Kerstboom eruit? Zo houd je de sfeer er tóch in thuis

© ink drop - stock.adobe.com

Kerstboom eruit? Zo houd je de sfeer er tóch in thuis

Interieur

Geplaatst: 27 december 2022 - 11:31

Monique van Beekhoven

De periode na kerst is altijd wat dubbel: het nieuwe jaar staat voor een frisse start en schone lei, maar je mist tegelijkertijd de warmte en gezelligheid van de afgelopen decembermaand. Die lege plek waar eerst de kerstboom stond is eigenlijk dus best een beetje symbolisch. Hoe je ‘m opvult ligt helemaal aan je goede voornemens: ga je voor meer groen, een andere indeling of is dit hét moment om te ontspullen?

Kerstboom eruit, kamerplant erin

Beetje last van de blues gekregen nu de feestdagen voorbij zijn? Ga voor meer groen! Vervang de kerstboom door een knoeperd van een kamerplant of zet meerdere planten bij elkaar op een bijzettafel. Zo heb je én opvulling voor die kale plek én breng je de natuur - en dus meer zuurstof - in huis. Als dat geen goed begin van het nieuwe jaar is!

Ga bij de keuze van de plant niet alleen af op formaat, bladvorm of kleur, maar kijk allereerst of de plek geschikt is voor je nieuwe aankoop. Niet iedere kamerplant vindt het prettig om een plekje in de volle zon, bij de verwarming of in een donkere hoek te krijgen. Reikt jouw groenkennis niet zo ver, vraag dan om advies in de winkel: een grote plant kost aardig wat en het is zonde als deze binnen enkele weken het loodje legt. Maak je je meer zorgen over je groene vingers, dan zijn er handige plantenapps die aangeven wanneer en hoeveel water je moet geven. Plantsome is zo’n redder in nood.

Toch nog een beetje feest: deze plant lijkt wel familie van de kerstboom.

© HKliving

Andere kleur op de muur

De kerstboom bracht niet alleen gezelligheid, maar ook alle ballen, slingers en ornamenten. Zou het niet kunnen dat je gewoon wat kleur mist in huis? Grijp die vrije weekenden in januari aan om dat lege hoekje of die saaie muur met verf of behang een mini-metamorfose te geven. Zo’n make-over geeft je meteen dat tjakka-kom-maar-op-met-dat-nieuwe-jaar gevoel.

Wanneer de stylist in jezelf nog een beetje zoek is, zet dan een verfapp op je mobiel. Met die van Flexa of Histor kun je een foto maken van de muur die je onder handen gaat nemen en daarna alle kleuren van de regenboog uitproberen. Zo zie je meteen wat wel en niet matcht met de vloer en meubels in huis en sta je niet over een paar weken wéér met een kwast in je handen.

Weg kale muur, hallo warmte en speelsheid.

© Flexa

De woonkamer anders indelen

Waarschijnlijk ben je voor de komst van de kerstboom al flink aan het schuiven geweest om jouw Nordmann of kunstkerstboom een mooie plek te geven. Je zou dit moment van afscheid daarom ook kunnen aangrijpen om eens te kijken hoe de indeling anders kan. Schuif niet meteen alles weer terug naar de oude situatie, maar denk out of the box: vaak denken we teveel aan wat niet kan.

Een plattegrond maken kan je helpen om verschillende opties uit te proberen. Teken hiervoor de woonkamer op schaal en doe dit op een ander vel met de meubels, verlichting en andere grote items, zoals een vloerkleed. Deze knip je uit het papier en kun je al schuivend een hele toer door het huis laten maken, net zo lang totdat alles past en goed staat. Ga je liever met een app aan de slag, dan is de gratis Home Design 3D leuk om mee te experimenteren.

Lichtplannen

Soms valt het pas op als de lichtjes van de kerstboom niet meer schijnen: dat hoekje daar in de woonkamer is behoorlijk donker. Met een vloerlamp sla je twee vliegen in een klap: je vult die lege plek op met een eyecatcher en je hebt ineens licht in de duisternis. Gebruik dit moment ook eens om te kijken hoe het met de rest van de verlichting zit. Heb je naast sfeerverlichting ook voldoende functionele verlichting en hoe zit het met het aantal lumen per vierkante meter? In het artikel Zo kies je de juiste verlichting voor elke ruimte in huis lees je er alles over.

Rust in huis brengt rust in het hoofd.

© HKliving

Ontspullen

Niet iedereen kijkt weemoedig rond in een kerstloos huis; diep in hun hart vinden veel mensen het zelfs wel lekker als alle versiering weer in dozen op zolder staat. Die kale plekken kun je ook omarmen en zien als het startsein van een opgeruimd huis dat dit keer ook zo blijft. Ontdoe je naast de kerstballen en lichtsnoeren meteen van alle spullen die je afgelopen jaar niet of nauwelijks hebt gebruikt en eigenlijk alleen maar in de weg staan. Met de zoveelste bijzettafel, kandelaar of kussenhoes was je heel even in je nopjes, maar uiteindelijk kan iemand anders het misschien veel beter gebruiken.

Ga door lades en kasten en stel je jezelf net als opruimgoeroe Marie Kondo iedere keer de vraag “Does this spark joy?” If it does, keep it. If not, dispose of it.” Oftewel: brengt het je geen plezier, weg ermee! Zo begin je 2023 echt met een schone lei en áls er dan in de loop van het jaar toch weer wat onzinnigs wordt binnengesmokkeld, dan is er altijd een plekje vrij voor je aanwinst.

Ook goed om even te lezen: Zo bespaar honderden euro's met een duurzame woonkamer.

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000