Deze kamerplanten zijn goed voor je gezondheid
De laatste jaren worden er meer kamerplanten dan ooit verkocht, en in bijna elk huis vind je – zelfs tot op het toilet – dan ook wel een groenverzameling. Sommige mensen slaan er misschien een beetje in door, maar erg is deze verslaving gelukkig allerminst. Want planten in huis zijn niet alleen sfeermakers, ze zijn ook nog eens goed voor de gezondheid. Hoe dat precies zit en welke planten echt onmisbaar zijn, lees je hieronder. Met als bonus een aantal tips om je groene vrienden zo lang mogelijk in leven te houden.
Waarom zijn planten gezond?
Mocht een van je huisgenoten nog tegensputteren bij de komst van wéér een nieuwe plant, dan leggen we graag nog even uit hoe het ook alweer zit met planten en gezondheid.
Wetenschappelijk onderzoek van de NASA heeft aangetoond dat planten in staat zijn om de lucht in huis te filteren en daarmee schoner te maken. Ruimtes met planten hebben wel 50 tot 60 procent minder bacteriën in de lucht dan kamers zonder natuurlijk groen. Ook zetten kamerplanten overdag koolstofdioxide om in zuurstof en zorgen ze voor een betere luchtvochtigheid. Dat is meer dan welkom in onze droge, overgeïsoleerde huizen.
Plantenbakken nodig?
Kijk hier voor een enorme diversiteit aan de mooiste exemplaren!
Als kers op de taart hebben planten een positief effect op het stresshormoon cortisol en levert de zorg voor planten ons voldoening en dus een fijn gevoel op. Als je het tenminste goed doet, maar daarover later meer.
©HKliving
Luchtzuiverende planten
Planten zijn dus altijd goed, en er zijn zelfs een paar soorten die extra goed voor je zijn. Dit zijn de beste luchtzuiverende planten:
Spathiphyllum (lepelplant): deze plant zet van alle kamerplanten de meeste CO2 om in zuurstof en kan minstens acht giftige stoffen filteren.
Nephrolepis (krulvaren): ideaal voor de slaapkamer vanwege zijn luchtzuiverende werking.
Areca (goudpalm): een flinke plant die daardoor ook het maximale uit je lucht filtert.
Phlebodium (blauwvaren): ideaal voor de slaapkamer vanwege zijn luchtzuiverende werking.
Dracaena Marginata (drakenbloedboom): een van de beste katalysators van giftige stoffen, zoals xyleen en trichloorethyleen.
Hedera (klimop): een superluchtzuiveraar en ideaal voor mensen met allergieën.
Aloë Vera: zuivert de lucht van chemicaliën en waarschuwt je zelfs als de lucht vies is: dan verschijnen er bruine vlekjes op de plant.
Sansevieria (vrouwentong): deze plant zet koolmonoxide om in extra zuurstof en is ook nog eens oersterk. Ideaal als je geen groene vingers hebt of weinig thuis bent.
©NIKITA SOZIN
Planten in de slaapkamer
Nu we zo veel weten over de luchtzuiverende eigenschappen van planten is er geen plek in huis meer veilig voor een groene invasie. Ook voor de slaapkamer zijn planten een prima idee: gezonde lucht stimuleert namelijk een goede nachtrust.
Ook lezen: De diffuser: luchtbevochtiger en aroma-verspreider in één
Slaapkamers zijn over het algemeen wat koeler en donkerder dan de woonkamer, dus laat bij de keuze van kamerplanten wel hun voorkeuren meetellen. Een Sanseveria kun je echt overal kwijt, dus ook op de slaapkamer. Dat geldt ook voor Aloë Vera, want je geeft ‘m eerder te veel water dan te weinig en hij laat zich niet snel van de wijs brengen. Planten met een wat sterkere geur, zoals lavendel en witte jasmijn, hebben nog een mooie eigenschap: ze hebben een kalmerend effect. Dat zou zomaar kunnen helpen tegen slapeloosheid.
©Tatyana - stock.adobe.com
Oppassen met kinderen en huisdieren
Hoe gezond planten ook zijn, met sommige soorten is het toch oppassen als er huisdieren of kleine kinderen in huis zijn. Soms bevatten bladeren of takken namelijk bepaalde sappen of stoffen die bij aanraking of inname voor een irritatie of erger kunnen zorgen. Weet je dat jouw hond of kat zich graag op jouw plantenverzameling stort of heb je een baby of peuter met grijpgrage handjes, dan is het wijs om deze soorten buiten hun bereik te zetten of misschien toch van je lijstje te schrappen.
10 planten die giftig zijn voor huisdieren en kinderen:
Pachira Aquatica (geldboom)
Dracaena (drakenbloedboom)
Philodendron
Aglaonema
Monstera (gatenplant)
Schefflera (vingerplant)
Dieffenbachia
Strelitzia (paradijsvogelplant)
Sansevieria (vrouwentong)
Yucca (palmlelie)
©africa-studio.com
Zo blijven je planten in leven
Leuk, zo’n luchtzuiverende jungle in huis, maar krijg jij al stress van het idee dat je ze ook nog moet verzorgen? Dat is natuurlijk niet de bedoeling en ook zeker niet nodig. Als je weet dat bijna geen enkele plant graag in de volle zon staat en je je een beetje verdiept in de standplaats en waterbehoefte, dan wordt het verzorgen van planten alleen maar leuker. Je ziet het namelijk meteen als ze lekker in hun vel zitten. Een aantal tips:
Kijk eerst naar de plek waar je een plant voor zoekt: hoeveel zon komt daar binnen? Sommige planten vinden het prettig om een beetje in de schaduw te staan, andere staan het liefst op een meter of twee van een zonnig raam.
Laat je in de winkel goed informeren of google de beste planten voor jouw specifieke plek in huis.
Zit er een kaartje bij de plant met informatie over de verzorging en standplaats? Laat deze in de aarde zitten, ook als je de plant verpot. Zo kun je altijd even checken hoe het ook alweer met de wensen van jouw groene vriend zat.
Download een planten-app als Plantsome waarin je alle do’s en don'ts kunt terugvinden en zelf notities kunt maken. Namen geven aan je plant kan trouwens ook. De app geeft je zelfs per plant een alert wanneer het weer tijd is om water te geven.
Ben je vaak op pad of heb je echt geen kaas gegeten van planten, dan bestaan er ook nog automatische bewateringssystemen of waterdruppelaars die het bewateren helemaal van je overnemen. Ook fijn als je op vakantie gaat en niemand kunt vinden voor de plantenverzorging.
In steeds meer huizen is er vloerverwarming, en voor planten die op de grond staan is dat niet prettig. De plant zal niet alleen veel sneller droog staan en wat vaker water moeten krijgen, ook de luchtvochtigheid zal omhoog moeten worden gebracht. Dat kun je doen met een luchtbevochtiger of diffuser (met als bijkomend voordeel een lekkere lucht in huis), maar ook door heel simpel bakjes water in huis neer te zetten.