Da’s relaxed: 10 tips voor de aankoop van het perfecte bed

© Auping

Da’s relaxed: 10 tips voor de aankoop van het perfecte bed

Interieur

Geplaatst: 8 maart 2023 - 13:02

Aangepast: 9 maart 2023 - 13:18

Monique van Beekhoven

Wist je dat je een derde van je leven slapend doorbrengt? Tel daarbij op dat goed slapen zorgt voor minder stress en allerlei pijntjes en je begrijpt dat een bed misschien wel de belangrijkste aankoop voor je huis is. Wil je daarbij niet over één nacht ijs gaan, lees dan eerst onze checklist voor de aankoop van een goed bed.

🛌 Ben je toe aan een nieuw bed? Met deze checklist word je zoektocht geen nachtmerrie en kom je vanzelf uit bij je droombed!

1. Wat zijn jouw of jullie wensen?

Het belangrijkste uitgangpunt voor de aankoop van een nieuw bed zijn jouw wensen. Of die van jullie, als je samen met je partner het bed deelt. In dat laatste geval zul je misschien tegen nog wat uitdagingen aanlopen, want niet iedereen heeft hetzelfde slaappatroon of dezelfde bedrituelen.

Vindt de een het prettig om nog eerst even te lezen of televisie te kijken en is de ander in mum van tijd in dromenland, dan hoeft dat met de nieuwste bedden natuurlijk geen probleem te zijn: twee verschillende lattenbodems en matrassen zorgen ervoor dat iedereen in het perfecte bed stapt. Laat daarom ieder voor zich de belangrijkste eigenschappen van het nieuwe bed op een rijtje zetten. Denk ook aan eventuele nek- en rugklachten, of je het vaak koud of juist warm hebt ‘s nachts en of je een zij-, rug- of buikslaper bent.

Wat dacht je van een blauw bed?

© Auping

2. Bepaal het budget

Aan alle wensen hangt natuurlijk een prijskaartje. Bepaal daarom wat je maximaal kunt en wil uitgeven aan een nieuw bed en houd er rekening mee dat een bed uit meerdere onderdelen bestaat: vaak betaal je apart voor de lattenbodem of (in het geval van een boxspring) voor het topmatras. Laat je hierover in de winkel goed informeren.

Het nieuwe matras zal vaak nog de grootste kostenpost zijn en misschien heb je bij een groter bed ook wel een groter dekbed nodig. En vergeet dan ook niet de nieuwe hoeslakens en dekbedovertrekken mee te rekenen.

3. Welke soorten bed zijn er?

Als het al even geleden is dat je op pad ging voor een nieuw bed, zul je nog verbaasd zijn over de nieuwste snufjes. Er zijn vier soorten bedden en daarbinnen zijn er eindeloos veel mogelijkheden:

🛌 Ledikant met vlakke bodem
🛌 Ledikant met verstelbare bodem
🛌 Boxspring
🌊 Waterbed

4. Verschil tussen boxspring en ledikant

Het populairste bed is in Nederland de boxspring, op de voet gevolgd door een ledikant met losse, verstelbare bodem. Een boxspring straalt luxe uit en wordt daarom ook wel een hotelbed genoemd. De boxspring bestaat uit een aantal lagen die allemaal gestoffeerd kunnen worden: een box met springveren, daarop een matras, gevolgd door een topper of topmatras. Het bed krijgt de finishing touch met een hoofdbord in dezelfde stijl en stof als de rest van het bed en dit alles maakt de boxspring heel stijlvol. En comfortabel niet te vergeten. Ook bij een boxspring kun je kiezen voor een verstelbare bodem.

Welke boxspring biedt de beste ondersteuning, laat goed vocht door en heeft een lange levensduur? Bekijk de boxspring-test van de Consumentenbond

Een boxspring bestaat uit verschillende delen en kan ook verstelbaar zijn.

© photo_mastery - stock.adobe.com

5. Verstelbare bedden

Of je nu gaat voor een ‘gewoon’ ledikant of een boxpring, in beide gevallen kun je voor een verstelbare bodem kiezen. Zo kun je het hoofd- en/of het voeteind verstellen in de positie waarin jij het lekkerste ligt of zit. Dit is niet alleen fijn als je nog even wilt lezen of wat wilt drinken, maar een wat hoger hoofdeind kan ook snurken tegengaan. En heb je last van vermoeide benen? Dan helpt het om het voeteneind wat omhoog te zetten.

De verstelbare lattenbodem kun je met de hand bedienen, maar veel gemakkelijker is de elektrische variant waarmee je de standen met een afstandsbediening regelt. Ook met apps kun je tegenwoordig de stand van het bed bepalen, plus nog extra’s zoals snurkdetectie. Auping heeft zo’n slimme smart base app.

De smart app van Auping. Hiermee kun je het bed bedienen, wakker worden en checken of je snurkt

© Auping

Houd er wel rekening mee dat je bij twee los van elkaar werkende lattenbodems ook losse matrassen nodig hebt en twee verschillende dekbedden daardoor ook handiger zijn. Anders ligt de een hoog en warm en de ander te rillen.

Ook lezen: Een hoog/laagbed is niet alleen voor senioren (iederéén heeft er voordeel van!)

6. Uitgerust op pad

Zorg dat je uitgeslapen op pad gaat voor nieuwe bedden, want wanneer je aan het einde van de dag matrassen gaat uittesten, dan slapen ze allemaal lekker. Slaap dus eerst goed uit en vergeet je lijstje met wensen niet mee te nemen.

Lees ook: Stressvrij slapen? Gebruik deze apps!

7. Proefliggen

Bij de betere beddenzaak bieden ze je alle gelegenheid om bedden en matrassen uit te testen, zowel in de winkel als thuis. Trek er dan ook ruim de tijd voor uit, want een nieuw bed koop je niet in een kwartiertje. Heb je eenmaal de keuze laten vallen op een bed en matras, dan krijg je meestal een maand tot zelfs 100 dagen de tijd om te kijken of hij bevalt. Vaak heb je die tijd ook echt nodig.

8. Afmetingen van het bed

Het meest verkochte beddenformaat is 160x200 cm, maar wanneer je de ruimte hebt dan is het misschien fijner om voor 180x200 cm te gaan. Ben je langer dan gemiddeld, dan is een extra lang bed en matras ook zoveel fijner. Twijfel je of het bed wel in de slaapkamer past? Reken dan aan beide kanten minimaal 40 centimeter extra om comfortabel in en uit het bed te stappen. En houd ook rekening met andere zaken die nog in de kamer moeten passen, zoals een kledingkast.

Dat jij in het bed past is belangrijk, maar ook belangrijk is of het bed (letterlijk) in huis past. Gaat het bed naar boven, meet dan even het trapgat na of je de draai goed kunt maken. Een alternatief is om het bed en matras via een raam naar binnen te krijgen, maar hiervoor betaal je vaak wel extra kosten omdat er een hoogwerker aan te pas moet komen.

9. Beddengoed

Een nieuw bed is de allerbeste reden voor nieuw beddengoed. Vaak aardig aan de prijs, dus bedenk goed wat je nodig hebt en welke kleuren passen bij het bed en de ruimte.

Bij los van elkaar verstelbare lattenbodems zul je ook voor losse matrassen en dus eenpersoons hoeslakens, dekbedden en dekbedovertrekken moeten kiezen. Heb je een boxspring uitgekozen? Dan heb je te maken met een matras en losse topper. Hiervoor kun je een extra hoog hoeslaken kiezen waar beide lagen in passen, maar het is beter om de topper een eigen hoes te geven. Hierdoor blijven beide lagen veel langer mooi, omdat ze anders geplet zouden worden onder hetzelfde hoeslaken. Voor matrastoppers zijn speciale hoeslakens te koop die minder hoog zijn.

© Olga Nikiforova

Kussens, dekbedden, overtrekken:

Héél veel beddengoed

10. Styling en gadgets

Tijd voor de finishing touch! Denk hierbij aan de volgende zaken:

  • Naast beddengoed geef je de vernieuwde slaapkamer extra sfeer door goede verlichting en misschien zelfs een nieuwe kleur op de muren. Houd wel rekening met effect van kleuren, want van sommige tinten krijg je juist energie in plaats van slaap. Misschien heb je wat aan ons artikel Kleuren kiezen voor in huis: deze trucs en tools helpen je een handje.

  • Word je moeilijk wakker en wordt het in je nieuwe, fijne bed alleen maar nog lastiger wakker worden? Dan kan een wake-up light de oplossing zijn. Hiermee word je op een natuurlijk manier wakker doordat de wekker de zon nabootst. Zo begin je iets positiever aan je dag dan dat je door een harde wekker wakker schrikt.

  • Een luchtreiniger of diffuser kan er ook voor zorgen dat je prettiger slaapt, omdat vieze geurtjes worden weggezogen en plaats maken voor schone lucht en - in het geval van een diffuser - kalmerende geuren.

  • Meer groen in huis is altijd een goed idee, maar planten zorgen ook daadwerkelijk voor meer zuurstof. Beperk je groengekte dan ook niet tot de woonkamer, maar zet ook een aantal planten in de slaapkamer. Dit zijn planten die extra gezond voor je zijn.

  • Kan alleen koffie je echt wakker maken in de ochtend? Dan ben jij nu al fan van de Bariseur, een wekker en koffiezetapparaat ineen. Je ontwaakt langzaam door het gepruttel en de geur van verse koffie, kan het beter?

Watch on YouTube

(En zo 🠉 werkt die Bariseur! P.S. Je koopt 'm onder meer bij Bol.com)

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000