OnePlus Nord N10 5G: toestel zonder bestaansrecht
OnePlus startte als een prijsvechter, bracht daarna steeds duurdere smartphones uit en verkoopt sinds kort zowel dure als goedkope toestellen. In deze OnePlus Nord N10 5G review lees je wat de titel al verklapt: deze smartphone had net zo goed niet uitgebracht kunnen worden. Hoe zit dat?
Een paar jaar geleden verkocht OnePlus één smartphone tegelijk, zijn topmodel. Eind 2020 kun je kiezen uit drie Nord-modellen en drie OnePlus 8-varianten. Voor ieder wat wils dus, maar zijn OnePlus en jij als consument wel gebaat bij smartphones die redelijk in elkaars vaarwater zitten?
De OnePlus Nord N10 5G kost 349 euro en is hiermee iets goedkoper dan de Nord (vanaf 399 euro). De reguliere Nord testte ik deze zomer, en nu heb ik de N10 5G-variant twee weken gebruikt. In deze review leg ik uit hoe de smartphone bevalt en waarom je - naar mijn mening - beter af bent met een ander model.
Plastic ontwerp
De OnePlus Nord N10 5G is gemaakt van plastic en voelt daarom minder luxe aan dan de Nord, die van glas is gemaakt. Helemaal omdat het plastic een magneet is voor vingerafdrukken en stof. Dit design schreeuwt om een hoesje.
De voorkant van de smartphone komt ook wat goedkoper over. Van dikkere randen rond het scherm en het schrappen van de fijne Alert-slider tot een groter gaatje voor de selfiecamera en de capacitieve vingerafdrukscanner op de achterkant: er zijn allerlei compromissen gesloten om tot die lagere verkoopprijs te komen. Op zich niets storends, maar de iets duurdere Nord komt een stuk luxer over.
©PXimport
©PXimport
©PXimport
Geen oled-scherm
De bezuinigingen beperken zich niet tot het ontwerp. OnePlus voorziet de Nord N10 5G ook van een kwalitatief minder goed scherm. De smartphone heeft een lcd-display en dat toont minder fraaie kleuren en een lager contrast dan het oled-scherm van de Nord. In deze prijsklasse zijn er meer smartphones met een oled-scherm, onder andere van Xiaomi en Samsung. De Nord N10 5G moet het op dit vlak afleggen.
Positief is de hogere verversingssnelheid van 90 Hz, waardoor het scherm van de OnePlus-telefoon soepeler oogt dan een 60 Hz-scherm. In dit prijssegment zijn er echter ook toestellen met een nog fraaier 120 Hz-display. Het scherm oogt scherp door de full-hd-resolutie.
©PXimport
Complete specificaties, trage processor
OnePlus-smartphones zijn steevast lekker snel, wat te danken is aan krachtige hardware en geoptimaliseerde software. Sinds de fabrikant schermen met een hogere verversingssnelheid gebruikt, komen de toestellen nog sneller over.
Met de Nord N10 5G lukt dat niet helemaal. De smartphone is voorzien van een Snapdragon 690-processor met 6 GB werkgeheugen, wat op papier voldoende is voor vlotte prestaties. In de praktijk zie ik toch regelmatig haperingen, bijvoorbeeld bij het wisselen tussen apps en opstarten van games. Snel schakelen tussen het fotograferen en een WhatsApp-gesprek levert soms ook een stottering op. Niets geks, maar op concurrerende smartphones heb ik dit minder. De N10 5G voelt langzamer aan, daar kan het 90 Hz-scherm niets aan veranderen. De iets duurdere Nord is overigens beduidend sneller, wat te danken is aan de krachtigere processor en meer werkgeheugen.
©PXimport
De Nord N10 5G doet ook dingen goed. Hij is geschikt voor 5G-internet en hoewel je daar nu nog weinig aan hebt, is de smartphone wel klaar voor het snellere internet dat over een paar jaar beschikbaar komt. De 4300 mAh-accu zingt het bovendien anderhalve dag uit en laadt erg snel op. Dat is te danken aan de 30 Watt usb-c-oplader, die je ook krijgt bij de veel duurdere OnePlus 8 en 8 Pro.
Het opslaggeheugen is met 128 GB even groot als op concurrerende smartphones, en ruim voldoende voor veel apps, foto's en games. Prettig is dat je het geheugen kunt vergroten met een micro-sd-kaartje. De Nord N10 5G heeft ook een nfc-chip om contactloos te betalen in winkels. Er is zelfs een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting aanwezig, een feature die OnePlus al jaren weglaat op dure smartphones.
©CIDimport
©CIDimport
Beperkte camera's
Over de camera's ben ik minder enthousiast. Dat komt met name omdat OnePlus kwantiteit in plaats van kwaliteit levert. De Nord N10 5G heeft vier cameralenzen op de achterkant en hoewel dat indrukwekkend klinkt, zijn de mogelijkheden van de camera's beperkt.
Zo helpt een 2 megapixel monochrome-lens het contrast van foto's te verbeteren en kun je uiteenlopende kleurfilters gebruiken. Andere smartphones doen dit gewoon met de primaire camera. Met een goede groothoekcamera kun je naast extra wijde beelden ook foto's van heel dichtbij schieten. De Nord 10 5G heeft een redelijke groothoeklens, maar de resolutie is met 8 megapixel voor het leuke te laag. Bovendien is hij niet goed genoeg voor macrobeelden. Daarom heeft het toestel een aparte 2 megapixel macrocamera, maar door die lage resolutie ogen foto's simpelweg alsof ze uit 2013 komen. De plaatjes zijn oké voor Instagram, maar ontoereikend voor een fotoboek of canvasdoek.
©CIDimport
Tot slot de hoofdcamera. Die heeft een indrukwekkende resolutie van 64 megapixel en fotografeert standaard in 16 megapixel, waarbij hij vier pixels samenperst tot één (64 : 4 = 16). De plaatjes ogen niet altijd helemaal realistisch qua kleuren. Bladeren kunnen er wat levendiger uitzien, terwijl een blauwe lucht juist wat grijzer is. Onder de streep is de fotokwaliteit prima voor dit type smartphone, en helpt de nachtmodus bij het schieten van aardige foto's in het donker.
Matig updatebeleid
OnePlus staat bekend als een merk dat zijn smartphones snel en langdurig updates geeft. Reken op twee jaar versie-updates en twee tot drie jaar beveiligingsupdates. Nieuwe toestellen verschijnen direct met de nieuwste Android-versie. Zo kwam de OnePlus 8T uit met Android 11.
Wie de Nord N10 5G op het oog heeft vanwege die uitstekende softwareondersteuning, komt van een koude kermis thuis. De smartphone draait op moment van schrijven nog steeds op Android 10, krijgt op een onbekend moment Android 11 en dan houdt het op. OnePlus bevestigt dat het toestel niet in aanmerking zal komen voor Android 12. Dat is simpelweg ondermaats, zowel voor OnePlus-begrippen als in vergelijking met de concurrentie (uitgezonderd Motorola).
De Nord N10 5G ontvangt bovendien slechts twee jaar beveiligingsupdates, terwijl veel concurrerende modellen verzekerd zijn van drie jaar updates. De beroerde softwareondersteuning is voor mij één van de redenen dat ik de OnePlus Nord N10 5G niet kan aanbevelen. De iets duurdere OnePlus Nord krijgt immers wél Android 12 én drie jaar beveiligingsupdates.
Wel positief ben ik over de OnePlus-softwareschil over Android heen. Die is licht, erg snel en voegt wat handigheidjes toe die - als je ze niet nodig hebt - niet in de weg zitten. Fabrikanten als Samsung, Huawei en Oppo passen Android graag helemaal aan promoten eigen diensten, maar OnePlus doet dat gelukkig niet.
©CIDimport
Conclusie: OnePlus Nord N10 5G kopen?
Als je de review of zelfs alleen maar de tussenkoppen gelezen hebt, weet je wat ik ga zeggen. De OnePlus Nord N10 5G is een smartphone die vanwege zijn ontwerp en specificaties goedkoper overkomt dan de prijs doet vermoeden. OnePlus' updatebeleid doet ook geen recht aan het prijskaartje van de smartphone.
Al met al zou ik niet weten wie een goede koop doet met de OnePlus Nord N10 5G. In deze prijsklasse zijn er simpelweg betere smartphones te koop, inclusief serieuze softwareondersteuning. Ben je bereid een paar tientjes meer uit te geven? Dan is de reguliere OnePlus Nord één van de betere opties. De N10 5G-variant lijkt een haastklus waar OnePlus weinig in investeert, en is voor mij een toestel zonder bestaansrecht.
**Adviesprijs** € 349,- **Kleur** Zwart **OS** Android 10 **Scherm** 6,49 inch lcd (2400 x 1080, 90 Hz) **Processor** 2 GHz octacore (Snapdragon 690) **RAM** 6 GB **Opslag** 128 GB (uitbreidbaar) **Batterij** 4.300 mAh **Camera** 64, 8, 2 en 2 megapixel (achter), 16 megapixel (voor) **Connectiviteit** 5G, 4G, Bluetooth 5.1, wifi, gps, nfc **Formaat** 16,3 x 7,5 x 0,89 cm **Gewicht** 190 gram **Overig** Hoofdtelefoonpoort **Website** [www.oneplus.com/nl](https://www.oneplus.com/nl/n10-5g)
- Complete specificaties voor scherpe prijs
- Accu laadt snel op
- Software zonder fratsen
- Goedkope behuizing
- Langzamer dan de concurrentie
- Camera's beperkt nuttig
- Updatebeleid
- Prijs-kwaliteitsverhouding