ID.nl logo
Keuzehulp: de 10 beste koptelefoons van nu (augustus 2022)
© PXimport
Huis

Keuzehulp: de 10 beste koptelefoons van nu (augustus 2022)

Wie op zoek is naar een nieuwe hoofdtelefoon wordt al snel geconfronteerd met de gigantische hoeveelheid keus uit duizenden verschillende modellen. Van bedrade in-ear oortjes van enkele euro's tot grote hoofdtelefoons met de meest luxe features. Daarom helpen we je door middel van deze keuzehulp met kiezen. Dit zijn de 10 beste koptelefoons van nu.

Top 10 beste hoofdtelefoons

Tips voor je hoofdtelefoon

Veelgestelde vragen

©PXimport

Top 10 over-ear hoofdtelefoons (augustus 2022)

1. Sony WH-1000XM5

De allround beste hoofdtelefoon9Score90

+ Geluidskwaliteit + Ruisonderdrukking + Gewicht - Ontwerp niet hoogwaardig

Voor de beste koptelefoon tast je tegenwoordig diep in de buidel. Niet dat de koptelefoon op alle fronten het beste is, maar de Sony koptelefoon is all-round goed. De geluidskwaliteit, ruisonderdrukking, microfoons, draagcomfort, accuduur. Er is niets op aan te merken. Het ontwerp moet je wel liggen, en hoewel de Sony WH-1000XM5 erg licht en comfortabel is, geeft hij niet het luxe gevoel dat je verwacht in deze prijsklasse is.

2. Apple AirPods Max

Goed als je Apple gebruikt9Score90

+ Hoogwaardig ontwerp + Omgevingsgeluidmodus - Prijs - Functionaliteit beperkt bij niet-Apple apparaten

Dat luxe ontwerp dat bij bovenstaande Sony WH-1000XM5 niet het geval is, biedt de Apple AirPods Max wel. De luxe materialen en bouwkwaliteit waarborgen dat, maar dat is ook wel het minste wat je kunt verwachten voor de ronduit absurde prijs die Apple voor de koptelefoon vraagt. De ruisonderdrukking werkt goed, maar het is de ambient modus die echt indruk maakt: je kunt gelijktijdig een gesprek voeren en muziek luisteren. De audiokwaliteit is uitstekend, mits je een Apple-apparaat koppelt. Verbonden met andere apparaten is de geluidskwaliteit merkbaar minder en worden functies weggehouden, ook ontbreekt de audiopoort en is er wel een verouderde Lightning-aansluiting. Pesterijen die ervoor zorgen dat de AirPods Max niet all-round de beste koptelefoon is.

3. Bose Noise Cancelling Headphones 700

De mooiste koptelefoon7Score70

+ Ruisonderdrukking + Draagcomfort en ontwerp - Geluid mist intensiteit

Wil je graag omgevingsgeluid minimaliseren, dan heeft Bose die techniek het beste uitgewerkt. De koptelefoonmaker staat met twee koptelefoons in deze lijst, de QuietComfort 45 is de koptelefoon met de allerbeste ruisonderdrukking. Gevolgd door de Noise Cancelling Headphones 700. Deze Noise Cancelling Headphones 700 zijn wat toegankelijker geprijsd en is misschien wel de mooiste koptelefoon uit dit overzicht. De koptelefoon is licht en comfortabel, alleen verliest het plastic ontwerp wel een beetje aan luxe wanneer je de deze in handen hebt.

4. JBL Tour One

Elegant én betaalbaar8Score80

+ Omgevingsgeluidmodus + Krachtig geluid + Accuduur - Ruisonderdrukking

Ben je groot muziekliefhebber en wil de dat de muziek je graag laat opzwepen? Dan kan de JBL Tour One je vast bekoren dankzij het krachtige geluid met veel nadruk op de bas. Opvallend is dat de omgevingsgeluidmodus goed genoeg is om een gesprek te houden tijdens het luisteren, maar de ruisonderdrukking op zijn beurt wat tekortschiet. De kunststof koptelefoon ziet er verder elegant uit, zit heerlijk dankzij de dikke kussens en weegt erg weinig. Genoeg dus voor lange luistersessies, en ook daar blinkt de koptelefoon in uit: tot bijna vijftig uur als de noise cancelling uit staat.

5. Sony WF-1000XM4

Prijs en kwaliteit in betere balans8Score80

+ Geluidskwaliteit + ANC-kwaliteit **+ Ontwerp

  • Meerprijs t.o.v. Sony WH-1000XM3**

Eerder testwinnaar uit onze koptelefoontest, maar inmiddels is de Sony WH-1000XM4 voorbijgestreefd door zijn opvolger: de Sony WH-1000XM5. Er blijven echter genoeg redenen om voor de XM4 te kiezen. Allereerst is de prijs een stuk toegankelijker. Ook is het geluid iets krachtiger, hoewel de XM5 wat gebalanceerder en gedetailleerder klinkt. Het ontwerp van deze koptelefoon is inmiddels ook behoorlijk herkenbaar geworden. Het geeft al aan: met een Sony koptelefoon in de WH-1000-serie zit je sowieso goed!

6. Sennheiser Momentum Wireless

Stoere koptelefoon7Score70

+ Bouwkwaliteit + Geluidskwaliteit - Ruisonderdrukking

Met Sennheiser weet je gewoon dat de geluidskwaliteit dik in orde is. Hoewel andere merken dit beter doen, weet Sennheiser weer meer indruk te maken met het ontwerp. Het ziet er niet alleen hoogwaardig uit, het voelt ook hoogwaardig. De combinatie van metaal en leer maken de Sennheiser Momentum Wireless de stoerste koptelefoon. De ruisonderdrukking is wel ondergemiddeld, er komt nog veel omgevingsgeluid door. Het draagcomfort is ook even wennen, de koptelefoon zit behoorlijk strak op het hoofd.

7. Jabra Elite 85H

Zakelijke headset6Score60

**+ App

  • Accuduur
  • Geluidskwaliteit
  • ANC en geluidsdoorlating**

Jabra koptelefoons ogen wat zakelijker dan de concurrentie en de Jabra Elite 85H is geen uitzondering. Op het werk misstaat de koptelefoon dan ook zeker niet, de accu houdt het meerdere werkdagen vol en de microfoons staan hun mannetje in de Zoom-meetings. Voor muziek is de geluidskwaliteit niet optimaal en helaas lukt het de ruisonderdrukking niet om je op je werkplek helemaal af te sluiten van je omgeving om te concentreren op het werk. Leuke toevoeging in de fijne Jabra-app zijn de soundscapes, zodat je op het werk of daarbuiten even kunt ontspannen.

8. Bose QuietComfort 45

Ik versta je niet!7Score70

**+ Draagcomfort

  • Ruisonderdrukking
  • Voelt wat goedkoop aan**

De Bose QuietComfort 45 is de koptelefoon met de beste noise cancelling uit dit overzicht. Het omgevingsgeluid wordt uitstekend weggefiltert, zonder dat je druk voelt op je oren. Ideaal voor zowel in een drukke (werk)omgeving als in het vliegtuig. Bovendien is de koptelefoon ontworpen om comfortabel lang gedragen te worden, met dikke kussens en laag gewicht, bovendien zorgt de accu voor een dag lang luisteren met ruisonderdrukking. Qua geluidskwaliteit ben je echter wel wat beter af bij de koptelefoons van Sony en Apple.

9. Teufel Real Blue NC

Gebalanceerde geluidskwaliteit6Score60

**+ Heldere geluidskwaliteit

  • Accuduur
  • Voelt goedkoop aan
  • Ruisonderdrukking**

Teufel had aanvankelijk iets te hoog ingezet met zijn prijs voor de Real Blue NC. Met een prijskaartje van 229 euro kon de koptelefoon niet opboksen tegen het geweld van de Sony-koptelefoons. Niets mis mee, en met de Teufel koptelefoon zelf valt ook weinig aan te merken. Vooral nu de prijs bijna honderd euro lager ligt is de Teufel Real Blue NC gewoonweg een uitstekende deal: goed, verfijnd geluid en een lange accuduur. De ruisonderdrukking is wat matig en ook voelt de koptelefoon wat kwetsbaar aan.

10. Urbanista Los Angeles

Innovatieve koptelefoon7Score70

**+ Opladen met zonnecel

  • Bouwkwaliteit
  • Geen audiopoort
  • Ruisonderdrukking**

De meest innovatieve koptelefoon bewaren we voor het laatst: de Urbanista Los Angeles. Deze koptelefoon is voorzien van een zonnecel in de hoofdband. Zo laad je de koptelefoon op terwijl je (in het licht) luistert, wat ontzettend innovatief is. In de app kun je precies zien hoeveel audio je opwerkt en verbruikt. Daar zitten wel kleine kanttekeningen bij: zo zal de koptelefoon altijd meer stroom verbruiken dan opwekken, waardoor je niet ongelimiteerd kunt luisteren. Ook heeft Urbanista zonder goede reden de audiopoort weggelaten, waardoor je niet verder kunt luisteren als die accu onverhoopt toch leeg raakt. Qua geluidskwaliteit en ruisonderdrukking valt de Urbanista Los Angeles koptelefoon niet op, niet positief. Maar zeker ook niet negatief.

©PXimport

Tips voor je hoofdtelefoon

Er zijn veel soorten en maten hoofdtelefoons in allerlei prijsklassen te koop. Voordat je een hoofdtelefoon koopt, zul je dus goed moeten weten waar en waarvoor je een hoofdtelefoon wilt gebruiken. Een hoofdtelefoon waar je mee gaat sporten moet aan andere eisen voldoen dan een model die je alleen thuis op de bank gebruikt. Ook zijn er hoofdtelefoons die je van extra rust kunnen voorzien in het openbaar vervoer of op kantoor.

In- versus over-ear

©PXimport

Een hoofdtelefoon is een breed begrip en beslaat alles van de grootste over-ear hoofdtelefoons tot hele kleine in-ear modellen. De laatste soort klinkt over het algemeen iets minder goed, maar heeft wel andere grote voordelen. Je neemt ze immers veel gemakkelijker mee en zien er soms stijlvoller uit. Vooral sporters kunnen meer baat hebben bij oordoppen dan bij headsets, omdat ze niet zo veel wegen en minder in de weg zitten tijdens workout-sessies. Sporters die in-ear hoofdtelefoons onprettig vinden zitten zouden ook kunnen kijken naar on-ear hoofdtelefoons. Deze modellen zijn uiteraard zwaarder dan in-ears, maar zijn ook minder zweterig dan de isolerende over-ear hoofdtelefoons. Wil je je oren helemaal vrij houden, verdiep je dan eens in hoofdtelefoons die werken middels bone conduction. Het geluid gaat dan regelrecht van je kaakbot naar je hersenpan.

De pasvorm

©PXimport

Hoofdtelefoons moeten niet alleen goed klinken, ze moeten in de eerste plaats ook lekker zitten. Dit is iets wat online lastig te vergelijken is, dus daarvoor zou je eigenlijk een keertje naar de winkel moeten gaan om verschillende modellen te passen. We maken over het algemeen onderscheid tussen in-, on- en over-ear. Die benamingen spreken eigenlijk voor zich. Bij een in-ear hoofdtelefoon zitten de luidsprekertjes in je oren, bij on-ear zitten de oorschelpen tegen je oren aan gedrukt en bij een over-ear zitten de schelpen er omheen. On-ear-modellen kunnen snel knellen, maar zijn doorgaans kleiner en lichter dan over-ear-headsets. Over-ear-modellen daarentegen kunnen wat lomp zijn en sluiten je compleet af van de buitenwereld, maar zitten vaak fijner omdat je oren vrij blijven. Ook iets om rekening mee te houden: bij sommige koptelefoons zijn de oorschelpen naar binnen te klappen, zodat de hele headset makkelijker op te bergen is. Bij andere koptelefoons is die mogelijkheid er weer niet, die hebben een vaste vorm.

Mocht je nog nooit een in-ear hoofdtelefoon hebben gedragen, dan is het aan te raden om eerst een setje van vrienden of familie te proberen. Dergelijke hoofdtelefoons mogen vaak niet in de winkel geprobeerd worden en kunnen vaak ook niet geretourneerd worden. Gezien niet iedereen even goed reageert op het gevoel van in-ear hoofdtelefoons, zou het dus zonde van het geld zijn als het jou niet bevalt.

Kabel of draadloos

©PXimport

Wil je luisteren via een kabel, of toch liever draadloos? Voor beide valt wat te zeggen. Bekabelde headsets hebben een 3,5 millimeter-aansluiting en zijn zodoende op zo'n beetje alle audioapparatuur aan te sluiten. Je kunt zo lang luisteren als je wilt, want dergelijke headsets hebben geen aparte voeding nodig. Draadloze headsets daarentegen werken via Bluetooth en draaien dan ook op een interne batterij. Af en toe moeten ze dus aan de lader. Fabrikanten vertellen er vaak bij wat de maximale accucapaciteit is. Dit soort wireless hoofdtelefoons lijken de toekomst te hebben nu telkens meer smartphone-fabrikanten er voor kiezen om geen hoofdtelefoonaansluiting in hun nieuwste telefoons te bouwen. Wil je toch met een bekabelde headset luisteren, dan ben je aangewezen op adapters/dongels, namelijk 3,5-mm-naar-usb-c. De reden dat veel gebruikers nog zweren bij bedrade hoofdtelefoons is de geluidskwaliteit: door de limitaties in de bandbreedte van Bluetooth is de kwaliteit vaak beter met een kabeltje.

Active ruisonderdrukking (ANC)

©CIDimport

Met name draadloze hoofdtelefoons in het duurdere segment bieden vaak noise cancelling aan, oftewel ruisonderdrukking. Deze techniek zorgt ervoor dat omgevingsgeluiden worden gefilterd, zodat je niets meer van buitenaf hoort en helemaal op kunt gaan in de muziek. De vraag is of je er de meerprijs voor wilt betalen. Ruisonderdrukking is met name een interessante optie voor mensen die veel reizen: in de trein of op lange vluchten kan het echt een uitkomst zijn. Zelfs al luister je niets, dan kun je toch het geroezemoes van je medepassagiers en het gesuis van de motoren wegfilteren om in alle rust een dutje te doen. De meest luxe headsets kunnen tegenwoordig automatisch geluid doorlaten, zodat je bijvoorbeeld op stations geen omroepen mist. Sommige koptelefoons hebben 'adaptive noise cancelling'; dit betekent dat je - vaak in combinatie met een app - de ruisonderdrukking in verschillende gradaties kunt instellen.

©PXimport

Veelgestelde vragen

Welke soorten hoofdtelefoons zijn er?

We spreken globaal over in-ear, on-ear en over-ear hoofdtelefoons. In-ear kennen we ook wel als oordopjes; de speakertjes zitten in je oren. Bij een on-ear model rust de klankkast op je oren en bij over-ear worden je oren helemaal ingepakt door de oorschelpen.

Is goedkoop ook altijd duurkoop?

Ja en nee. Welk soort hoofdtelefoon je ook kiest, de modellen in de euro-bakken van de Blokker of bij de kassa van de Action gaan vaak zeer snel kapot. Voor in-ear modellen is het daarom verstandig om online te kijken naar modellen vanaf 15 euro. Voor on- en over-ear modellen is een minimumprijs van 30 euro een aardige richtlijn. Zoek je een draadloos model? Dan gaat het je minimaal 50 euro kosten. Wil je er ook nog ANC bij, dan is er onder de 150 euro vrij weinig te vinden van kwaliteit.

Wat is het voordeel van de verschillende aansluitingen?

Een kabeltje met 3.5mm-jack biedt vaak de hoogste geluidskwaliteit, maar de vrijheid van een draadloze hoofdtelefoon geeft voor veel mensen de doorslag. Een aantal gaming-headsets heeft een USB-aansluiting om virtueel 7.1-geluid weer te kunnen geven.

Heeft een draadloze hoofdtelefoon ook nadelen?

Het belangrijkste nadeel aan een draadloze koptelefoon is dat deze afhankelijk is van zijn interne accu. Dat betekent dat je het apparaat om de zoveel tijd dient op te laden. Daarnaast zullen audiopuristen je vertellen dat de kwaliteit van muziek via Bluetooth onderdoet aan audio via een kabel. Hoewel dat theoretisch juist is, heb je er in sommige gevallen een getraind oor voor nodig om het verschil te horen. Verschil in geluidskwaliteit moet je eerder zoeken in verschillende prijsklassen bijvoorbeeld, of de aanwezigheid van bepaalde codecs. Lees daar in de volgende vraag meer over. Wel erg belangrijk is de vertraging die de Bluetooth-verbinding veroorzaakt. In de meest extreme gevallen is de vertraging zo groot dat stemmen duidelijk niet meer zijn gesynchroniseerd met de beelden van de mond.

Wat zijn SBC, aptX, AAC en LDAC?

SBC, aptX, AAC en LDAC zijn verschillende codecs waarmee geluid via Bluetooth wordt verstuurd. SBC is de basis en is voor veel mensen voldoende, maar zoek je een betere geluidskwaliteit dan zijn aptX HD en LDAC fijne features om te hebben. Bij een sterke verbinding tussen je smartphone en de hoofdtelefoon kan LDAC zelfs bijna een kabeltje evenaren. Voor een snelle verbinding met zo min mogelijk vertraging is aptX LL een aanrader. AAC is het alternatief op aptX voor Apple-apparaten.

Wat is actieve ruisonderdrukking of active noise cancelling (ANC)?

We spreken van actieve ruisonderdrukking, ook wel Active Noise Cancelling (ANC) genoemd, als de hoofdtelefoon met behulp van de luidsprekertjes antigeluid produceert. Hierdoor wordt geluid van buiten de hoofdtelefoon gereduceerd met een heerlijke stilte als resultaat. Ideaal als je een dutje wilt doen in het vliegtuig, je moet concentreren in een druk kantoor of je even helemaal wilt afzonderen van de rest van het huishouden. De techniek is te vinden in hoofdtelefoons van enkele tientjes tot honderden euro’s met grote verschillen in kwaliteit.

Wat is het verschil tussen een open of gesloten hoofdtelefoon?

Het verschil is helaas vaak moeilijk te zien en slecht aangegeven op de verpakking, maar kan een groot effect hebben op jouw beleving en die van de mensen om je heen. Een open hoofdtelefoon heeft openingen aan de buitenkant van de hoofdtelefoon waardoor het membraan van de speaker makkelijker kan bewegen. Dat zorgt voor een betere geluidskwaliteit, maar betekent ook dat het geluid goed hoorbaar is voor de mensen om je heen. Daarnaast zorgen de openingen er ook voor dat jij meer geluid blijft horen uit de omgeving. Een gesloten hoofdtelefoon heeft géén openingen en laat dus veel minder geluid door naar buiten.

Welk soort hoofdtelefoon klinkt het beste?

Over het algemeen klinkt een open over-ear hoofdtelefoon het beste, maar dat betekent niet dat jij de muziek ook het beste ervaart. Luister je vaak naar muziek in een luidruchtige omgeving of in het openbaar, dan is een gesloten hoofdtelefoon een betere keus omdat er minder geluid in en uit de hoofdtelefoon 'lekt'.

Zijn gaming-headsets een goede optie?

Een deel van de hoofdtelefoonmarkt is volledig gericht op gaming. Je herkent deze headsets vaak aan hun bijzondere uiterlijk, dikwijls met gekleurde led-verlichting uitgerust. Met een gaming-headset kun je doorgaans prima muziek luisteren, hoewel het geluidsbeeld daar niet zo specifiek op afgestemd is als bij reguliere modellen. Vrijwel altijd heeft een gaming-headset ook een microfoon, om mee te communiceren met je vrienden tijdens het online gamen. Een andere zaak om op te letten is de ondersteuning voor surround sound, 5.1 of zelfs 7.1. Dit heeft met name in shooters meerwaarde, je hoort dan precies waar de vijanden vandaan komen en de kogels vliegen je levensecht om de oren. Games moeten dit overigens zelf ook ondersteunen.

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Lenovo Legion R27qe gaming monitor - Razendsnel beeldscherm
      © gorodenkoff
      Huis

      Lenovo Legion R27qe gaming monitor - Razendsnel beeldscherm

      Wie een lekker potje wil gamen, doet er goed aan om een goede gaming monitor aan te schaffen. Dat zorgt er niet alleen voor dat je game er nog beter uitziet, je eigen prestaties gaan er ook van omhoog. De Lenovo Legion R27qe is een 27 inch beeldscherm met een hoge verversingssnelheid en een QHD-paneel. Hier lees je alles over de monitor.

      Partnerbijdrage - In samenwerking met Lenovo

      27 inch QHD

      De Lenovo Legion R27qe heeft een diameter van 27 inch, oftewel een kleine 70 centimeter. Daarmee is het een relatief compact beeldscherm, maar nog steeds ruim voldoende groot om alle details goed te kunnen zien.

      Het IPS-paneel zelf heeft een resolutie van 2560 x 1440 pixels, waarmee het een QHD-scherm is. Zo kun je games spelen op hoge kwaliteit, en zie je nog meer van wat er op je scherm gebeurt.

      180 Hz verversingssnelheid

      De verversingssnelheid of refresh rate is bij elk beeldscherm belangrijk, maar bij een gaming monitor is dat helemáál het geval – je wilt natuurlijk precies kunnen zien wat er binnen je game gebeurt. Bij de Legion R27qe is die snelheid maar liefst 180 Hz, oftewel: 180 verversingen per seconde. Dat is beduidend hoger dan bij veel andere gaming monitoren.

      Met die hoge refresh rate lijkt het alsof je zelf midden in de actie zit, omdat alles veel vloeiender verloopt. Bovendien heb je een voordeeltje ten opzichte van je tegenstanders, omdat ook elk detail op je scherm net iets sneller ververst.

      ©Dragos Condrea

      0,5 ms reactietijd

      Niet alleen de refresh rate is een belangrijke factor bij gaming monitoren, ook de reactietijd speelt een rol. De reactietijd is de tijd die het duurt voor het scherm heeft gereageerd op bewegingen.

      Voor veel gaming monitoren ligt die reactietijd rond de één à twee milliseconden. Bij de Legion R27qe is dat slechts een halve milliseconde: net even sneller dus, wat je ook weer een voordeel oplevert als je gaat gamen.

      Daarbij beschikt de Legion R27qe over AMD Freesync. Dat is een techniek die ervoor zorgt dat screen tearing, het fenomeen waarbij het lijkt alsof er iemand met een schaar door je scherm is gegaan, tot het verleden behoort. Veel populaire gaming monitoren gebruiken die techniek, en de R27qe is daar geen uitzondering op.

      450 nits helderheid

      Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden bij het kopen van een gamingbeeldscherm is de helderheid. Dat zorgt ervoor dat je details nog beter kunt zien, ook als je zelf in een goed verlichte ruimte zit en het beeld op het scherm juist donker is.

      Gemiddelde beeldschermen hebben een helderheid van zo'n 300 nits, de eenheid die wordt gebruikt om de felheid van verlichting aan te geven. Bij de Legion R27qe is dat maar liefst 450 nits, genoeg om te kunnen blijven gamen, zelfs als de zon vol op het scherm gericht staat.

      Verstelbare hoogte

      Een nadeel van veel gaming monitoren is dat de voet niet in hoogte verstelbaar is, zodat je altijd afhankelijk bent van de vaste positie. Bij de R27qe is dat niet het geval: je kunt het scherm in alle hoeken draaien en keren.

      Dat geldt zowel voor de hoogte als voor de positie. Het scherm is los van de voet te draaien, zelfs volledig verticaal, en te kantelen, zodat je altijd de perfecte hoek hebt.

      Felle kleuren en diepe schaduwen

      Ook qua kleurweergave is de R27qe een goede keuze. Het scherm kan overweg met meer dan een miljard kleuren, zodat je altijd een waarheidsgetrouw beeld voor je neus krijgt. Bovendien beschikt het beeldscherm over speciale technologieën die het licht en de schaduwen nog realistischer maken.

      ©RyanKing999

      Low blue light

      Blauw licht is funest als je lange tijd naar je beeldscherm wilt of moet staren: het zorgt ervoor dat je ogen sneller vermoeid raken, en je komt achteraf moeilijker in slaap. Toch zenden veel monitoren een behoorlijk fel blauw licht uit, omdat dat makkelijker af te lezen is.

      De Lenovo Legion R27qe doet dat niet. Via de Low Blue Light technologie wordt het blauwe licht zoveel mogelijk gedempt, zodat je minder last krijgt van je ogen en langer door kunt gamen of werken.

      Conclusie

      Wie op zoek is naar een goede gaming monitor, moet zeker de Lenovo Legion R27qe overwegen. Het scherm geeft kleuren, licht en schaduwen zeer realistisch weer. Met de hoge verversingssnelheid en de lage reactietijd heb je altijd een voordeel ten opzichte van je tegenstanders.

      De hoogte en de hoek van de monitor zijn makkelijk aan te passen, zodat je altijd recht voor het scherm zit. De Low Light technologie zorgt ervoor dat je minder last krijgt van je ogen, en 's avonds na je gamesessie makkelijker in slaap kunt komen.

      Al met al is de Lenovo Legion R27qe een compacte, maar uitgebreide gaming monitor, waarmee je de nieuwste games in QHD-resolutie en zeer waarheidsgetrouw op het scherm tovert.

      Ontdek de Lenovo Legion R27qe gaming monitor

      op Kieskeurig.nl

      ▼ Volgende artikel
      Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis
      © Rens Blom
      Huis

      Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis

      Odido schudt de markt van vast internet voor thuis op met Klik&Klaar, een dienst van 25 euro per maand die 5G-signaal omzet naar wifi voor al je apparaten. Klik&Klaar is zo een alternatief voor internet via de kabel of glasvezel, en waarschijnlijk ook goedkoper dan wat je nu betaalt voor bekabeld internet. Wij hebben Klik&Klaar een maand getest in een appartement en delen de plus- en minpunten van de dienst met je.

      Goed
      Conclusie

      Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

      Plus- en minpunten
      • Betaalbaar internet thuis
      • Maakt beloofde snelheid ruimschoots waar
      • Gebruiksvriendelijke installatie
      • Instabiel internet bij slecht weer
      • Problemen met wifirepeaters

      De eerste plus is de prijs. Met 25 euro per maand is Klik&Klaar lekker betaalbaar. Heb je al een geselecteerd mobiel abonnement van Odido, dan betaal je slechts 20 euro per maand voor Klik&Klaar. De dienst is maandelijks opzegbaar, waardoor je lekker flexibel bent.

      Het bestellen via de Odido-website is eenvoudig en we ontvingen het pakket na twee werkdagen thuis, in ons appartement in Castricum. In de doos vind je een Zyxel 5G-modem en een 5G-simkaart, die je in de router stopt om internet te ontvangen. Het blijft fascinerend hoe je al je apparaten van wifi kunt voorzien dankzij een simkaartje ter grootte van je nagel.

      ©Rens Blom

      Het simkaartje dat je bij de router krijgt.

      Installatie

      Om Klik&Klaar te installeren, download je de gratis Klik&Klaar-app op je iPhone of Android-smartphone. Die loodst je binnen het beloofde kwartiertje door de installatie heen. De app laat duidelijk zien waar je de router het beste kunt neerzetten. Neem die instructies serieus, want weggestopt in een hoek ontvangt de router geen goed internetsignaal en heb je dus ook weinig aan de dienst. Na de eenvoudige installatie geef je je wifinetwerk een naam en verbind je je apparaten. Vervolgens zijn je smartphone, computer, tablet, smart-tv en andere gadgets online. Je hebt onbeperkt internet op de hoogst mogelijke snelheid, zoals je gewend bent van internet voor thuis.

      ©Rens Blom

      De installatie van Klik&Klaar is eenvoudig.

      Ervaringen

      Na ruim een maand gebruik zijn we over het algemeen erg tevreden over Odido Klik&Klaar, maar sturen we de router toch terug. Dat ligt niet aan de internetsnelheden. Odido belooft via deze dekkingskaart dat de router op ons adres een snelheid van 300 Mbit/s of meer biedt en dat klopt. In de woonkamer – waar de router voor het raam staat – halen we tussen de 300 en 600 Mbps download en 70 tot 200 Mbps upload. Dat zijn uitstekende snelheden. In andere kamers, verder weg van de router, halen we nog steeds meer dan 100/50 Mbps. Netjes.

      Ons probleem met Odido Klik&Klaar is de betrouwbaarheid. Niet alleen viel de router in een maand twee keer uit (om na een herstart weer te functioneren), tijdens flinke regenbuien en een najaarsstorm had de router grote moeite om een stabiel thuisnetwerk te bieden. Dipjes in het wifisignaal verstoorden onze videobelvergaderingen, onderbraken de muziek uit de Sonos-speakers en lieten onze telefoons af en toe automatisch overschakelen naar het mobiele netwerk. Ongemakken die we tijdens slecht weer niet ervaren via een vaste internetverbinding, en ongemakken waar we niet op zitten te wachten in het gure Nederland.

      ©Rens Blom

      De Klik&Klaar-router uit de doos.

      Goed om te weten: de router heeft twee 2,5Gbit/s-ethernetpoorten om apparaten bekabeld aan te sluiten. Wij hebben de smart-tv rechtstreeks aangesloten en de andere poort verbonden met een switch. De smart-tv heeft tijdens het kijken van Videoland, YouTube en NPO Plus nooit problemen met zijn internetverbinding gehad, ook niet tijdens slecht weer.  

      Wifirepeaters

      Voor een volledige test hebben we ook twee wifirepeaters van Odido Klik&Klaar besteld. Die heten Wifipunten, zijn optioneel en kosten 2,50 euro per stuk per maand. Je huurt ze en moet ze als ze niet bevallen of bij het stoppen van Klik&Klaar dus terugsturen.

      ©Rens Blom

      ©Rens Blom

      De installatie van de Wifipunten.

      Onze ervaringen met de kleine repeaters, die je neerzet in de vensterbank of op je bureau, zijn gemengd. Enerzijds verbeteren ze het wifisignaal in ons appartement duidelijk. Op onze werkplek, een vide boven de keuken/woonkamer en net buiten de directe zichtlijn van de router in de woonkamer, haalden we via router een downloadsnelheid van 270 Mbps en een uploadsnelheid van 120 Mbps. Na het installeren van een wifirepeater op de wifi, met bijna een zichtlijn op de router, schoot de downloadsnelheid omhoog naar 425 tot 616 Mbps – op basis van vier tests verspreid over een uur. De uploadsnelheid bedroeg bij deze tests 107 tot 110 Mbps en verbeterde dus niet ten opzichte van de oude situatie.

      ©Rens Blom

      Een snelheidstest na het koppelen van een wifirepeater.

      Een Wifipunt-wifirepeater heeft twee 2,5Gbit/s-lanpoorten om apparatuur bekabeld aan te sluiten. Onze computer op de werkplek tikte bekabeld op de repeater vrijwel dezelfde snelheden aan als via de wifi.

      ©Rens Blom

      De wifirepeater is handzaam en daarom op veel plekken neer te zetten.

      Opmerkelijk is dat heel wat van onze apparaten in de war raakten van de Wifipunten. Smartphones, laptops en tablets leken soms niet meer te weten met welk wifipunt (router, wifipunt één of wifipunt twee) ze het beste konden verbinden, wat leidde tot verbindingsproblemen. Dat terwijl we de repeaters geïnstalleerd hebben volgens de instructies van deKlik&Klaar-app, die in de weken erna steevast aangaf dat ons wifinetwerk er keurig uitzag. Na het verwijderen van de Wifipunten waren de verbindingsproblemen ook opgelost.

      ©Rens Blom

      Conclusie

      Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.