ID.nl logo
Review: Samsung Galaxy S24 Ultra – De beste verbeterd (maar niet veel)
© Wesley Akkerman
Huis

Review: Samsung Galaxy S24 Ultra – De beste verbeterd (maar niet veel)

Net zoals bij de andere twee modellen staat ook de Samsung Galaxy S24 Ultra in het teken van incrementele updates en Galaxy AI. Vooral dat laatste is erg belangrijk voor Samsung, maar kunnen die een doorslaggevende rol spelen om minimaal zo'n 1.450 euro uit te geven aan een smartphone?

Vanaf 1.449 euro De Samsung Galaxy S24 Ultra is beschikbaar in meerdere uitvoeringen. Het goedkoopste model, met 256GB en 12GB RAM, kost 1.449 euro. Voor de uitvoering met 512GB en 12GB RAM betaal je 1.569 euro. Het topmodel, met 1TB en 12GB RAM, kost je 1.809 euro. Wij hebben het model van 1.449 euro getest.

Uitstekend
Conclusie

Onderaan de streep vinden we niet dat de Galaxy AI-functies een echte doorslaggevende factor zijn om als eigenaar van een S23 Ultra of S22 Ultra over te stappen op een S24 Ultra. Niets houdt je tegen om dat wel te doen, maar als je dat wel doet, dan is het verschil in waarde marginaal. Bovendien is het zo dat Galaxy AI ook naar de S23-lijn komt, maar wanneer weten we nog niet. De verschillen tussen beide Ultra-toestellen zijn verder te klein; je merkt bovendien weinig verschil in prestaties. Alleen het scherm is echt merkbaar beter, en over de camerakwaliteit kun je nog twisten. Verder is het wel tof om te zien dat Samsung zeven jaar aan beveiligingsupdates en Android-upgrades aanbiedt. Dat kan nog een reddende factor worden, aangezien je één smartphone koopt voor de komende zeven jaar. Maar dat is dan een van de weinige goede argumenten. Dat klinkt wat negatief, daar zijn we we ons bewust van. Dit is een conclusie die we baseren op onze vergelijking met de Samsung Galaxy S23 Ultra. Mocht je een ouder toestel hebben, of nu een smartphone van een andere fabrikant hebben, dan kan de S24 Ultra het wel degelijk waard zijn. Met iets meer afstand tot het toestel is het niet moeilijk te concluderen dat dit één van de beste Android-smartphones is van dit moment, als je kijkt naar bouwkwaliteit, processor, software-ervaring, cameramodule en het feit dat er een S Pen bij zit. De beste is wederom beter (maar dus niet heel veel beter dan z’n voorgangers).

Plus- en minpunten
  • Anti-reflecterend scherm
  • Iets snellere processor
  • AI-functies op toestel
  • Fotomodule legt veel details vast
  • Qualcomm Snapdragon-processor
  • Galaxy AI achter datadrempel
  • Vernieuwing ver te zoeken
  • Galaxy AI is niet bijzonder (meer)

We winden er geen doekjes om: het verschil tussen de Samsung Galaxy S23 Ultra en Samsung Galaxy S24 Ultra is niet bijster groot. Sterker nog: op het eerste gezicht zijn beide toestellen (en stiekem ook nog de S22 Ultra) moeilijk uit elkaar te houden. Als je iets beter kijkt, dan valt misschien op dat de S24 Ultra een plat scherm heeft, terwijl bij de andere twee toestellen de displays rond aflopen. Een veel betere keuze als je het ons vraagt. Want nu valt de stylus niet aan de zijkant naar beneden wanneer je de rand aanraakt, en kun je het apparaat echt van rand tot rand gebruiken.

Het zijn de kleine dingen die ertoe toe op dit punt. En dat is een conclusie die we vaker trekken bij high-end smartphones. Dit ligt niet per se aan Samsung. Vrijwel elk merk kampt met het feit dat de sprongen tussen mobiele telefoons te klein zijn om een jaarlijkse upgrade te kunnen rechtvaardigen. Daarom zeggen we nu ook alvast: heb je al een S22 of S23, dan is de nood niet zo heel hoog een S24 aan te schaffen. Heb je een toestel dat ouder is dan dat, dan is het wel interessant. Dan merk je nog iets van de prestatiesverbeteringen, het mooie scherm en de Galaxy AI-functies.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Gebleven bij Qualcomm

Over die Galaxy AI-functies straks meer. Eerst kijken we nog even naar de processor. Gelukkig kiest Samsung er wederom voor het meest premium toestel te voorzien van de meest recente, high-end Qualcomm-processor, de Snapdragon 8 Gen 3. Die processor gaat er qua algemene rekenkracht op vooruit, maar in de praktijk zul je daar weinig van merken. Dat is niet heel erg, want zowel de Gen 3 als de Gen 2 zijn en blijven capabele cpu's. Op het gebied van gamingprestaties merk je waarschijnlijk geen verschil, helemaal als je het op Android-games houdt.

Ga je meer richting emulators, dan valt op dat Samsung mogelijk niet het onderste uit de kan haalt van de Snapdragon 8 Gen 3. In vergelijking met bijvoorbeeld een populaire Android-handheld als de Odin 2 (Max), valt op dat de veeleisende 3D-games niet alleen in hogere resoluties op 60 fps gespeeld kunnen worden. Je koopt een Ultra niet om op te gamen, maar die spellen geven wel een goed beeld van wat het toestel aankan. Nogmaals: houd je het op dagelijkse taken en Android-games, dan zul je geen gedoe aantreffen. Alles werkt precies zoals je dat zou verwachten.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Andere verschillen

Daarnaast zijn er nog wat kleinere verschillen. Hoewel het scherm helderder ingesteld kan worden dan ooit, ogen de kleuren op het display van de S24 Ultra ietwat donkerder. Ze ogen minder fel en levendig, maar dat hoeft niet per se een probleem te zijn. Een gigantisch verschil is het niet – en als je geen direct vergelijkingsmateriaal hebt, valt het niet eens op – maar het zou ook zomaar je voorkeur kunnen zijn dat alles wat minder kunstmatig oogt. Verder is het fijn dat het scherm veel minder reflecterend is dan z’n voorganger, waardoor je altijd goed op het scherm kunt kijken.

Ook geven we de cameramodule nog speciale aandacht. Die komt grotendeels overeen met wat we vorig jaar zagen, maar dit keer is de telelens anders. Op de S23 Ultra kun je tot tien keer optisch inzoomen, dit jaar maar ‘slechts’ vijf keer. Dat betekent dus wanneer je tien keer inzoomt met de S24 Ultra, je het beeld voor een deel digitaal cropt. We moeten het Samsung nageven dat je dat niet direct van de foto’s afziet, helemaal niet als je die op social media deelt of iemand naar het scherm van de smartphone laat kijken. De beeldverwerking verdient hier een dikke pluim voor.

De foto's hieronder zijn genomen met respectievelijk 0,6x, 1x, 2x en 4x zoom.

©Wesley Akkerman

0,6x

©Wesley Akkerman

1x

Tussen de twee cameramodules zit nog een ander groot verschil, namelijk het vastleggen van de kleuren. De S24 Ultra heeft de neiging objecten en mensen met wat meer contrast dan aanwezig vast te leggen, waardoor veel foto’s kunstmatig kleurrijk (maar wel levendig) ogen. De S23 Ultra legt alles toch iets natuurlijker vast, maar gaat weer de mist in als het om de fijnere details (zoals kleine takken) gaat. De Samsung Galaxy S24 Ultra kan uitstekend omgaan met die details, en via de pro-modus heb je meer invloed op hoe een persoon of object vastgelegd wordt. Daar zit dus veel verbetering in.

Tot slot kunnen we allerlei kleine verschillen opnoemen die de S24 Ultra technisch gezien een betere smartphone maken. Denk dan aan de ondersteuning voor wifi 7 en het feit dat het aluminium ingewisseld is voor titanium. Of de verbeterde grafische processor, of de verwaarloosbaar verhoogde ppi-waarde. De S23 biedt ongeveer 500 pixels per inch aan, terwijl de S24 505 pixels per inch aantikt. Dat soort dingen mogen geen naam hebben. Het is wel jammer dat de afmetingen wederom aangepast zijn, ook al is er verder weinig verschil – dus je zult een nieuw hoesje moeten kopen.

©Wesley Akkerman

2x

©Wesley Akkerman

4x

Ster van de show: Galaxy AI?

Waar bij de Samsung Galaxy S24 Ultra, en de andere twee versies, echt om draait, zijn de Galaxy AI-opties. Dit zijn functies die werken op basis van kunstmatige intelligentie. Zo kun je objecten en reflecties verwijderen uit foto’s (en eventueel andere objecten toevoegen), in realtime gesprekken aan de telefoon vertalen, iets omcirkelen en daar meteen een Google-zoekopdracht aan koppelen en hulp krijgen bij het opstellen van mails en berichten. Dit zijn typische dingen die we ook tegenkomen bij andere chatbots – al is Circle to search alleen weggelegd voor Galaxy S24- en Pixel-smartphones.

Het jammerlijke aan de Galaxy AI-opties is dat je hier een Samsung-account voor nodig hebt. Nu is de kans groot dat je al een Samsung-account hebt of gebruikt, maar we kunnen ons ook voorstellen dat er mensen zijn met Samsung-smartphones die liever niet nóg een datahongerig account willen gebruiken op een datahongerig platform als Android. Maak je dat account niet aan of log je liever niet in (Samsung verzamelt nou eenmaal je gegevens, zoals telefoonnummer en e-mailadres), dan krijg je geen toegang tot die extra opties – de opties die eigenlijk écht nieuw zijn deze Galaxy-ronde.

De foto's hieronder zijn genomen met respectievelijk 5x, 10x, 30x en 100x zoom.

©Wesley Akkerman

5x

©Wesley Akkerman

10x

Maar goed, los daarvan: hoe bevallen ze? Nou, laten we vooropstellen dat het tof is dat de AI-opties direct aanwezig zijn op je smartphone (net zoals op een Google Pixel). Je hoeft daarvoor geen externe diensten meer te gebruiken. Even snel een tekst aanpassen? Dan druk je op de AI-knop. Bevalt dat ene object niet op de foto? Ook daar is een knopje voor. Dit werkt allemaal heel toegankelijk en intuïtief. Het enige dat we nog kunnen opmerken is dat de teksten een beetje generiek ogen, en duidelijk door AI gegenereerd zijn – dus pas ze vooral aan voordat je Verzenden tiky.

Circle to search is superhandig en laat je razendsnel informatie opzoeken op basis van een deel van een webpagina of app, door dat dat simpelweg te omcirkelen (nadat je op de thuisknop gedrukt hebt). Wat we niet getest hebben, is de live vertaalfunctie. Want die ondersteunt nog geen Nederlands. Wel kun je vanuit andere talen naar het Engels vertalen (of Frans of Duits, als je dat handig vindt), maar voor nu voelt die functie nog niet compleet genoeg aan om daar een oordeel over te vellen. Onduidelijk is nog wanneer de Nederlandse taal toegevoegd wordt door Samsung.

©Wesley Akkerman

30x

©Wesley Akkerman

100x

Samsung Galaxy S24 Ultra kopen?

Onderaan de streep vinden we niet dat de Galaxy AI-functies een echte doorslaggevende factor zijn om als eigenaar van een S23 Ultra of S22 Ultra over te stappen op een S24 Ultra. Niets houdt je tegen om dat wel te doen, maar als je dat wel doet, dan is het verschil in waarde marginaal. Bovendien is het zo dat Galaxy AI ook naar de S23-lijn komt, maar wanneer weten we nog niet. De verschillen tussen beide Ultra-toestellen zijn verder te klein; je merkt bovendien weinig verschil in prestaties. Alleen het scherm is echt merkbaar beter, en over de camerakwaliteit kun je nog twisten.

Verder is het wel tof om te zien dat Samsung zeven jaar aan beveiligingsupdates en Android-upgrades aanbiedt. Dat kan nog een reddende factor worden, aangezien je één smartphone koopt voor de komende zeven jaar. Maar dat is dan een van de weinige goede argumenten.

Dat klinkt wat negatief, daar zijn we we ons bewust van. Dit is een conclusie die we baseren op onze vergelijking met de Samsung Galaxy S23 Ultra. Mocht je een ouder toestel hebben, of nu een smartphone van een andere fabrikant hebben, dan kan de S24 Ultra het wel degelijk waard zijn. Met iets meer afstand tot het toestel is het niet moeilijk te concluderen dat dit één van de beste Android-smartphones is van dit moment, als je kijkt naar bouwkwaliteit, processor, software-ervaring, cameramodule en het feit dat er een S Pen bij zit. De beste is wederom beter (maar dus niet heel veel beter dan z’n voorgangers).

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare compacte televisies voor in de camper of caravan

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je een camper- of caravanbeziiter? Dan hebben we voor jou een selectie gemaakt van compacte 24-inch televisies voor in die caravan of camper (of elke andere plek met beperkte ruimte)!

Ook op vakantie wil je af en toe een film kunnen kijken of op de hoogte blijven van de laatste ontwikkelingen via het nieuws op tv. Daarom kan een televisie in je camper of caravan best handig zijn. Maar welke moet je dan hebben? De ruimte is vaak wat beperkt, dus een 48-inch televisie zit er dan niet in. De helft daarvan blijkt echter een prima formaat, als het op het woongedeelte aankomt.

Salora CUBE24 

De Salora CUBE24 is een stijlvolle 24-inch HD Ready led-tv met Android TV. Met ingebouwde Chromecast en Bluetooth biedt deze tv toegang tot streamingdiensten en draadloze connectiviteit. Dankzij HDR10-ondersteuning en Dolby-audio levert hij een helder beeld en rijk geluid. Drie hdmi-poorten en een slank ontwerp maken hem veelzijdig en geschikt voor diverse ruimtes. En dankzij Android TV kun je allerlei streaming-apps installeren, zoals Netflix of Disney+.

Philips 24PHS6808

Deze Philips 24-inch HD Ready tv combineert eenvoud met slimme functies. Met Pixel Plus HD-technologie biedt hij scherpe beelden en levendige kleuren. De tv ondersteunt HDR10 en HLG, en beschikt over Dolby Atmos-geluid. Met drie hdmi-poorten en ingebouwde wifi is hij ideaal voor kleinere ruimte

Samsung UE24N4305AKXXC

Deze smart-tv van Samsung heeft een led-display en een helderheid van 400 cd/m. De tv beschikt over wifi, twee hdmi-poorten en een usb-aansluiting, en ondersteunt diverse digitale signalen. Dankzij het slimme besturingssysteem kun je op deze Samsung-tv ook al je favoriete streaming-apps installeren.

Thomson Google TV 24

Deze slimme tv van Thomson 24HG2S14C is een 24-inch HD Ready televisie, voorzien van een lcd-display en direct-led-achtergrondverlichting. Hij ondersteunt meerdere digitale signalen en biedt zowel wifi als Ethernet-connectiviteit. Met een brede kijkhoek van 178 graden en een verversingssnelheid van 60 Hz levert hij goede beeldkwaliteit, zonder dat je voor dit toestel de hoofdprijs betaalt. Dankzij Google TV installeer je ook op deze televisie je favoriete (streaming-)apps. De televisie is geschikt voor het 12-Volt stroomnetwerk of de sigarettenaansteker in de caravan of camper.

Lenco DVL-2483BK

Deze veelzijdige Lenco DVL-2483BK is een HD Ready smart-tv met ingebouwde dvd-speler en 12V auto-adapter, waardoor deze makkelijk is aan te ideaal voor onderweg. Met HDR-ondersteuning, Dolby Digital Plus-geluid en een helderheid van 300 cd/m² biedt hij een goede kijkervaring. De tv draait op een Linux-besturingssysteem en is voorzien van diverse aansluitmogelijkheden. Ook hier is het erg prettig dat er een 12 Volt-aansluiting aanwezig is, waardoor je deze televisie heel gemakkelijk op het interne stroomnetwerk van je caravan of camper of de sigarettenaansteker kunt aansluiten. Met de voorgeïnstalleerde apps van Amazon Prime, Deezer, Facebook, Netflix, Twitch en YouTube kun je meteen aan de slag.

▼ Volgende artikel
Koelkast optimaal indelen: zo blijft je eten langer vers
© Odua Images
Huis

Koelkast optimaal indelen: zo blijft je eten langer vers

De temperatuur in je koelkast is niet overal hetzelfde. Zet je alles zomaar ergens neer, dan is de kans groot dat eten sneller bederft of je onnodig ruimte verspilt. Door bewust te kiezen wat je waar plaatst, blijft je eten langer vers en houd je je koelkast overzichtelijk.

Onderin de koelkast is het kouder dan bovenin. Zet je alles op de juiste plek, dan blijft je eten langer vers. In dit artikel leggen we uit hoe de temperatuurzones in je koelkast werken en wat je het beste waar kunt neerzetten.

Lees ook: Is het tijd voor een nieuwe koelkast?

Hoe koud moet je koelkast eigenlijk zijn?

Op veel verpakkingen staat dat je voedingsmiddelen koel moet bewaren, bijvoorbeeld onder de 7 graden. Maar dat is eigenlijk te warm. De ideale temperatuur in de koelkast is 4 graden. Nieuwe koelkasten kun je vaak zelf instellen op een exacte temperatuur. Bij oudere koelkasten stel je de temperatuur in met een draaiknop, meestal van 1 tot 5 of 1 tot 7. Veel mensen denken dat stand 1 het koudst is, maar het is juist andersom: hoe hoger de stand, hoe kouder de koelkast. Staat je koelkast op 1 en is het niet koel genoeg? Kies dan een hogere stand.

Hoe koud of warm het precies is, kun je aan zo'n draaistand helaas niet aflezen. Een koelkastthermometer biedt dan uitkomst. Die laat zien of je de koeling moet bijstellen.

©Christopher Habermann

Waar in de koelkast is het het koudst?

Elke koelkast is zo ontworpen dat het onderin het koudst is. Ook achterin is het kouder dan voorin. Hoe hoger je komt, hoe minder koud het wordt – relatief gezien dan. De deur is de warmste plek, omdat je die vaak opent en sluit. Daardoor stroomt er telkens warme lucht naar binnen, wat de temperatuur op die plek minder constant maakt. Onderin, vlak boven de groentelade, bewaar je dus het best bederfelijke producten zoals vlees, vis en vleeswaren. Laat die het liefst in de originele verpakking of doe ze in een goed afgesloten zakje, zoals een ziplock. Heb je verstelbare planken? Zorg dan dat je genoeg ruimte maakt op deze onderste plank.

De groentela is voor: groenten!

Bij veel mensen liggen er flessen frisdrank of blikjes bier in de groentela. Logisch, want liggend past dat vaak net wat makkelijker en je pakt het snel. Wil je je groenten langer vers houden? Dan kun je die flessen en blikjes beter ergens anders bewaren en de groentela gebruiken waarvoor hij bedoeld is!

Wel of niet in de koelkast bewaren?

Hieronder vind je een lijst met populaire groenten en fruit die je wel en niet in de koelkast bewaart. Dit helpt bij het tegengaan van bederf én smaakverlies. Tip: twijfel je? Kijk of de groente of het fruit in de supermarkt buiten de koeling ligt. Dat is vaak een goede aanwijzing.

✅ Wel in de koelkast bewaren

  • Bladgroenten zoals sla, spinazie en andijvie

  • Broccoli en bloemkool

  • Wortels

  • Radijs

  • Prei

  • Boontjes

  • Asperges

  • Champignons

  • Andijvie

  • Rode biet

  • Bosui

  • Kool (wit, rood, spitskool)

  • Bessen, aardbeien, frambozen (kort bewaren, bij voorkeur in het originele bakje)

❌ Niet in de koelkast bewaren

  • Tomaten (worden melig en verliezen aroma)

  • Komkommer (gevoelig voor kou, krijgt snel plekken)

  • Paprika (kan rimpelen en zachter worden)

  • Courgette

  • Avocado (tenzij rijp en nog niet gegeten)

  • Uien (liever droog en donker bewaren)

  • Knoflook

  • Aardappels

  • Pompoen

  • Aubergine

  • Tropisch fruit zoals bananen, mango, ananas

  • Citrusvruchten

Wat zet je op de andere planken?

Helemaal bovenin is een handige plek voor blikjes, pakjes en flesjes drinken. Ook sauzen en geopende potjes, zoals augurken of pesto, zet je hier overzichtelijk bij elkaar. Een plankje lager leg je producten als kaas, humus en andere spreads. Ook margarine, roomboter en bakboter kunnen daar prima staan — niet te koud en niet te warm.

Dit bewaar je in de deur van de koelkast

Onderin de deur van de meeste koelkasten zit een rek voor flessen en pakken. Daar zet je bijvoorbeeld melk, yoghurt, drinkzuivel, sap of witte wijn. Let er wel op dat de koelkast eigenlijk te koud is om wijn direct op drinktemperatuur te houden. Haal de fles dus op tijd uit de koeling.

Verder naar boven zit meestal een eierrekje en een paar smalle plankjes. Die zijn handig voor potjes mosterd, kleine flesjes met kappertjes of andere smaakmakers. Helemaal bovenin in de deur leg je Parmezaanse kaas of zakjes geraspte kaas

Ook interessant: Tips voor een lager verbruik van je koelkast en vriezer

Houd het netjes!

Vind je het lastig om je koelkast netjes te houden? Dan kunnen speciale koelkastdozen uitkomst bieden. Daarmee houd je bijvoorbeeld alle beleg bij elkaar, of kleine potjes. Er zijn ook handige mandjes die je onder een plank kunt hangen – ideaal om bijvoorbeeld tubes overzichtelijk te bewaren.

©Olga Yastremska, New Africa, Africa Studio

Algemene indelingstips

Na het herindelen ziet je koelkast er weer netjes uit. Maar om dat zo te houden, is wat discipline nodig. Zet gelijksoortige potten en flesjes bij elkaar en plaats aangebroken verpakkingen vooraan, zodat je ze als eerste gebruikt. Nieuwe potten saus hoeven nog niet in de koelkast; pas na openen zet je ze erbij. Heb je meerdere soorten vleeswaren of plakken kaas? Dan is een belegdoos met meerdere vakjes handig. Zo houd je alles overzichtelijk én goed afgesloten. Doe je net boodschappen en vul je een grotendeels lege koelkast weer helemaal? Zet dan tijdelijk de temperatuur iets lager, zodat alle producten snel afkoelen. En zet geen warme restjes rechtstreeks in de koelkast: die zorgen voor temperatuurstijging, wat slecht is voor de houdbaarheid van de andere etenswaren.

Toe aan een nieuwe koelkast?

Wil je vanaf het eerste moment een opgeruimde koelkast, denk dan vooraf goed na over hoeveel ruimte je nodig hebt. Hoe groot is je huishouden? Koop je vaak in één keer veel boodschappen of juist vaker kleine beetjes? Op witgoedsites kun je makkelijk filteren op inhoud van het koel- en vriesgedeelte. Let niet alleen op de inhoud in liters, maar ook op de indeling. Een slimme indeling met verstelbare planken of lades maakt vaak meer verschil dan een paar liter extra ruimte. Ook kun je meteen filteren op modellen die speciale vershoudzones hebben, voor groente/fruit en/of vlees en vis. Zo zie je meteen welke modellen passen bij jouw situatie.