ID.nl logo
OnePlus Nord N10 5G: toestel zonder bestaansrecht
© PXimport
Huis

OnePlus Nord N10 5G: toestel zonder bestaansrecht

OnePlus startte als een prijsvechter, bracht daarna steeds duurdere smartphones uit en verkoopt sinds kort zowel dure als goedkope toestellen. In deze OnePlus Nord N10 5G review lees je wat de titel al verklapt: deze smartphone had net zo goed niet uitgebracht kunnen worden. Hoe zit dat?

Een paar jaar geleden verkocht OnePlus één smartphone tegelijk, zijn topmodel. Eind 2020 kun je kiezen uit drie Nord-modellen en drie OnePlus 8-varianten. Voor ieder wat wils dus, maar zijn OnePlus en jij als consument wel gebaat bij smartphones die redelijk in elkaars vaarwater zitten?

De OnePlus Nord N10 5G kost 349 euro en is hiermee iets goedkoper dan de Nord (vanaf 399 euro). De reguliere Nord testte ik deze zomer, en nu heb ik de N10 5G-variant twee weken gebruikt. In deze review leg ik uit hoe de smartphone bevalt en waarom je - naar mijn mening - beter af bent met een ander model.

Plastic ontwerp

De OnePlus Nord N10 5G is gemaakt van plastic en voelt daarom minder luxe aan dan de Nord, die van glas is gemaakt. Helemaal omdat het plastic een magneet is voor vingerafdrukken en stof. Dit design schreeuwt om een hoesje.

De voorkant van de smartphone komt ook wat goedkoper over. Van dikkere randen rond het scherm en het schrappen van de fijne Alert-slider tot een groter gaatje voor de selfiecamera en de capacitieve vingerafdrukscanner op de achterkant: er zijn allerlei compromissen gesloten om tot die lagere verkoopprijs te komen. Op zich niets storends, maar de iets duurdere Nord komt een stuk luxer over.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Geen oled-scherm

De bezuinigingen beperken zich niet tot het ontwerp. OnePlus voorziet de Nord N10 5G ook van een kwalitatief minder goed scherm. De smartphone heeft een lcd-display en dat toont minder fraaie kleuren en een lager contrast dan het oled-scherm van de Nord. In deze prijsklasse zijn er meer smartphones met een oled-scherm, onder andere van Xiaomi en Samsung. De Nord N10 5G moet het op dit vlak afleggen.

Positief is de hogere verversingssnelheid van 90 Hz, waardoor het scherm van de OnePlus-telefoon soepeler oogt dan een 60 Hz-scherm. In dit prijssegment zijn er echter ook toestellen met een nog fraaier 120 Hz-display. Het scherm oogt scherp door de full-hd-resolutie.

©PXimport

Complete specificaties, trage processor

OnePlus-smartphones zijn steevast lekker snel, wat te danken is aan krachtige hardware en geoptimaliseerde software. Sinds de fabrikant schermen met een hogere verversingssnelheid gebruikt, komen de toestellen nog sneller over.

Met de Nord N10 5G lukt dat niet helemaal. De smartphone is voorzien van een Snapdragon 690-processor met 6 GB werkgeheugen, wat op papier voldoende is voor vlotte prestaties. In de praktijk zie ik toch regelmatig haperingen, bijvoorbeeld bij het wisselen tussen apps en opstarten van games. Snel schakelen tussen het fotograferen en een WhatsApp-gesprek levert soms ook een stottering op. Niets geks, maar op concurrerende smartphones heb ik dit minder. De N10 5G voelt langzamer aan, daar kan het 90 Hz-scherm niets aan veranderen. De iets duurdere Nord is overigens beduidend sneller, wat te danken is aan de krachtigere processor en meer werkgeheugen.

©PXimport

De Nord N10 5G doet ook dingen goed. Hij is geschikt voor 5G-internet en hoewel je daar nu nog weinig aan hebt, is de smartphone wel klaar voor het snellere internet dat over een paar jaar beschikbaar komt. De 4300 mAh-accu zingt het bovendien anderhalve dag uit en laadt erg snel op. Dat is te danken aan de 30 Watt usb-c-oplader, die je ook krijgt bij de veel duurdere OnePlus 8 en 8 Pro.

Het opslaggeheugen is met 128 GB even groot als op concurrerende smartphones, en ruim voldoende voor veel apps, foto's en games. Prettig is dat je het geheugen kunt vergroten met een micro-sd-kaartje. De Nord N10 5G heeft ook een nfc-chip om contactloos te betalen in winkels. Er is zelfs een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting aanwezig, een feature die OnePlus al jaren weglaat op dure smartphones.

©CIDimport

©CIDimport

Beperkte camera's

Over de camera's ben ik minder enthousiast. Dat komt met name omdat OnePlus kwantiteit in plaats van kwaliteit levert. De Nord N10 5G heeft vier cameralenzen op de achterkant en hoewel dat indrukwekkend klinkt, zijn de mogelijkheden van de camera's beperkt.

Zo helpt een 2 megapixel monochrome-lens het contrast van foto's te verbeteren en kun je uiteenlopende kleurfilters gebruiken. Andere smartphones doen dit gewoon met de primaire camera. Met een goede groothoekcamera kun je naast extra wijde beelden ook foto's van heel dichtbij schieten. De Nord 10 5G heeft een redelijke groothoeklens, maar de resolutie is met 8 megapixel voor het leuke te laag. Bovendien is hij niet goed genoeg voor macrobeelden. Daarom heeft het toestel een aparte 2 megapixel macrocamera, maar door die lage resolutie ogen foto's simpelweg alsof ze uit 2013 komen. De plaatjes zijn oké voor Instagram, maar ontoereikend voor een fotoboek of canvasdoek.

©CIDimport

Tot slot de hoofdcamera. Die heeft een indrukwekkende resolutie van 64 megapixel en fotografeert standaard in 16 megapixel, waarbij hij vier pixels samenperst tot één (64 : 4 = 16). De plaatjes ogen niet altijd helemaal realistisch qua kleuren. Bladeren kunnen er wat levendiger uitzien, terwijl een blauwe lucht juist wat grijzer is. Onder de streep is de fotokwaliteit prima voor dit type smartphone, en helpt de nachtmodus bij het schieten van aardige foto's in het donker.

Matig updatebeleid

OnePlus staat bekend als een merk dat zijn smartphones snel en langdurig updates geeft. Reken op twee jaar versie-updates en twee tot drie jaar beveiligingsupdates. Nieuwe toestellen verschijnen direct met de nieuwste Android-versie. Zo kwam de OnePlus 8T uit met Android 11.

Wie de Nord N10 5G op het oog heeft vanwege die uitstekende softwareondersteuning, komt van een koude kermis thuis. De smartphone draait op moment van schrijven nog steeds op Android 10, krijgt op een onbekend moment Android 11 en dan houdt het op. OnePlus bevestigt dat het toestel niet in aanmerking zal komen voor Android 12. Dat is simpelweg ondermaats, zowel voor OnePlus-begrippen als in vergelijking met de concurrentie (uitgezonderd Motorola).

De Nord N10 5G ontvangt bovendien slechts twee jaar beveiligingsupdates, terwijl veel concurrerende modellen verzekerd zijn van drie jaar updates. De beroerde softwareondersteuning is voor mij één van de redenen dat ik de OnePlus Nord N10 5G niet kan aanbevelen. De iets duurdere OnePlus Nord krijgt immers wél Android 12 én drie jaar beveiligingsupdates.

Wel positief ben ik over de OnePlus-softwareschil over Android heen. Die is licht, erg snel en voegt wat handigheidjes toe die - als je ze niet nodig hebt - niet in de weg zitten. Fabrikanten als Samsung, Huawei en Oppo passen Android graag helemaal aan promoten eigen diensten, maar OnePlus doet dat gelukkig niet.

©CIDimport

Conclusie: OnePlus Nord N10 5G kopen?

Als je de review of zelfs alleen maar de tussenkoppen gelezen hebt, weet je wat ik ga zeggen. De OnePlus Nord N10 5G is een smartphone die vanwege zijn ontwerp en specificaties goedkoper overkomt dan de prijs doet vermoeden. OnePlus' updatebeleid doet ook geen recht aan het prijskaartje van de smartphone.

Al met al zou ik niet weten wie een goede koop doet met de OnePlus Nord N10 5G. In deze prijsklasse zijn er simpelweg betere smartphones te koop, inclusief serieuze softwareondersteuning. Ben je bereid een paar tientjes meer uit te geven? Dan is de reguliere OnePlus Nord één van de betere opties. De N10 5G-variant lijkt een haastklus waar OnePlus weinig in investeert, en is voor mij een toestel zonder bestaansrecht.

Conclusie

**Adviesprijs** € 349,- **Kleur** Zwart **OS** Android 10 **Scherm** 6,49 inch lcd (2400 x 1080, 90 Hz) **Processor** 2 GHz octacore (Snapdragon 690) **RAM** 6 GB **Opslag** 128 GB (uitbreidbaar) **Batterij** 4.300 mAh **Camera** 64, 8, 2 en 2 megapixel (achter), 16 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, 4G, Bluetooth 5.1, wifi, gps, nfc **Formaat** 16,3 x 7,5 x 0,89 cm **Gewicht** 190 gram **Overig** Hoofdtelefoonpoort **Website** [www.oneplus.com/nl](https://www.oneplus.com/nl/n10-5g)

Plus- en minpunten
  • Complete specificaties voor scherpe prijs
  • Accu laadt snel op
  • Software zonder fratsen
  • Goedkope behuizing
  • Langzamer dan de concurrentie
  • Camera's beperkt nuttig
  • Updatebeleid
  • Prijs-kwaliteitsverhouding
▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs
© Tim Allen
Huis

Waar voor je geld: 5 alles-in-één laserprinters voor een mooie prijs

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Een all-in-one-printer is een handig apparaat voor het scannen, kopiëren en printen van documenten en foto's. De allerbeste afdrukkwaliteit krijg je met een laserprinter. Wij vonden vijf betaalbare modellen voor je.

Een laserprinter maakt gebruik van toner in plaats van inkt om afdrukken te produceren. Toner is een fijn poeder dat met hoge temperaturen op het papier wordt gesmolten. Dit proces zorgt ervoor dat je met grote toners kunt printen, wat betekent dat je langere tijd kunt blijven afdrukken zonder de toner te hoeven vervangen. Laserprinters zijn vaak snel en efficiënt, waardoor ze uitstekend zijn voor gebruik op kantoor. Maar ook als je thuis veel print, bijvoorbeeld als zzp'er, kan een laserprinter uitkomst bieden.

HP Color Laser 179fnw

De HP Color Laser MFP 179fnw is een van de kleinste kleurenlaserprinters in zijn klasse en is daardoor ideaal voor thuisgebruik en plekken waar niet veel plek voor een printer is. Met functies zoals printen, scannen, kopiëren en zelfs nog faxen biedt deze 4-in-1 printer een hoop veelzijdigheid. De afdruksnelheid bedraagt tot 18 pagina's per minuut in zwart-wit en 4 ppm in kleur, met een resolutie van 600 x 600 dpi.

Dankzij de automatische documentinvoer (ADF) voor 40 pagina's en wifi-verbinding is deze printer gebruiksvriendelijk en multi-inzetbaar. Hoewel de afdruksnelheid lager ligt dan bij sommige concurrenten, is zijn compacte formaat juist een pluspunt.

Brother DCP 1610W

De Brother DCP-1610W is een compacte zwart-wit laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van 20 pagina's per minuut en een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij haarscherpe resultaten. Dankzij wifi-connectiviteit kunnen meerdere gebruikers eenvoudig draadloos printen.

De papierlade biedt plaats aan 150 vellen en het apparaat is voorzien van anti-jam-technologie om papierstoringen tot een minimum te beperken. In vergelijking met de HP Color Laser MFP 179fnw biedt deze printer geen kleurafdrukken, maar hij is wel een stuk sneller met zijn afdrukken.

HP Laserjet Pro 2Z622

De HP LaserJet Pro 2Z622 is geschikt voor onder meer kantooromgevingen. Met afdruksnelheden tot 42 pagina's per minuut en functies zoals dubbelzijdig printen, scannen, kopiëren en faxen is dit een lekker veelzijdige 4-in-1-laserprinter. Het apparaat ondersteunt zowel bekabelde als draadloze netwerken en biedt geavanceerde beveiligingsfuncties.

Canon i-SENSYS MF272wd

De Canon i-SENSYS MF272dw is een monochrome laserprinter en drukt af met en snelheid van 29 pagina's per minuut. Met een resolutie van 2400 x 600 dpi levert hij snelle en scherpe resultaten. Dankzij automatische dubbelzijdige afdrukken, wifi- en ethernetverbinding is hij veelzijdig inzetbaar.

In vergelijking met de Brother DCP-1610W levert deze Canon i-SENSYS MF272dw snellere prestaties en meer connectiviteitsopties, hoewel hij geen kleurendruk ondersteunt; dan moet je toch echt bij de HP Color Laser MFP 179fnw zijn.

Xerox B225 A4

De Xerox B225 is een zwart-wit all-in-one-laserprinter die printen, kopiëren en scannen combineert. Met een afdruksnelheid van maar liefst 34 pagina's per minuut en een eerste afdruktijd van slechts 6,4 seconden is hij goed in te zetten als je veel en vaak print. De printer beschikt over automatische dubbelzijdige afdrukken, een papierlade voor 250 vellen en kan via wifi of een vaste netwerkverbinding met je thuisnetwerk worden verbonden.

▼ Volgende artikel
Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan
Gezond leven

Garmin kondigt Instinct 3 - Tactical Edition aan

Garmin heeft de Instinct 3 - Tactical Edition aangekondigd, een nieuwe serie tactische smartwatches die verkrijgbaar zijn met een AMOLED-scherm of een display op zonne-energie.

De smartwatches zijn volgens Garmin ontworpen voor gebruik in uitdagende omgevingen en voorzien van een met metaal versterkte rand voor extra duurzaamheid, een rucking-activiteit voor training en ingebouwde LED-verlichting op zowel de 45mm als 50mm modellen. De batterijduur van het AMOLED-model kan oplopen tot 24 dagen in smartwatchmodus, terwijl de modellen op zonne-energie onder ideale omstandigheden onbeperkt kunnen functioneren.

Robuust ontwerp

De Instinct 3 - Tactical Edition is voorzien van een stevige constructie met een metalen versterkte rand, een behuizing van met vezels versterkt polymeer en een krasbestendig scherm. De smartwatches zijn gebouwd volgens de MIL-STD 810 norm voor thermische en schokbestendigheid en zijn waterdicht tot 100 meter. De ingebouwde zaklamp biedt variabele lichtsterktes, een groene modus om het natuurlijke nachtzicht te behouden en een stroboscoopmodus voor locatiebepaling in moeilijk terrein. Voor nachtelijk gebruik is er een NVG-modus (Night Vision Goggle) die het scherm dimt tot een niveau dat functioneel blijft voor de gebruiker maar vrijwel onzichtbaar is voor anderen.

Uitgebreide functionaliteit

De Instinct 3 - Tactical Edition beschikt over diverse speciale functies, waaronder rucking-activiteit waarmee gebruikers het gewicht van hun bepakking kunnen invoeren voor beter inzicht in hun fysieke inspanning. Deze functie kan ook worden gebruikt bij activiteiten zoals trailrunning, wandelen en hiken. Alle modellen bevatten de Applied Ballistics solver en zijn compatibel met de Applied Ballistics Quantum app.

De smartwatches zijn verkrijgbaar in twee formaten: 45mm of 50mm met display op zonne-energie, en een 50mm-variant met AMOLED-scherm. De zonne-efficiëntie is verbeterd met een grotere, efficiëntere zonnelens. Vergeleken met het vorige model heeft het nieuwe 50mm model op zonne-energie een vijf keer langere batterijduur in GPS-modus bij opladen via zonlicht.

De smartwatch biedt multi-band GPS met SatIQ technologie voor nauwkeurige positiebepaling met geoptimaliseerde batterijduur. Voor gezondheidsmonitoring houdt de Instinct 3 stappen, hartslag, slaap, zuurstofsaturatie via de pols, hartslagvariabiliteit en meer bij.

Gebruikers ontvangen e-mails, sms'jes en meldingen direct op het horloge wanneer dit is gekoppeld met een compatibele Apple of Android smartphone.

Navigatie en veiligheid

Gebruikers kunnen navigeren met een 3-assig kompas, barometrische hoogtemeter en multi-band GPS. De Instinct 3 kan worden gekoppeld met de Garmin Explore App voor gedetailleerde kaarten, waypoints en routes.

Voor gebruik op gevoelige locaties biedt de Stealth Mode de mogelijkheid om draadloze communicatie uit te schakelen terwijl het horloge nog steeds activiteitsgegevens verzamelt zonder locatiegegevens op te slaan. De Kill Switch kan alle gebruikersgeheugen wissen als de veiligheid in het geding komt. Andere functies zijn weergave van twee posities tegelijkertijd op één scherm, Jumpmaster en geprojecteerde waypoints.

Trainingsfuncties

De Instinct 3 - Tactical Edition bevat sportapps voor rucken, wandelen, hardlopen, klimmen, jagen, skiën en meer. De TracBack-functie helpt bij het uitstippelen van een route terug naar het beginpunt. Naast buitensportapps bevat de smartwatch ook apps voor HIIT, cardio, hardlopen op binnen- en buitenbanen, basketbal en andere activiteiten.

Gebruikers kunnen trainingsplannen volgen met Garmin Coach voor hardlopen en fietsen, of workouts maken uit meer dan 1.600 oefeningen in de Garmin Connect app. De smartwatch volgt ook intensiteitsminuten, VO2 max en hersteltijd.

Veiligheidsfuncties zoals incidentdetectie en Assistance kunnen een bericht met de GPS-locatie van de gebruiker naar contactpersonen sturen in noodsituaties, wanneer het horloge gekoppeld is met een smartphone.

Beschikbaarheid en prijzen

Het Instinct 3 - Tactical Edition AMOLED-model is vanaf 30 april te bestellen op Garmin.com voor een adviesprijs van 599,99 euro. De modellen op zonne-energie beginnen bij een adviesprijs van 499,99 euro.

Bekijk andere Garmin-producten op Kieskeurig.nl: