ID.nl logo
Keuzehulp: de 10 beste 5G-smartphones
© PXimport
Huis

Keuzehulp: de 10 beste 5G-smartphones

Er verschijnen steeds meer smartphones met ondersteuning voor 5G-internet. Maar welke van die toestellen zijn echt het kopen waard? Computer!Totaal test zoveel mogelijk modellen om die vraag te kunnen beantwoorden. In deze koopgids vind je de 10 beste 5G-smartphones van dit moment.

Top 10 beste 5G-smartphones

Top 10 beste 5G-smartphones

1. OnePlus Nord

9Score90

+ Fraai oled-scherm

+ Prijs-kwaliteitsverhouding

- Schermhelderheid is wat laag

- Macrolens valt tegen

De OnePlus Nord heeft een mooi glazen ontwerp en een fraai oled-scherm van 6,4 inch. Het display oogt scherp door de full-hd-resolutie en toont een 90 Hz-verversingssnelheid voor soepeler beeld dan een standaard 60 Hz-display. De maximale helderheid valt ietwat tegen op een zonnige herfstdag. Het toestel kan tegen een spat water, heeft een snelle vingerafdrukscanner achter het scherm en twee selfiecamera’s. Hier maak je leuke groepsselfies mee. De smartphone is erg snel, ondersteunt 5G en heeft minstens 8 GB werkgeheugen. Het opslaggeheugen is met minstens 128 GB ook lekker groot. De OnePlus Nord heeft vier camera’s op de achterkant, waaronder een fijne primaire camera. De speciale macrocamera maakt minder indruk; die heeft een lage resolutie en focust slecht. OnePlus laat een betere indruk achter met de accuduur en het opladen. De Nord gaat dankzij de 4115 mAh-accu langer dan een dag mee en laadt snel op dankzij de 30 Watt usb-c-oplader. Die krijg je met name bij veel duurdere smartphones. De OnePlus Nord draait op Android 10 en krijgt drie jaar updates. Dat is netjes voor een toestel in deze prijsklasse. Ook fijn is dat de software nauwelijks overbodige apps en toevoegingen bevat.

Lees hier onze uitgebreide review van de OnePlus Nord.

2. Samsung Galaxy S20 5G

8Score80

+ Scherm

+ Updatebeleid

- Drukkere Samsung-software

- Stroomverbruik

De Samsung Galaxy S20 behoeft geen introductie, maar wel een verduidelijking. Samsung verkoopt de smartphone namelijk in twee varianten, met en zonder 5G-ondersteuning. De 5G-versie is iets duurder maar dus meer toekomstbestendig, ook omdat hij 2 GB extra werkgeheugen heeft. Het toestel is relatief handzaam en licht en heeft een luxe glazen ontwerp. Het 6,2 inch-scherm toont erg fraaie kleuren en oogt soepel door de hoge verversingssnelheid van 120 Hz. Daarnaast is de S20 5G erg snel en heeft hij drie goede camera’s op de achterkant. Die schieten met name overdag lekker scherpe foto’s met mooie kleuren. In het donker zijn er betere alternatieven. De S20 5G heeft een prima accuduur, maar verbruikt naar verhouding wat meer stroom dan sommige concurrenten. Het opladen gaat snel via usb-c en kan ook via een draadloos oplaadstation. De smartphone heeft overdreven veel werkgeheugen (12 GB) en een gangbare 128 GB opslagruimte met micro-sd-kaartslot. Ook kun je twee simkaarten kwijt. De S20 5G draait op Android 10 en krijgt drie jaar versie-updates en zelfs vier jaar beveiligingsupdates. Een goed updatebeleid dus. Minder enthousiast zijn we over Samsungs OneUI-software, die wel erg veel aandacht besteedt aan de diensten van Samsung en partners. Dat mag minder op zo’n dure smartphone.

Lees hier onze Samsung Galaxy S20 review.

3. Apple iPhone 12 Mini

8Score80

+ Prestaties

+ Compact

- Accucapaciteit

- Basismodel heeft slechts 64 GB geheugen

Op zoek naar een kleine iPhone, maar vind je de betaalbare iPhone SE 2020 niet goed genoeg? Dan kom je uit bij de iPhone 12 Mini. Die heeft een iets groter scherm (5,4 inch tegenover 4,7 inch) maar is door de smallere schermranden kleiner dan de SE. Het toestel is water- en stofdicht, past prima in je hand en is voorzien van een fraai oled-scherm met full-hd-resolutie. Je kunt de iPhone ontgrendelen via Face ID-gezichtsbeveiliging. De smartphone is erg snel, heeft een accuduur van een lange dag en kan zowel draadloos als via de Lightning-aansluiting opladen. Wij hadden liever usb-c gezien. Houd er rekening mee dat de basisuitvoering van de iPhone 12 Mini maar 64 GB opslaggeheugen heeft, wat waarschijnlijk onvoldoende is als je de smartphone jarenlang wilt gebruiken. We raden de meeste mensen daarom de 128 GB-versie aan. De iPhone 12 Mini heeft 5G-ondersteuning, twee fijne camera’s op de achterkant en draait op de gebruiksvriendelijke iOS 14-software. Apple stelt vier tot vijf jaar updates beschikbaar, waardoor de iPhone jaren mee kan. Goed om te weten: de iPhone 12 Mini is een kleinere variant van de iPhone 12, die honderd euro duurder is.

Meer weten? Lees hier onze uitgebreide Apple iPhone 12 Mini review.

4. Sony Xperia 5 II

7,5Score75

+ Handzaam en licht

+ Uitgebreide foto- en videomogelijkheden

- Geen draadloos opladen

- Updatebeleid

Als je op zoek bent naar een handzame Android-smartphone, is de Sony Xperia 5 II één van je beste opties. Het toestel is licht (163 gram) en heeft een smal 6,1 inch-scherm. Dat scherm oogt uitstekend door de scherpe full-hd-resolutie, hoge verversingssnelheid van 120 Hz en het oled-paneel. Je kunt de smartphone prima met één hand bedienen en ziet geen storende zwarte randen als je een film kijkt. De Xperia 5 II is water- en stofdicht, heeft een accuduur van langer dan een dag en laadt vlot op via een usb-c-kabel of draadloos oplaadstation. Het 5G-toestel is razendsnel, heeft veel werk- en opslaggeheugen (8 GB en 128 GB) en is voorzien van een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting. Dat laatste is een zeldzaamheid in dit prijssegment en een pluspuntje. De Xperia 5 II gebruikt drie cameralenzen op de achterkant (normaal, groothoek en zoom) en heeft uitgebreide foto- en videoapps voor cameraliefhebbers. De opties gaan verder dan op concurrerende smartphones en je kunt hele fraaie foto’s en video’s schieten. Sony’s software is helaas een zwakker punt. De fabrikant levert de Xperia 5 II met wat reclame-apps die je niet kunt verwijderen en dat vinden we niet netjes. Het updatebeleid is met twee jaar ook korter dan de concurrentie (drie tot vijf jaar).

Meer weten? Check dan hier onze Sony Xperia 5 II review.

5. Motorola Moto G 5G

7,5Score75

©PXimport

+ Groot, scherp display

+ Accuduur

- Updatebeleid

- 60 Hz-scherm

De Motorola Moto G 5G is een voordelige 5G-smartphone die vooral opvalt door zijn grote scherm. Met 6,7 inch is het toestel nauwelijks met één hand te bedienen en kijk je tegen een scherm aan dat ideaal is voor films, games en typen met twee handen. Houd er wel rekening mee dat het om een 60 Hz-scherm gaat, dat minder vloeiend oogt dan de 90- en 120 Hz-schermen van sommige concurrerende smartphones. De Moto G 5G heeft een vlotte Snapdragon 750G-processor, voldoende werkgeheugen (4 GB) en een ruime 64 GB opslagruimte. Prettig is dat je het opslaggeheugen kunt uitbreiden met een micro-sd-kaartje en twee simkaarten in de smartphone kwijt kunt. Achterop de telefoon vind je drie camera’s, waaronder een groothoeklens voor extra wijde beelden. Ook heeft de Moto G 5G een nfc-chip om contactloos te betalen en een usb-c-aansluiting om snel op te laden. De 5000 mAh-accu is lekker groot en gaat bijna twee dagen mee voordat je ‘m moet opladen. Het toestel draait bij de release op Android 10 en krijgt alleen een update naar Android 11. Motorola belooft beveiligingsupdates tot november 2022. Het updatebeleid is hiermee ondergemiddeld.

6. Oppo Reno 4Z 5G

7,5Score75

+ Veel werk- en opslaggeheugen

+ Soepel 120 Hz-scherm

- ColorOS-softwareschil is wennen

- Relatief kleine accu

De Oppo Reno 4Z 5G valt vooral op met zijn indrukwekkende specificaties. De smartphone ondersteunt uiteraard 5G, maar heeft ook een krachtige MediaTek-processor met liefst 8 GB werkgeheugen. Het opslaggeheugen is met 128 GB ook lekker groot. Fijn is dat het grote 6,57 inch-scherm erg vloeiend overkomt dankzij de 120 Hz-verversingssnelheid. Achterop de smartphone zitten vier cameralenzen, waaronder een 48 megapixel primaire camera. Het nut van de zwart-wit-camera en portret zwart-wit-camera is echter beperkt. De Reno 4Z 5G is verder geschikt voor nfc (contactloos betalen in winkels), heeft een hoofdtelefoonaansluiting en twee selfiecamera’s in het scherm. De 4000 mAh-accu is relatief klein voor dit type toestel, waardoor de – opvallend lichte en slanke – Reno 4Z 5G niet de beste accuduur heeft. Opladen gaat met 18 Watt via de usb-c-oplader. De telefoon draait op Android 10 en krijgt twee jaar updates, dus naar versies 11 en 12. Ook ontvangt de telefoon twee jaar beveiligingsupdates. Dat is prima voor een smartphone in dit prijssegment. Goed om te weten: Oppo’s ColorOS-schil over Android is even wennen. De schil voert visuele wijzigingen door en voegt apps en games toe. De komende versie – ColorOS 11 – is naar onze mening wel een verbetering op dit vlak.

7. OnePlus 8T

7,5Score75

+ Scherm

+ Supersnel opladen

- Geen draadloos opladen

- Camera’s beperkt nuttig

De OnePlus 8T is de opvolger van de OnePlus 8 en zit qua prijs en specificaties onder de OnePlus 8 Pro. Het toestel ondersteunt – net als veel andere OnePlus-smartphones – 5G en heeft een luxe glazen behuizing met mooi scherm. Dat oled-scherm meet een flinke 6,55 inch en ziet er erg vloeiend uit dankzij de hoge verversingssnelheid van 120 Hz. De OnePlus 8T scoort ook punten met zijn krachtige processor, ruime hoeveelheid werk- en opslaggeheugen (minimaal 8 GB en 128 GB) en lange accuduur. De 4500 mAh-accu gaat anderhalve dag mee en heeft een mooie troef. OnePlus levert een zeer krachtige usb-c-oplader mee met een vermogen van 65 Watt. Die laadt de accu binnen veertig minuten helemaal op. Draadloos opladen ontbreekt helaas. De smartphone heeft vier camera’s op de achterkant en die maken prima foto’s. Het nut van de macrocamera en zwart-wit-lens is echter beperkt. De OnePlus 8T draait op Android 11 en krijgt twee jaar versie-updates en drie jaar beveiligingsupdates. Een fijn updatebeleid, met als bonus dat de software geen reclame of andere onnodige toevoegingen bevat.

Meer weten? Lees dan vooral onze uitgebreide OnePlus 8T review.

8. Xiaomi Redmi Note 9T

7Score70

+ Prijs-kwaliteit

+ Accuduur

- Updatebeleid

- Drukke software

De Xiaomi Redmi Note 9T is één van de goedkoopste 5G-smartphones in deze test én in de winkels. Het toestel biedt 5G als extra functie, want qua specificaties concurreert hij prima met het grote aanbod 4G-smartphones. Zo heeft de Redmi Note 9T een stevige kunststof behuizing met een groot 6,53 inch-scherm met full-hd-resolutie. Het display ziet er prima uit, al zijn er in dit prijssegment ook smartphones met een soepeler 90 of 120 Hz-scherm. De Redmi Note 9T draait op een vlotte MediaTek-processor met geïntegreerd 5G-modem en gebruikt voldoende (4 GB) werkgeheugen. Het opslaggeheugen meet minimaal 64 GB en is te vergroten met een micro-sd-kaartje. Ook heeft de smartphone handige extra’s als een infraroodsensor om je televisie te bedienen en een nfc-chip om contactloos te betalen in winkels. De driedubbele camera op de achterkant bestaat uit een degelijke hoofdcamera, een minder nuttige macrolens (2 megapixel) en een accurate dieptesensor. Dankzij de grote 5000 mAh-accu gaat de Redmi Note 9T zorgeloos een lange dag mee. Opladen gaat vlot via usb-c. Xiaomi installeert het oude Android 10 op het toestel en communiceert geen helder updatebeleid. Zonde, net als de vele meegeleverde apps en – begrijpelijker – het tonen van advertenties als extra verdienmodel.

9. Xiaomi Mi 10T Lite

7Score70

+ Fraai 120 Hz-scherm

+ Prijs-kwaliteitsverhouding

- MIUI-schil is wennen

- Camera’s

De Xiaomi Mi 10T Lite is een betaalbare 5G-smartphone met een futuristisch ontwerp en een groot scherm van 6,67 inch. Door de hoge verversingssnelheid van 120 Hz oogt het display heel vloeiend, wat onder meer prettig is als je tekst leest of geoptimaliseerde games speelt. De Mi 10T Lite heeft een krachtige Snapdragon 750G-processor, 6 GB werkgeheugen en minstens 64 GB opslagruimte. Fijn is dat de smartphone lekker snel is en een uitstekende accuduur biedt. De grote 4820 mAh-accu zingt het probleemloos anderhalve dag uit en kan snel opladen. In de doos zit een rappe 33 Watt-usb-c-oplader. De Mi 10T Lite heeft zijn prijs-kwaliteitsverhouding als sterke punt. Minder enthousiast zijn we over de camera’s op de achterkant. De verschillende modi leveren wisselende resultaten op en de zoomkwaliteit valt tegen. Xiaomi’s MIUI-software is ook even wennen als je nog niet eerder een Xiaomi-toestel gebruikt hebt. De software is visueel aanwezig en bevat veel apps, waar wij persoonlijk niet zo’n fan van zijn. Xiaomi garandeert helaas ook geen duidelijk updatebeleid. De ervaring leert dat Xiaomi-toestellen wel zo’n twee tot drie jaar updates krijgen.

Wil je meer weten over de smartphone? Hier lees je onze Xiaomi Mi 10T Lite review.

10. Apple iPhone 12 Pro Max

7Score70

+ Scherm

+ Specificaties

- 60 Hz-scherm

- Geen usb-c

De iPhone 12 Pro Max is de grootste, beste en duurste iPhone die je op dit moment kunt kopen. En uiteraard is hij voorzien van 5G-ondersteuning, iets dat overig ook geldt voor de andere iPhone 12-modellen. Je koopt de 12 Pro Max met name vanwege het enorme display (6,7 inch), de langste accuduur en de betere camera’s. De driedubbele camera op de achterkant is uitstekend, ook in het donker. Fijn is dat je een paar keer kunt zoomen zonder kwaliteitsverlies. De groothoeklens doet het ook erg goed en beter dan Android-smartphones. De iPhone maakt ook indruk met zijn razendsnelle processor, fijne Face ID-gezichtsbeveiliging en lange accuduur. Waarbij gezegd moet worden dat het jammer is dat het opladen nog steeds via Lightning gaat in plaats van usb-c. Dat Apple de iPhone 12 Pro Max van een 60 Hz-display voorziet, is ook zonde. Concurrerende smartphones hebben een 120 Hz-scherm, dat soepeler en daarom prettiger oogt. Apple scoort wel punten met de fijne iOS 14-software en het uitstekende updatebeleid van vier tot vijf jaar. Dat is aanzienlijk beter dan fabrikanten van Android-smartphones doen.

Ben je benieuwd wat de smartphone allemaal te bieden heeft? Hier lees je onze uitgebreide Apple iPhone 12 Pro Max review.

▼ Volgende artikel
Calibre via Docker: boekenplank op je server
© Paolese
Huis

Calibre via Docker: boekenplank op je server

Verzamel je je e-books het liefst centraal op een server? Dan ligt het voor de hand om die verzameling daar ook te beheren. Een van de beste beheerprogramma’s is Calibre. Hoewel dit vaak onder Windows wordt gebruikt, kun je het ook via Docker installeren en gebruiken. Daarna beheer je alles via een browser. We laten zien hoe dat werkt.

Na het lezen van dit artikel weet je hoe je e-books via Calibre Web kunt beheren. Daarvoor ondernemen we de volgende stappen:

  • Docker installeren
  • Calibre instellen
    • Database maken
    • E-books toevoegen
  • Calibre Web configureren
  • Draadloos synchroniseren met Kobo-e-readers

Lees ook: Bladeren in stijl: Hoe kies je de perfecte e-reader?

Code downloaden

In dit artikel staat een voorbeeld van wat YAML-code (en diverse andere commando’s). Omdat YAML erg gevoelig is voor foute spaties, kun je die code beter downloaden en daarna bekijken of kopiëren. Zie het bestand code-calweb.txt.

Calibre is een populair en voor velen vertrouwd programma voor het beheren van e-books, dat al heel lang mee gaat (zie het kader ‘Calibre vereenvoudigt je e-bookbeheer’). De meeste mensen gebruiken het op een pc, maar daar kleven wel wat nadelen aan. Een installatie op een server is praktischer. Een centrale installatie zorgt ervoor dat je gemakkelijker toegang tot Calibre hebt, vanaf verschillende apparaten en met verschillende gebruikers.

Ook de regelmatige software-updates zijn eenvoudiger te installeren, desgewenst zelfs automatisch. Het maken van back-ups is eveneens makkelijker. Op een pc vergeten mensen dat vaak, waardoor bij een crash of herinstallatie van Windows de zorgvuldig opgebouwde verzameling verloren gaat.

In dit artikel gaan we Calibre via Docker draaien. Je kunt de software daarna via een browser gebruiken, met dezelfde vertrouwde gebruikersinterface. We combineren het met Calibre Web. Daarmee kun je, ook weer via de browser, comfortabel je e-books lezen.

Ook de communicatie met e-readers komt aan bod. We laten zien hoe je via Calibre Web rechtstreeks synchroniseert met een Kobo e-reader. En vanuit Calibre gaan we e-books naar een Kindle sturen.

Calibre vereenvoudigt je e-bookbeheer

Calibre is een populair programma voor het beheren van je verzameling e-books. Het is beschikbaar voor Windows, macOS en Linux. Calibre kan op basis van metadata alle relevante informatie over e-books voor je ophalen, zoals beschrijvingen en een omslagafbeelding.

Je kunt de details ook handmatig aanpassen, per bestand of op groepsniveau. Ook converteer je e-books direct in Calibre om ze compatibel te maken met jouw e-reader. Bovendien zijn er de nodige extra’s, zoals het omzetten van nieuwsartikelen naar een e-book op basis van rss-feeds.

De eerste versie van Calibre verscheen in oktober 2006. Dat was kort na de release van de Sony PRS-500, een van de eerste op e-ink gebaseerde e-readers. Aanvankelijk lag de kracht bij de conversie van e-books tussen verschillende formaten. Tegenwoordig staan vooral de beheerfuncties centraal, en de uitgebreide zoek- en sorteeropties. De software is gratis, opensource en vrij aanpasbaar.

Calibre is veruit het bekendste programma voor het beheren van e-books.

1 Calibre (Web) en Docker (Compose)

We gaan in dit artikel Calibre en Calibre Web installeren op een server. Hierbij maken we gebruik van Docker en Docker Compose. Hiervoor gebruiken we een Linux-server met Ubuntu 24.04 LTS. Voor het werken met Docker installeren we Docker CE (Community Edition). Daar zijn installatiegidsen voor. Hierna kun je zowel Docker als Docker Compose gebruiken.

Zorg dat het systeem dat je gaat gebruiken genoeg geheugen heeft. Er is geen schokkende hoeveelheid voor nodig, maar 2 GB is geen overbodige luxe. Dit heeft vooral te maken met de ‘remote desktop’-opzet: op de achtergrond wordt een VNC-verbinding opgezet om de gebruikersinterface van Calibre weer te geven. Gebruik je een container in Proxmox VE, dan is 4 GB een veilige bovengrens. Meestal ligt het geheugengebruik rond 500 MB, maar tijdens het gebruik loopt dat snel op naar 1 GB met wat uitschieters naar boven.

Alle e-books staan bij onze opzet op een NAS. Daarom koppelen (‘mounten’) we die map aan het systeem, op de locatie /mnt/nas/boeken. Die locatie gaan we (in de volgende paragraaf) als volume toevoegen aan Calibre. Het voordeel is dat je vanuit Calibre gemakkelijk door die map kunt bladeren om e-books toe te voegen aan de bibliotheek in Calibre zelf.

Zorg dat je op het systeem over Docker en Docker Compose beschikt.

2 Docker Compose

Op het systeem maken we een mapje voor Calibre en plaatsen daarin een bestand docker-compose.yml met de onderstaande inhoud. We kiezen voor zowel Calibre als Calibre Web het Docker-image van het bekende LinuxServer.io.

Mogelijk zijn voor jouw situatie wat aanpassingen nodig. De belangrijkste opties nemen we in de volgende twee paragrafen met je door. Bij twijfel kun je ook de documentatie voor de genoemde Docker-images raadplegen. Bij de uitleg maken we onderscheid tussen de host en de container. De host is daarbij uiteraard jouw server met Docker.

Met de hulp van Docker Compose beheren we de instellingen voor beide containers.

3 Volumes koppelen

Volumes zorgen feitelijk voor de mogelijkheid bestanden uit te wisselen tussen de host en container. Voor Calibre maken we onder volumes: een koppeling tussen de map ./config op de host en /config in de container. Hier bewaart Calibre de configuratie en straks ook de Calibre-bibliotheek.

Verder koppelen we de gemounte map /mnt/nas/boeken met daarin alle ongesorteerde e-books aan /media. Binnen Calibre kun je straks door de map /media bladeren om eenvoudig e-books aan je bibliotheek toe te voegen.

Optioneel kun je een map, zoals de hier voorgestelde map /mnt/nas/boeken/Toevoegen, koppelen aan de container onder bijvoorbeeld /toevoegen. We laten in paragraaf 7 zien hoe je met een kleine aanpassing de e-books in die map automatisch aan Calibre kunt toevoegen. Bij de container voor Calibre Web zie je onder volumes: alleen de koppeling met de lokale map ./config. Daar staat straks de bibliotheek van Calibre, die we bij de configuratie van Calibre Web alleen nog hoeven aan te wijzen. Controleer voor beide containers onder environment: de waardes bij PUID en PGID. Dat is de ID van respectievelijk de eigenaar en groep van de gekoppelde volumes. Deze waardes kun je nagaan met de opdracht id gebruiker. Dit voorkomt problemen met rechten bij bestandstoegang.

In een onderliggende map worden de configuratie en bibliotheek bewaard.

Back-up maken van Calibre

Het is raadzaam om af en toe een back-up te maken van Calibre en Calibre Web. Het gaat hierbij om het bestand docker-compose.yml en de onderliggende map config. In de map met het bestand docker-compose.yml kun je daarvoor de onderstaande opdracht geven. Bewaar vervolgens het bestand calibre.tar op een veilige plek. Gebruik deze opdracht:

tar --exclude=config/.cache -cvf calibre.tar docker-compose.yml config/

Hierbij sluiten we overigens de folder .cache die in de map config te vinden is uit.

4 Poorten configureren

Er zijn voor beide containers poorten gekoppeld. Dit zie je onder ports:. Het poortnummer links is steeds de poort op de host. Die mag je eventueel veranderen, bijvoorbeeld omdat een poort (zoals de populaire poort 8080) al in gebruik is. Het poortnummer rechts is de poort in de container. Die mag je niet veranderen. We houden hier dezelfde poortnummers aan. Bij de container voor Calibre geeft poort 8080 toegang tot Calibre zelf en poort 8081 dient voor de ingebouwde contentserver (zie paragraaf 8 en het kader ‘Inhoudsserver van Calibre gebruiken’). Calibre Web maken we via poort 8083 toegankelijk.

Poort 8083 geeft toegang tot Calibre Web, waarmee je e-books via een browser kunt lezen.

5 Beheer van de containers

Als je alle gewenste aanpassingen hebt gemaakt en de configuratie hebt bewaard, kun je beide containers starten met één opdracht:

docker compose up -d

Om de containers te stoppen, geef je deze opdracht:

docker compose down

Merk op dat er regelmatig updates verschijnen voor Calibre, waar je ook een melding van zult krijgen. Je hoeft dan in Calibre zelf niets te doen. Enkele commando’s vanaf de opdrachtregel volstaan. Stop als eerste de containers met:

docker compose down

Haal dan de nieuwe images op waarop de containers zijn gebaseerd. Dit kan in één keer met:

docker compose pull

Daarna kun je de containers opnieuw starten met:

docker compose up -d

Daarbij zullen de containers op basis van de nieuwe images worden opgebouwd. Controleer eventueel de status met:

docker ps

Dit laat zien welke containers actief zijn en welke poorten ze gebruiken.

Via enkele eenvoudige commando’s kun je de Docker-containers beheren.

6 Eerste stappen in Calibre

We gaan nu verder in de browser en beginnen met het instellen van Calibre. Log in op het ip-adres van het systeem waarop Calibre staat en poort 8080, zoals http://ipadres:8080. Kies in het eerste scherm Nederlands als taal. Kies daarna de locatie voor de bibliotheek voor Calibre. Hier worden alle toegevoegde boeken naartoe gekopieerd. We accepteren de standaardlocatie /config/Calibre Bibliotheek.

In het volgende scherm kies je je type e-reader. We kiezen voor een model van Kobo. Klik op Volgende om verder te gaan en dan Voltooien. Je komt nu direct in Calibre. Als je eerder met deze software hebt gewerkt, zal de gebruikersinterface vertrouwd zijn. Je ziet nog maar één boek in je Calibre-bibliotheek: de snelstartgids voor het werken met Calibre. Tijd dus voor wat extra leesvoer!

Bij het eerste gebruik moet je enkele instellingen aanpassen.

7 Boeken toevoegen

Om een e-book toe te voegen aan Calibre ga je naar Boeken toevoegen. Blader via de bestandsbeheerder vervolgens naar /media. Hier zie je de gemounte map met alle e-books. Wil je ook automatisch boeken aan Calibre kunnen toevoegen? Dit kun je instellen onder Voorkeuren. Kies onder Importeren/Exporteren de optie Boeken toevoegen. Op het tabje Automatisch toevoegen kun je naar de map bladeren waar de automatisch toe te voegen e-books staan. In ons voorbeeld is dat /toevoegen. Alle boeken die je in die map zet, zullen automatisch aan Calibre worden toegevoegd en daarna uit die map worden verwijderd. Kies na deze wijziging voor het herstarten van Calibre.

Boeken in deze speciale map worden automatisch aan Calibre toegevoegd.

8 Calibre Web

Met Calibre Web kun je een Calibre-database via een browser toegankelijk maken, zodat je door je verzameling e-books kunt bladeren en deze kunt lezen of downloaden. Het geeft je meer mogelijkheden dan de contentserver van Calibre (zie kader ‘Inhoudsserver van Calibre gebruiken’). Zo kun je in Calibre Web boekenplanken maken en beheren. Deze kun je vervolgens synchroniseren met een Kobo e-reader.

Open om te beginnen Calibre Web op poort 8083, zoals http://ipadres:8083. Hier log je in met het initiële gebruikersaccount (gebruikersnaam admin en wachtwoord admin123). Eerst wordt gevraagd naar de locatie van de database van Calibre. Blader hiervoor naar /config/Calibre Bibliotheek en kies Select. Bewaar de instelling met Save. Als je naar Books gaat, zie je nu ook de eerdergenoemde gids voor Calibre en de boeken die je mogelijk zelf al had toegevoegd.

Voeg je in het vervolg in Calibre een boek toe, dan verschijnt deze ook direct in Calibre Web, omdat ze de database delen. Het is raadzaam om de taal van de gebruikersinterface op Nederlands te zetten. Klik daarvoor op je naam (admin) om je profiel te openen. Bij Language kies je Nederlands. Klik daarna op Save.

In Calibre Web verwijzen we naar de bibliotheek van Calibre.

Inhoudsserver van Calibre gebruiken

Calibre heeft een ingebouwde contentserver ofwel inhoudsserver. Schakel je deze in, dan kun je met een browser door je bibliotheek bladeren, en e-books te lezen of downloaden. Er is wat functionaliteit betreft wat overlap met Calibre Web. Je kunt ze eventueel naast elkaar gebruiken.

Voor de inhoudsserver hebben we poort 8081 op de host gekoppeld met poort 8081 in de container. Om de inhoudsserver te starten, ga je in Calibre naar Verbinden/delen en kies je Inhoudsserver starten. Open je browser en bezoek het ip-adres met poort 8081. Hier kun je je Calibre-bibliotheek bekijken. Dat kan ook direct vanaf de browser van een e-reader.

Er zijn ook andere, handigere methodes om e-books over te zetten. In dit artikel komt een directe synchronisatie met Kobo aan bod (paragrafen 9 en 10) en het versturen naar een Kindle vanuit Calibre (paragraaf 11).

De inhoudsserver maakt je bibliotheek beschikbaar via een browser.

9 Boekenplanken maken

Calibre Web kent het principe van boekenplanken, waarvan het beheer overigens los staat van Calibre. Begin hiervoor in het menu aan de linkerkant met Boekenplank maken. Open je vervolgens een e-book, dan kun je deze toevoegen aan een of meerdere boekenplanken. Handig aan de e-reader van Kobo is dat hij je boekenplanken met inhoud weergeeft in je bibliotheek als je naar het tabje Verzamelingen gaat. Hiervoor moet je de e-reader synchroniseren met Calibre Web. Je zou bijvoorbeeld een boekenplank kunnen maken voor boeken die je binnenkort wilt lezen. Of een boekplank voor elk genre. Ook kun je voor een specifieke e-reader een boekenplank maken. In de volgende paragrafen leggen we uit hoe je boekenplanken met je Kobo-e-reader kunt synchroniseren.

Je kunt boekenplanken maken voor synchronisatie met je e-reader.

10 Synchronisatie

Je kunt een e-reader van Kobo draadloos synchroniseren met Calibre Web. Hiervoor ga je naar het menu Beheer. Kies onder Instellingen de optie Bewerk basisconfiguratie. Onder het kopje Geavanceerde opties zet je vinkjes bij Zet Kobo sync aan en Proxy onbekende verzoeken naar Kobo winkel. Met die laatste optie zul je op je e-reader bij synchronisatie ook nog steeds boeken ontvangen die je bijvoorbeeld via bol.com hebt gekocht.

Op zoek naar leesvoer?

Koop een e-book bij bol

Controleer of de correcte poort is ingesteld voor Calibre Web (wij gebruiken de standaardpoort 8083). Als je een ander poortnummer hebt gekozen, moet je dat hier wijzigen. Kies daarna Opslaan. Open nu je profiel door op je gebruikersnaam te klikken (standaard is dat admin). Klik bij Kobo Sync Token op Aanmaken/Bekijken. Kopieer nu de regel die er als volgt uitziet:

api_endpoint=http://10.0.10.37:8083/kobo/faa613c4e5d334a3d82210b157bb0e

Sluit je Kobo e-reader aan op de pc. Blader naar de map .kobo/Kobo en open het bestand Kobo eReader.conf. Zoek naar de regel met api_endpoint. De standaardconfiguratie ziet er meestal als volgt uit:

api_endpoint=https://storeapi.kobo.com

Verander deze regel naar de voorgestelde configuratie van Calibre Web. Als de bewuste regel (nog) niet bestaat, moet je deze aanmaken onder de groep [OneStoreServices].

We maken een aanpassing aan de configuratie van Calibre Web.

Selectief boekenplanken synchroniseren

Standaard worden met een Kobo-e-reader alle boekenplanken gesynchroniseerd. Wil je alleen één of enkele boekenplanken synchroniseren? Ga dan naar je profiel (veelal admin). Zet een vinkje bij Synchroniseer alleen boeken op geselecteerde boekenplanken met Kobo en kies Opslaan. Open daarna een boekenplank en kies Bewerk boekenplank eigenschappen. Met een vinkje kun je kiezen of die boekenplank met een boekenplank met een Kobo-apparaat moet worden gesynchroniseerd.

Naar voorkeur kun je ook één of enkele boekenplanken synchroniseren.

11 Kindle-e-reader

De Kindle van Amazon is een populair alternatief voor Kobo, dat wel werkt met een eigen ecosysteem. Heb je e-books in een afwijkend formaat, bijvoorbeeld drm-vrije epub-bestanden, dan kun je deze per e-mail naar een Kindle sturen. Dit gaat via de servers van Amazon, waar ze worden geconverteerd naar een geschikt formaat. Het e-mailadres waar je boeken naar kunt sturen kun je achterhalen door op je Kindle de instellingen te openen. Je ziet het @kindle.com-adres onder E-mail voor versturen naar Kindle. Je kunt hier direct vanuit Calibre e-books naar sturen.

Ga daarvoor in Calibre naar Voorkeuren. Kies onder Delen de optie Deel boeken via e-mail. Vul onder E-mail het e-mailadres van de Kindle in. Vul ook je e-mailadres als afzenderadres in onder Afzender e-mail. Je kunt eventueel een server instellen voor het versturen, maar het werkt meestal ook zonder.

Klik nu in Calibre met rechts op een e-book. Het menu Verbinden/delen geeft de optie voor het versturen per er-mail. Je e-book verschijnt hierna vanzelf op je Kindle. Mislukt de conversie, dan ontvang je een e-mailbericht van Amazon. Het is vrijwel altijd op te lossen met een trucje: converteer het e-book binnen Calibre naar het formaat .mobi. Converteer het daarna terug van .mobi naar .epub. Probeer vervolgens opnieuw het e-book naar je Kindle te sturen.

Je kunt per e-mail boeken delen met bijvoorbeeld een Kindle-e-reader.

Inspiratie voor extra leesvoer

Hebban is een leuke website om inspiratie voor nieuwe boeken op te doen. Je vindt er een enorme catalogus met Nederlandstalige boeken, voorzien van meer dan 5,6 miljoen beoordelingen en recensies. Er zijn ook veel lijstjes, zoals de tiplijst met boeken van de laatste dertig dagen, de Hebban Rank met de duizend populairste boeken van dit moment en een lijst met de duizend mooiste boeken aller tijden. Die laatste lijst wordt samengesteld op basis van de persoonlijke tiplijsten van duizenden leden. Je kunt op de website ook zelf een lijstje bijhouden met boeken die je interessant vindt. De meeste boeken zijn uiteraard ook als e-book verkrijgbaar. Een internationaal alternatief is Goodreads.

▼ Volgende artikel
Lenovo Legion R27qe gaming monitor - Razendsnel beeldscherm
© gorodenkoff
Huis

Lenovo Legion R27qe gaming monitor - Razendsnel beeldscherm

Wie een lekker potje wil gamen, doet er goed aan om een goede gaming monitor aan te schaffen. Dat zorgt er niet alleen voor dat je game er nog beter uitziet, je eigen prestaties gaan er ook van omhoog. De Lenovo Legion R27qe is een 27 inch beeldscherm met een hoge verversingssnelheid en een QHD-paneel. Hier lees je alles over de monitor.

Partnerbijdrage - In samenwerking met Lenovo

27 inch QHD

De Lenovo Legion R27qe heeft een diameter van 27 inch, oftewel een kleine 70 centimeter. Daarmee is het een relatief compact beeldscherm, maar nog steeds ruim voldoende groot om alle details goed te kunnen zien.

Het IPS-paneel zelf heeft een resolutie van 2560 x 1440 pixels, waarmee het een QHD-scherm is. Zo kun je games spelen op hoge kwaliteit, en zie je nog meer van wat er op je scherm gebeurt.

180 Hz verversingssnelheid

De verversingssnelheid of refresh rate is bij elk beeldscherm belangrijk, maar bij een gaming monitor is dat helemáál het geval – je wilt natuurlijk precies kunnen zien wat er binnen je game gebeurt. Bij de Legion R27qe is die snelheid maar liefst 180 Hz, oftewel: 180 verversingen per seconde. Dat is beduidend hoger dan bij veel andere gaming monitoren.

Met die hoge refresh rate lijkt het alsof je zelf midden in de actie zit, omdat alles veel vloeiender verloopt. Bovendien heb je een voordeeltje ten opzichte van je tegenstanders, omdat ook elk detail op je scherm net iets sneller ververst.

©Dragos Condrea

0,5 ms reactietijd

Niet alleen de refresh rate is een belangrijke factor bij gaming monitoren, ook de reactietijd speelt een rol. De reactietijd is de tijd die het duurt voor het scherm heeft gereageerd op bewegingen.

Voor veel gaming monitoren ligt die reactietijd rond de één à twee milliseconden. Bij de Legion R27qe is dat slechts een halve milliseconde: net even sneller dus, wat je ook weer een voordeel oplevert als je gaat gamen.

Daarbij beschikt de Legion R27qe over AMD Freesync. Dat is een techniek die ervoor zorgt dat screen tearing, het fenomeen waarbij het lijkt alsof er iemand met een schaar door je scherm is gegaan, tot het verleden behoort. Veel populaire gaming monitoren gebruiken die techniek, en de R27qe is daar geen uitzondering op.

450 nits helderheid

Een ander belangrijk punt om rekening mee te houden bij het kopen van een gamingbeeldscherm is de helderheid. Dat zorgt ervoor dat je details nog beter kunt zien, ook als je zelf in een goed verlichte ruimte zit en het beeld op het scherm juist donker is.

Gemiddelde beeldschermen hebben een helderheid van zo'n 300 nits, de eenheid die wordt gebruikt om de felheid van verlichting aan te geven. Bij de Legion R27qe is dat maar liefst 450 nits, genoeg om te kunnen blijven gamen, zelfs als de zon vol op het scherm gericht staat.

Verstelbare hoogte

Een nadeel van veel gaming monitoren is dat de voet niet in hoogte verstelbaar is, zodat je altijd afhankelijk bent van de vaste positie. Bij de R27qe is dat niet het geval: je kunt het scherm in alle hoeken draaien en keren.

Dat geldt zowel voor de hoogte als voor de positie. Het scherm is los van de voet te draaien, zelfs volledig verticaal, en te kantelen, zodat je altijd de perfecte hoek hebt.

Felle kleuren en diepe schaduwen

Ook qua kleurweergave is de R27qe een goede keuze. Het scherm kan overweg met meer dan een miljard kleuren, zodat je altijd een waarheidsgetrouw beeld voor je neus krijgt. Bovendien beschikt het beeldscherm over speciale technologieën die het licht en de schaduwen nog realistischer maken.

©RyanKing999

Low blue light

Blauw licht is funest als je lange tijd naar je beeldscherm wilt of moet staren: het zorgt ervoor dat je ogen sneller vermoeid raken, en je komt achteraf moeilijker in slaap. Toch zenden veel monitoren een behoorlijk fel blauw licht uit, omdat dat makkelijker af te lezen is.

De Lenovo Legion R27qe doet dat niet. Via de Low Blue Light technologie wordt het blauwe licht zoveel mogelijk gedempt, zodat je minder last krijgt van je ogen en langer door kunt gamen of werken.

Conclusie

Wie op zoek is naar een goede gaming monitor, moet zeker de Lenovo Legion R27qe overwegen. Het scherm geeft kleuren, licht en schaduwen zeer realistisch weer. Met de hoge verversingssnelheid en de lage reactietijd heb je altijd een voordeel ten opzichte van je tegenstanders.

De hoogte en de hoek van de monitor zijn makkelijk aan te passen, zodat je altijd recht voor het scherm zit. De Low Light technologie zorgt ervoor dat je minder last krijgt van je ogen, en 's avonds na je gamesessie makkelijker in slaap kunt komen.

Al met al is de Lenovo Legion R27qe een compacte, maar uitgebreide gaming monitor, waarmee je de nieuwste games in QHD-resolutie en zeer waarheidsgetrouw op het scherm tovert.

Ontdek de Lenovo Legion R27qe gaming monitor

op Kieskeurig.nl