Review Sony Xperia 1 VI – Minder uniek, maar wel begeerlijker

© Wesley Akkerman

Review Sony Xperia 1 VI – Minder uniek, maar wel begeerlijker

Geplaatst: 8 juli 2024 - 17:41

Wesley Akkerman

Eigenlijk is het heel vreemd dat de Sony Xperia 1-lijn nooit echt aanslaat bij het grote publiek. Want op papier bieden de smartphones vaak een ongeëvenaarde ervaring aan als het gaat om software- en cameragebruik. Kan Sony met de Mark 6 het tij keren?

8,0

Sony Xperia 1 VI

Pluspunten

Veelzijdig, dynamisch scherm

Beter updatebeleid

Goed camerasysteem

Kale software

Koptelefoonaansluiting

MicroSD-kaartsleuf

Handzamer ontwerp

Krachtige specs

Minpunten

Opladen gaat niet snel

Softwarebeleid kan beter

Avondfotografie

Conclusie

Het voelt een beetje flauw om te zeggen, maar de Sony Xperia 1 VI is de beste Xperia 1 die Sony uitbracht. Ironisch genoeg heeft de fabrikant dat bereikt door meer op de concurrentie te gaan lijken, en ook naar de community te luisteren. Sommige dingen zijn nog wat jammer, maar hoeven niet per se een aanbeveling in de weg te zitten. Het laden is langzaam, de softwaresupport is nog steeds ondermaats (doch al wat beter) en de avondfotografie kan beter. Maar het prachtige en veelzijdige scherm maakt een hoop goed, en het ontwerp nu ook....
Lees meer

Om dat tij voor de Xperia 1-lijn te kunnen keren, moet Sony vooral slagen maken als het gaat om het updatebeleid en het ontwerp. Ook het langzame laden, de hoeveelheid camera-apps en die afwijkende beeldverhouding (die we als minpunten classificeerden in onze review van de in 2023 uitgebrachte Sony Xperia 1 V) zijn zaken waar naar gekeken moet worden. Om de Mark 6 toch wat aantrekkelijker te maken voor 'de gewone consument' heeft de Japanse elektronicagigant besloten sommige dingen anders aan te pakken. De Sony Xperia 1 VI kost 1399 euro en is dus flink aan de prijs – maar is de 1 VI dan nu dat geld eindelijk waard?

In vergelijking met de Mark 5 valt vooral meteen op dat de Mark 6 breder is. Het verschil is weliswaar drie millimeter, maar daardoor voelt de Sony Xperia 1 VI meer aan als een traditionele smartphone. Het toestel is daarnaast drie millimeter korter, maar dankzij het oled-scherm van 6,5 inch voelt het nog steeds alsof je met flink toestel rondloopt. Maar dat is niet anders dan bij bijvoorbeeld de Google Pixel 8 Pro of Samsung Galaxy S24 Ultra. Met dat laatste toestel deelt de 1 VI trouwens de schermverhouding – die bedraagt nu 19,5:9.

Review Sony Xperia 1 VI – Minder uniek, maar wel begeerlijker-RnD62J48Ri2ruqtm2Oqx9Q

© Wesley Akkerman

Review Sony Xperia 1 VI – Minder uniek, maar wel begeerlijker-LqVmGUZzRli8m366A5GS4A

© Wesley Akkerman

Welkome wijzigingen

Voorheen was de beeldverhouding 21:9 – fantastisch voor bioscoopfilms, maar in de dagelijkse smartphonepraktijk bleek het toch minder fijn. Werkt 21:9 voor jou wel, dan kun je óf het model van vorig jaar óf de veel goedkopere Xperia 10 VI overwegen. Sony heeft daarnaast nog wat opvallende, maar welkome wijzigingen doorgevoerd aan het scherm. Zo is de resolutie van 1080 bij 2340 pixels een stuk lager dan voorheen, maar ook veel energiezuiniger. Ook is het fijn om te zien dat het display dynamisch kan schakelen tussen 1 en 120 hertz, op basis van de content.

Dankzij het dynamische schakelen wordt de accu iets verder ontzien. Gecombineerd met de redelijk energiezuinige Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-processor merk je dat je het soms tot wel twee volle dagen uithoudt met een batterij. Met een oplaadsnelheid van dertig watt duurt het ongeveer anderhalf uur voordat de accu van 5000 mAh weer helemaal vol is. Draadloos laden kan ook, maar dan mag je de oplaadtijd verdubbelen. In de doos zitten dankzij de nieuwe EU-regels geen opladers of kabels, dus daar moet je zelf voor zorgen.

Review Sony Xperia 1 VI – Minder uniek, maar wel begeerlijker-c4wHdIbiQ7O0O1afsYQWuA

© Wesley Akkerman

Review Sony Xperia 1 VI – Minder uniek, maar wel begeerlijker-AkcyVmTZR6iyV2s6HnrKjg

© Wesley Akkerman

Review Sony Xperia 1 VI – Minder uniek, maar wel begeerlijker-aTAI4AonTl2OpAa38j4C5A

© Wesley Akkerman

Nergens op ingeleverd

Sony sleutelde dus wat aan de basis van de Sony Xperia 1, zonder in te leveren op wat het toestel uniek maakt. Denk dan aan een aparte knop voor het maken van foto's en video's, de koptelefoonaansluiting en de sleuf voor een microSD-kaart. Sony houdt stug vast aan dergelijke opties, waardoor er een product ontstaat dat daadwerkelijk een andere smartphone-ervaring kan aanbieden in het high-end segment. Verder is er 256 GB aan opslagruimte en wordt het toestel beschermd door Gorilla Glass Victus 2 en IP65- en IP68-certificaten.

Een ander aspect dat we altijd kunnen waarderen aan de Sony Xperia 1, en dus ook aan de Mark 6, is de omvang van de cameramodule. Kijken we bijvoorbeeld naar de Xiaomi 14 Ultra, op-en-top een moderne camerasmartphone, dan valt het verschil in modules flink op. We stellen het op prijs dat de lenzen minder protserig aanwezig zijn, het gewicht ontzettend meevalt en dat dat gewicht beter verdeeld voelt. Tot slot is het vermeldenswaardig dat de Sony Xperia 1 VI beschikt over 12 GB aan werkgeheugen. Je krijgt dus flinke specs voor die hoge prijs.

Review Sony Xperia 1 VI – Minder uniek, maar wel begeerlijker-cUS9eQRjTw6z_sW-bTCXTA

© Wesley Akkerman

1x

Review Sony Xperia 1 VI – Minder uniek, maar wel begeerlijker-JMkHzP5VThGIC9s4KpmKyg

© Wesley Akkerman

Bokehmodus

Review Sony Xperia 1 VI – Minder uniek, maar wel begeerlijker-JO0McpazTL650gU13NO5MA

© Wesley Akkerman

0,7x

Een beter updatebeleid, maar…

Voordat we ingaan op de specificaties en prestaties van de camera, belichten we nog even kort de software. Traditiegetrouw is het zo dat Sony de Android-ervaring marginaal aanpast. Wat ons betreft een voordeel, omdat je dan weinig tot geen apps en functies tegenkomt die aanvoelen als overbodig. Over apps gesproken: tijdens het instellen is het mogelijk aan te geven welke standaardapps je wel en níet wilt hebben. Haast een unicum in smartphoneland, en een ontwikkeling die we ook graag zouden zien terugkomen bij concurrerende smartphonefabrikanten. Dat neemt niet weg dat er ook apps op staan waar je waarschijnlijk niets mee doet. Je kunt ook niet elke app verwijderen; dat is dan weer jammer.

Vergeleken met eerdere premium Xperia's is het updatebeleid aanzienlijk verbeterd. Met drie grote software-updates en vier jaar aan beveiligingsupdates is Sony er nog lang niet*, maar dit is al wel twintig tot dertig procent meer dan voorgaande jaren. Het lijkt erop dat Sony dus qua zowel hardware als software meer naar de community luistert, en dat levert langzaamaan een betere smartphone op.

*Ter vergelijking: Samsung en Google bieden tot zeven jaar aan upgrades en updates aan, zowel binnen de hogere als lagere prijsklassen.

Review Sony Xperia 1 VI – Minder uniek, maar wel begeerlijker-fK48pKBYTai1g0tiBP5-RA

© Wesley Akkerman

1x

Review Sony Xperia 1 VI – Minder uniek, maar wel begeerlijker-K6Q8eIQVTgyAvC6Dt08Qdg

© Wesley Akkerman

2x

Review Sony Xperia 1 VI – Minder uniek, maar wel begeerlijker-UJdVPd0ZQWi98DU78HztyQ

© Wesley Akkerman

3,5x

Drie lenzen in een compacte module

Waar altijd veel om te doen is, is het camerasysteem van de Sony Xperia 1-modellen. Sony is immers hofleverancier als het gaat om camerasensoren voor andere smartphones. Dus is het niet meer dan logisch dat de gigant uit Japan op zijn eigen toestellen de betere ervaring kan aanbieden. Het kan immers de software perfect afstellen op de hardware, en dat gebeurt dan ook. De camera-app biedt zowel toegankelijke als allerlei professionele functies aan, die je ook tegenkomt op de Alpha-camera's. Je hebt dus opties te over op dit systeem.

Tussen de Xperia 1 V en Xperia 1 VI is er echter niet heel veel veranderd. Het grootste verschil zit 'm in de telelens, die nu brandpuntafstanden van 85 tot 170 mm ondersteunt. Verder komen we een hoofdcamera van 48 megapixel tegen, plus twee lenzen van twaalf megapixel (de telelens en een ultragroothoeklens). Om optimaal gebruik te kunnen maken van allerlei opties, heb je geen verschillende apps nodig. In plaats daarvan heeft Sony nu alle mogelijkheden in één app verzameld, en dat komt de overzichtelijkheid ten goede.

Review Sony Xperia 1 VI – Minder uniek, maar wel begeerlijker-cUy8pK0zQdG8goWuAcvAKg

7,1x

Review Sony Xperia 1 VI – Minder uniek, maar wel begeerlijker-H3Bc2KA7R_mvXFNiE-XDFQ

© Wesley Akkerman

10x

Review Sony Xperia 1 VI – Minder uniek, maar wel begeerlijker-WlKPc8xHQI2alv4czkdTAw

© Wesley Akkerman

21,1x

Vooral een natuurlijke weergave

Hoewel je de meeste foto's in twaalf megapixel schiet, is het nu ook mogelijk foto's in de volle 28 megapixel te maken. De sensor is daarnaast groot genoeg voor het creëren van een natuurkijk bokeheffect zonder daarvoor te hoeven leunen op speciale modi, al presteert de Xiaomi 14 Ultra hier iets beter in door een nog grotere sensor te gebruiken. Omdat beide camerasystemen echter dezelfde basis gebruiken, komen de foto's en video's ook redelijk overeen met de prestaties van vorig jaar. De beelden ogen veelal natuurlijk en ontzettend kleurrijk.

Dat laatste komt onder meer door aangepaste algoritmes, waardoor vooral de HDR-stand beter fungeert. Daardoor zul je mogelijk minder snel grijpen naar de Pro-stand, al heb je daar als fotograaf natuurlijk veel meer opties tot je beschikking. Ondanks dat stelt de automatische stand niet teleur. De beelden hebben weinig ruis en de beeldvervorming van de groothoeklens is zo goed als afwezig. Onthoud echter dat de scherpte toeneemt wanneer je begint in te zoomen. Daardoor kan er een bloeiend effect ontstaan bij randen, hoeken en rechte lijnen.

De avondmodus is nog steeds niet zo goed als we zouden willen zien, maar we hebben wel het idee dat een omgeving wat natuurlijk wordt vastgelegd dan bij concurrerende premium toestellen. Foto's zijn wat donkerder dan je wellicht gewend bent. Erger vinden we de ruis die soms te zien is. Verder is het jammer dat Sony de Pro Video-modus pas op een later moment dit jaar uitrolt naar de smartphone. De Xperia 1 is vaak een fantastisch stuk gereedschap voor contentmakers, maar die moeten nu dus even wachten totdat Sony die modus officieel gaat uitrollen.

Review Sony Xperia 1 VI – Minder uniek, maar wel begeerlijker-Z5Pei76XRXGupihmEsfFsA

© Wesley Akkerman

Sony Xperia 1 VI kopen?

Het voelt een beetje flauw om te zeggen, maar de Sony Xperia 1 VI is de beste Xperia 1 die Sony uitbracht. Ironisch genoeg heeft de fabrikant dat bereikt door meer op de concurrentie te gaan lijken, en ook naar de community te luisteren. Sommige dingen zijn nog wat jammer, maar hoeven niet per se een aanbeveling in de weg te zitten. Het laden is langzaam, de softwaresupport is nog steeds ondermaats (doch al wat beter) en de avondfotografie kan beter. Maar het prachtige en veelzijdige scherm maakt een hoop goed, en het ontwerp nu ook.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten