ID.nl logo
Review Google Pixel 8 Pro – dé smartphone voor cameraliefhebbers
© Rens Blom
Huis

Review Google Pixel 8 Pro – dé smartphone voor cameraliefhebbers

Wie een premium smartphone met de beste camera’s zoekt, komt bij de Google Pixel 8 Pro uit. Punt. Maar waarom? En hoe presteert de smartphone op andere belangrijke punten zoals de accuduur en het beeldscherm? Je leest het in deze review van de Google Pixel 8 Pro!

De Pixel 8 Pro is vanaf 12 oktober te koop in Nederland in drie kleuren, waaronder de geteste blauwe versie. De adviesprijs start bij 1099 euro. Je kunt ook kiezen voor de kleinere Pixel 8, die wat mindere specificaties heeft en daarom verkrijgbaar is vanaf 799 euro.

©Rens Blom

De Pixel 8 Pro is te koop in drie kleuren, waaronder blauw

Verfijnd ontwerp

Qua ontwerp lijkt de Pixel 8 Pro veel op de Pixel 7 Pro van vorig jaar, maar in vergelijking met andere toestellen heeft de smartphone wel echt een eigen smoel. Die is te danken aan de opvallende camerabalk op de achterkant. De telefoon voelt degelijk aan en ligt door de afgeronde hoeken fijn in de hand. Hij is met 213 gram wel relatief zwaar.

©Rens Blom

Als grote telefoon is de Pixel 8 Pro lastig met één hand te bedienen.

Prettig is dat de telefoon water- en stofdicht is (IP68-gecertificeerd). Een aparte functie is de thermometer naast de camera’s op de achterkant. Hier kun je op afstand de temperatuur van een object of eten en drinken mee meten. De functie is wel iets minder nauwkeurig dan wenselijk zou zijn.

©Rens Blom

Qua ontwerp is de Pixel 8 Pro geen dertien-in-een-dozijn-toestel.

Lekker fel scherm

Het beeldscherm van de Pixel 8 Pro is 6,7 inch groot en daarom lastig met één hand te bedienen. We zijn desondanks erg tevreden over het scherm, dat dankzij zijn oleddisplay heel kleurrijk oogt en een scherpe resolutie toont. De verversingssnelheid van maximaal 120 Hz betekent dat bewegend beeld soepel oogt en dankzij de minimale verversingssnelheid van 1 Hz kan het scherm in een altijd-aan-modus de tijd en meldingen tonen zonder veel stroom te verbruiken.

©Rens Blom

Het scherm oogt kleurrijk en scherp.

Het meest onder de indruk zijn we van de maximale helderheid van het beeldscherm. De lichtopbrengst van het display is extreem hoog en is daarom ook buitenhuis op een zonnige oktoberdag goed af te lezen.

©Rens Blom

Dankzij de hoge helderheid oogt een video nog realistischer

Goede prestaties

Een belangrijk onderdeel van de Pixel 8 (Pro) is de processor. Deze Tensor G3-processor is door Google zelf ontworpen en zo afgestemd op de smartphone. Sommige andere telefoonmerken doen dat ook, maar de meeste merken kiezen een processor van een chipmaker en kunnen weinig optimaliseren. Google zegt dat de Tensor G3 allerlei slimme functies ondersteunt die de fotografie in de Pixel 8 Pro verbeteren, en nog veel meer. Daar kom ik zo op terug. Voor nu is het goed om te weten dat de smartphone lekker snel is in gebruik, mede dankzij maar liefst 12 GB werkgeheugen. Het toestel start apps snel op, schakelt soepel en speelt populaire games probleemloos af.

©Rens Blom

De processor in de Pixel 8 Pro is door Google zelf ontworpen.

Het is met het oog op de prijs wel jammer dat het basismodel van de Pixel 8 Pro maar 128 GB opslagcapaciteit heeft. Dat is voor een dure smartphone niet veel. Veel concurrerende toestellen hebben 256 GB opslagcapaciteit en zitten na een paar jaar gebruik dus minder vol. Google verkoopt de Pixel 8 Pro ook met 256 GB, maar dan moet je dus extra voor betalen. Wil je jaren met de smartphone vooruit kunnen, dan raden we dat toch aan, want de telefoon heeft geen microSD-kaartslot om de opslag uit te breiden.

Accuduur en opladen

Google Pixel-smartphones blinken nooit uit met hun accuduur en oplaadsnelheid. De Pixel 8 Pro zet die trend (helaas) voort. Met de 5000mAh-accu kun je één dag doen, maar dan heb je ’s avonds bij het slapengaan wel een oplader nodig. De accu kan via usb-c (met maximaal 30 watt) of draadloze oplader (met maximaal 23 watt) opladen. Dat zijn geen indrukwekkende laadsnelheden, maar volgens sommige experts is langzamer laden beter voor de levensduur van de batterij. Je kunt overigens ook een gadget als elektrische tandenborstel of setje geschikte oordopjes opladen door die op de achterkant van de Pixel 8 Pro te leggen.

©Rens Blom

In de doos zit een usb-c-kabel, geen stroomadapter. Die moet je zelf regelen.

Uitstekende camera's

Het paradepaardje van de Pixel 8 Pro is de camera. Drie stuks op de achterkant om precies te zijn, in de vorm van een 50megapixel-hoofdcamera, 48megapixel-groothoekcamera en 48megapixel-telelens. Alle drie de camera’s zijn indrukwekkend. Met de hoofdcamera – die je het meest gebruikt – schiet je heel realistische afbeeldingen met fraaie kleuren en veel detail. Met de groothoekcamera kun je een wijd deel van de omgeving vastleggen en ook die foto’s zijn bijzonder fraai. De zoomcamera levert tot slot eveneens erg scherpe beelden af. Hieronder twee series foto's bij voldoende kunstlicht en daglicht.

©Rens Blom

V.l.n.r.: groothoek, normaal en 5x zoom.

©Rens Blom

V.l.n.r.: groothoek, normaal en 5x zoom.

De automatische nachtmodus stelt je in staat om ook in het donker duidelijke foto’s te maken. Ik zet hieronder drie plaatjes uit de hoofdcamera op een rij. Die foto's zijn 's avonds laat genomen, toen het buiten al uren donker was en de enige verlichting kwam van lantaarnpalen, een winkellamp en lampen op het treinstation Amsterdam Centraal.

Op de linkerfoto rent iemand naar de rijdende trein toe, maar zowel de persoon als de trein zijn scherp afgebeeld. Ook op de twee andere foto's krijg je de indruk dat er veel licht op straat was, terwijl dat niet het geval was. De Pixel 8 Pro vangt dus veel licht op en verwerkt die met slimme software tot duidelijke beelden.

©Rens Blom

Foto's gemaakt met de hoofdcamera, buiten rond 23.00 uur met wat kunstlicht.

De hoofdcamera presteert het best in het donker, maar ook de groothoekcamera en zoomlens zijn prima bruikbaar bij weinig licht. Hieronder twee voorbeeldseries. Kijk bijvoorbeeld eens hoe duidelijk de randen van de palmbladeren zichtbaar zijn terwijl deze foto met 5x zoom-functie is gemaakt onder een lantaarnpaal, 's avonds laat.

©Rens Blom

V.l.n.r.: groothoek, normaal en 5x zoom.

©Rens Blom

V.l.n.r.: groothoek, normaal en 5x zoom.

Handig is dat je met deze camera ook macrofoto’s kunt schieten, dus van heel dichtbij. Deze functie werkt goed. Hieronder drie voorbeelden van droog- en kunstbloemen.

©Rens Blom

Drie macrofoto's, gemaakt met de groothoekcamera.

Zelf zijn we vooral blij met de betere telelens, die je vijf keer optisch (zonder kwaliteitsverlies) laat zoomen. Ingezoomde foto’s ogen scherp en zien er met name in het donker duidelijker uit dan met de Pixel 7 Pro.

Google heeft de camera’s niet alleen qua hardware verbeterd, maar leunt ook op verschillende softwarefuncties die artificiële intelligentie (AI) gebruiken om de foto- en videokwaliteit te verbeteren. Sommige functies werken op de telefoon zelf en dus zonder internetverbinding, andere functies kun je alleen gebruiken door de opgenomen beelden naar Googles datacenter te uploaden en vervolgens het verbeterde beeld terug te krijgen. Een veelbelovende nieuwe functie genaamd Video Boost – die de kleuren en helderheid van een video verbetert – hebben we nog niet kunnen testen omdat deze functie pas in december uitkomt. Video Boost vereist een internetverbinding.

Zeven jaar updates!

Niet alleen de camera’s van de Pixel 8 Pro zijn indrukwekkend. Google maakt ook goede sier met het updatebeleid van de smartphone. De Pixel 8 Pro krijgt namelijk zeven jaar updates, zowel versie-updates als beveiligingsupdates. En dat is langer dan vorige Pixel-telefoons (maximaal vijf jaar updates), Android-marktleider Samsung (idem) en Apple (dat zo’n zes jaar updates vrijgeeft voor zijn iPhones). Met zeven jaar updates is de Pixel 8 Pro tot de herfst van 2030 verzekerd van ondersteuning, waardoor je de telefoon lang met een gerust hart kunt blijven gebruiken.

©Rens Blom

De Pixel 8 Pro krijgt updates tot de herfst van 2030.

Op dit moment is het Android 14 dat de klok slaat. De Pixel 8 (Pro) is de eerste smartphone met deze Android-versie, die weer wat handige vernieuwingen introduceert ten opzichte van Android 13. De software is gebruiksvriendelijk en bevat geen onnodige apps of functies, want Google gebruikt de schone Android-versie.

Conclusie: Google Pixel 8 Pro kopen?

De Google Pixel 8 Pro is een premium smartphone, en dat zie je op allerlei vlakken terug. Van een luxe ontwerp en fraai scherm tot complete specificaties en de uitstekende camera’s. Als je graag (serieuzer) fotografeert of filmt met je smartphone, is de Pixel 8 Pro naar onze mening de beste telefoon die je eind 2023 kunt kopen. Het is bovendien een toestel waar je heel lang mee kunt doen omdat Google zijn updatebeleid heeft verlengd naar zeven jaar.

Zo is de Pixel 8 Pro een heel complete smartphone die laat zien hoe hardware en software elkaar kunnen versterken. De adviesprijs vanaf 1099 euro is stevig en kan een terecht struikelblok zijn, maar het toestel is nog steeds honderden euro’s goedkoper dan gewaagde (camera)alternatieven als de Apple iPhone 15 Pro Max en Sony Xperia 1 V.

▼ Volgende artikel
Review Sony Bravia Theatre Bar 6 - Kleine soundbar doet z'n best
© Sony
Huis

Review Sony Bravia Theatre Bar 6 - Kleine soundbar doet z'n best

Sony brengt met de Bravia Theatre Bar 6 een 3.1.2-soundbar die niet veel plaats inneemt en toch Dolby Atmos-geluid belooft. Hoe bevalt deze soundbar in de praktijk? In deze review lees je daar alles over.

Uitstekend
Conclusie

De Sony Bravia Theatre Bar 6 is een 3.1.2-soundbar die goed presteert, weinig plaats inneemt en makkelijk te bedienen is. Vooral voor films en games een betere keuze in dit prijssegment, muziekliefhebbers zullen een stukje beleving en streamingopties missen.

Plus- en minpunten
  • Gebruiksgemak
  • Behoorlijk krachtig (voor een kleinere soundbar)
  • Compact en makkelijk te plaatsen
  • Heldere app
  • Produceert een groot geluidsbeeld vooraan
  • Weinig streamingopties
  • Via bluetooth klinkt muziek heel verzadigd
  • Geen aansluitingen voor consoles of mediaspelers
  • Geen uitbreiding met draadloze achterspeakers mogelijk

De Bravia Theatre Bar 6 is de meest recente soundbar van Sony. Het is een goedkoper model (adviesprijs 499 euro) vergeleken met de twee Bravia Theatre Bar-soundbars die vorig jaar verschenen. Dat waren twee forse topmodellen, hier spreek je over een compacter 3.1.2-model dat voor een lagere prijs en uitgerust met minder speakertjes toch een Dolby Atmos-ervaring wil bieden. Heb je een kleinere tv of wil je gewoon geen immens grote geluidsbalk in je woonkamer? Dan ben jij de doelgroep van deze Sony.  

Toch is de Bravia Theatre Bar 6 geen budgettoestel. Hij kost iets meer dan budget en komt met een draadloze subwoofer en Sony's eigen Geluidsveld-technologie. Bij de high-end Theatre Bar 9 en Theatre Bar 8 (en ook bij de prijzige Bravia Theatre Quad met vier aparte speakers) is deze virtuele geluidstechniek (Virtual Surround Engine) heel effectief in het creëren van een grote geluidsbubbel in de woonkamer. De Theatre Bar 6 heeft echter veel minder speakers ingebouwd (5) dan die andere toestellen.

©Sony

De Geluidsveld-functie creëert een geluidsbubbel in de woonkamer.

Focus op de essentie

De Bravia Theatre Bar-soundbars horen bij een nieuwe generatie toestellen bij Sony, met een nieuwe naamgeving. Vergeleken met oudere modellen én heel wat soundbars van concurrenten, ligt de nadruk nu heel sterk op een heldere bediening met een minimum aan functies. Dit moet het gebruik minder ingewikkeld maken. Een focus op de essentie, zo zou je het kunnen stellen.

Bij de Bravia Theatre Bar 6 merk je die sobere aanpak op verschillende vlakken. Streaming via wifi (zoals AirPlay of Chromecast) ontbreekt en veel ingangen ga je hier niet vinden. Er is één HDMI-eARC-ingang die je gebruikt voor de verbinding met de tv. Mocht je televisie ouder zijn en geen HDMI-eARC of -ARC hebben, dan is er nog een terugvaloptie in de vorm van een optische ingang. Die kun je echter niet gebruiken voor iets anders, zoals een cd-speler. Extra HDMI-ingangen zijn er niet, dus eventuele consoles of mediaspelers moet je rechtstreeks met het tv-toestel verbinden.

©Sony

De optische ingang gebruik je als HDMI-ARC niet beschikbaar is.

Weinig streamingopties

Muziek afspelen? Dat kan, via bluetooth. Ondersteuning is er ook voor het AAC-codec; het is ongewoon dat een soundbar een betere bluetooth-codec lust. Zoals altijd bij een soundbar heb je mogelijk een tweede optie. Slimme tv's hebben meestal ook apps van muziekdiensten zoals Spotify of Apple Music. Door zo'n app op je tv kun je dus ook playlists en albums beluisteren via de Sony-soundbar. 

Werken via de tv is zelfs een echte aanrader. 'Josephine Street' van Kiiōtō en 'Burn Alive' van The Birthday Party klinken stukken beter via de Apple Music-app op een LG 65OLEDC25 dan gestreamd vanaf Apple Music op een Samsung Galaxy S24 Ultra. Misschien komt dat wel omdat de LG-tv de muziek in Dolby Atmos aanlevert.

Maar ook 'Sterrenwacht' van Tourist LeMC en Guusje zijn in stereo via de tv voller en boeiender. Los van dat verschil, zet de Bravia Theatre Bar 6 muziek redelijk aangenaam neer. Vocals komen het sterkst uit de verf en beats zijn voor een soundbar relatief strak, maar heel breed werpt de soundbar muziek niet de kamer in. Goed voor een feestje en popmuziek in de achtergrond, kritische luisteraars zullen meer willen.

Zeer heldere app

De Bravia Theatre Bar 6 bezit niet echt veel extra functies. Dat verklaart ook waarom de Bravia Connect-app in dit geval zo sober oogt. Ook de meegeleverde mini-afstandsbediening heeft weinig knoppen. Aan de pluskant wil dat zeggen dat het bedienen van deze Sony-soundbar vlot verloopt. Verwarrend is het nooit.

In de app vind je drie geluidsmodi: Nachtmodus (dat bassen sterk tempert zodat de buren niet wakker worden), Geluidsveld en Stemmodus. Het is niet kiezen tussen de drie; je kunt een, twee of alle drie op hetzelfde moment activeren. Daarnaast is het mogelijk om het hoofdvolume en de lage tonen apart in te stellen.

Duik je dieper in de geluidinstellingen, dan blijkt de Bravia Theatre Bar 6 je toch meer instelmogelijkheden te bieden dan eerst verwacht. De meeste geluidsopties zijn echter voor specialisten. Audio DRC instellen op Automatisch is wel handig, met name in kleinere woonkamers. Het haalt wel wat dynamiek weg, waardoor knallende geluidseffecten zoals explosies en geweerschoten minder spectaculair worden. Maar het contrast tussen stille en luide momenten wordt kleiner, wat sommigen aangenamer zullen vinden.

Minimalistische lijnen

De Japanse wortels van Sony zijn vaak zichtbaar in het design van zijn AV-producten. Ook de Bravia Theatre Bar 6 is echt een toonbeeld van minimalisme. De soundbar is een bescheiden 95 cm breed, en dankzij sterk afgeronde hoeken lijkt hij nog kleiner.  Echt hoog is hij ook niet (6,4 cm), waardoor je deze soundbar probleemloos kunt plaatsen onder de meeste televisies die op een voet staan.

©Sony

Schuif de Bravia Theatre 6 echter niet helemaal onder het scherm (of in een nis in een AV-meubel). Zoals de meeste Dolby Atmos-klare soundbars heeft hij twee speakers bovenaan. Die moeten vrij richting het plafond geluid kunnen uitsturen om 3D-geluid mogelijk te maken. 

Grote subwoofer

De meegeleverde subwoofer is draadloos en kun je dus makkelijk plaatsen. Overal? Dat weer niet. Je zet de sub bij voorkeur vooraan in de buurt van het scherm, want anders klopt het qua geluid niet helemaal. Vergeleken met de soundbar is de subwoofer best fors, maar er komt dan ook aardig wat bas uit. Zo veel, dat we in onze woonkamer toch snel het subwoofervolume via de app verlaagden. 

In combinatie met Sony-tv's 

Je komt het steeds vaker tegen bij soundbars van fabrikanten die ook televisies bouwen: speciale functies als je tv en soundbar van hetzelfde merk combineert. Zowel LG, Samsung als Sony doen het. Bij de Theatre Bar 6 mis je de speciale functies van de Bar 8 en Bar 9, zoals S-Center om de soundbar tegelijkertijd met de speakers in de tv te laten spelen. Wel is er Voice Zoom 3 als je de Theatre Bar 6 hangt op een recente Bravia-tv (vanaf Bravia 5).

©Sony

De centerspeaker levert al heldere dialogen, bij Sony-tv's komt daar een 'zoom'-functie bij.

Betere dialogen

Maar ook met een andere televisie belooft de Sony betere dialoogweergave bij films en vocals bij muziek. De Bravia Theatre Bar 6 beschikt over een aparte speaker in het midden voor het centerkanaal bij surroundgeluid. Dit kanaal wordt voornamelijk gebruikt voor dialogen. Soundbars met zo'n aparte middenspeaker zijn doorgaans véél beter qua verstaanbaarheid van spraak.

Best met films

Voor we een reeks filmfragmenten en games loslaten op de Bravia Theatre Bar 6, doorlopen we enkele testtracks van Dolby en DTS. Deze bekende demo's zijn ontworpen om surround te demonstreren en ook audiosystemen te testen. Het eerste dat opvalt is dat in onze woonkamer demofilms als Santeria en Horizon beter klinken met Geluidsveld uitgeschakeld. Het is heel wat drukker en minder dynamische met de functie aan.

Bij het Audiosphere-filmpje, dat echt ontworpen is geluidjes hoog in de kamer te laten weerklinken, zorgt Geluidsveld dan wel weer voor een groter 3D-ervaring. Met wel met een iets scherpere klank. Het is dus niet altijd een goed idee en die ervaring is er ook bij het kijken op een gewone tv-avond. Soms zorgde Geluidsveld net voor scherpte en voor 'snel, zet het stiller'-momenten als er in een film actie losbarstte. Zoals gezegd is DRC inschakelen een aanrader om dat probleem te voorkomen.

Met reguliere content, zoals het derde seizoen van 'The Wheel of Time' op Amazon Video, creëert de Bravia Theatre Bar 6 wél een intense geluidsbubbel rond de 65-inch LG-tv die in de woonkamer aan de muur hangt. Deze reeks heeft een goede Dolby Atmos-soundtrack en dan merk je hier wel. Het geluidsbeeld is voor een 3.1.2-soundbar heel groot, met geluidseffecten die hoog worden gepositioneerd.

©Jamie Biesemans

De Bravia Theatre Bar 6 doet het goed met grootse Atmos-mixes zoals van Dune en Dune 2.

Ook tijdens de inleiding van 'Gravity', waarbij astronauten rondzweven in de ruimte en via de radio praten met Mission Control in Houston, worden stemmen heel breed geplaatst. George Clooneys stem verschijnt op een gegeven moment bijvoorbeeld helemaal links van het scherm, terwijl de countrymuziek echt overal lijkt te hangen. De geluidsproductie van deze film is dan ook puik, en het is fijn dat de Sony je daar van laat proeven.

De Sony-soundbar levert ook wel wat detail. Het moment dat Paul Atreides die in de eerste Dune-film een zandstorm invliegt, klinkt mét Geluidsveld ingeschakeld intensief en druk, maar kleine zaken zoals de zandstorm die langs de ramen raast komen er wel goed uit. Het is misschien geen heel luchtige, grootse surroundervaring, iets dat toch een grotere en gesofisticeerdere soundbar vereist. Maar het doet wel wat moet om je onder te dompelen, zonder je echt te omhullen.  

Conclusie 

De Sony Bravia Theatre Bar 6 is een 3.1.2-soundbar die goed presteert, weinig plaats inneemt en makkelijk te bedienen is. Grote soundbars met veel meer speakers creëren een grootser surroundgeluid dan dit kleinere toestel, maar kosten natuurlijk heel wat meer. Kijk je echter naar andere soundbars op dit 500-euro prijspunt, dan levert de Bar 6 een bovengemiddelde prestatie af. Hij is vooral sterk met films en series in Dolby Atmos; op muziekvlak overtuigt het een stuk minder. Wie toch even wil ontspannen met een playlist, raden we aan om muziek af te spelen via een app op de tv. De stemmodus werkt bovendien heel goed om de verstaanbaarheid te verbeteren. 

▼ Volgende artikel
De harde waarheid achter online datingfraude en hoe je jezelf kunt beschermen
© Orapun
Huis

De harde waarheid achter online datingfraude en hoe je jezelf kunt beschermen

Online daten is anno 2025 populairder dan ooit. Het biedt je volop kansen om nieuwe mensen te leren kennen en misschien zelfs de liefde van je leven te vinden. Helaas trekken datingsites en sociale media ook mensen aan met minder goede bedoelingen. Oplichters maken misbruik van vertrouwen en emoties om hun slachtoffers financieel en emotioneel uit te buiten. Een recent voorbeeld hiervan is de Franse vrouw die dacht een relatie te hebben met acteur Brad Pitt en daardoor maar liefst 830.000 euro verloor.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Bitdefender

Het wordt helaas steeds makkelijker om slachtoffer te worden van datingfraude. Oplichters maken aantrekkelijke en verbazingwekkend geloofwaardige nepprofielen aan, vaak met gestolen foto's en verzonnen informatie. Zo winnen ze snel het vertrouwen van hun slachtoffers.

In het geval van de Franse vrouw begon het contact zelfs met iemand die zich voordeed als de moeder van Brad Pitt. Vervolgens kreeg ze berichten van 'Brad' zelf. Nadat ze een emotionele band hadden opgebouwd, vroegen de oplichters om geld, zogenaamd om medische kosten te dekken. Dit soort fraudeurs weten precies hoe ze mensen kunnen manipuleren door slim in te spelen op gevoelens van liefde, hoop en eenzaamheid.

Waarom vallen slimme mensen hier toch voor?

Veel slachtoffers van datingfraude zijn intelligente mensen die normaal gesproken goed opletten. Toch lukt het oplichters om hen te misleiden. Dat komt doordat emoties zoals liefde en aandacht onze kritische blik vertroebelen. De fraudeurs gebruiken technieken zoals 'love bombing', waarbij ze hun slachtoffers overladen met complimenten, aandacht en liefdesverklaringen. Hierdoor ontstaat snel een sterke emotionele band, waardoor het steeds moeilijker wordt om nog objectief naar de situatie te kijken en alarmbellen te herkennen.

©Studio Romantic

De impact van datingfraude: echte verhalen

Datingfraude heeft niet alleen financiële, maar ook emotionele en sociale gevolgen. In Nederland verloren slachtoffers in 2023 gezamenlijk ruim 7 miljoen euro, gemiddeld zo'n 30.000 euro per persoon (bron: Fraudehelpdesk.nl). Deze financiële klap leidt vaak tot ernstige problemen zoals schulden en het verlies van spaargeld.

Daarnaast is er het emotionele leed. Slachtoffers voelen zich bedrogen, beschaamd en onzeker over zichzelf. Ze ervaren gevoelens van verdriet en rouw, vergelijkbaar met het verlies van een echte relatie. Ook hun vertrouwen in anderen krijgt een flinke deuk, waardoor nieuwe relaties lastig worden.

De sociale gevolgen zijn eveneens groot. Uit schaamte trekken slachtoffers zich vaak terug uit hun sociale omgeving. Ze zijn bang voor onbegrip en negatieve reacties. Hierdoor raken ze geïsoleerd, wat het moeilijker maakt om hulp te zoeken. Bovendien kunnen relaties met familie en vrienden onder druk komen te staan, zeker als dierbaren de fraude eerder doorhebben en het slachtoffer dit niet wil geloven.

Hoe voorkom je datingfraude?

Gelukkig zijn er verschillende manieren om jezelf te beschermen tegen online datingfraude. Het is belangrijk om voorzichtig te zijn met het delen van persoonlijke informatie, zeker in het begin van een online contact. Controleer ook regelmatig de foto's van je gesprekspartner via bijvoorbeeld Google Afbeeldingen, zodat je kunt zien of deze foto's elders op internet voorkomen.

Wees daarnaast altijd alert wanneer iemand je om geld vraagt, hoe geloofwaardig het verhaal ook klinkt. Maak nooit zomaar geld over naar iemand die je nog nooit persoonlijk hebt ontmoet. Probeer bovendien zo lang mogelijk via het datingplatform zelf te communiceren. Oplichters willen vaak snel overstappen naar andere communicatiekanalen zoals WhatsApp of e-mail, omdat ze daar minder snel ontdekt worden.

Tot slot is het verstandig om je online contacten te bespreken met vrienden of familie. Zij kunnen vaak objectiever naar de situatie kijken en eventuele alarmsignalen herkennen die je zelf misschien over het hoofd ziet.

©pla2na

Wat moet je doen als je slachtoffer bent geworden?

Als je vermoedt dat je slachtoffer bent geworden van datingfraude, is het belangrijk om direct actie te ondernemen. Stop onmiddellijk met communiceren en blokkeer de oplichter op alle kanalen, zoals sociale media, telefoon en e-mail. Doe vervolgens aangifte bij de politie; hiermee help je niet alleen jezelf, maar voorkom je ook dat anderen slachtoffer worden.

Meld daarnaast de fraude bij de Fraudehelpdesk, zodat zij je kunnen adviseren en ondersteunen bij verdere stappen. Vergeet ook niet om de datingsite of app te informeren, zodat zij het profiel van de oplichter kunnen blokkeren en verwijderen.

Tot slot is het essentieel om emotionele steun te zoeken. Praat erover met mensen die je vertrouwt, zoals familie, vrienden of een professionele hulpverlener. Schaam je niet voor wat er gebeurd is; je bent niet de enige en het is belangrijk om je gevoelens te verwerken en steun te krijgen bij het herstel.

Extra beveiliging: bescherm je privacy en data

Naast gezond verstand en waakzaamheid kun je je digitale veiligheid versterken met goede beveiligingssoftware. Bitdefender biedt bijvoorbeeld betrouwbare oplossingen die jou helpen om veilig online te blijven:

Bitdefender Total Security: Beschermt je tegen allerlei online bedreigingen zoals virussen en spyware. Een ingebouwde firewall houdt ongewenste bezoekers buiten.

Bitdefender Ultimate Security: Biedt bovenop de Total Security-functies onbeperkt gebruik van een VPN. Zo blijft je online activiteit privé en veilig, vooral op openbare wifi-netwerken. Verder krijg je dan ook nog een advertentieblokker en tal van extra beveiligingsopties om je online identiteit nog verder te beschermen.

Door gebruik te maken van goede beveiliging kun je met een gerust hart online blijven daten, zonder bang te hoeven zijn voor fraude en misbruik van je gegevens.

Online daten is een mooie manier om nieuwe mensen te ontmoeten, maar wees altijd voorzichtig en alert. Met wat bewustwording en goede voorzorgsmaatregelen kun je jezelf uitstekend beschermen tegen datingfraude en veilig genieten van alle voordelen die online daten biedt.

Bescherming: het blijft persoonlijk Niet iedereen heeft behoefte aan dezelfde opties voor bescherming. Daarom kun je bij Bitdefender kiezen uit meerdere pakketten, al naar gelang wat je zelf belangrijk vindt. Klik hier om het complete beveiligingsportfolio te bekijken.