Wakker worden! De voor- en nadelen van een wake-up light
Het is donker en het is alsof je midden in de nacht wordt wakker geblèrd, terwijl het gewoon je wekker is die om zeven uur 's ochtends afgaat. Wil je wat energieker opstaan? Sommige mensen zweren bij een wake-up light. Dit zijn de voordelen en nadelen van deze slaapgadget.
Na het lezen van dit artikel heb je geleerd:
~ Wat een wake-up light kan ~ Hoe een wake-up light je welzijn kan verbeteren ~ Wat minder prettig is aan een wake-up light
Ook lezen: Wil je het slapen naar letterlijk een hoger niveau tillen? Probeer dan eens een hoog/laagbed!
De eerste wake-up light werd ruim tien jaar geleden geïntroduceerd door Philips. Het Nederlandse bedrijf uit Eindhoven maakt ze nog steeds, al zijn ze door de jaren heen wel een stuk slimmer geworden. De nieuwste wake-up light is uitgerust met SmartSleep en werkt via wifi en een bijbehorende app. Het idee van de lamp is echter altijd hetzelfde gebleven: je kunt ermee naar bed gaan (in de zonsondergangmodus) en ermee wakker worden (in de zonsopgangmodus), en daar zitten zowel voordelen als nadelen aan.
Moeite met wakker worden?
Probeer het eens met een wake-up light!
Voordeel: je wordt energieker wakker
Het is volgens Philips klinisch bewezen: je wordt energieker wakker van de wake-up light, omdat je al vóórdat je wakker wordt voorzien wordt van licht. Door te worden blootgesteld aan licht maakt het lichaam cortisol aan, en dat werkt in dit geval als een soort natuurlijk pepmiddel. Het is dus niet eens zozeer het licht op je oogleden waardoor je wat makkelijker wakker wordt; het is vooral die aanmaak van cortisol, waardoor je zelfs na een korte nacht opvallend fris wakker wordt.
Nadeel: je partner wordt ook wakker
Hoewel dit nadeel ook geldt voor andere wekkers, is het daarbij meestal een kwestie van even uittikken en klaar. Dat kan met een wake-up light ook, maar voordat je er wakker van wordt, is de wake-up light al een tijd aan het schijnen. Mogelijk lang genoeg om het lichaam van je partner eveneens op een dosis cortisol te trakteren, waardoor hij of zij waarschijnlijk moeite heeft om de slaap weer te vatten.
Tip: Als je partner niet wakker wil worden van het licht van de wake-up light, overweeg dan een slaapmasker.
Voordeel: het is meteen een nachtlampje
De lamp in de gemiddelde wake-up light staat stevig in z'n schoenen. Je kunt hem dan ook prima gebruiken als nachtlampje. Hij staat toch al op je nachtkastje en je kunt hem dan makkelijk even aan- of uitzetten als je wat wilt lezen in bed of voor een nachtelijk toiletbezoek. Omdat de lamp heel goed in staat is om de hele kamer op te laten lichten, heb je geen grote slaapkamerlampen meer nodig.
Nadeel: er zijn niet heel veel geluiden te kiezen
Een wake-up light beschikt naast licht ook over een aantal geluiden om bij wakker te worden. Daarbij kun je kiezen uit het vrolijke gekwetter van vogeltjes, junglegeluiden, het geluid van een regenbui of het rustgevende geruis van de zee. Afhankelijk van hoe hard je het volume zet, zijn die geluiden zo gemaakt dat je er ofwel heel relaxed van wordt, ofwel in één keer goed wakker bent. We hadden alleen graag gezien dat er iets meer variatie was in de geluiden om te kiezen. Zeker nu deze lamp met een app werkt, moet dat best kunnen, zou je denken (spoiler: dat is niet zo).
Tip: Gebruik in plaats van de standaardgeluiden de radiofunctie voor meer variatie in audio.
Voordeel: het heeft een mooi design
Een soort ei, een soort donut, een soort kristal – wat je er ook in ziet, de wake-up light heeft een mooi organisch design. De oude variant is wat boller en witter, terwijl de nieuwere versies wat meer naar geel/oranje neigen en zelfs zijn voorzien van een gat in het midden. Het ontwerp van de wake-up light kan er prima mee door en zal in geen enkele kamer een echte dissonant vormen.
Nadeel: er is weinig keuze qua design
Het nadeel is alleen dat hij er alléén in het wit is, waardoor mensen met een zwarte slaapkamer (die zijn er) waarschijnlijk minder geneigd zijn een wake-up light te kopen. Een helderwit apparaat, inclusief witte kabels, detoneert dan een beetje met de rest. Daarnaast is er ook qua vorm weinig keuze: het is rond op een voetje of rond op een voetje.
Tip: Zet een groene plant naast je wake-up light, dat ziet er extra fris uit naast het witte design.
©Gorodenkoff Productions OU
Voordeel: je kunt de lichtintensiteit instellen
Wat niet steeds hetzelfde hoeft te zijn, dat is de lichtsterkte. De intensiteit is gelukkig in te stellen, waardoor je zonsondergang bijvoorbeeld iets minder fel is als je een wat romantischer of gedempter licht in de kamer wilt hebben. Of als je juist even aan het klussen bent in je slaapkamer en veel licht kunt gebruiken, dan zet je de lampen juist op volle sterkte.
Nadeel: hij is niet makkelijk af te lezen
Hoewel hij design-technisch best fraai is, zijn de letters van de wake-up light moeilijk af te lezen als je bijvoorbeeld een oogafwijking hebt. Omdat de letters vrij licht zijn en op eenzelfde soort kleur achtergrond worden weergegeven, scoort wake-up light geen punten op het gebied van toegankelijkheid.
Tip: Het licht werkt erg verkwikkend, dus hoe feller het staat, hoe wakkerder je blijft.
Voordeel: je kunt er ontspanningsoefeningen mee doen
Kies je voor de nieuwste wake-up light, dan is het mogelijk om er ontspanningsoefeningen mee te doen. Dat betekent dat het apparaat je met aanwijzingen op het scherm of in de vorm van geluid helpt je ademhaling te beheersen, om zo het in slaap vallen te bespoedigen. Een grote plus voor mensen die aan mindfulness willen werken, maar vergeten om de speciale apps te gebruiken. Omdat de wake-up light ook een fysiek apparaat is, denk je er eerder aan en kan hij je nog helpen ook.
Nadeel: hij is vrij prijzig
Een wake-up light is handig, maar niet goedkoop. Je bent er al snel meer dan 100 euro aan kwijt, en dat is best veel voor een wekker, zeker omdat je ook gewoon je smartphone kunt gebruiken als wekker. Toch is de wake-up light – zoals je hierboven ook hebt kunnen lezen – meer dan alleen een wekker, waardoor hij zijn prijs voor veel mensen dubbel en dwars waard is.
Tip: Kijk eerst op Marktplaats, want daar staan ze vaak al voor een paar tientjes.
Voordeel: je kunt er meteen je telefoon mee opladen
De nieuwere wake-up lights bieden de mogelijkheid om je telefoon ermee op te laden. Er zit een usb-poort aan de achterzijde van het apparaat en daar kun je de oplaadkabel van je telefoon in steken om deze (langzaam maar zeker) op te laden. Je gebruikt een stopcontact voor de wake-up light en nu heb je die niet meer nodig voor je telefoonlader.
Nadeel: de knoppen zijn te goed weggewerkt
Een van de meest gegooglede vragen rondom de wake-up light is: hoe doe ik hem uit? Als hij eenmaal aan is en je weet niet hoe je hem moet uitzetten, dan kan het gebeuren dat je uit frustratie de stekker eruit trekt, waarop je het apparaat weer opnieuw moet instellen. Het is dus handig om even op te zoeken hoe je hem uitzet, want dat scheelt je een heleboel gedoe.
Tip: Zoek voordat je gaat slapen even op internet hoe je de wake-op light uitzet, dat scheelt 's ochtends een hoop stress.
Conclusie
Uiteindelijk kent de wake-up light veel voordelen die verder gaan dan alleen zorgen dat je energieker opstaat. Dat werkt namelijk sowieso niet voor iedereen. Je kunt bijvoorbeeld je telefoon ermee opladen, er je slaapkamer mee verlichten en er eventueel ademhalingsoefeningen mee doen. Daar moet je echter wel het geld voor over hebben, plus een partner hebben die zo'n niet te negeren wekker wel ziet zitten.