Samsung Galaxy A32 5G - betaalbare 5G-smartphone

© PXimport

Samsung Galaxy A32 5G - betaalbare 5G-smartphone

Smartphone & tablet

Geplaatst: 16 maart 2021 - 10:00

Aangepast: 25 november 2022 - 10:50

Joris Peterse

Wil je een goedkope 5G smartphone kopen, dan kom je bij je zoektocht al gauw uit bij de Samsung Galaxy A32 5G. Los van de prijs en 5G-connectiviteit heeft de smartphone ook een flinke accu en een drietal camera’s aan de achterzijde. Is de Galaxy A32 de beste smartphone voor jou?

De Samsung Galaxy A32 is een betaalbare 5G smartphone, met een prijskaartje onder de 300 euro. Met een betaalbaar toestel van een vertrouwd met als Samsung, wordt 5G langzaam maar zeker steeds breder beschikbaar voor iedereen. Heb je echter al een goed-werkende smartphone zonder 5G, dan is de nieuwe netwerktechnologie vooralsnog thuiskomen van een wat koude kermis. Ben je in de markt voor een nieuwe smartphone, dan kun je 5G overwegen als toekomstbestendige eigenschap. Daarbij zit je bij Samsung redelijk goed, aangezien de smartphonemaker zijn Android-updatebeleid aardig op orde heeft. Voor een betaalbare smartphone zijn een positief updatebeleid én 5G een vrij unieke, toekomstbestendige combinatie.

Forse smartphone

De Galaxy A32 oogt niet zo luxe als een topsmartphone, door het wat mollige ontwerp en (vooral voor Samsung) redelijk grote rand onder en boven het scherm. Desondanks is de afwerking netjes en oogt de smartphone niet goedkoop. Door het wat zwaardere gewicht van de smartphone en de vingerafdrukgevoeligheid van de achterzijde is het wel aan te bevelen een hoesje om de smartphone te plaatsen dat tegen een stootje kan.

Aan de zijkant van de Galaxy A32 is de vingerafdrukscanner in de aan-uitknop geplaatst. Veel luxere Samsung-smartphones hebben deze vingerafdrukscanner onder het scherm zitten. Echter, deze fysieke scanner aan de zijkant werkt in praktijk sneller én nauwkeuriger dan de verstopte vingerafdrukscanners.

© CIDimport

© CIDimport

© CIDimport

Scherm

Het scherm van de Samsung Galaxy A32 beschikt over een druppelvormige inkeping aan de bovenzijde voor de frontcamera. Ook hierbij wijkt Samsung wat af, aangezien er meestal wordt gekozen voor een cameragat in de bovenhoek van het scherm.

Het gekozen schermpaneel is helder en het contrast is degelijk. Toch schiet het TFT-schermpaneel wel wat tekort ten opzichte van smartphones in dezelfde prijsklasse. Zo is het beeld niet haarscherp vanwege een 720p-resolutie en ogen kleuren wat grauw.

Accuduur

De hoofdzakelijke reden waarom de Samsung A32 5G wat groot en zwaar is, is te danken aan de grote accu die geplaatst is. Deze accu heeft een capaciteit van 5.000 mAh en dat is fors te noemen. Het voordeel van het matige schermpaneel is dat deze minder van de accu vergt. Afhankelijk van je gebruik kun je gerust twee à drie dagen met de accu door, en dat is fijn. Als je 5G gebruikt kan de accuduur wel wat lager liggen.

Ook de chipset is geen energieslurper, maar tevens ook geen snelheidsmonster. De basis-apps draaien echter vlot, zoals je mag verwachten met weinig laadtijden. Je zult dus geen bottlenecks merken dat je 5G verbinding geen laadtijden veroorzaken, maar je toestel.

Android 11 met OneUI

De Samsung Galaxy A32 draait zoals je mag verwachten op de meest recente Androidversie (Android 11), waarover Samsung’s OneUI-schil is uitgerold. Samsung heeft de afgelopen jaren fors geïnvesteerd in deze skin en de langetermijn ondersteuning van versie- en veiligheidsupdates, waardoor het nu één van de betere Androidfabrikanten is als je op zoek bent naar een smartphone waarmee je wel even vooruit kunt. Hiermee zet het concurrenten als Motorola en OnePlus te kijk, die juist op updategebied steeds slechter zijn gaan presteren.

De OneUI-skin van Samsung biedt veel, maar draait te allen tijde soepel. Maar helaas heeft Samsung er wel een handje van teveel te bieden, zo krijg je een flinke partij bloatware in de vorm van vrijwel het gehele Microsoft app-portfolio, Facebook, een tweede app- en themawinkel en een overbodige McAfee virusscanner die zich verschuilt in de smartphone-instellingen.

© CIDimport

Camera

Aan de achterzijde van de Samsung Galaxy A32 5G vind je een drietal camera’s, geflankeerd door een dieptesensor en flitser. Door van lens te wisselen kun je naast gewone foto’s ook groothoekfoto’s en macrofoto’s maken. De gewone camera maakt kwalitatief prima foto’s en video’s, voor zijn prijsklasse is het één van de betere camera’s. Bij tegenlicht of wanneer er weinig licht voorhanden is, loop je wel al gauw tegen de beperkingen van de sensor op.

Kies echter wanneer mogelijk altijd voor de reguliere lens, want overschakelen naar de groothoek- of macrocamera levert een zichtbaar kwaliteitsverschil op. Het is hetzelfde liedje als met andere smartphones in vergelijkbare prijsklasses: de foto’s zijn niet alleen van merkbaar slechte kwaliteit, ook wanneer de lichtomstandigheden moeilijk zijn laten de foto’s het afweten. Je hebt meer aan één goede sensor, dan een aardige lens geflankeerd door deze twee behoorlijk overbodige camera’s. Maar waarschijnlijk is het voor smartphonemakers makkelijker om smartphones met zoveel mogelijk camera’s te vermarketen. Kwantiteit van functies boven kwaliteit van lenzen.

© CIDimport

© CIDimport

© CIDimport

Van links naar rechts: groothoeklens, reguliere lens, macrolens

Alternatieven voor de Samsung Galaxy A32 5G

De Samsung Galaxy A32 5G is een degelijke smartphone, die een paar troefkaarten speelt die de concurrentie in dezelfde prijsklasse niet heeft. Samsung’s update-ondersteuning en 5G. Hiermee troeft het concurrentie zoals OnePlus’ Nord N10 en Motorola’s Moto G 5G af, die wel 5G bieden en kwalitatief goede smartphones, maar door hun slechte updatebeleid bepaald niet toekomstbestendig zijn. Xiaomi biedt nog wel het beste alternatief. Kwalitatief is de Poco X3 NFC een krachtigere en veelzijdigere smartphone en bovendien is de ondersteuningsduur vergelijkbaar. Nadeel is echter dat de Poco X3 NFC niet over 5G beschikt en de MIUI-softwareschil van Xiaomi een flinke stap achteruit is ten opzichte van Samsung’s OneUI.

Is de camera en software echt een belangrijk onderdeel voor een betaalbare smartphone, dan kun je naar de Google Pixel 4A kijken. Nadeel is dat dit toestel officieel niet in Nederland verkrijgbaar is.

Conclusie: Samsung Galaxy A32 5G kopen?

De keuze voor een Samsung Galaxy A32 5G is een veilige. Je kiest voor een vertrouwd merk en een smartphone die geen steken laat vallen. De accuduur is opvallend goed, 5G en de ondersteuning maken de smartphone toekomstbestendig. Als smartphone heeft de toestel voor zijn prijs alleen niet bijzonder veel in zijn mars als je kijkt naar rekenkracht, beeldkwaliteit en camera’s.

7,0

ONS OORDEEL

Samsung Galaxy A32 5G

Pluspunten

Betaalbare 5G-smartphone

Accuduur

Ondersteuning

Minpunten

Bloatware

Beeldkwaliteit

Groothoek- en macrocamera

Conclusie

**Adviesprijs** € 279,- **Kleuren** Zwart, wit, paars, blauw **OS** Android 11 (OneUI) **Scherm** 6,5 inch tft (1600 x 720, 60hz) **Processor** 2 Ghz octacore (MediaTek Dimensity 720 5G) **RAM** 4GB **Opslag** 128GB (uitbreidbaar met geheugenkaart) **Batterij** 5.000 mAh **Camera** 48, 8, 5 megapixel (achter), 20 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, 4G (LTE), Bluetooth 5.0, wifi, gps, nfc **Formaat** 16,4 x 7,6 x 0,9 cm **Gewicht** 205 gram **Overig** Vingerafdrukscanner, audiopoort **Website** [www.samsung.com/nl](https://www.samsung.com/nl/smartphones/galaxy-a/galaxy-a32-5g-black-128gb-sm-a326bzkveub/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000