusie

De marketing van Nothing schept compleet verkeerde verwachtingen van een prima middenklasse-smartphone. De glyph-lampjes zijn leuk, maar neemt niet weg dat het ontwerp van Apple is afgekeken. Gerecycled materiaal is een plus, maar maakt een smartphone echt nog niet duurzaam. Het leidt af van het feit dat het een opvallende smartphone is waar weinig aan mankeert....
Lees meer
Dit zijn de 10 beste smartphones van het jaar-18713482

© PXimport

7. Apple iPhone 13

Huh? De iPhone 13 in dit overzicht, maar niet de iPhone 14 uit 2022? Dat kunnen we uitleggen. Beide smartphones zijn namelijk niet van elkaar te onderscheiden. Het ontwerp is identiek. De benchmarks ook. De accuduur? Ontloopt elkaar nauwelijks. En de Apple-marketing ten spijt: ook op cameragebied zijn deze dualcams nauwelijks van elkaar te onderscheiden. Het enige wat Apple heeft veranderd is de adviesprijs, die bij de iPhone 14 fors hoger ligt. 110 euro om precies te zijn. Als je meer betaalt voor hetzelfde. Waarom niet gewoon een iPhone 13 kiezen? De lange ondersteuningsduur van Apple laat het ook gewoon toe.

 Apple heeft met de iPhone 13 vooral gewerkt aan de accuduur. Dat is deels te danken aan de nieuwe chipset, die Apple A15 Bionic noemt. Qua rekenkracht gaat de chipset er weinig op vooruit, maar hard nodig is dat ook niet. De vorige generatie is nog altijd een van de best-presterende chipsets. Maar de iPhone wordt er vooral zuiniger van. Daarbij beschikt de iPhone 13 ook over een grotere accu, wat natuurlijk goed is voor de accuduur. Maar ook voor de levensduur: kleine accu’s slijten immers sneller. De iPhone 13 laad je nog altijd op met een Lightning-aansluiting. Het is jammer dat Apple niet voor innovatie en duurzaamheid kiest door over te gaan op een universele, stevigere en veelzijdigere usb-c-aansluiting.

 Ook de camera van de iPhone 13 is een vermelding waard. De dualcam is op papier weinig veranderd, maar de software die de camera’s aanstuurt zorgt ervoor dat je in iedere situatie een goede foto schiet. De secundaire groothoeklens maakt je fotografie-mogelijkheden uitgebreider, maar voor de allerbeste foto’s kun je het beste de primaire lens kiezen. Tenslotte biedt de iPhone 13 veel wat een smartphone goed en betrouwbaar maakt, waaronder langdurige update-ondersteuning. Houd er alleen wel rekening mee dat je er (te) diep voor in de buidel moet tasten en het besturingssysteem iOS ervoor zorgt dat jij niet de baas bent over je smartphone, maar Apple.

8,0

Ons oordeel

Apple iPhone 13

Pluspunten

Scherm

Camera

Ondersteuning

Gebruiksvriendelijkheid

Krachtig

Minpunten

Prijs

Geen usb-c

Geen audiopoort

Vernieuwing t.o.v. iPhone 12

Conclusie

De iPhone 13 is eigenlijk een iPhone 12s en daar is niks mis mee. Aangezien het een verbetering van een smartphone die al erg goed scoorde. En eigenlijk maakt het niet uit of je liever kiest voor de goedkopere iPhone 12 of iPhone 13: beide keuzes zijn prijzig, maar erg goed. Innovatie is helaas ver te zoeken, en het lijkt erop dat Apple nu niet zelf in staat is dit te verbeteren. Hopelijk biedt wetgeving soelaas op het gebied van duurzaamheid en innovatie, met universele aansluitingen, reparatierecht en een eerlijk app-speelveld voor gebruikers en ontwikkelaars....
Lees meer
Samsung Galaxy Z Fold4

© PXimport

8. Samsung Galaxy Z Fold4

Samsung heeft twee modellen van smartphones met een vouwbaar scherm. De Galaxy Z Flip4 is een smartphone die je openklapt. De Galaxy Z Fold4 is een smartphone die je als een boek openmaakt om een groot tabletscherm tevoorschijn te toveren. Wanneer je de Galaxy Z Fold4 dichtgeklapt hebt, vind je aan de buitenzijde een (wat smal) smartphonescherm. Zo heb je in feite een dikke smartphone die openklapt tot een tablet. Overspringen van smartphone naar tablet gaat naadloos. Ook het scharnier en vouwbare scherm en waterdichte design dragen allemaal bij aan een prachtig staaltje techniek. Voor een prijs. Want een Galaxy Z Fold4 kopen? Dat gaat al snel richting de tweeduizend euro.

Veel vernieuwing ten opzichte van de Galaxy Z Fold3, die in 2021 verscheen is er echter niet. Dat maakt de Fold3 ook nog altijd interessant om te volgen met de prijsvergelijker. De Galaxy Z Fold4 is echter de vouwbare smartphone met de meeste rekenkracht en beste camera’s. Ook is de selfiecamera van het tabletscherm slim weggewerkt achter een aantal actieve schermpixels. Zo heb je niet zo’n storend rond gat in je scherm.

Houd er wel rekening mee dat een Galaxy Z Fold4 een geweldige combinatie biedt van smartphone en tablet. Maar wel voor een prijs waarvoor je de beste smartphone uit dit overzicht én een hele goede tablet koopt.

8,0

Ons oordeel

Samsung Galaxy Z Fold4

Pluspunten

Innovatief

Stevig ontwerp

Schermkwaliteit

Minpunten

Prijs

Te kleine accu

Conclusie

De Galaxy Z Fold4 is een indrukwekkend staaltje techniek. Het opvouwbare scherm, het scharnier en de software die voor de naadloze werking zorgt maakt diepe indruk. Toch ontbreekt vernieuwing. Bijvoorbeeld voor de accuduur. Ook zorgt de veel te hoge prijs ervoor dat het onwaarschijnlijk is dat je de opvouwbare smartphone vaak in het straatbeeld gaat zien....
Lees meer

Dit zijn de 10 beste smartphones van het jaar-18534771

© PXimport

9. FairPhone 4

Fairphone is de enige smartphonefabrikant die een eerlijk en duurzaam verhaal probeert te vertellen. Smartphones en duurzaamheid, het is een slecht huwelijk. Grondstoffendelving verloopt vaak mens- en milieu-onterend en hetzelfde geldt voor de assemblage die aan (voornamelijk) Chinese bedrijven wordt uitbesteed. Bovendien zijn smartphones kwetsbaar, omdat er bijvoorbeeld veel glas is gebruikt. Update-ondersteuning die garandeert dat je smartphone lang veilig mee kan blijft vooral bij Android-fabrikanten uit en dan is er tenslotte nog de repareerbaarheid. Smartphones worden vaak zo ontworpen, dat reparaties vrijwel onmogelijk zijn. Ook door bijvoorbeeld onderdelen cryptografisch te koppelen en vervangende schermen en accu’s niet te leveren. Zelfs de audiopoort moest wijken, om gebruikers over te laten stappen op draadloze oortjes, die razendsnel slijten en überhaupt niet repareerbaar zijn.

Fairphone maakt smartphones, waarbij kritisch gekeken wordt naar de grondstofdelving en productie. Ook zijn de smartphones gemaakt om lang mee te gaan, dankzij updates en een ontwerp dat reparatie juist zo makkelijk mogelijk maakt. Onderdelen zijn eenvoudig te vervangen en zelfs verkrijgbaar in de webshop van Fairphone. De vierde generatie van de Fairphone biedt dit allemaal. Alleen heeft het bedrijf ervoor gekozen de audiopoort te verwijderen van het toestel en ook draadloze oortjes aan te bieden. Ongeacht je hiermee zit of niet, het laat het duurzame verhaal van Fairphone onnodig rammelen. Duurzaamheid en draadloze oortjes zijn eigenlijk niet met elkaar te verenigen.

Desondanks is de smartphone weer een stapje vooruit ten opzichte van de vorige generatie, de Fairphone 3+. Er is een betere dualcam aan de achterzijde en het toestel is voorzien van meer rekenkracht en opslaggeheugen, dat je natuurlijk desgewenst uitbreidt met een geheugenkaart.

Geruchten gaan dat de Fairphone 5 niet lang op zich laat wachten. Mogelijk verschijnt deze al in het najaar van 2023. Gaat je huidige smartphone nog wel even mee? Misschien is even afwachten dan wel zo verstandig.

 

8,0

Ons oordeel

Fairphone 4

Pluspunten

Beter voor milieu

Toekomstbestendig

Gemakkelijk te vervangen onderdelen

Minpunten

Design

Opladen duurt lang

Beeldkwaliteit

Conclusie

Concessies en beperkingen daargelaten, zijn we vooropgesteld blij dat er bedrijven als Fairphone zijn. Al is het maar om bewustzijn te creëren voor het feit dat we allemaal zo vaak smartphones kopen en weggooien. Je moet er wel rekening mee houden dat de processor ietwat oud is, het geheugen niet al te snel en het scherm de allerbeste kwaliteit levert. Ook de camera’s zijn niet jé-van-hét, het opladen duurt lang (maar dat is tevens een pluspunt) en het design valt echt goed tegen. Technische concessies zijn een minder groot probleem dan zo’n gedateerd design, en dat kan het toestel wellicht parten spelen. Dan doelen we met name op de afmetingen en het gewicht. Als je je daar overheen kunt zetten, dan heb je verder weinig te klagen over dit toestel en ontzie je het milieu door hem aan te schaffen....
Lees meer
Dit zijn de 10 beste smartphones van het jaar-44387276

10. Samsung Galaxy A34

Samsung's Galaxy A-serie is eigenlijk al jaren de slimste koop voor wie een goede smartphone zoekt met degelijke update-ondersteuning en een prijs die goed in balans is.

Het is Samsung duidelijk welke onderdelen van een smartphone het belangrijkst zijn: het scherm, de accu, de software en de primaire camera. Op deze gebieden weet Samsung met de Galaxy A34 goed te scoren.

De twee extra camera's op de achterzijde zijn echter niet om over naar huis te schrijven. Ook is de chipset qua rekenkracht bepaald geen koploper: maar goed in staat basistaken uit te voeren en de komende paar jaar mee te gaan. Kortom, een zeer degelijke smartphone met een prijskaartje onder de driehonderd euro. Bijna de premium ervaring voor een derde van die prijs.

Lees ook: onze uitgebreide Samsung Galaxy A34 review

8,0

Ons oordeel

Samsung Galaxy A34

Pluspunten

Prachtig amoledscherm

Accu

Software(-ondersteuning)

Hoofdcamera

Minpunten

Opladen duurt lang

Voelt wat goedkoop aan

Groothoeklens

Conclusie

Een toestel als de Samsung Galaxy A34 5G laat zien dat een premiumachtige ervaring niet duur hoeft te zijn. Het is duidelijk dat Samsung inmiddels weet wat de belangrijkste onderdelen van een smartphone zijn. Het scherm, (het vermogen van) de accu, de processor, de software(ondersteuning) en de hoofdcamera zijn allemaal van hoog niveau. De behuizing, het opladen en de ultragroothoeklens zijn dat helaas niet – maar op dit prijspunt is het logisch dat je wat concessies doet. Ben je op zoek naar ‘gewoon een goede smartphone’, dan is dit het model dat je moet bekijken....
Lees meer

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000