Dit zijn de beste webcams van dit moment

© PXimport

Dit zijn de beste webcams van dit moment

Geplaatst: 20 september 2021 - 10:58

Aangepast: 14 december 2022 - 10:18

Richard Veenstra

Thuiswerken zorgt ervoor dat een goede webcam onontbeerlijk is. Elke laptop heeft uiteraard een camera aan boord, maar slechts weinig ervan zijn goed genoeg om videogesprekken met klanten en vergaderingen met collega’s te voeren. In deze checklist l geven je tips voor de aanschaf van de beste webcam.

Tip 01: Onboard webcams

Elke laptop heeft een camera aan boord om Skype- of Zoom-gesprekken mee te voeren. Er is echter een aantal problemen met deze onboard webcams. Omdat ze in de rand van je scherm moeten passen, zijn het vaak niet de beste camera’s. De resolutie is vaak lager dan bij een externe webcam, het beeld is bij minder goede belichting vaak ronduit slecht en kleuren kunnen vervormd weergegeven worden. Ook de hoek van waaruit je wordt gefilmd, is verre van ideaal. In veel gevallen filmt je laptopcamera je van onderen en dit is niet de beste of meest flatteuze positie. Een uitkomst biedt een externe webcam die je via een usb-kabel met je laptop of desktop verbindt.

Mogelijk heeft je camera geen toegang tot je systeem.

© PXimport

Een externe webcam die je via een usb-kabel met je computer verbindt, biedt uitkomst

-

Tip 02: Resolutie

Het belangrijkst als je een externe webcam gaat aanschaffen, is dat je camera een hoge resolutie heeft. Des te lager de resolutie, des te korreliger het beeld is. Aangezien veel mensen tegenwoordig op grote beeldschermen werken en jouw gezicht potentieel een groot deel van het scherm inneemt, wil je niet als een soort Minecraft-pixelfiguur tevoorschijn komen. Net als bij tv’s en monitors heb je ook bij webcams verschillende resoluties. De laagste resolutie is 1280 × 720 pixels, ook wel bekend als HD Ready of 720p. De meeste webcams in laptops hebben deze resolutie. Leuk voor beeldbellen met de familie, maar niet genoeg voor professionele gesprekken. De middelste resolutie staat bekend als Full-HD of 1080p. Apparaten met deze resolutie hebben 1920 × 1080 pixels. De hoogste kwaliteit is 4K-UHD, oftewel Ultra High Definition. Dit zie je vaak bij grote televisies en monitoren; de resolutie die hierbij hoort is 3840 × 2160 pixels. Overigens zijn er andere resoluties mogelijk, de resoluties die we noemen, zijn echter de gangbaarste. 4K-webcams zijn volop te koop, maar dit is niet nodig voor videobellen. Bovendien vormt het streamen van 4K-materiaal een aanslag op de bandbreedte van je internetverbinding. Een Full-HD-camera is een prima keus als je professioneel wilt videobellen. Bij sommige webcams zit er een addertje onder het gras. Er zijn modellen die worden aangeprezen als Full-HD-camera, maar dit in werkelijkheid niet helemaal zijn. In de meeste gevallen kunnen deze camera’s wel foto’s maken in Full-HD, maar worden bewegende beelden gemaakt in een lagere resolutie.

 

© PXimport

Het belangrijkste als je een externe webcam gaat aanschaffen, is de resolutie van de camera

-

Tip 03: Framerate

Naast de resolutie is ook de framerate belangrijk. Die wordt weergegeven in fps; dit staat voor frames per second. Voor videogesprekken is 15 fps het minimum, de meeste camera’s bieden een framerate van 30 fps en dit is voor videobellen genoeg. Alleen als je de camera veel beweegt, dan is een framerate van 60 fps belangrijk. Een hoge framerate zorgt ervoor dat het beeld veel stabieler en vloeiender is. Sommige laptops hebben een 60 fps-camera aan boord, maar het is lastig uit te vinden, omdat dit vaak niet vermeld wordt op de specificatiepagina van het model. Je kunt de fps van je camera uittesten door naar de website www.onlinemictest.com/webcam-test te navigeren. Klik op de afspeelknop en geef eventueel de browser toegang om de camera te mogen gebruiken. Als het goed is, zie je jezelf in beeld en in de rechterbovenhoek kun je zien wat de precieze framerate van de camera is. Dit getal schommelt overigens altijd een beetje.

 

© PXimport

Smartphone-camera

Het kan even zoeken zijn naar de framerate van je webcam, want specificaties ontbreken vaak

-

Tip 04: Lenzen

Net als bij een foto- of videocamera is de grootte en de kwaliteit van de lens een belangrijke factor. Over het algemeen betekent een grotere lens een betere beeldkwaliteit, maar dit is uiteraard niet altijd het geval. Omdat het technisch onmogelijk is een grote lens in de rand van een laptop te plaatsen, is dit aspect bij een externe camera in veel gevallen beter. De meeste webcams zijn fixed focus. Dit betekent dat de lens niet beweegt om iets scherp te kunnen stellen. Logisch, want alleen je hoofd hoeft scherp in beeld te worden gebracht en dit staat waarschijnlijk midden in beeld. Als je verder weg van de webcam gaat zitten of als je een voorwerp voor je hoofd wilt tonen, dan kan het zijn dat de camera moeite heeft om scherp te stellen. Een externe webcam met goede autofocus-mogelijkheden kan uitkomst bieden. De kwaliteit van de lens van een interne webcam is vaak niet zo goed, in de meeste gevallen gaat het om een plastic lens. In kwalitatief hoogwaardige camera’s zit vaak een glazen lens.

 

© PXimport

Hoek

 

© PXimport

Tip 05: Microfoon

Niet alleen beeldkwaliteit is belangrijk, je moet ook goed te horen zijn. Dit is bij sommige laptops helaas een probleem, omdat de microfoon niet van hoge kwaliteit is. Een bijkomend probleem is dat de microfoon logischerwijs in de behuizing zit en dus ook geluiden oppikt die je bijvoorbeeld maakt als je aan het typen bent of als de ventilatoren van de laptop ineens aangaan. In vrijwel alle gevallen heeft een externe webcam een betere microfoon aan boord en soms is deze ook nog eens omnidirectioneel. Dit betekent dat het geluiden van alle kanten kan oppikken. Niet erg noodzakelijk als je de microfoon alleen jou moet kunnen opnemen, maar wel handig als je met meerdere mensen voor dezelfde webcam zit. Als je echt afhankelijk bent van een goed geluid, dan kun je ook nog altijd investeren in een aparte usb-microfoon. Dit kost een paar tientjes en is vaak nog beter dan een microfoon in een externe webcam.

 

© PXimport

Bijna altijd heeft een externe cam een betere microfoon en soms is deze zelfs omnidirectioneel

-

Tip 06: Andere functies

Een webcam kan allerlei handige snufjes hebben. Zoals we al aangaven, hebben de meeste externe webcams functies aan boord om automatisch op jou te kunnen focussen. Dit wordt aangegeven met de term autofocus. Wil je een webcam in kunnen zetten als beveiligingscamera of ben je op zoek naar een camera die je kan volgen als je een presentatie houdt, dan moet je op zoek naar een camera met bewegingssensor, in het Engels motion sensor of motion tracking genoemd. Heb je een donkere ruimte, dan is het slim om voor een camera te kiezen die natuurlijk licht kan nabootsen. Er zijn modellen op de markt met bijvoorbeeld een ring om de lens die licht geeft. Op het moment dat je de camera aanzet, gaat de ring aan en is je gezicht veel beter te zien.

 

© PXimport

Gebruik je fotocamera

 

© PXimport

Tip 07: Besturingssysteem

Kijk goed of de webcam die je op het oog hebt ook samenwerkt met jouw besturingssysteem. Vrijwel alle camera’s zijn geschikt voor Windows 10, maar een aantal werkt niet met Mac en Linux. Ook als je een oudere versie van Windows draait, kan het zijn dat de camera niet wordt herkend. Als op de verpakking niet specifiek staat beschreven dat het met jouw besturingssysteem werkt, vraag het dan aan de fabrikant of check een paar forums of er mensen ervaring hebben met de combinatie van de webcam en jouw besturingssysteem. Daarnaast is het belangrijk om te kijken wat de minimale systeemeisen zijn van een webcam. Als je systeem de webcam eigenlijk helemaal niet aankan, heb je weinig aan het apparaat. Kijk vooral naar de processorsnelheid en het interne geheugen dat de webcam minimaal nodig heeft. Heb je een nieuwe computer, dan is dit geen enkel probleem.

 

© PXimport

Vrijwel alle camera’s zijn geschikt voor Windows 10, een aantal werkt niet met Mac en Linux

-

Tip 08: Beter in beeld

Uiteraard is het aanschaffen van een externe webcam niet genoeg om te zorgen voor een perfect beeld. Er is een aantal dingen waar je rekening mee kunt houden om beter voor de dag te komen. Allereerst is het belangrijk dat de ruimte waarin je je bevindt goed verlicht is. Natuurlijk licht werkt goed, maar ga nooit met je rug naar het raam toe zitten. Dit zorgt ervoor dat de buitenlucht al het licht opslokt en jouw gezicht heel donker wordt weergegeven. Je kunt een lamp voor je zetten en op jezelf richten. Het best gebruik je hiervoor een zacht soort licht. Er bestaan speciale lampen voor die je wel goed belichten, maar niet verblinden. De beste positie van een camera is recht van voren op ooghoogte of net iets erboven. Zet de camera ook weer niet te hoog, je wil niet dat mensen je haarkruin kunnen inspecteren tijdens een videogesprek. Zorg ook voor voldoende afstand tot de camera. Als je heel dicht bij de webcam zit, kan dit het beeld vervormen. Ideaal is als je net je schouders kunt zien in beeld. Een achtergrond is niet te afleidend, zorg ervoor dat je niet voor een drukke muur zit. Vrijwel elke videogespreksoftware heeft overigens opties om de achtergrond te vervagen of te vervangen, dit kan een slim idee zijn als je je achtergrond niet kunt veranderen.

 

© PXimport

Kooptips

Logitech C920

 

© PXimport

Razer Kiyo Pro

 

© PXimport

Logitech BCC950

 

© PXimport

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000