Een oplader voor vrijwel alles: dit moet je weten

Een oplader voor vrijwel alles: dit moet je weten

Geplaatst: 8 november 2022 - 09:00

Aangepast: 26 november 2022 - 10:25

Justin Doornekamp

Het Europees Parlement heeft besloten dat smartphones en veel andere gadgets in de Europese Unie vanaf het najaar van 2024 op te laden moeten zijn met een usb-c-kabel. Wat betekent dit concreet voor jou?

Begin oktober stemde een grote meerderheid in het Europees Parlement in met de invoering van de wet die bepaalt dat veel apparaten, van telefoons tot tablets, oordopjes en e-readers, op te laden moeten zijn met usb-c. De verplichting gaat in principe 24 maanden na publicatie van de wetgeving in of na 40 maanden voor laptops. Dat zou in het najaar van 2024 zijn, maar de verwachting is dat veel fabrikanten al eerder hun apparaten voorzien van een usb-c-aansluiting.

Grote impact voor Apple

Vooral voor Apple zal het plan van de EU een grote impact hebben. De huidige iPhone-modellen hebben allemaal nog een Lightning-aansluiting. Apple zei over deze aansluiting destijds dat de technische mogelijkheden ten opzichte van de traditionele 30-pin-connector een stuk groter zouden zijn. Maar voor consumenten zaten er ook veel nadelen aan, met name rond het draagvlak van Lightning.

Lightning-kabels zijn relatief duur en passen op weinig andere apparaten. Door het Europese besluit tot één universele kabel voor al je apparaten, komt er dus op termijn een einde aan de Lightning-aansluiting. Wanneer precies is nog de vraag, maar er gaan geruchten dat de iPhone-modellen die volgend jaar verschijnen al een usb-c-aansluiting zullen hebben. Op termijn is het niet ondenkbaar dat Apple overstapt op draadloos opladen: een iPhone heeft dan helemaal geen aansluiting meer.

 

Tip 01 Optimaal opladen begint met de juiste oplader.

© PXimport

De Lightning-aansluiting van iPhones zijn binnenkort verleden tijd.

Als iPhone-bezitter ga je er echter niet per se op achteruit door de overstap van Lightning naar usb-c. Sterker nog: usb-c is een flinke stap vooruit ten opzichte van Lightning. Usb-c vervangt bijvoorbeeld HDMI voor het doorgeven van het beeldsignaal, en maakt snellere data-overdracht mogelijk. Bovendien is de wattage hoog genoeg om zelfs laptops op te laden en smartphones sneller op te laden.

Groene keuze

De keuze voor een universele oplaadkabel is niet alleen voor de consument gunstig, maar ook voor het milieu. Er wordt geschat dat consumenten minder vaak een nieuwe kabel of stekker hoeven te kopen. Volgens Brussel wordt een derde van de opladers in Europa niet gebruikt. En dat levert veel elektronisch afval op.

Een universele kabel kan dergelijk ‘e-waste’ beduidend terugbrengen. Het is ook een van de redenen waarom Apple ervoor heeft gekozen om geen opladers meer te leveren bij de aanschaf van bijvoorbeeld een nieuwe iPhone. Het is niet uitgesloten dat de EU er op termijn bij fabrikanten op gaat aansturen dat apparaten en laders niet meer samen verkocht mogen worden.

Toekomst

Het Europees Parlement heeft al aangegeven nauwlettend de ontwikkelingen rond nieuwe oplaadtechnieken in de gaten te houden. Raakt usb-c op een gegeven moment achter op nieuwe technieken, dan sluit Brussel dus niet uit dat er in de toekomst voor een andere standaard wordt gekozen.

Kun je wel een extra oplader gebruiken?

Shop opladers bij Bol.com

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000