ID.nl logo
Teufel Airy True Wireless - Duitse Luftpods
© PXimport
Zekerheid & gemak

Teufel Airy True Wireless - Duitse Luftpods

Na het succes van Apple’s AirPods rollen fabrikanten over elkaar heen om met hun alternatieven te komen. Zo ook de Duitse audiofabrikant Teufel. Weet Teufel met de Airy True Wireless een hoogwaardig alternatief te bieden, of vervallen ze net als veel andere fabrikanten in minderwaardig kopieerwerk?

Teufel komt wat laat ten tonele met de Airy True Wireless. Hoewel de draadloze in-ear oordopjes al vorig jaar werden aangekondigd, liep de fabrikant enige vertraging op. Het is goed dat Teufel de tijd neemt om te zorgen dat het product daadwerkelijk af is voordat het op de markt komt en niet via updates dit alsnog probeert toe te voegen. Dat gezegd hebbende, had Teufel die tijd ook best mogen gebruiken om een hele slechte keuze weg te poetsen: de micro-usb-aansluiting waarmee het oplaaddoosje van de Teufel Airy True Wireless opgeladen wordt. Deze aansluiting wordt al sinds 2015 uitgefaseerd en kan anno 2020 écht niet meer. Het houdt in dat je alsnog oude kabels moet afstoffen en omwisselen om de oortjes (althans, het oplaaddoosje) op te kunnen laden.

Je bent ook echt aangewezen op de verouderde aansluiting, want draadloos opladen behoort niet tot de mogelijkheden.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Airypods

De Teufel Airy True Wireless is duidelijk het antwoord op het succes van Apple’s AirPods. Net als de Apple-uitvoering komen de oortjes van Teufel in een oplaaddoosje en wordt er handig automatisch een bluetooth-verbinding gemaakt wanneer je het doosje opent om de oortjes uit te nemen. Ook het ontwerp heeft veel weg van de AirPods, maar van een één-op-één-kopie is gelukkig geen sprake. Hoewel het ontwerp eveneens een rond kopje met een staafvormig aanhangsel is, heb ik niet meer het gevoel met het kopje van een elektrische tandenborstel in m’n oor te lopen. Ook zijn de Airy-oortjes geschikt voor vrijwel ieder oor, want in tegenstelling tot de reguliere AirPods beschikt de Airy over verwisselbare rubber dopjes, zodat je een dopje kunt gebruiken dat in jouw oor past en geluid beter wordt afgesloten. Over afsluiten gesproken, de Airy beschikt niet over ruisonderdrukking.

Dankzij de rubber dopjes heb je dus altijd in-ears die goed in je oor passen, wat voor het draagcomfort en geluidsbeleving wel zo prettig is. De oordopjes wegen tevens opvallend weinig, wat een extra pluspunt is voor het comfort, je hebt nauwelijks door dat er iets in je oor zit en bovendien blijven de dopjes makkelijk zitten. Ook wanneer je ze in hebt bij het sporten, hoewel ik aan het einde van mijn oefeningen merkte dat de Airy uit mijn oren begonnen te glijden. Overigens kun je de dopjes gerust buiten in de regen dragen, dankzij een IPX5 spatwaterdichtheidsklasse.

De oortjes gaan zo’n vijf uur mee op een opgeladen batterij. Het doosje heeft genoeg accucapaciteit om de oortjes ruim vier keer op te laden. Het doosje geeft met drie kleine ledjes aan hoeveel spanning er nog aanwezig is. Pas overigens wel op waar je het doosje bewaart, aangezien deze vooral bij het openen erg kwetsbaar aanvoelt.

Het is natuurlijk de geluidsbeleving waar Teufel een reputatie mee hoog heeft te houden.

-

Geluidskwaliteit

Het is natuurlijk de geluidsbeleving waar Teufel een reputatie mee hoog heeft te houden, maar ook een grote uitdaging omdat bluetooth niet de beste geluidskwaliteit biedt. Vergeleken met andere fabrikanten heeft Teufel de geluidsbeleving goed voor elkaar. Het geluid is helder en gedetailleerd, waardoor de oortjes perfect zijn voor bijvoorbeeld klassiek, jazz, podcasts of luisterboeken. Wanneer je wat intensere muziek met zware bas of beats luisteren, dan kunnen de Airy’s misschien net even wat te vlak klinken.

Er is geen app voorhanden om zelfs aan de knoppen te zitten om de geluidsafstelling naar wens te krijgen. Het maakt de Airy no-nonsense. Koppelen doe je eenvoudig door de dopjes in te doen en even te tikken door ze in de pairingmodus te zetten. Door te tikken op de dopjes kun je ook gesprekken aannemen en de muziek bedienen. Zo kun je door één keer te tikken de muziek pauzeren en wordt het volgende nummer gestart door twee keer te tikken.

©PXimport

Alternatieven voor de Teufel Airy True Wireless

Met een prijskaartje van 149 euro neemt Teufel wel een risico. Hiermee zijn ze hoger geprijsd dan de AirPods 2 van Apple. Hoewel de AirPods 2 wat luxer aanvoelen en draadloos kunnen laden, is de geluidskwaliteit van de Airy True Wireless beter en zijn de dopjes geschikter voor ieder oor dankzij de rubber dopjes.

Er zijn veel andere concurrenten voor Teufel. Zo is een ander alternatief in ongeveer dezelfde prijsklasse de Sony WF-1000XM3 dopjes. Deze dopjes van Sony bieden betere geluidskwaliteit en indrukwekkende ruisonderdrukking, maar blijven door hun gewicht niet altijd even lekker zitten. Samsungs Galaxy Buds+ komen qua draagcomfort in de buurt en biedt een fantastische accuduur. Tenslotte zijn er de Huawei Freebuds 3i en de Honor Magic Earbuds evenknie, AirPodskopieën met een veel lagere prijs, beperkte ruisonderdrukking en een prima geluidskwaliteit.

Omdat er zoveel goede alternatieven zijn, lijkt de Teufel Airy wat onopvallend ten opzichte van de concurrentie. Het is voor ons als consument een luxeprobleem van alleen maar goede keuzes.

Conclusie: Teufel Airy True Wireless kopen?

De Teufel Airy True Wireless valt op door zijn draagcomfort: de dopjes zijn lichtgewicht en blijven erg goed zitten. Ook de geluidskwaliteit is indrukwekkend gedetailleerd, maar niet weggelegd voor alle muziekstijlen. Hoewel je met de oortjes van Teufel zondermeer een goede keus maakt, zijn er wel een paar nadelen. Zo is het oplaaddoosje wat kwetsbaar, is de oplaadaansluiting sterk verouderd en vallen de in-ears wat weg ten opzichte van concurrenten als Apple, Samsung en Sony.

Goed
Conclusie

**Prijs** € 149,- **Kleur** wit, blauw, zwart **Verbinding** Bluetooth 5.0 **Accu** 60 mAh (oortje), 500 mAh (oplaaddoosje) **Gewicht** 5 gram (oortje), 49 gram (oplaaddoosje) **Features** Microfoon, aanraakbediening, IPX5 **Aansluiting** Micro-usb **Website** [https://teufelaudio.nl](https://teufelaudio.nl/airy-true-wireless-106083000)

Plus- en minpunten
  • Geluidskwaliteit
  • Draagcomfort
  • Gewicht
  • Geen ruisonderdrukking
  • Kwetsbaar oplaaddoosje
  • Sterk verouderde oplaadmethode
▼ Volgende artikel
Review Oppo Enco X3i – Leent niet alles van zijn OnePlus-broer
© Wesley Akkerman
Huis

Review Oppo Enco X3i – Leent niet alles van zijn OnePlus-broer

De Oppo Enco X3i is een setje oordoppen met een adviesprijs van 149 euro. Inmiddels zijn deze dopjes bij sommige shops al verkrijgbaar voor pakweg vijftig euro minder. Maar of dat ook meteen voor een betere deal zorgt, is een tweede...

Uitstekend
Conclusie

Als we de Oppo Enco X3i los zouden beoordelen met de adviesprijs in het achterhoofd, dan zouden we waarschijnlijk iets negatiever klinken. Want zodra je voorbij de 100 euro gaat, mag je hogere eisen stellen. Helemaal als je weet dat dit setje in feite een licht aangepaste en niet anders klinkende variant (voor zover wij hebben kunnen horen) van de OnePlus Buds 3 is, dopjes met een adviesprijs van 99 euro. Maar goed, omdat de Oppo Enco X3i zoals gezegd óndanks die adviesprijs al her en der voor onder de 100 euro wordt aangeboden, hebben we ze beoordeeld zoals we alle oordopjes in die prijsklasse beoordelen. En dan zijn we (net zoals we waren als over de OnePlus-buds) positief gestemd over het product an sich. Voor minder dan 100 euro kun je je er geen buil aan vallen. We willen benadrukken dat we er op zich ook geen problemen mee hebben dat Oppo en OnePlus op deze manier te werk gaan. Sterker nog: dit wordt waarschijnlijk aangestuurd vanuit moederbedrijf BBK. Audio is en blijft een persoonlijke ervaring en als jij wel verschil meent te horen vanwege merktrouwheid, dan heb je nu dus een alternatief voor het OnePlus-setje dat begin 2024 op de markt verscheen. Waarbij het jammer blijft dat Oppo én de prijs kunstmatig omhooggeschroefd heeft én de equalizer heeft weggelaten.

Plus- en minpunten
  • Dynamische, vloeiende bas
  • Volumeregeling via steeltjes
  • Prima accuduur
  • Fijne pasvorm
  • Overzichtelijke app
  • Ruisonderdrukking kan beter
  • Geen windreductie
  • Geen equalizer

Dat de merken Oppo en OnePlus hardware- en softwareafdelingen delen, weten we inmiddels. Hun smartphones vertonen veel overeenkomsten, maar proberen zich vaak toch op specifieke punten te onderscheiden. In de praktijk brengt Oppo vaak eerst een model uit in China, waarna OnePlus datzelfde model een Westerse twist geeft. Omdat beide merken zowel in China als Europa actief zijn, is er (wellicht ooit onbedoeld) veel sprake van herhaling. Dat zien we nu bij de Oppo Enco X3i gebeuren.

Begrijp ons niet verkeerd: de Oppo Enco X3i is een prima set oordoppen. Hij is wel wat prijzig (50 euro meer dan zijn OnePlus-tegenhanger bij de lancering), maar door recente prijsdalingen is dat geen groot bezwaar. Toch zijn de overeenkomsten met de in 2024 gelanceerde OnePlus Buds 3 opvallend. Het design, de audiokwaliteit en zelfs de app vertonen veel gelijkenissen. Zowel OnePlus als Oppo gebruiken HeyMelody, een applicatie die je nodig hebt als je geen toestel van een van deze merken gebruikt. De app is gratis te downloaden.

©Wesley Akkerman

Vrijwel identieke producten

Vanuit zakelijk oogpunt begrijpen we de keuze om soortgelijke oordoppen onder verschillende namen in verschillende markten te lanceren. Maar nu beide merken hun (betaalbare) modellen wereldwijd uitbrengen, ontstaat er een vreemde situatie. Het voelt apart om maanden later een vrijwel identiek product te recenseren dat ook nog eens ruim 30 procent duurder is. Zeker omdat de Oppo Enco X3i een functie mist die wij op de redactie belangrijk vinden.

In tegenstelling tot de OnePlus Buds 3 heeft de Oppo Enco X3i namelijk geen zelf in te stellen equalizer. Je kunt dus niet zelf aan de slag met je eigen geluidsvoorkeuren en moet het doen met de presets. Nu zijn die niet verkeerd (wij prefereren bijvoorbeeld Basversterking boven het originele geluid), maar aangezien de oordoppen zo op elkaar lijken is het gek dat er nu een functie mist. Andere verschillen die we in de app aantreffen zijn voornamelijk naamswijzigingen. 3D Audio van OnePlus heet bij Oppo Alive Audio. Gouden geluid is hetzelfde gebleven.

©Wesley Akkerman

Wat heb je gemist?

Maar goed – stel je hebt de OnePlus Buds 3 destijds overgeslagen (om wat voor reden dan ook), wat heb je dan gemist? In de basis zijn de Oppo Enco X3i-oordoppen nog steeds heel degelijk. Ze zijn weliswaar gemaakt van plastic, maar hebben toch een IP55-certificaat en een comfortabele pasvorm. De steeltjes bieden mediabediening en volumeregeling, en reageren snel en nauwkeurig op je aanraking. Let er wel op dat als je met je hand door lang haar gaat, de oordoppen zomaar uit je oren kunnen schieten.

Ook qua specs komen de doppen overeen. De Oppo Enco X3i beschikt over bluetooth 5.3 en audiocodecs aac, sbc (de standaardopties) en LDHC 5.0 (voor audio in hoge resolutie). Die codec concurreert met Sony's LDAC en Qualcomms aptX HD en Adaptive. Dankzij de hoge bitrate ben je verzekerd van een goed geluid, zeker als je dit setje weet te scoren voor minder dan 100 euro. Verder kun je verbinding maken met twee apparaten tegelijkertijd, waardoor je niet steeds handmatig hoeft te wisselen tussen producten (dankzij bluetooth multipoint).

©Wesley Akkerman

Ruisonderdrukking is waardevol

De Oppo Enco X3i is uitgerust met een 10,4 millimeter woofer en een 6 millimeter tweeter. De batterij gaat tot zes uur mee met actieve ruisonderdrukking ingeschakeld (iets langer zonder). Die ruisonderdrukking doet goed zijn werk door constante achtergrondgeluiden weg te filteren. Tijdens het testen waren tuinbouwers in de straat druk bezig met vrachtwagens en zwaar materieel, maar daar merkten we gelukkig weinig van. Hogere geluiden, zoals gesprekken of het tikken op een toetsenbord, dringen nog wel door.

Positief is dat de ruisonderdrukking de geluidskwaliteit niet negatief beïnvloedt. Net als eerdere modellen legt de Enco X3i de nadruk op een warme, aangename bas. Deze zorgt voor een prettige flow in de muziek en geeft het geluid extra kracht. In de overzichtelijke HeyMelody-app kun je het geluid afstemmen op je eigen voorkeur, inclusief het aanpassen van het basniveau. Dit biedt enige personalisatie, maar het ontbreken van een volledige equalizer blijft wat ons betreft een gemis.

Oppo Enco X3i kopen?

Als we de Oppo Enco X3i los zouden beoordelen met de adviesprijs in het achterhoofd, dan zouden we waarschijnlijk iets negatiever klinken. Want zodra je voorbij de 100 euro gaat, mag je hogere eisen stellen. Helemaal als je weet dat dit setje in feite een licht aangepaste en niet anders klinkende variant (voor zover wij hebben kunnen horen) van de OnePlus Buds 3 is, dopjes met een adviesprijs van 99 euro. Maar goed, omdat de Oppo Enco X3i zoals gezegd óndanks die adviesprijs al her en der voor onder de 100 euro wordt aangeboden, hebben we ze beoordeeld zoals we alle oordopjes in die prijsklasse beoordelen. En dan zijn we (net zoals we waren als over de OnePlus-buds) positief gestemd over het product an sich. Voor minder dan 100 euro kun je je er geen buil aan vallen.

We willen benadrukken dat we er op zich ook geen problemen mee hebben dat Oppo en OnePlus op deze manier te werk gaan. Sterker nog: dit wordt waarschijnlijk aangestuurd vanuit moederbedrijf BBK. Audio is en blijft een persoonlijke ervaring en als jij wel verschil meent te horen vanwege merktrouwheid, dan heb je nu dus een alternatief voor het OnePlus-setje dat begin 2024 op de markt verscheen. Waarbij het jammer blijft dat Oppo én de prijs kunstmatig omhooggeschroefd heeft én de equalizer heeft weggelaten.

▼ Volgende artikel
🧀 Ze smelten de kazen! Waarom raclette dé topper is voor de feestdagen
© stockcreations
Huis

🧀 Ze smelten de kazen! Waarom raclette dé topper is voor de feestdagen

Tijdens de feestdagen draait het om gezellig samen zijn en genieten van lekker eten. Raclette past daar heel goed bij: een tafel vol heerlijke hapjes, gesmolten kaas (wie houdt daar nu niet van?) en een ontspannen sfeer. Of je nu kiest voor traditionele Zwitserse combinaties of je favoriete smaken toevoegt: met raclette zit je altijd goed!

Dit artikel in het kort: 🧀 Raclette: wat is het en hoe werkt het? 🧀 Welk raclette-apparaat past bij jou? 🧀 Waar let je op bij het kopen van een raclette-apparaat? 🧀 Aan de slag met raclette: tips voor een geslaagde avond

Lees ook alvast: Alles weer schoon na je raclette-feestje

Raclette: wat is het en hoe werkt het?

Het woord 'raclette' komt van het Franse werkwoord racler, wat 'schrapen' betekent. Bij raclette draait alles om genieten van gesmolten kaas die je over allerlei hapjes giet. Traditioneel wordt een groot stuk kaas verwarmd met een hitte-element, waarna de gesmolten kaas eraf wordt geschraapt en over gekookte aardappels, brood of andere lekkernijen wordt gegoten. Denk aan kaasfondue, maar dan nét even anders.

Houd je van kaas, dan is raclette echt iets bijzonders om samen thuis of met familie en vrienden te doen. Zeker als je op zoekt bent naar even iets anders voor de feestdagen of een koude winteravond. En alles begint natuurlijk met de kaas en een raclette-apparaat.

Lekker aan de raclette?

Zoek hier het apparaat dat elke kaas de baas is!

Welk raclette-apparaat past bij jou?

Er zijn twee soorten raclette-apparaten. Het traditionele model werkt met een groot stuk kaas dat onder een hitte-element smelt. Dit apparaat is puur bedoeld voor raclette en biedt geen extra functies. Wil je meer variatie? Kies dan voor een gourmet-raclette-apparaat. Dit type apparaat heeft twee lagen: bovenop een grillplaat voor vlees, groenten of aardappels, en daaronder pannetjes waarin je kaas en andere ingrediënten smelt. Het hitte-element verwarmt beide delen tegelijk, zodat je gemakkelijk verschillende gerechten bereidt.

©Roland

Waar let je op bij het kopen van een raclette-apparaat?

Gourmet-raclette-apparaten zijn verkrijgbaar in allerlei formaten en merken. Let op het vermogen: dit bepaalt hoe snel het apparaat de kaas smelt. Ook de hoeveelheid pannetjes is belangrijk. Voor een gezin van vier is een apparaat met acht pannetjes vaak handig, zodat iedereen tegelijk kan eten.

Kijk ook naar de kwaliteit van de antiaanbaklaag van de pannetjes. Hoewel kaas niet snel aanbakt, kunnen korstjes lastig te verwijderen zijn als je het te lang laat smelten. Een goede antiaanbaklaag voorkomt dat je na afloop veel tijd kwijt bent aan schoonmaken..

Aan de slag met raclette: tips voor een geslaagde avond

Een raclette-apparaat en raclettekaas zijn onmisbaar. In de meeste supermarkten vind je raclettekaas in plakjes, klaar voor gebruik. Wil je variëren? Vraag advies bij de kaasboer. Halfharde kazen met een eetbare korst, zoals Gruyère of Comté, werken ook prima.

Plaats het apparaat op een stevige ondergrond, bijvoorbeeld met een oud tafellaken of kranten eronder om knoeien op te vangen. Zet het apparaat op tijd aan; een goede voorverwarming zorgt ervoor dat de kaas gelijkmatig smelt.

©M.studio

Daarnaast zijn lekkere bijgerechten een must. Traditioneel serveer je aardappelschijfjes, augurken en zilveruitjes. De frisse smaak helpt om de vettige kaas beter te verteren. Experimenteer ook met roosjes bloemkool, gegrilde groenten zoals courgette, of kleine vleesgerechten zoals hamburgertjes of worstjes. Je kunt dus echt alle kanten uit met je raclette-apparaat.

🧀 Brie-lliante verwentip Koop een goede brie en laat deze in je raclettepannetje half smelten. Verdeel er wat honing en pijnboompitjes over en eet het op toast, als een stijlvol voorafje of hartig dessert.