ID.nl logo
Samsung Galaxy A32 5G - betaalbare 5G-smartphone
© PXimport
Huis

Samsung Galaxy A32 5G - betaalbare 5G-smartphone

Wil je een goedkope 5G smartphone kopen, dan kom je bij je zoektocht al gauw uit bij de Samsung Galaxy A32 5G. Los van de prijs en 5G-connectiviteit heeft de smartphone ook een flinke accu en een drietal camera’s aan de achterzijde. Is de Galaxy A32 de beste smartphone voor jou?

De Samsung Galaxy A32 is een betaalbare 5G smartphone, met een prijskaartje onder de 300 euro. Met een betaalbaar toestel van een vertrouwd met als Samsung, wordt 5G langzaam maar zeker steeds breder beschikbaar voor iedereen. Heb je echter al een goed-werkende smartphone zonder 5G, dan is de nieuwe netwerktechnologie vooralsnog thuiskomen van een wat koude kermis. Ben je in de markt voor een nieuwe smartphone, dan kun je 5G overwegen als toekomstbestendige eigenschap. Daarbij zit je bij Samsung redelijk goed, aangezien de smartphonemaker zijn Android-updatebeleid aardig op orde heeft. Voor een betaalbare smartphone zijn een positief updatebeleid én 5G een vrij unieke, toekomstbestendige combinatie.

Forse smartphone

De Galaxy A32 oogt niet zo luxe als een topsmartphone, door het wat mollige ontwerp en (vooral voor Samsung) redelijk grote rand onder en boven het scherm. Desondanks is de afwerking netjes en oogt de smartphone niet goedkoop. Door het wat zwaardere gewicht van de smartphone en de vingerafdrukgevoeligheid van de achterzijde is het wel aan te bevelen een hoesje om de smartphone te plaatsen dat tegen een stootje kan.

Aan de zijkant van de Galaxy A32 is de vingerafdrukscanner in de aan-uitknop geplaatst. Veel luxere Samsung-smartphones hebben deze vingerafdrukscanner onder het scherm zitten. Echter, deze fysieke scanner aan de zijkant werkt in praktijk sneller én nauwkeuriger dan de verstopte vingerafdrukscanners.

©PXimport

©PXimport

©CIDimport

Scherm

Het scherm van de Samsung Galaxy A32 beschikt over een druppelvormige inkeping aan de bovenzijde voor de frontcamera. Ook hierbij wijkt Samsung wat af, aangezien er meestal wordt gekozen voor een cameragat in de bovenhoek van het scherm.

Het gekozen schermpaneel is helder en het contrast is degelijk. Toch schiet het TFT-schermpaneel wel wat tekort ten opzichte van smartphones in dezelfde prijsklasse. Zo is het beeld niet haarscherp vanwege een 720p-resolutie en ogen kleuren wat grauw.

Accuduur

De hoofdzakelijke reden waarom de Samsung A32 5G wat groot en zwaar is, is te danken aan de grote accu die geplaatst is. Deze accu heeft een capaciteit van 5.000 mAh en dat is fors te noemen. Het voordeel van het matige schermpaneel is dat deze minder van de accu vergt. Afhankelijk van je gebruik kun je gerust twee à drie dagen met de accu door, en dat is fijn. Als je 5G gebruikt kan de accuduur wel wat lager liggen.

Ook de chipset is geen energieslurper, maar tevens ook geen snelheidsmonster. De basis-apps draaien echter vlot, zoals je mag verwachten met weinig laadtijden. Je zult dus geen bottlenecks merken dat je 5G verbinding geen laadtijden veroorzaken, maar je toestel.

Android 11 met OneUI

De Samsung Galaxy A32 draait zoals je mag verwachten op de meest recente Androidversie (Android 11), waarover Samsung’s OneUI-schil is uitgerold. Samsung heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in deze skin en de langetermijn ondersteuning van versie- en veiligheidsupdates, waardoor het nu één van de betere Androidfabrikanten is als je op zoek bent naar een smartphone waarmee je wel even vooruit kunt. Hiermee zet het concurrenten als Motorola en OnePlus te kijk, die juist op updategebied steeds slechter zijn gaan presteren.

De OneUI-skin van Samsung biedt veel, maar draait te allen tijde soepel. Maar helaas heeft Samsung er wel een handje van teveel te bieden, zo krijg je een flinke partij bloatware in de vorm van vrijwel het gehele Microsoft app-portfolio, Facebook, een tweede app- en themawinkel en een overbodige McAfee virusscanner die zich verschuilt in de smartphone-instellingen.

©CIDimport

Camera

Aan de achterzijde van de Samsung Galaxy A32 5G vind je een drietal camera’s, geflankeerd door een dieptesensor en flitser. Door van lens te wisselen kun je naast gewone foto’s ook groothoekfoto’s en macrofoto’s maken. De gewone camera maakt kwalitatief prima foto’s en video’s, voor zijn prijsklasse is het één van de betere camera’s. Bij tegenlicht of wanneer er weinig licht voorhanden is, loop je wel al gauw tegen de beperkingen van de sensor op.

Kies echter wanneer mogelijk altijd voor de reguliere lens, want overschakelen naar de groothoek- of macrocamera levert een zichtbaar kwaliteitsverschil op. Het is hetzelfde liedje als met andere smartphones in vergelijkbare prijsklasses: de foto’s zijn niet alleen van merkbaar slechte kwaliteit, ook wanneer de lichtomstandigheden moeilijk zijn laten de foto’s het afweten. Je hebt meer aan één goede sensor, dan een aardige lens geflankeerd door deze twee behoorlijk overbodige camera’s. Maar waarschijnlijk is het voor smartphonemakers makkelijker om smartphones met zoveel mogelijk camera’s te vermarketen. Kwantiteit van functies boven kwaliteit van lenzen.

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Van links naar rechts: groothoeklens, reguliere lens, macrolens

Alternatieven voor de Samsung Galaxy A32 5G

De Samsung Galaxy A32 5G is een degelijke smartphone, die een paar troefkaarten speelt die de concurrentie in dezelfde prijsklasse niet heeft. Samsung’s update-ondersteuning en 5G. Hiermee troeft het concurrentie zoals OnePlus’ Nord N10 en Motorola’s Moto G 5G af, die wel 5G bieden en kwalitatief goede smartphones, maar door hun slechte updatebeleid bepaald niet toekomstbestendig zijn. Xiaomi biedt nog wel het beste alternatief. Kwalitatief is de Poco X3 NFC een krachtigere en veelzijdigere smartphone en bovendien is de ondersteuningsduur vergelijkbaar. Nadeel is echter dat de Poco X3 NFC niet over 5G beschikt en de MIUI-softwareschil van Xiaomi een flinke stap achteruit is ten opzichte van Samsung’s OneUI.

Is de camera en software echt een belangrijk onderdeel voor een betaalbare smartphone, dan kun je naar de Google Pixel 4A kijken. Nadeel is dat dit toestel officieel niet in Nederland verkrijgbaar is.

Conclusie: Samsung Galaxy A32 5G kopen?

De keuze voor een Samsung Galaxy A32 5G is een veilige. Je kiest voor een vertrouwd merk en een smartphone die geen steken laat vallen. De accuduur is opvallend goed, 5G en de ondersteuning maken de smartphone toekomstbestendig. Als smartphone heeft de toestel voor zijn prijs alleen niet bijzonder veel in zijn mars als je kijkt naar rekenkracht, beeldkwaliteit en camera’s.

Goed
Conclusie

**Adviesprijs** € 279,- **Kleuren** Zwart, wit, paars, blauw **OS** Android 11 (OneUI) **Scherm** 6,5 inch tft (1600 x 720, 60hz) **Processor** 2 Ghz octacore (MediaTek Dimensity 720 5G) **RAM** 4GB **Opslag** 128GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 5.000 mAh **Camera** 48, 8, 5 megapixel (achter), 20 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 16,4 x 7,6 x 0,9 cm **Gewicht** 205 gram **Overig** Vingerafdrukscanner, audiopoort **Website** [www.samsung.com/nl](https://www.samsung.com/nl/smartphones/galaxy-a/galaxy-a32-5g-black-128gb-sm-a326bzkveub/)

Plus- en minpunten
  • Betaalbare 5G-smartphone
  • Accuduur
  • Ondersteuning
  • Bloatware
  • Beeldkwaliteit
  • Groothoek- en macrocamera
▼ Volgende artikel
Zo deel je je keuken handig en logisch in
© Andy Dean Photography
Huis

Zo deel je je keuken handig en logisch in

Of je nu graag uitgebreid kookt of elke avond snel klaar wilt zijn: een slimme keukenindeling maakt het verschil. Alles moet logisch op zijn plek staan, zodat je moeiteloos overal bij kunt en na afloop ook weinig tijd kwijt bent aan opruimen.

Je keuken slim indelen? Wij hebben tips voor:
  • Vaatwasser, gootsteen en vuilnisbak
  • Werkblad en kookplaat
  • Koelkast
  • Neem de keuken-driehoek als uitgangspunt
  • Kies de optimale werkhoogte
  • Opbergruimte

Lees ook: Fornuis op maat: kies het aantal pitten dat bij je past

Vaatwasser, gootsteen en vuilnisbak

Heb je plannen voor een nieuwe keuken? Denk dan nu al na over welke slimme keuzes je kunt maken met de indeling. Plaats bijvoorbeeld de vaatwasser, de spoelbak en de afvalemmer dicht bij elkaar. Je hoeft dan nooit ver te lopen met vieze borden en je kunt ze makkelijk leegschrapen, eventueel afspoelen en direct inruimen. Staat de afvalbak in een kastje direct naast de vaatwasser? Let er dan op dat je het deurtje nog goed kunt openen als de deur van de vaatwasser omlaag staat. Dat werkt makkelijker bij het inruimen. Plaats verder de vaatwasser niet direct tegen een zijmuur. Tijdens het inruimen loop je dan sneller kans op spetters tegen de muur.

Werkblad en kookplaat

Het werkblad is meer dan alleen een plek om iets op te zetten. Je gebruikt het om te snijden, te mixen, spullen neer te leggen en borden op te scheppen. Zorg daarom dat je voldoende vrije werkruimte overhoudt – dus niet alles volbouwen met apparatuur. Plaats de spoelbak of kookplaat liever niet op een hoek. Je hebt aan beide kanten plek nodig, zodat je je handen vrij kunt houden en spetters opvangt. Reken aan weerszijden minimaal veertig centimeter. Dat oogt niet alleen rustiger, het werkt ook prettiger. Handig om te weten: bij je keukenspecialist wordt hiervoor vaak de term aflegruimte gebruikt. En nog even over de kookplaat: plaats die bij voorkeur niet pal naast de koelkast of een hoge kast; dat geeft weinig bewegingsvrijheid en maakt het lastig om met meerdere mensen tegelijk in de keuken te staan.

©Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy

Koelkast

Een koelkast gebruik je vaker dan je denkt – gemiddeld zo'n 35 keer per dag. Zet 'm daarom op een plek waar je er makkelijk bij kunt, ook als je vanuit de woonkamer even snel iets wilt pakken. Zet de koelkast liever niet helemaal achterin of op een plek waar je niet vanzelf langsloopt; dat is al snel onhandig in het dagelijks gebruik. Let ook op de temperatuur rondom de koelkast. Zet hem niet naast een oven, radiator of op een plek waar veel zonlicht komt. Kan het echt niet anders, zorg dan voor een isolerende tussenplaat en houd minstens drie centimeter ruimte vrij tussen warmtebron en koelkast.

Gebruik de keuken-driehoek

In de basis draait een keuken om drie functies: koken, spoelen en koelen. Je fornuis, gootsteen en koelkast vormen samen een denkbeeldige driehoek. Als de afstanden tussen deze drie goed gekozen zijn, werk je prettiger. Staan ze te ver van elkaar, dan loop je onnodig veel. Staan ze te dicht bij elkaar, dan dan wordt het al snel krap en onhandig. Een keukenspecialist kan helpen bij het vinden van een goede verhouding, maar je merkt het zelf vaak ook al als iets net niet lekker werkt.

Optimale werkhoogte

Ook de hoogte van je werkplekken telt mee. Een oven op armhoogte is een stuk prettiger dan op kniehoogte, zeker als je vaak bakt. Het voorkomt bukken. Heb je een kleine keuken? Kies dan voor een compacte oven of voor een fornuis met geïntegreerde oven. Datzelfde geldt voor de vaatwasser: als je die wat hoger plaatst, spaar je je rug en knieën. Voor de kookplaat geldt een andere regel: meet de afstand van je onderarm tot het werkblad. Is die ongeveer twaalf centimeter, dan zit je goed qua houding en belast je je schouders niet onnodig.

Apparatuur wat hoger plaatsen (als dat kan) heeft nog een voordeel. Wanneer je kleine kinderen hebt rondlopen, kunnen die er minder makkelijk bij. Wel zo veilig!

©lev dolgachov

Opbergruimte

Tot slot: denk na over hoe je spullen opbergt. Onderkastjes bieden veel ruimte, maar vragen vaak veel van je rug. Bovenkastjes kunnen juist weer te hoog zijn. Een buffetkast biedt uitkomst: wat je dagelijks gebruikt zet je op ooghoogte, wat minder vaak nodig is kan best wat lager of juist hoger.

Slim indelen = een fijnere keuken!

Een goede keuken draait niet alleen om de juiste apparatuur, maar vooral ook om slimme keuzes die het koken makkelijker maken. Denk na over looproutes, werkhoogtes en voldoende bewegingsruimte. Positioneer alles op logische plekken, zorg voor een werkblad met voldoende vrije ruimte en let op kleine details zoals de draairichting van kastdeurtjes. Daarmee wordt de keuken (nog meer) het hart van je huis!

▼ Volgende artikel
Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken
© xMarshall
Huis

Cool artikel: zelf ijskoffie en ijsthee maken

Warm! Dorst! Hoog tijd dus voor ijskoffie en ijsthee. Je hoeft er niet eens voor naar de winkel: je kunt het binnen een paar minuten zelf maken, vaak gewoon met wat je al in huis hebt. Lekker verfrissend, en meestal ook gezonder én goedkoper dan wat je in de supermarkt vindt. In dit artikel lees je precies hoe je dat doet. Proost!

🧊 ➕ ☕ 🟰 😋
  • Zelf ijskoffie maken
    • Koud zetten
    • Met warme koffie
  • Extra luxe: affogato
  • Zelf ijsthee maken
  • 5x varieertips voor ijskoffie
  • 5x varieertips voor ijsthee

Lees ook: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken? Natuurlijk kan dat! 

Wie van koffie houdt, kan met ijskoffie alle kanten op. Je kunt koffie koud zetten (cold brew), of juist warme koffie gebruiken en die laten afkoelen.

In beide gevallen begint het met sterke koffie. Hoe sterker, hoe beter, want ijsblokjes verdunnen de smaak. Zet bijvoorbeeld een dubbele espresso of gebruik een koffiemachine op de hoogste intensiteit. Laat de koffie afkoelen, giet 'm over een glas vol ijsblokjes en voeg melk of plantaardige drink (haver, amandel of soja) toe als je dat lekker vindt.

Liever iets milders? Dan is cold brew een goed alternatief. Meng grofgemalen koffie met koud water in een kan of fles. Je moet er wel de tijd voor nemen, want je moet het daarna zo'n twaalf uur in de koelkast laten trekken. Daarna filter je het koffiedik eruit met een zeef of koffiefilter. Het resultaat is een zachte, cafeïnerijke drank die minder bitter is dan je zou verwachten – ideaal voor wie gewone zwarte koffie te scherp vindt. Verdun het naar smaak met melk, water of siroop, bijvoorbeeld vanillesiroop of hazelnootsiroop. Tip: je kunt ook wat meer maken dan je nodig hebt en dat in de koelkast bewaren (maximaal drie dagen). Heb je op een later tijdstip dan trek in ijskoffie, dan hoef je niet eerst twaalf uur te wachten.

Gebruik je een espressomachine, dan heb je meer controle over de smaak. Voor een krachtige ijskoffie kies een Arabica/Robusta-blend. Door de Robusta-bonen in deze melanges krijg je een pittige smaak en een stevige crèmelaag – ook lekker in ijskoffie.

Liever iets zachters of fruitigers? Ga dan voor 100% Arabica-bonen. Die zijn milder en hebben vaak meer nuance. Zulke bonen geven je ijskoffie een verfijnde smaak, soms met citrus- of bloemtonen.

Ook decafé werkt prima, bijvoorbeeld als je 's avonds nog iets kouds wilt drinken zonder daarna klaarwakker te liggen.

©annapustynnikova

IJskoffie of dessert? Wat maakt het uit: affogato ☝🏼is altijd lekker!

Traditionele ijskoffie maak je met ijsblokjes. Heb je zin in een luxe update? Dan is affogato echt iets voor jou. Schenk hiervoor een warme espresso over een bolletje vanille-ijs. Het ijs smelt deels, de koffie wordt iets zachter van smaak en samen vormen ze een combinatie om je vingers bij af te likken. Je serveert affogato in een glas of klein schaaltje, eventueel met wat geraspte pure chocolade, amandelschaafsel of een scheutje likeur erbij.

IJsthee: verkoelende dorstlesser

Ook ijsthee maak je in een paar simpele stappen. Gebruik losse thee of gewone theezakjes, maar zet het sterker dan je normaal zou doen. De thee wordt namelijk verdund zodra je er ijs aan toevoegt. Zwarte thee is een klassieker, maar groene thee, kruidenmengsels of gearomatiseerde soorten werken net zo goed. Let wel op: groene thee en kruideninfusies zijn gevoeliger voor een bittere nasmaak als je ze te lang laat trekken. Hou de trektijd dus korter dan bij zwarte thee. Hieronder lees je welke watertemperatuur je moet gebruiken en hoe lang je het mengsel moet laten trekken.

Zwarte thee: 95–100 °C, 4–5 minuten
Groene thee: 70–80 °C, 2–3 minuten
Kruideninfusies/rooibos: 95–100 °C, 5–6 minuten

©shersor

Laat de thee eerst een beetje afkoelen, of gebruik niet te veel ijs in één keer. Zo blijft de smaak in balans en voorkom je dat je thee bitter of waterig wordt. Je kunt de thee ook helemaal laten afkoelen op het aanrecht en daarna in de koelkast zetten – dan krijg je een heldere, frisse ijsthee zonder smaakverlies.

Voeg daarna eventueel smaakmakers toe zoals schijfjes citroen, munt of een beetje honing. Suiker los je het best op in de thee als die nog warm is, anders blijft het onder in je glas liggen. Houd je liever van minder zoet, dan kun je het ook bij een paar druppels citroen of een scheutje appelsap houden. Gebruik je verse vruchten zoals perzik of sinaasappel, snijd die dan in dunne plakjes en laat ze even meetrekken.

Gooi je ijsthee niet direct vol ijs, zeker niet als je hem lang wilt bewaren. Door de ijsklontjes vlak voor het serveren toe te voegen, blijft de smaak beter behouden. En als je slim bent, vries je wat van de thee zelf in als ijsklontjes. Zo wordt je drankje koud, zonder dat het verwatert.

Tot slot: experimenteren en bewaren

Het fijne aan zelf ijskoffie of ijsthee maken, is dat je eindeloos kunt variëren. Wissel af met kruiden, citrus, melksoorten of zoetmakers. Probeer eens een koude espresso met gecondenseerde melk of een groene ijsthee met gember en limoen. Hieronder hebben we zowel voor ijskoffie als ijsthee vijf smaakvariaties voor je verzameld.

Maak in één keer een grotere hoeveelheid en bewaar die in een afsluitbare fles in de koelkast. Zo heb je altijd iets klaarstaan als je behoefte hebt aan iets verfrissends én lekkers te drinken. Let er wel op dat vers gemaakte ijsthee en cold brew koffie maar een paar dagen houdbaar zijn. Drink het binnen drie dagen op, dan is de smaak op z'n best.  

©vikakurylo81 - stock.adobe.com

5 bijzondere ijskoffievariaties

Kokos-kardemom: kokosmelk, gemalen kardemom, honing
Sinaasappel-kaneel: geraspte sinaasappelschil, kaneelpoeder, ahornsiroop
Hazelnoot-salted caramel: hazelnotenmelk, karamelsiroop, snufje zeezout
Chocolade-chili: cacaopoeder, cayennepeper, bruine suiker
Rozemarijn-citroen: verse rozemarijn, citroensap, agavesiroop

5 bijzondere ijstheevariaties

Watermeloen-munt: watermeloensap, verse munt, limoen
Perzik-basilicum: verse perzik, basilicumblaadjes, honing
Hibiscus-granaatappel: hibiscusbloemen, granaatappelsap, stevia
Komkommer-dille: komkommer, verse dille, snufje zeezout
Ananas-tijm: ananasblokjes, tijmblaadjes, kokoswater

Smaakvariaties: hoe & wat

Tijdens het trekken (in de hete koffie/thee):

• Kruiden zoals kardemom, kaneel, rozemarijn, basilicum, dille, tijm
• Citrusschil (sinaasappel)
• Hibiscusbloemen

Na het afkoelen toevoegen:

• Verse sappen (watermeloen, granaatappel, citroensap)
• Verse stukjes fruit (perzik, ananas, komkommer)
• Melksoorten (kokosmelk, hazelnotenmelk, amandelmelk)
• Zoetmakers (honing, stroop, stevia)
• Verse kruiden die snel bitter worden (munt)

Extra smaakmakers:

• Cacaopoeder: eerst mengen met beetje heet water, dan toevoegen
• Zeezout: altijd op het laatst, naar smaak

Maak je ijskoffie

nóg lekkerder met een scheutje koffiesiroop