Review Google Pixel 8 Pro – dé smartphone voor cameraliefhebbers
Wie een premium smartphone met de beste camera’s zoekt, komt bij de Google Pixel 8 Pro uit. Punt. Maar waarom? En hoe presteert de smartphone op andere belangrijke punten zoals de accuduur en het beeldscherm? Je leest het in deze review van de Google Pixel 8 Pro!
De Pixel 8 Pro is vanaf 12 oktober te koop in Nederland in drie kleuren, waaronder de geteste blauwe versie. De adviesprijs start bij 1099 euro. Je kunt ook kiezen voor de kleinere Pixel 8, die wat mindere specificaties heeft en daarom verkrijgbaar is vanaf 799 euro.
©Rens Blom
Verfijnd ontwerp
Qua ontwerp lijkt de Pixel 8 Pro veel op de Pixel 7 Pro van vorig jaar, maar in vergelijking met andere toestellen heeft de smartphone wel echt een eigen smoel. Die is te danken aan de opvallende camerabalk op de achterkant. De telefoon voelt degelijk aan en ligt door de afgeronde hoeken fijn in de hand. Hij is met 213 gram wel relatief zwaar.
©Rens Blom
Prettig is dat de telefoon water- en stofdicht is (IP68-gecertificeerd). Een aparte functie is de thermometer naast de camera’s op de achterkant. Hier kun je op afstand de temperatuur van een object of eten en drinken mee meten. De functie is wel iets minder nauwkeurig dan wenselijk zou zijn.
©Rens Blom
Lekker fel scherm
Het beeldscherm van de Pixel 8 Pro is 6,7 inch groot en daarom lastig met één hand te bedienen. We zijn desondanks erg tevreden over het scherm, dat dankzij zijn oleddisplay heel kleurrijk oogt en een scherpe resolutie toont. De verversingssnelheid van maximaal 120 Hz betekent dat bewegend beeld soepel oogt en dankzij de minimale verversingssnelheid van 1 Hz kan het scherm in een altijd-aan-modus de tijd en meldingen tonen zonder veel stroom te verbruiken.
©Rens Blom
Het meest onder de indruk zijn we van de maximale helderheid van het beeldscherm. De lichtopbrengst van het display is extreem hoog en is daarom ook buitenhuis op een zonnige oktoberdag goed af te lezen.
©Rens Blom
Goede prestaties
Een belangrijk onderdeel van de Pixel 8 (Pro) is de processor. Deze Tensor G3-processor is door Google zelf ontworpen en zo afgestemd op de smartphone. Sommige andere telefoonmerken doen dat ook, maar de meeste merken kiezen een processor van een chipmaker en kunnen weinig optimaliseren. Google zegt dat de Tensor G3 allerlei slimme functies ondersteunt die de fotografie in de Pixel 8 Pro verbeteren, en nog veel meer. Daar kom ik zo op terug. Voor nu is het goed om te weten dat de smartphone lekker snel is in gebruik, mede dankzij maar liefst 12 GB werkgeheugen. Het toestel start apps snel op, schakelt soepel en speelt populaire games probleemloos af.
©Rens Blom
Het is met het oog op de prijs wel jammer dat het basismodel van de Pixel 8 Pro maar 128 GB opslagcapaciteit heeft. Dat is voor een dure smartphone niet veel. Veel concurrerende toestellen hebben 256 GB opslagcapaciteit en zitten na een paar jaar gebruik dus minder vol. Google verkoopt de Pixel 8 Pro ook met 256 GB, maar dan moet je dus extra voor betalen. Wil je jaren met de smartphone vooruit kunnen, dan raden we dat toch aan, want de telefoon heeft geen microSD-kaartslot om de opslag uit te breiden.
Accuduur en opladen
Google Pixel-smartphones blinken nooit uit met hun accuduur en oplaadsnelheid. De Pixel 8 Pro zet die trend (helaas) voort. Met de 5000mAh-accu kun je één dag doen, maar dan heb je ’s avonds bij het slapengaan wel een oplader nodig. De accu kan via usb-c (met maximaal 30 watt) of draadloze oplader (met maximaal 23 watt) opladen. Dat zijn geen indrukwekkende laadsnelheden, maar volgens sommige experts is langzamer laden beter voor de levensduur van de batterij. Je kunt overigens ook een gadget als elektrische tandenborstel of setje geschikte oordopjes opladen door die op de achterkant van de Pixel 8 Pro te leggen.
©Rens Blom
Uitstekende camera's
Het paradepaardje van de Pixel 8 Pro is de camera. Drie stuks op de achterkant om precies te zijn, in de vorm van een 50megapixel-hoofdcamera, 48megapixel-groothoekcamera en 48megapixel-telelens. Alle drie de camera’s zijn indrukwekkend. Met de hoofdcamera – die je het meest gebruikt – schiet je heel realistische afbeeldingen met fraaie kleuren en veel detail. Met de groothoekcamera kun je een wijd deel van de omgeving vastleggen en ook die foto’s zijn bijzonder fraai. De zoomcamera levert tot slot eveneens erg scherpe beelden af. Hieronder twee series foto's bij voldoende kunstlicht en daglicht.
©Rens Blom
©Rens Blom
De automatische nachtmodus stelt je in staat om ook in het donker duidelijke foto’s te maken. Ik zet hieronder drie plaatjes uit de hoofdcamera op een rij. Die foto's zijn 's avonds laat genomen, toen het buiten al uren donker was en de enige verlichting kwam van lantaarnpalen, een winkellamp en lampen op het treinstation Amsterdam Centraal.
Op de linkerfoto rent iemand naar de rijdende trein toe, maar zowel de persoon als de trein zijn scherp afgebeeld. Ook op de twee andere foto's krijg je de indruk dat er veel licht op straat was, terwijl dat niet het geval was. De Pixel 8 Pro vangt dus veel licht op en verwerkt die met slimme software tot duidelijke beelden.
©Rens Blom
De hoofdcamera presteert het best in het donker, maar ook de groothoekcamera en zoomlens zijn prima bruikbaar bij weinig licht. Hieronder twee voorbeeldseries. Kijk bijvoorbeeld eens hoe duidelijk de randen van de palmbladeren zichtbaar zijn terwijl deze foto met 5x zoom-functie is gemaakt onder een lantaarnpaal, 's avonds laat.
©Rens Blom
©Rens Blom
Handig is dat je met deze camera ook macrofoto’s kunt schieten, dus van heel dichtbij. Deze functie werkt goed. Hieronder drie voorbeelden van droog- en kunstbloemen.
©Rens Blom
Zelf zijn we vooral blij met de betere telelens, die je vijf keer optisch (zonder kwaliteitsverlies) laat zoomen. Ingezoomde foto’s ogen scherp en zien er met name in het donker duidelijker uit dan met de Pixel 7 Pro.
Google heeft de camera’s niet alleen qua hardware verbeterd, maar leunt ook op verschillende softwarefuncties die artificiële intelligentie (AI) gebruiken om de foto- en videokwaliteit te verbeteren. Sommige functies werken op de telefoon zelf en dus zonder internetverbinding, andere functies kun je alleen gebruiken door de opgenomen beelden naar Googles datacenter te uploaden en vervolgens het verbeterde beeld terug te krijgen. Een veelbelovende nieuwe functie genaamd Video Boost – die de kleuren en helderheid van een video verbetert – hebben we nog niet kunnen testen omdat deze functie pas in december uitkomt. Video Boost vereist een internetverbinding.
Zeven jaar updates!
Niet alleen de camera’s van de Pixel 8 Pro zijn indrukwekkend. Google maakt ook goede sier met het updatebeleid van de smartphone. De Pixel 8 Pro krijgt namelijk zeven jaar updates, zowel versie-updates als beveiligingsupdates. En dat is langer dan vorige Pixel-telefoons (maximaal vijf jaar updates), Android-marktleider Samsung (idem) en Apple (dat zo’n zes jaar updates vrijgeeft voor zijn iPhones). Met zeven jaar updates is de Pixel 8 Pro tot de herfst van 2030 verzekerd van ondersteuning, waardoor je de telefoon lang met een gerust hart kunt blijven gebruiken.
©Rens Blom
Op dit moment is het Android 14 dat de klok slaat. De Pixel 8 (Pro) is de eerste smartphone met deze Android-versie, die weer wat handige vernieuwingen introduceert ten opzichte van Android 13. De software is gebruiksvriendelijk en bevat geen onnodige apps of functies, want Google gebruikt de schone Android-versie.
Conclusie: Google Pixel 8 Pro kopen?
De Google Pixel 8 Pro is een premium smartphone, en dat zie je op allerlei vlakken terug. Van een luxe ontwerp en fraai scherm tot complete specificaties en de uitstekende camera’s. Als je graag (serieuzer) fotografeert of filmt met je smartphone, is de Pixel 8 Pro naar onze mening de beste telefoon die je eind 2023 kunt kopen. Het is bovendien een toestel waar je heel lang mee kunt doen omdat Google zijn updatebeleid heeft verlengd naar zeven jaar.
Zo is de Pixel 8 Pro een heel complete smartphone die laat zien hoe hardware en software elkaar kunnen versterken. De adviesprijs vanaf 1099 euro is stevig en kan een terecht struikelblok zijn, maar het toestel is nog steeds honderden euro’s goedkoper dan gewaagde (camera)alternatieven als de Apple iPhone 15 Pro Max en Sony Xperia 1 V.