Kleuren kiezen voor in huis: deze trucs en tools helpen je een handje

Kleuren kiezen voor in huis: deze trucs en tools helpen je een handje

Geplaatst: 5 januari 2023 - 11:29

Monique van Beekhoven

Kleur in huis doet zo veel voor de sfeer, als je tenminste de juiste kleuren en combinaties weet te vinden. Want daar zit ‘m nou juist vaak de moeilijkheid: die kleur op dat staaltje uit de bouwmarkt ziet er op groot formaat en in combinatie met jouw meubels en vloer toch weer heel anders uit. Waar dat aan ligt en hoe een paar trucs en handige apps voor een jaloersmakend eindresultaat zorgen, lees je hier.

De invloed van kleur is groter dan je denkt. Het beïnvloedt niet alleen de sfeer in de ruimte, maar ook hoe je ‘m beleeft. Kleuren hebben effect op je gevoelstemperatuur en gemoedstoestand, en kunnen bovendien de ruimte optisch vergroten of juist verkleinen. Dat heeft vooral te maken met het gebruik van koude en warme kleuren in combinatie met de kamer die je onder handen gaat nemen.

Kleuren kiezen voor in huis: deze trucs en tools helpen je een handje -24695107

De juiste kleuren zorgen voor sfeer én rust. | Beeld: Flexa

Warme en koude kleuren

Misschien heb je 'm vroeger op school al eens tijdens de tekenles voorbij zien komen, maar de beste manier om inzicht te krijgen in de werking van kleuren is nog altijd de kleurencirkel van Johannes Itten. Je ziet niet alleen in een oogopslag hoe kleuren ontstaan vanuit de primaire kleuren in het hart van de cirkel, maar ook waarom sommige kleuren zo goed matchen (of juist niet).

Kleurenwiel

Kleurencirkel van Johannes Itten.

De kleurencirkel van Itten uitgelegd

In de linkerhelft van de cirkel ontstaan door het mengen van kleuren de zogenaamd koude kleuren, rechts zie je de warme kleuren. Wil je kleurcombinaties maken, dan kies je voor een rustig effect een van de kleuren die ernaast liggen, en voor een contrasterend effect juist eentje die in de cirkel er tegenover ligt. Blauw en oranje, rood en groen en paars en geel bijvoorbeeld. Deze kleuren halen het beste bij elkaar naar boven. Gedurfd, maar het klopt op een of andere manier wel. Onthouden dus, die cirkel!

Ligging van de ruimte

Of de kamer die je onder handen gaat nemen op het zuiden of noorden ligt, heeft behoorlijk wat invloed op hoe een kleur toont op de muur. Licht bepaalt namelijk de kleurwaarneming en is daarom van groot belang bij de keuze van de muurtint. Zo is die ene groen in een andere kamer toch echt grijs en kan zachtroze in een donkere ruimte zomaar lijken op fuchsia.

Een kamer op het noorden krijgt weinig tot geen zonlicht en doet daardoor koel aan. Gewoon wit lijkt al bijna lichtblauw en koele tinten maken zo'n ruimte alleen maar nog killer. Verf of behang in warme kleuren halen het koude effect weg. De muren van een ruimte die juist de hele dag in de volle zon baadt, hebben een warme ondertoon. Koude tinten doen het dan altijd goed, al kun je met een kamer op het zuiden eigenlijk maar weinig fout doen.

Neem de kleurstaal altijd mee naar huis en plak 'm op de muur waar het allemaal om draait. Kies een zo groot mogelijke staal of nog beter: geef de muur een lik verf uit een proefpotje of kleurentester en kijk op meerdere momenten van de dag wat je ervan vindt, met daglicht én kunstlicht.

Kleuren kiezen voor in huis: deze trucs en tools helpen je een handje -24835601

© Photographee.eu

Zo mooi kan een contrastkleur zijn.

Kleurgebruik in een kleine of grote kamer

Kleuren weerkaatsen licht in meer of mindere mate en hebben daardoor invloed op de beleving van de ruimte. Hoe helderder de kleur, hoe meer weerkaatsing en hoe ruimer de kamer lijkt. Daardoor kiezen veel mensen uiteindelijk voor witte muren en is de zwarte of donkere muur nog steeds spannend.

Weinig vierkante meters? Koude kleuren, de linkerkant van de kleurencirkel dus, laten een ruimte groter lijken. Dat hoeft dus niet per se wit te zijn; pastellen, blauw en groen kunnen net zo goed. Houd het plafond wel zo licht mogelijk. Een grote kamer intiemer en sfeervoller maken lukt goed met donkere kleuren, omdat deze het licht absorberen. Heb je een hoog plafond, dan kun je overwegen om deze (deels) mee te verven in dezelfde warme tint.

woonkamer donker grijs

Een donkergrijze, bijna zwarte muur geeft geborgenheid en een klassieke uitstraling aan deze woonkamer.

Accentmuur schilderen

Ga je de gok wagen met kleur, maar vind je een hele kamer wel erg veel of spannend? Kies dan voor een accentmuur en laat de andere muren met rust of geef ze een tint die de accentkleur ondersteunt.

Wil je de kamer groter laten lijken? Kies dan voor het schilderen van een van de zijwanden. Heb je een lange kamer, neem dan juist de kleinere muur die een beetje wegvalt. Heb je eenmaal een muur uitgekozen, maar komt de kleurtwijfel weer bovendrijven? Kijk dan eerst hoeveel licht er door de ramen op de muur valt. Donkere hoeken vragen om lichte tinten en vice versa. Kies je voor een muur met een behoorlijk oppervlak, gebruik dan matte verf; dat geeft meer sfeer.

Lees meer over het gebruik van verschillende soorten verf

Functie van de ruimte

Elke kleur heeft z'n eigen uitwerking op jouw emoties en humeur. Zo schreeuwt rood om de aandacht, maakt geel je blij en geven blauwtinten een fris gevoel. Niet zo gek dat blauw vaak wordt toegepast in de badkamer en rood voor veel mensen een no go is in huis. Over het algemeen geven warme kleuren energie en brengen koele kleuren rust. Maak hier dus gebruik van als je je werkkamer inricht of de slaapkamer een nieuwe lik verf kan gebruiken.

Kleuren kiezen voor in huis: deze trucs en tools helpen je een handje -24835614

Favoriet voor de badkamer: blauw!

Handige kleurenapps

Heb je na al deze theorie vooral ook behoefte aan een voorproefje van het eindresultaat omdat je over een paar weken niet de boel wilt overschilderen? Dan zijn de nieuwste kleuren en -verf-apps van verschillende verfmerken echt een uitkomst. Ze werken allemaal op je mobiel en zijn eenvoudig toe te passen. Zo kun je virtueel uitproberen wat het mooist staat of combineert met de rest van het interieur. Een aantal voorbeelden:

  • Flexa Visualizer
    In deze tool van Flexa kun je honderden kleuren uitproberen door ze op jouw muur te projecteren. Je scant met de camera van je telefoon de kamer waar het om gaat en kunt er op los experimenteren. Zit jouw favoriete kleur in dat minuscule detail van een schilderij? Dan kun je deze scannen en zoekt de app de juiste verfkleur erbij.

  • Gamma Verf
    Ook de bekende bouwmarkt heeft een handige app waarmee je kleuren kunt uitproberen. Verder vind je er handige stappenplannen en how-to-video’s voor je schilderklus en kun je alle benodigdheden ook meteen shoppen.

  • Histor Visualize (desktop)
    Kruip je liever achter je laptop om met verschillende verfkleuren en combinaties te experimenteren? Dan heeft Histor een redelijk simpele tool. Je kunt een eigen foto uploaden, maar ook met standaard foto’s aan de slag. Handig als je de perfecte kleur zoekt, maar ook leuk om een saai avondje mee te vullen.

Meer kleurenapps en schildertips

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000