De diffuser: luchtbevochtiger en aroma-verspreider in één
Een rondje Instagram brengt je al snel in heel wat woon- en slaapkamers met een stomende diffuser. Aromatherapie is niet langer enkel favoriet bij zweverige types en hippe influencers, de voordelen worden door steeds meer mensen ervaren. En terecht, want een diffuser verspreidt niet alleen je favoriete geur in huis, als luchtbevochtiger zorgt hij ook voor een gezonder binnenklimaat. We praten je bij over het nut, het gebruik en de do’s en don’ts.
Dit artikel in het kort: 💨 Zo werkt een diffuser 💨 Deze aroma's kun je kiezen 💨 Tips als je er eentje wilt aanschaffen
Ook interessant: Koopgids weerstations: zo vind je het beste weerstation voor thuis
Hoe werkt een diffuser?
Een elektrische diffuser is een apparaat dat door middel van een ultrasoon geluid koud water vernevelt. Het water wordt dus niet verhit, maar er ontstaat een koude, droge nevel. Door aan het water natuurlijke, etherische olie toe te voegen, verspreidt de geur daarvan zich gelijkmatig door de hele ruimte. De apparaten zijn er in verschillende formaten en er is altijd wel eentje te vinden die past bij jouw interieur. De diffusers worden trouwens ook steeds slimmer: ze zijn er met afstandsbediening, ingebouwde verlichting (zoals The Body Source Ultrasone Aroma diffuser) en werken soms zelfs met stemherkenning.
Naast de elektrische verneveling kun je ook nog kiezen voor de ouderwetse variant: de diffuser met een waxinelichtje. Hierbij verdampen de etherische oliën uiteraard door verhitting, maar doordat de olie hierdoor te heet wordt loopt de kwaliteit van de olie snel terug. De elektrische variant is een stuk prijziger, maar veel effectiever én veiliger.
©pixel-shot.com (Leonid Yastremskiy)
Aromatherapie
De naam aromatherapie is bij de meesten wel bekend, maar de zin en onzin ervan niet altijd. Kort gezegd wordt bij aromatherapie gebruikgemaakt van natuurlijke (ook wel etherische of essentiële) oliën, die worden gewonnen uit planten en bloemen. Zo'n olie heeft elk z'n unieke, positieve effect op de gezondheid. Niets nieuws aan, want de Romeinen en oude Grieken vulden hun badhuizen al met fijne en helende geuren.
De etherische oliën zijn zeer geconcentreerd en bevatten niet alleen de geur van de bloem of plant, maar ook de natuurlijke stoffen en deeltjes. Vaak wordt lavendel voor de olie gebruikt, maar het kan bijvoorbeeld ook van rozen, tea tree en eucalyptus. De natuurlijke olie kan door de hoge concentratie niet zomaar onverdund gebruikt worden. De olie toevoegen aan een diffuser is een vorm van aromatherapie. Dit heeft niet alleen een stimulerend of kalmerend effect op je gemoedstoestand, je huis ruikt er binnen mum van tijd ook nog eens heerlijk door.
©Madeleine Steinbach
Is een diffuser veilig?
Het gebruik van een diffuser is voor alle huisgenoten - dus ook baby’s en huisdieren - volkomen veilig. Let wel op met synthetische oliën, zoals parfum en geurolie. Synthetische oliën worden niet direct gewonnen uit de natuur en zijn daarom niet geschikt voor gebruik in een diffuser.
De beste plek
Eigenlijk kan de diffuser in ieder kamer huis worden gezet, maar voor de beste geurbeleving dien je wel rekening te houden met de plek. Zet het apparaat bijvoorbeeld niet te hoog, niet in de buurt van ramen of deuren en zorg voor voldoende ventilatie. (Lees ook: Energiezuinig ventileren in de winter, hoe doe je dat?
Let er ook op dat de damp niet in direct contact komt met elektronische apparatuur, zoals je computer of televisie. Heb je huisdieren, jonge kinderen of ben je zelf niet altijd even handig? Zorg er dan voor dat niemand kan struikelen over het snoer, dat kan nare ongelukken tot gevolg hebben.
©africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy)
De werking van de diffuser en oliën
Met een aroma diffuser sla je drie vliegen in één klap, want:
de natuurlijke oliën verspreiden fijne geuren;
de nevel verhoogt de luchtvochtigheid;
etherische oliën hebben een positief effect op je gemoedstoestand.
Geur is natuurlijk heel persoonlijk en soms is het even zoeken naar de soort waar je je het prettigst bij voelt. Kom je niet uit het enorme aanbod, dan mag mengen trouwens ook, als alle olie maar natuurlijk gewonnen is.
Een aantal oliën staat bekend om zijn positieve werking of effect:
Lavendel werkt tegen stress, angst en slapeloosheid. Insecten zijn meestal ook niet dol op de geur.
Eucalyptus heeft een positief effect op onrustige longen, ideaal bij een verkoudheid. Het ruikt lekker fris en schadelijke stoffen zullen sneller uit de lucht verdwijnen wanneer je wat eucalyptusolie aan de diffuser toevoegt.
Tea tree staat bekend om de medicinale werking, bijvoorbeeld bij keelklachten. Ook bij vermoeidheid werkt de kruidige olie goed.
Sinaasappel is een echte muggenverjager, maar de zoete geur werkt ook goed bij stress en spanning.
Pepermuntolie zorgt voor een betere concentratie en spijsvertering en minder stress. Ideaal bij je thuiswerkplek.
Lemongrass werkt kalmerend en houdt je scherp, prettig als je ergens even je hoofd bij moet houden.
Hoeveel druppels je toevoegt aan de diffuser is afhankelijk van de grootte van de ruimte, of er voldoende geventileerd kan worden en jouw persoonlijke smaak. Wanneer je net start met de diffuser wordt aangeraden om 2 tot 3 druppels per 100 ml te gebruiken. Je ruikt en voelt al snel aan of dit voldoende is voor de kamer.
Luchtvochtigheid bevorderen
Niet alleen je huis en jij zijn blij met een diffuser in de buurt, ook planten krijgen er een opkikker van. Veel kamerplanten hebben in onze droge nieuwbouwhuizen en met vloerverwarming dringend behoefte aan extra vocht. Met een diffuser wanen de Monstera en zijn collega’s zich weer in de jungle en zullen ze je belonen met groenere, grotere bladeren. Voor dit effect zijn oliën niet nodig, een keer per dag even de diffuser aan met alleen wat water is al voldoende.
Lees ook: Hoe ongezond is de lucht in jouw huis?
©Anastasia Gubinskaya - stock.adobe.com
Tips voor aankoop elektrische diffuser
Het bekende vraag-en-aanbod-verhaal geldt ook voor diffusers: nu de vraag naar aromaverstuivers stijgt, kun jij kiezen uit een groter aanbod, inclusief extra snufjes. Op Kieskeurig.nl vind je een uitgebreid aanbod, met reviews van consumenten. Zeker weten of jij de goede diffuser aanschaft? Neem deze tips dan mee in je beslissing:
Tip 1: Let op de grootte van de watertank: te groot of juist te klein is zonde. Eentje van 100 ml gaat ongeveer vier uur mee, goed om te weten misschien. Wil je op een dag varieren met verschillende geuren of de diffuser korter aan, dan is een kleinere tank ook prima.
Tip 2: Wil je de diffuser meenemen naar verschillende ruimtes in huis, dan is het handig als hij draagbaar en oplaadbaar is. Vraag je sowieso af of je er eentje met een snoer wilt hebben qua gebruiksgemak; ze zijn er namelijk ook met usb-aansluiting of oplaadbare batterijen.
Tip 3: Etherische oliën hebben meer effect als ze niet continu worden verspreid, maar met een interval van bijvoorbeeld een uur. Check of de diffuser deze functie heeft.
Tip 4: Kan het jou niet 'smart' genoeg zijn in huis? De nieuwste diffusers kun je met een app bedienen of reageren op jouw stem. Kost wat, maar dan heb je de nieuwste technologie in huis. De Calex Smart Home diffuser is er zo eentje.
Tip 5: Let op het geluidsniveau, de meeste diffusers werken met ultrasoon geluid en zijn zo goed als stil, maar de een is gevoeliger voor zoemende geluiden dan de ander.
Tip 6: Kun je de diffuser goed schoonmaken? Want dat moet af en toe ook gebeuren. Het fijnste is als je het apparaat goed uit elkaar kunt halen, zodat je bij alle onderdelen kunt.
Alleen lucht vochtiger maken?
Ben je niet op zoek naar een aroma-diffuser maar wil je puur de lucht in huis vochtiger maken? Kijk dan eens naar een luchtbevochtiger.