5G-telefoons: welke moet je hebben?

© PXimport

5G-telefoons: welke moet je hebben?

Smartphone & tablet

Geplaatst: 17 september 2020 - 02:06

Aangepast: 25 november 2022 - 10:33

Justin Doornekamp

Vorig jaar zagen we al de eerste 5G-telefoons, maar nu de veiling van de eerste 5G-frequenties in Nederland heeft plaatsgevonden en steeds meer landen 5G omarmen, versnelt de ontwikkeling van 5G-smartphones. Dit jaar kwamen er al veel uit en ook voor volgend jaar kunnen we veel van deze telefoons verwachten. Welke smartphones moet je in de gaten houden?

Hoewel 5G vooralsnog het bestaande 4G-netwerk niet zal vervangen, wordt het wel gezien als een flinke stap vooruit in sneller internet. Veel telefoonfabrikanten springen op de aantrekkende populariteit in en brengen de eerste 5G-telefoons uit. Vooral Samsung heeft al een paar 5G-telefoons op zijn naam staan, waaronder de Galaxy Note 20-telefoons, de Galaxy Z Flip en de wat goedkopere Galaxy A71. Welke 5G-telefoons zijn er momenteel van de bekende smartphoneproducenten?

Samsung

Zowel de Galaxy Note 20 als de 20 Ultra is voorzien van 5G. Bij een eerste indruk imponeert het toestel met zijn strakke ontwerp en hardware, maar anderzijds voelt de Note 20 wel héél erg vertrouwd aan. “Het is qua ontwerp een typische Note-telefoon, met bijna alle specificaties van de S20-reeks maar een minder goed scherm”, zo schreven we al eerder. Bovendien is het prijskaartje niet mals: voor de Note 20 betaal je 1049 euro.

© PXimport

Verder komt Samsung met een 5G-variant van de Galaxy Z Flip die in februari van dit jaar verscheen. Over het originele toestel waren we niet erg te spreken. De specificaties en dan vooral de camera zijn niet super. De Z Flip heeft de hardware van een vlaggenschiptoestel van vorig jaar, met het uiterlijk van weleer. “De vraagprijs van 1500 euro is simpelweg niet voor iedereen te verantwoorden”, zo concludeerden we.

© PXimport

Daarnaast verschenen recent drie smartphones uit de S20-serie: de overdreven Galaxy S20 Ultra, de Galaxy S20+ en de reguliere Samsung Galaxy S20. Allemaal zijn ze klaar voor het 5G-tijdperk. Voor de Ultra moet je diep in de buidel tasten: de prijs van het toestel loopt op tot 1349 euro. De S20 is wat goedkoper.

© PXimport

Google

Google komt met de Pixel 4A 5G en Pixel 5, maar heel veel details over de telefoons zijn er nog niet. Volgens de geruchten verschijnt de Pixel 5 op 30 september en de Pixel 4a in oktober.

OnePlus

De OnePlus Nord is een betaalbaar 5G-toestel van de Chinese telefoonfabrikant OnePlus. Voor 500 euro biedt de OnePlus Nord vrijwel alle pluspunten die het merk bekend hebben gemaakt. Ben je in de markt voor een goede smartphone die niet overdreven geprijsd is, dan is de OnePlus Nord absoluut het overwegen waard.

© PXimport

LG

De nieuwe telefoon van LG, de LG Velvet, werd in juni officieel gelanceerd in Zuid-Korea en inmiddels is het toestel ook beschikbaar in Nederland voor een adviesprijs van circa 600 euro. Enkele opvallende details: de telefoon ondersteunt het gebruik van een stylus, de batterij is sterker dan die van de iPhone 11 Pro Max en de interne opslagruimte kun je uitbreiden via geheugenkaartjes. Zo kennen we LG weer!

© PXimport

LG heeft ook de LG V60 ThinQ uitgebracht, die met een adviesprijs van ongeveer 1.139 euro duurder is dan de Velvet. Naast een headphone-jack (die je tegenwoordig bijna niet meer vindt op telefoons), wordt de V60 geleverd met een Dual Screen case. Hierdoor heb je twee schermen, waarop je meerdere apps tegelijk kunt openen.

Motorola

Ook Motorola is terug van weggeweest met de komst van de Moto G 5G Plus. Met een prijskaartje van 350 tot 400 euro is de telefoon een van de goedkoopste 5G-smartphones die je kunt krijgen. “De Motorola Moto G 5G Plus is een fraaie smartphone met een goed scherm, complete en degelijke specificaties, 5G-ondersteuning en gebruiksvriendelijke software. Motorola’s matige updatebeleid vormt de grootste smet op de prima telefoon, die zelf alleen wat redelijk subjectieve schoonheidsfoutjes kent”, zo concludeerden we in onze review.

© PXimport

Apple

Apple loopt niet bepaald voorop als het gaat om 5G-telefoons. Vooralsnog biedt geen enkele iPhone ondersteuning aan het nieuwe netwerk, maar dat kan dit jaar veranderen met de komst van de iPhone 12. Volgens enkele geruchten zal Apple mogelijk zelfs drie nieuwe 5G iPhones aankondigen. Maar vooralsnog moeten we geduld hebben.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000