ID.nl logo
Review Xiaomi 14 Ultra – De moderne camerasmartphone
© Wesley Akkerman
Huis

Review Xiaomi 14 Ultra – De moderne camerasmartphone

Met de 14 Ultra zet Xiaomi vol in op de cameramogelijkheden van de smartphone. Als gebruiker heb je toegang tot allerlei handige opties en functies, waardoor je daadwerkelijk mooie en soms zelfs unieke foto’s en video’s maakt.

Uitstekend
Conclusie

Onderaan de streep houden we een smartphone over die vooral op het gebied van foto- en videografie enorm overtuigt. De resultaten zijn veel meer natuurgetrouw dan wat je op een Samsung aantreft, en er zijn allerlei extra modi en mogelijkheden die de ervaring daadwerkelijk uniek maken. Kijken we naar de ‘gewone’ smartphonefuncties, dan biedt Xiaomi een hoop moderne snufjes, maar daarin is het merk niet per se uniek. Het updatebeleid en de verdeling van het gewicht vallen bovendien een beetje tegen. Vooral qua software moet Xiaomi het beter gaan doen.

Plus- en minpunten
  • Kwaliteit foto's en video's
  • Verschillende opnamemogelijkheden
  • Snel besturingssysteem
  • Prachtig beeldscherm
  • Veel invloed op uitkomst foto's en video's
  • Prijs aan de hoge kant
  • Overige functies zijn modern, maar niet uniek
  • Veel vooraf geïnstalleerde apps
  • Dure Photography Kit
  • Updatebeleid kan beter

Voordat we dieper ingaan op de camerafuncties van de Xiaomi 14 Ultra, bekijken we het toestel eerst als reguliere smartphone. Het lijkt erop dat Xiaomi kosten noch moeite heeft bespaard om een van de meest geavanceerde Android-telefoons van dit moment uit te brengen. Denk daarbij aan een prachtig en kleurrijk oledscherm van 6,73 inch dat beschikt over een resolutie van 1440 bij 3200 pixels. Dankzij de piekhelderheid van 3000 nits kun je altijd zien wat er op het scherm gebeurt, ongeacht de felheid van de omgeving. Daarnaast is het toestel water- en stofdicht.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

De Xiaomi 14 Ultra in vogelvlucht

Onder de motorkap zit een Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-processer, die we inmiddels goed kennen. De cpu is de krachtigste van dit moment, maar kan nog weleens warm worden. Het toestel is in Nederland beschikbaar met 16 GB aan werkgeheugen en 512 GB aan opslagruimte. Je betaalt daar 1499 euro voor. Dat is net zo duur als de topversie van de ASUS ROG Phone 8, die 24 GB aan werkgeheugen en 1 TB aan ruimte heeft. Het grote verschil zit 'm natuurlijk in het camerasysteem, waar we verderop meer over vertellen.

De Xiaomi 14 Ultra heeft een titanium body en een glazen of ecovriendelijk leren achterkant. Verder is het toestel voorzien van allerlei moderne snufjes. Wat dacht je van ondersteuning voor wifi 7, bluetooth 5.4, support voor hi-res audio, een usb-c-poort (3.2 Gen 2), een accu van 5.000 mAh (die het gemakkelijk anderhalve dag volhoudt) en zowel bedraad als draadloos opladen? Bedraad gaat dat met een snelheid van 90 watt, terwijl je met de juiste draadloze oplader tot 80 watt kunt gaan. Opladen duurt respectievelijk 30 tot 45 minuten.

Verder is het goed om te weten dat de Xiaomi 14 Ultra op HyperOS en Android 14 draait. HyperOS is een nieuw besturingssysteem van Xiaomi, dat van de grond af aan is opgebouwd. Aan de voorkant heeft de software nog veel weg van MIUI, maar door veranderingen achter de schermen voelt alles veel sneller en soepeler aan. Dankzij HyperOS kan de Xiaomi 14 Ultra moeiteloos verbinding maken met andere Xiaomi-producten. Het toestel krijgt overigens 'slechts' vier Android-upgrades; een opvallend contrast met de zeven jaar van Google en Samsung.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Waar het allemaal om draait

Waar het natuurlijk allemaal om te doen is, is de cameramodule. Daar besteedt Xiaomi immers veel aandacht aan. De algemene ervaring komt echter grotendeels overeen met wat je op andere Android-smartphones aantreft. De foto- en videokwaliteit zijn voortreffelijk en in de basis vergelijkbaar met wat je bij Samsung aantreft. Dat kan haast ook niet anders, gezien de vier lenzen van 50 megapixel: een hoofdlens, een groothoeklens, een periscooplens en een telelens.

Zo kun je, net als bij de Galaxy S24 Ultra, tot 120 keer inzoomen. Er zijn ook allerlei AI-opties beschikbaar waarmee je het beeld kunt opfleuren. Maar daarmee is echt niet alles gezegd, aangezien de Xiaomi 14 Ultra een aantal exclusieve functies biedt die bij een eventuele overweging doorslaggevend zouden kunnen zijn. Door de samenwerking met Leica kun je kiezen uit twee algemene modi: Leica Authentic en Leica Vibrant. De termen laten niets aan de verbeeldingskracht van de lezer over en spreken voor zich: authentiek versus levendig.

Met de eerste modus legt de camera de omgeving veel natuurgetrouwer vast, terwijl Leica Vibrant het beeld een soort Samsung-behandeling geeft: de kleuren worden opgedoft, maar niet tot op het niveau dat objecten er onwerkelijk uitzien. Het is duidelijk dat Xiaomi over het algemeen een wat zachter beeld verkiest ten opzichte van het harde en vaak scherpe beeld van Samsung. Voor social media is beide prima, maar voor andere fotografiedoeleinden heeft de Xiaomi een streepje voor.

Bijzonder veel invloed op het resultaat

Opvallend is de hoeveelheid invloed die je op het beeld hebt. Binnen de standaard camera-app tref je namelijk een knopje genaamd EV. Daarmee bepaal je zelf in hoeverre de sluiteropening open of dicht is. Zo bepaal je dus met een simpele druk op de knop hoeveel licht er binnenkomt. Dat luistert wel wat nauw, maar gelukkig zie je per stap direct het resultaat in de zoeker. En het mooie is: deze optie staat gewoon bij de standaard cameramodus, waardoor je voor betere fotografie niet direct afhankelijk bent van de wat ingewikkeldere Pro-modus.

Dan hebben we het nog niet over de videografie gehad. Binnen diezelfde camera-app van Xiaomi staan opties als Video (voor normale video’s), Film (die de beeldinstellingen aanpast) en Director Modus (waarmee je direct toegang krijgt tot specifieke lenzen van de cameramodule). Elke modus heeft zijn eigen stijl van filmen. Opvallend aan de modus Film is dat je direct filmt met zwarte balken in beeld, waardoor de resolutie een lichte klap krijgt. Je neemt dan standaard op in 1920 bij 800 pixels. Maar eerlijk is eerlijk: daardoor ogen de video’s wel uniek aan.

Verder biedt de Xiaomi de optie om in 8K te filmen, net als zijn voorganger. Kleine kanttekening: je filmt dan wel ‘slechts’ in 30 frames per seconde. Zo hebben veel videomodi hun eigen mitsen en maren waar je even op moet letten, maar over het algemeen geldt dat je bijzonder veel invloed hebt op het eindresultaat. De beelden ogen – in vergelijking met het model van vorig jaar – dankzij de optische beeldstabilisatie over de hele breedte natuurlijker en rustiger. Ook kan het systeem veel beter omgaan met directe lichtbronnen in beeld.

Photography Kit

Omdat de Xiaomi 14 Ultra zo op het camerageweld gefocust is, heeft Xiaomi de Xiaomi 14 Ultra Photography Kit uitgebracht. Dat is een speciaal hoesje inclusief een ontspanner en powerbank waarmee je opeens 6500 mAh tot je beschikking hebt (in plaats van de standaard 5.000 mAh). Deze uitbreiding kost 199,99 euro, en dat komt dus boven op de aanschafprijs. Dat is aan de hoge kant. Dan rest dus de vraag of dit een onmisbare accessoire is voor iedereen die al bereid is 1499 euro uit te geven aan dit toptoestel.

Hoe bevalt deze extra kit? Naast een ontspannerknop zit er een zoomhendel, een aanpasbare video-opnameknop en een extra draaiknop op. De powerbank die je aan de onderkant vastklikt, fungeert daarnaast als greep waar je vingers prettig omheen vallen. Bovendien zorgt die ervoor dat het gewicht van de Xiaomi 14 Ultra veel beter in balans is (zonder merk je duidelijk dat de cameramodule zwaarder is dan de andere kant van het toestel). De knop licht indrukken zorgt voor het bepalen van het focuspunt, en hem helemaal indrukken produceert uiteraard een foto – net als vroeger.

Met Photography Kit tover je de Xiaomi 14 Ultra dus eigenlijk om tot een digitale compactcamera. Wanneer je tijdens het filmen of fotograferen inzoomt, is het even wennen hoe snel dat gebeurt, maar na een paar keer zoomen vormt dat geen probleem meer. Verder kun je de ring voorop gebruiken om een filter te installeren, maar die krijg je er helaas niet bij. Die moet je dus nog apart aanschaffen. Onderaan de streep betaal je voornamelijk voor comfort, want – op de filters na – haal je niet per se functionaliteit in huis die de Xiaomi 14 Ultra niet al aanbiedt.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Xiaomi 14 Ultra kopen?

Onderaan de streep houden we een smartphone over die vooral op het gebied van foto- en videografie enorm overtuigt. De resultaten zijn veel meer natuurgetrouw dan wat je op een Samsung aantreft, en er zijn allerlei extra modi en mogelijkheden die de ervaring daadwerkelijk uniek maken. Kijken we naar de ‘gewone’ smartphonefuncties, dan biedt Xiaomi een hoop moderne snufjes, maar daarin is het merk niet per se uniek. Het updatebeleid en de verdeling van het gewicht vallen bovendien een beetje tegen. Vooral qua software moet Xiaomi het beter gaan doen.

▼ Volgende artikel
5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt
© Action
Huis

5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt

Aan merken die producten voor je smarthome aanbieden hebben we tegenwoordig geen gebrek. Maar hoe scheid je het kaf van het koren? In dit artikel geven we vijf aspecten waar je op moet letten bij de keuze voor een voordelig merk, waardoor je hopelijk geen miskoop (meer) begaat.

Als je nog niet zo bekend bent met een smarthomemerk en je doet wat onderzoek, let dan in elk geval op de volgende zaken:

  1. De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen
  2. Brede compatibiliteit met de grote spelers (Amazon, Google, Apple)
  3. Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites
  4. Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)
  5. Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

💡Lees ook: Zijn goedkope smarthomeproducten wel veilig?

De laatste jaren zijn er flink wat merken bijgekomen die allemaal nagenoeg dezelfde smarthomeproducten aanbieden. Dit soort producten noemen we ook wel whitelabelproducten: dergelijke apparaten worden geproduceerd door een derde partij, en door een aanbieder aangeboden met een eigen logo en soms ook een eigen app. In veel gevallen biedt zo'n verstrekker geen extra's of unieke elementen, maar in een zeldzaam geval gebeurt dat wèl. Daar kom je achter wanneer je onderzoek doet naar zo'n merk, door op de volgende zaken te letten.

1- De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen

Als een merk echt een slechte app aanbiedt, dan zie je dat vanzelf terug in de beoordelingen. Het is dan zaak om door de cijfers van bots (digitale systemen die automatisch reviews plaatsen) en betaalde influencers te kijken – maar op een gegeven moment herken je een bepaald soort taalgebruik waardoor je dat moeiteloos doet. Bovendien lijken veel neppe reviews op elkaar, zowel in boodschap als taalgebruik. Lees alle beoordelingen goed door en let op die van echte mensen of gebruikers. Hoe meer je er daar van vindt, hoe beter de app in kwestie is.

©Hombli

2- Brede compatibiliteit met de grote spelers

In je onderzoek is het ook verstandig om informatie op te zoeken over de brede compatibiliteit van het merk in kwestie. Ga naar de winkelpagina of officiële website om te zien of er bijvoorbeeld ondersteuning is voor Google Home of Apple Homekit. En anders is Matter, Homey, Fibaro of een ander smarthomeprotocol de moeite waard. Hoe breder de support, hoe breder de inzetbaarheid en hoe beter de ervaring. Check ook meteen of je het product offline kunt gebruiken binnen je eigen netwerk, eventueel via een zelf opgezet smarthomeplatform.

Lees ook: Wat is Matter? Smarthome-standaard uitgelegd

Je huis slimmer maken hoeft niet duur te zijn

Met slimme stekkers maak je bestaande apparaten 'smart'

3- Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites

Onderschat daarnaast de kracht van een positieve recensie niet. Niet dat je zomaar elke review kunt vertrouwen die je online tegenkomt. Maar als het geluid overwegend positief is en je vertrouwt de platformen of recensenten, dan heb je weinig redenen om te twijfelen aan een merk. Als een specifiek merk genegeerd wordt door een publicatie, of je komt er simpelweg geen recensies over tegen, dan kan het zijn dat het niet bijzonder genoeg is. Hopelijk is een website transparant over de werkwijze bij het selecteren van de artikelen die worden besproken, zodat je het ontbreken van de review in de juiste context kunt plaatsen.

©Lidl

4- Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)

Over recensenten gesproken: let ook in het bijzonder op wie zo'n product test en of diegene een grote staat van dienst heeft. Probeer te achterhalen of die persoon in het verleden vaker positief is geweest over het merk. Wees ook scherp op het beroep van zo'n recensent. Lees je een tekst van een expert, reviewer of journalist, dan kun je de argumenten veel beter plaatsen en op waarde schatten dan wanneer een influencer schreeuwt dat je maar gewoon iets moet kopen omdat het vet is. Diegene wordt daar grof voor betaald – echte redacteuren zijn niet zo gemakkelijk te beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld opzoeken via LinkedIn of iemand een echte journalist is, of is verbonden aan een bepaald merk.

5- Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

Als je eenmaal de basale informatie opgezocht hebt en je hebt wat onderzoek gedaan naar wie wat precies recenseert, dan is het tijd om naar de inhoud te kijken. Niet alle kritiek hoeft voor jou een probleem te zijn. Zeker niet als je begrijpt waar je op moet letten of als je weet wat voor jou belangrijk is. Een goede prijs-kwaliteitverhouding geeft vaak alle context die je nodig hebt. Dan kun je genoegen nemen met iets minder, zonder er te veel voor te betalen. Let in de teksten vooral ook op het updatebeleid; hoe breder die is, hoe langer je met de producten doet. Hier op ID.nl vind je ook veel reviews, misschien zit jou gewenste artikel er ook wel bij?


☃️Deze winter zit je niet in de kou:

▼ Volgende artikel
Klaar voor de toekomst met een slimme thuisbatterij
Energie

Klaar voor de toekomst met een slimme thuisbatterij

In 2050 moet het volledige energieverbruik van Nederland afkomstig zijn uit duurzame bronnen. Dat is een mooi streven, maar op dit moment is dat slechts het geval voor 17 procent van de gebruikte energie. Om het doel te halen, moeten we er met z'n allen de schouders onder zetten. Jij kunt daarbij helpen, en dat levert je onder de streep ook nog eens geld op!

Partnerbijdrage - In samenwerking met Zonneplan.

Vol elektriciteitsnet

Bedrijven en huishoudens stappen steeds vaker over op het gebruik van stroom in plaats van gas. Dat is natuurlijk goed, maar het heeft wel als gevolg dat het elektriciteitsnet snel volloopt. Dat is op dit moment al een probleem, en in de toekomst wordt dat probleem alleen maar groter. Er moet namelijk ontzettend veel extra duurzame opwekcapaciteit worden bijgebouwd om de vraag naar stroom met het aanbod te kunnen matchen.

Met de noodzakelijke toename van duurzame stroom op het ene moment (vooral overdag) en de toename van de vraag (vooral 's avonds) wordt een probleem gecreëerd, waarbij stroomopslag de enige manier is om die duurzame energie op een ander moment beschikbaar te stellen. Zonder opslagcapaciteit gaan we op steeds meer momenten duurzame energie 'weggooien', doordat windmolens en/of zonnepanelen uitgeschakeld moeten worden (en wordt het dus ook minder interessant om in dit soort projecten te investeren). Dat is natuurlijk zonde, maar gelukkig is er een oplossing.

Thuisbatterijen kunnen tijdelijk overtollige energie opslaan, energie die op een later moment weer kan worden ingezet. Deze opslagcapaciteit is de enige manier om wind- en zonnestroom over tijd te verplaatsen, waardoor het dus veel efficiënter kan worden gebruikt. Dat zorgt ervoor dat het stroomnet tijdens piekmomenten minder hoeft te worden belast. Op die manier hoeft er minder energie uit gascentrales te komen, en dat is weer goed voor het milieu.

Watch on YouTube

Wat levert een thuisbatterij op?

Een thuisbatterij kan je op dit moment al aardig wat geld opleveren. Dat heeft te maken met de onbalansmarkt. Die zorgt ervoor dat de stroomprijs automatisch omhoog gaat als er een tekort is, en juist lager wordt op momenten van een stroomoverschot. Gedurende een gewone dag kunnen zo grote verschillen ontstaan.

Als particulier kun je in principe niet bij die onbalansmarkt, maar met een thuisbatterij en Powerplay van Zonneplan kan dat wel! Je thuisbatterij wordt opgeladen als er een stroomoverschot is en levert weer stroom terug als er een tekort op het landelijke stroomnet dreigt. Zou er niet op deze onbalans gereageerd worden, dan ontstaat er schade aan apparaten of kan de stroom zelfs volledig uitvallen. Jouw bijdrage aan een stabiel net is dus enorm belangrijk en levert daardoor ook flinke vergoedingen op.

Salderingsregeling

De reden dat een thuisbatterij nog geen maximaal rendement levert, is de salderingsregeling. Die regeling houdt in dat de stroom die je opwekt met je zonnepanelen en teruglevert aan het stroomnet mag aftrekken van de netstroom die je op een ander moment gebruikt. Hoe meer stroom je teruglevert, des te meer stroom je later kunt gebruiken, zonder dat je daarvoor hoeft te betalen.

Die regeling is in het leven geroepen om het plaatsen van zonnepanelen te stimuleren. Op dit moment lijkt het er echter op dat de salderingsregeling per 1 januari 2027 wordt afgeschaft. Vanaf dat moment wordt het opslaan van zonnestroom voor eigen gebruik een extra verdienmodel voor thuisbatterijen, aanvullend op de verdienmodellen die nu al bestaan.

Netcongestie oplossen

Los van het stabiliseren van het landelijke net kunnen batterijen ook worden ingezet voor het oplossen van lokale druk, ook wel netcongestie genoemd. Dat komt voor wanneer zonnepanelen in één wijk massaal tegelijk energie terugleveren, of als bijvoorbeeld elektrische auto's en warmtepompen allemaal op hetzelfde moment stroom proberen af te nemen. Thuisbatterijen kunnen op die momenten tegenwicht bieden om de druk van het net te halen.

Op dit moment is daar nog geen markt voor, maar Zonneplan is onlangs wel al een eerste pilot gestart met netbeheerder Liander die daar een oplossing voor kan zijn.

Zonneplan Nexus-thuisbatterij

Een van de populaire thuisbatterijen is de Zonneplan Nexus. Dat is niet zomaar een accu die even wordt opgeladen en weer wordt leeggetrokken. Nee, het is een van de meest geavanceerde batterijen die er op de markt zijn. De opslagcapaciteit van de Nexus ligt tussen de 10 en wel 20 kWh – dat is bijna drie keer het dagelijks verbruik van een gemiddeld gezin.

Ook gaat het opladen en ontladen van de accu razendsnel en op vol vermogen. Daardoor maak je maximaal gebruik van de fluctuerende energieprijzen en haal je zo veel mogelijk rendement uit het op- en ontladen van de accu.

De thuisbatterij wordt volledig voor je geïnstalleerd en updates met nieuwe functies en opties ontvang je gewoon over 4G. Tel daarbij de slimme AI-gestuurde software op en de Zonneplan Nexus is de ideale thuisbatterij, voor nu én voor de toekomst.

©Zonnneplan

Conclusie

De voordelen van een thuisbatterij zijn tweeledig. Enerzijds kun je nu al geld verdienen door een thuisbatterij aan te schaffen. Je voorkomt ermee dat je een duurdere aansluiting nodig hebt, en je kunt meehelpen om het stroomnet in balans te houden, waardoor je je energierekening flink verlaagt of zelfs geld terugkrijgt. Als het voordeel van saldering wegvalt, kun je met een thuisbatterij je eigen stroom opslaan en op een later moment weer gebruiken, bijvoorbeeld als de stroomprijs tijdelijk relatief hoog is.

Met de Nexus-thuisbatterij van Zonneplan en automatische Powerplay-aansturing help je nu al om het stroomnet in balans te houden, en voorzie je je volledige huishouden in de nabije toekomst van jouw zelf opgewekte stroom.

Kijk voor meer informatie over de Zonneplan Nexus op de website van Zonneplan.