Niks ingewikkelds aan: zo ruim je kerstverlichting handig en efficiënt op!

© Photographer: Alexey Stiop

Niks ingewikkelds aan: zo ruim je kerstverlichting handig en efficiënt op!

Interieur

Geplaatst: 6 januari 2023 - 11:31

Aangepast: 6 januari 2023 - 19:32

Monique van Beekhoven

De een is er op 27 december al helemaal klaar mee, de ander stelt het uit tot eind januari, maar eens moet die kerstboom weer worden opgeruimd. Alles wat een paar weken geleden een mooi plekje in de boom heeft gekregen gaat terug in dozen totdat Mariah in november opnieuw het startsein geeft. Lag jij ook dit jaar weer met meters lichtsnoer in de clinch, dan is dit hét moment om het efficiënter aan te pakken. Met deze opruimtips rol je de verlichting volgende kerst zonder knopen weer uit.

Wanneer ‘moet’ de kerstboom weer weg?

Er moet natuurlijk helemaal niks, maar volgens eeuwenoude tradities staat Driekoningen op 6 januari symbool voor het einde van de kerstviering. Volgens de Bijbel kwamen de wijzen uit het oosten op deze dag in Bethlehem aan om Jezus te vereren. Tuig je de kerstboom ná 6 januari af, dan zou dat zelfs ongeluk brengen.

De meeste mensen laten de boom overigens tot Oud & Nieuw staan en nemen er op 2 januari afscheid van. Terug in de tuin, doos of langs de weg. Klaar voor een fris nieuw begin!

Zo treffen we de kerstverlichting meestal aan, maar het kan anders.

© Michelle Hebel

Handige hacks voor het opruimen van kerstverlichting

Als er een item is dat je na aankoop nooit meer terug in de verpakking krijgt, dan is het wel kerstverlichting. Toch doe je er goed aan om die doos te bewaren, want die komt nog van pas bij het opruimen. Knopen in de kerstverlichting kun je namelijk voorkomen door ze na gebruik om iets stevigs heen te wikkelen. Doe je dat met een beetje beleid, dan ben je jezelf volgend jaar enorm dankbaar.

Zo ga je te werk:

  1. Kies een stevig en hanteerbaar materiaal of item waar je de kerstverlichting omheen kunt wikkelen. Een stuk karton, een doos, een keukenrol of een niet al te buigzame kledinghanger bijvoorbeeld.

  2. Heb je voor karton gekozen? Dan kun je daar met een schaar of mesje een inkeping in maken en de stekker zo vastklemmen.

  3. Gebruik voor het begin en einde van het snoer ducttape om de verlichting vast te zetten; zo kan het later niet losraken.

  4. Rol het snoer stevig om het object heen. Niet té strak, want de lampjes moeten natuurlijk wel heel blijven.

  5. Gebruik voor elk lichtsnoer een apart stuk karton of andere kledinghanger, anders loop je alsnog kans op chaos.

  6. Noteer per snoer waar je 'm had hangen, buiten in de boom of aan het hek bijvoorbeeld, dat versnelt de boel als het volgend jaar weer tijd is om te gaan versieren.

  7. Gaan de snoeren hierna in een doos bij de andere kerstspullen, verpak de hangers of dozen dan eerst per stuk in een tas of pedaalemmerzak.

Bonustip: Heeft de kerstverlichting buiten gehangen? Zorg dan eerst dat de lampen en het snoer droog zijn voordat je ze opbergt. Zo voorkom je condensvorming en beschadiging van het binnenwerk.

Watch on YouTube

Zo wikkel je de kerstverlichting simpel om een kledinghanger heen

Haspel voor kerstlampjes

Wanneer een do-it-yourself zoals we hierboven tipten niet aan jou is besteed, dan kun je gebruikmaken van een speciale haspel voor het opruimen van kerstverlichting. Je vraagt je nu natuurlijk af waarom dit niet al jaren bestaat of dat je misschien onder een steen hebt geleefd. Geeft niet, dat hadden we zelf ook.

Kerstverlichting nodig?

Want het hoeft geen kerst te zijn om het thuis gezellig te maken!

Voor een paar euro koop je al een haspel waar je zelf een lichtsnoer omheen kunt rollen, met handige klemmetjes voor het vastzetten van de uiteinden. Ze zijn er in verschillende formaten, voor lange en korte snoeren en je kunt ze in sommige gevallen aan elkaar klikken. Handig als je meerdere snoeren hebt en ze bij elkaar wilt bewaren. De haspels zijn gemaakt van kunststof en plat zoals de DIY-variant van karton of juist rond, zoals we de haspel eigenlijk kennen.

Haspel en lichtsnoer in één

Is het tijd voor een nieuw lichtsnoer en wil je de kerstversiering volgend jaar aanpakken als een pro? Dan heeft het Zweedse merk Konstsmide een lichtsnoer op een kabelhaspel voor je in het assortiment. Vooral handig als je een enorme boom in de tuin wilt verlichten of de hele pui van lampjes wilt voorzien. Hij is er zelfs met 42 meter aan lichtsnoer, en dan komt een haspel wel heel erg van pas.

Kerstverlichting ophangen als een pro met deze haspel van Konstmide.

Kerstverlichting recyclen of weggooien

Wanneer de knopen in het lichtsnoer hebben gezorgd voor kortsluiting in je hoofd en ontrafelen niet meer mogelijk is, dan kun je er misschien nog iets anders mee doen. Een niet al te lang snoer verstop je in een kerstster van karton voor wat extra sfeerverlichting voor het raam. Of leg het snoer onder een grote glazen stolp of in een vaas. Duurzame recycle-ideeën voor kerstlampen en -versiering vind je ook op dit Pinterestboard van Milieucentraal.

Is het echt tijd om afscheid van elkaar te nemen, gooi het snoer dan niet in de gewone afvalbak. Kerstverlichting heeft meestal een snoer en valt daardoor onder de categorie elektrische apparaten. Soms kun je ze kwijt in speciale Wecycle-bakken bij bouwmarkten of supermarkten of je brengt de kerstverlichting naar de milieustraat.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000