ID.nl logo
Stable Doodle maakt van jou een kunstenaar in de dop
© Sergey Tarasov - stock.adobe.com
Gezond leven

Stable Doodle maakt van jou een kunstenaar in de dop

Stable Doodle is een gratis AI-tool waarmee je een simpele schets verandert in een kunstwerk. Kun je zelf niet tekenen of schilderen? Geen probleem! Met wat hulp van slim, digitaal gereedschap stel je in een mum van tijd je eigen kunstcollectie samen – op basis van jouw input.

In dit artikel gaan we aan de slag met Stable Doodle om vanaf een schets een mooie afbeelding te laten genereren.

  • Eerst maken we een schets
  • Dan laten we er een fotorealistische afbeelding van maken
  • Ook bespreken we alternatieven voor Stable Doodle

Lees ook: Met Midjourney kun je de mooiste beelden maken, hoe ver reikt jouw fantasie?

Kunstmatige intelligentie neemt een steeds grotere vlucht. Een van de bekendste voorbeelden is ChatGPT, een soort modern Zwitsers zakmes dat ons op allerlei manieren kan helpen. Teksten schrijven, vertalen, verbeteren of samenvatten; de AI van ChatGPT draait er zijn hand niet voor om. Zoals altijd geldt dat je zelf de verleende informatie moet checken en de geproduceerde tekst moet nakijken op fouten, maar veel werkprocessen worden ermee versneld. Verder kan ChatGPT helpen bij het plannen van een vakantie, het opstellen van een werkstuk en nog veel meer. 

Wat je nog meer met ChatGPT kunt? In dit artikel lees je het: Boost de bot! Met deze extensies kan ChatGPT nog veel meer

Werken met AI

Waar ChatGPT zelf nog weinig mee doet, zijn afbeeldingen. Weliswaar voegt een recente update de mogelijkheid toe om afbeeldingen te bekijken en te analyseren, maar produceren doet de chatbot nog niet. Daar heb je andere producten voor, zoals DALL-E 2, Firefly, Midjourney en Deamstudio. Laatstgenoemde is eigendom van Stability AI, een startup die verantwoordelijk is voor Stable Diffusion. Dit is een diepgaand leermodel (deep learning model) dat gebruikmaakt van diffusieprocessen (waarbij ideeën verspreid worden) voor het genereren van afbeeldingen in hoge kwaliteit, op basis van ingevoerde plaatjes.

Heel simpel gezegd: wanneer je een prompt geeft aan Stable Diffusion, dan maakt het model op basis van jouw ingevoerde tekst een realistische afbeelding die zo dicht mogelijk bij jouw omschrijving in de buurt komt. Deze AI is al behoorlijk vooruitstrevend, aangezien het complexe en abstracte termen begrijpt, in tegenstelling tot een aantal andere afbeeldingengenerators. Het model werkt met verschillende artistieke stijlen, zoals fotorealistische portretten, landschappen en abstracte kunst. Stable Diffusion wordt veelal gebruikt voor het visualiseren van wetenschappelijke data en het produceren van videogames.

Afbeeldingengenerators

Van dezelfde makers is sinds afgelopen zomer Stable Doodle beschikbaar. Dit is een afbeeldingengenerator die op basis van een simpele schets een kunstwerk maakt. Daarvoor maakt de AI gebruik van de meest recente versie van Stable Diffusion. De kunstmatige intelligentie analyseert de omtrek van een tekening en produceert vervolgens een ‘visueel aantrekkelijke’, artistieke weergave.

Aangezien er online vele afbeeldingengenerators beschikbaar zijn, wilde Stability AI hun Stable Doodle net even anders insteken. Het bedrijf legt uit dat de AI gericht is op zowel professionals als leken, en dat het niet uitmaakt of je reeds bekend bent met de mogelijkheden van tools die werken op basis kunstmatige intelligentie. In een blogpost schrijft Stability AI dat ‘iedereen met Stable Doodle, een basale tekenvaardigheid en online toegang in zeer korte tijd originele afbeeldingen in hoge kwaliteit kan genereren’.

Afbeeldingen van anderen Kunstmatige intelligentie wordt altijd getraind op basis van een grote hoeveelheid data. Die data haalt zo’n AI van het internet. OpenAI, het bedrijf achter ChatGPT, heeft veel kritiek te verduren gekregen, omdat het werk van andere mensen gebruikt om zijn eigen modellen te trainen. Maar in principe doet elk AI-model dat, dus ook bots die verantwoordelijk zijn voor het produceren van afbeeldingen. Mocht je AI-kunstwerken dus willen gebruiken voor commerciële doeleinden, dan bestaat de kans dat je iemands copyright schendt.

Even snel een schets maken?

Dit schetsblok is uitermate geschikt

Huisregels en abonnementen

Aangezien veel mensen niet heel goed kunnen tekenen, maar wel wat kunnen schetsen, is Stable Doodle een interessante tool voor iedereen die het leuk vindt om creatief bezig te zijn. Met deze tool maakt het ook niet uit hoe je de schets maakt. Dit kan met een computermuis, maar als je werkt met een touchscreen, dan volstaat een vinger of stylus ook. Vervolgens is het zaak dat je een korte tekstprompt meegeeft, waarmee je de gegeneerde afbeelding een richting geeft. Het is vervolgens zaak dat je een tekenstijl noemt, zodat de afbeeldingengenerator weet waar je aan denkt.

Stable Doodle is gratis te gebruiken, maar er bestaat ook een betaalde variant. De gratis versie geeft je kunstwerken een watermerk mee en beperkt de hoeveelheid afbeeldingen die je per dag je kunt genereren en aanpassen. Nadat Stable Doodle een afbeelding op basis van een schets maakt, kun je hem achteraf nog wat extra prompts geven waarmee je het werk verder verfijnd. Met een gratis Clipdrop-account krijg je het maximale aantal edits tot je beschikking.

Zelf een afbeelding genereren

Als je zelf afbeeldingen wilt genereren met Stable Doodle, dan gaat dat als volgt: surf naar deze webpagina, dan kom je meteen op een pagina uit met een tekenveld waar je een schets achterlaat. Om als gratis gebruiker iets meer uit de dienst te halen, raden we aan eerst een account aan te maken. Rechts bovenin vind je een knopje met de tekst Sign-in/Sign-up. Klik daarop en maak een account aan. Vervolgens kun je inloggen via de link die naar je e-mail gestuurd wordt.

Dan is het nu tijd voor het leuke werk: schetsen maken! Teken wat je wilt tekenen. Je kunt dit heel gedetailleerd doen, maar voor de kunstmatige intelligentie maakt dat weinig uit. Die let immers vooral op de omlijning en de begeleidende tekst. Tekenen doe je met het potloodicoontje, terwijl je iets weer weghaalt met het gumicoon. Het kan haast niet simpeler. Vul onder in het tekstveld een stijl en omschrijving van de afbeelding in. Ben je blij met de schets? Dan druk je rechtsonder op de blauwe Generate-knop en wacht je in spanning af wat Stable Doodle aan je presenteert.

Er komen vier afbeeldingen in beeld; jouw schets en drie kunstwerken die daarop gebaseerd zijn. Als er een afbeelding tussenstaat die je tof vindt, dan klik of druk je daarop. Op de volgende pagina kun je de afbeelding in kwestie aanpassen. Je kunt bijvoorbeeld de achtergrond weghalen, imperfecties verwijderen, de lichtbron aanpassen, de afbeelding vergroten of verkleinen en zelfs helemaal opnieuw beginnen als het resultaat je toch niet bevalt. Sommige aanpassingsmogelijkheden vereisen echter een betaald abonnement.

Het resultaat

Nadat Stable Doodle de afbeelding voor je geproduceerd heeft en je eventueel de nodige aanpassingen hebt gemaakt, is het tijd om de afbeelding te downloaden. Klik daarvoor rechtsboven in het scherm op de blauwe downloadknop. Vervolgens kun je de afbeelding verder bewerken in andere programma’s waar je wellicht beter bekend mee bent, zoals Adobe Photoshop.

Als gratis gebruiker moet je er dus rekening mee houden dat er een watermerk op het kunstwerk staat. Ook is het zo dat je maximaal twaalf afbeeldingen per dag kunt genereren.

Betalen voor Stable Doodle Voor een abonnement op Stable Doodle betaal je 13 euro per maand. Neem je een jaarabonnement dan betaal je omgerekend 9 euro per maand. Voor dat bedrag kun je tot vijftienhonderd afbeeldingen per dag genereren, en heb je toegang tot een onbeperkt aantal aanpassingen.

Alternatieven

Uiteraard is het zo dat Stable Doodle niet de enige afbeeldingengenerator is waarmee je op basis van eigen schetsen een kunstwerk kunt maken. Op het internet vind je genoeg alternatieven, maar Stable Doodle is wel een van de meest krachtige tools van dit moment. Mocht je de smaak te pakken hebben en graag meer met AI-beelden willen doen, dan geven we tot slot van dit artikel nog wat voorbeelden van slim gereedschap waarmee je met een druk op de knop mooie plaatjes maakt.

Een leuke app om bijvoorbeeld samen met een (klein)kind mee te experimenteren, is Art Bracadabra. Deze app, beschikbaar voor Android, doet simpele schetsen haast tot leven komen. Laat een kind een tekening maken en de AI tovert een meesterwerk tevoorschijn. Je hebt de keuze uit verschillende stijlen, zoals cartoon, 3D en futuristisch; de ene spreekt nog meer tot de verbeelding dan de andere. Bovendien is de interface lekker simpel.

Serieuzer werk

Visualizee gooit het over een compleet andere boeg. Dit is een tool waarmee je schetsen van gebouwen om kunt zetten naar overtuigende renders. Ben je een architect en wil je snel checken hoe een gebouw er, op basis van jouw tekeningen, in het echt uit zou zien, dan kan Visualizee je daarbij helpen. Je kunt beginnen met tien gratis visualisaties, maar daarna moet je voor de dienst betalen.

Tot slot kijken we nog even naar Roughly, op dit moment nog alleen beschikbaar in een closed bèta waar je je voor kunt aanmelden. Roughly is een veelzijdige afbeeldingengenerator. Door een simpele schets van een afbeelding, persoon of personage te maken, kan de AI een volledig afgewerkt kunstwerk afleveren. Je kunt kiezen uit verschillende stijlen, en de uiterlijke kenmerken van personen naar believen aanpassen. Deze kunstmatige intelligentie kun je tevens inzetten voor het verwezenlijken van producten, zoals schoenen, kleding en meer. Hopelijk zien we snel een versie van dit programma die voor iedereen te gebruiken is.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!

▼ Volgende artikel
Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie
© Svetlana Rey - stock.adobe.com
Huis

Europees voetbal kijken bij Ziggo nu ook zonder registratie

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

 

Wie afgelopen seizoen de wedstrijden van Nederlandse teams in het Europees voetbal wilde kijken, moest dat doen via Ziggo – op de publieke netten zijn deze wedstrijden namelijk niet meer te zien. Je hoefde daarvoor geen  klant bij de provider te zijn, maar je moest je wél registeren. Na ingrijpen van het Commissariaat voor de Media vervalt deze registratie nu.

De UEFA-competities vallen deels onder de evenementenlijst, wat betekent dat deze wedstrijden voor minimaal 75% van de Nederlandse huishoudens gratis en zonder drempels toegankelijk moeten zijn. Het Commissariaat voor de Media beschouwt verplichte registratie, waarbij persoonsgegevens als naam, e-mailadres postcode, huisnummer en mobiele telefoonnummer gedeeld moeten worden, als een te hoge drempel. Hierover ontving het meldingen van kijkers die het aanmaken van een account als een obstakel ervaarden. Ook belangenorganisaties spraken hun zorgen uit, met name over de toegankelijkheid voor digitaal minder vaardige mensen, zoals ouderen. Na onderzoek heeft het Commissariaat laten weten dat de verplichte registratie niet voldeed aan de regels uit de Mediawet.

Dat betekent dus dat je vanaf 21 januari, wanneer het UEFA-voetbalseizoen wordt hervat, wedstrijden van Nederlandse clubs kunt streamen via Ziggo Go zonder eerst een account aan te maken. De wedstrijden zijn nu direct toegankelijk via de app op je smart-tv, laptop, tablet en smartphone. Registreren blijft wel mogelijk voor wie wedstrijden buiten Nederland wil streamen.

Voetbalfans die via Ziggo Sport Free de wedstrijden van Nederlandse clubs streamen, kunnen nu ook genieten van meer voetbalcontent. Het populaire Ziggo Sport Highlights-programma, waarin alle wedstrijden van een avond worden samengevat, is voortaan ook via streaming beschikbaar.

Het UEFA-voetbalseizoen gaat op 21 januari verder met onder andere de Champions League-wedstrijd Rode Ster Belgrado-PSV (21.00 uur). Op 22 januari speelt Feyenoord thuis tegenBayern München (21.00 uur). Beide wedstrijden zijn live te zien via Ziggo Sport Free, Ziggo Sport (kanaal 14) en Ziggo Sport Totaal.

Lees ook: Je Android-tablet of smartphone koppelen aan je tv