Ingewikkeld? Zo ruim je kerstverlichting handig en efficiënt op!
Sommige mensen zijn de kerstboom op 27 december al beu, anderen stellen het opruimen uit tot eind januari. Maar ooit moet die boom en alle versiering weer weg. Alle ornamenten die enkele weken geleden een mooi plekje in de boom vonden, verhuizen terug naar de daarvoor bestemde dozen. Daar blijven ze tot Mariah in november opnieuw het startsein geeft. Worstelde jij ook dit jaar weer met kilometers lichtsnoer? Grijp dit moment dan aan om het volgend jaar efficiënter aan te pakken. Met deze opruimtips rol je de verlichting in 2024 moeiteloos uit.
Wanneer ‘moet’ de kerstboom weer weg?
Er moet natuurlijk helemaal niks, maar volgens eeuwenoude tradities staat Driekoningen op 6 januari symbool voor het einde van de kerstviering. Volgens de Bijbel kwamen de wijzen uit het oosten op deze dag in Bethlehem aan om Jezus te vereren. Tuig je de kerstboom ná 6 januari af, dan zou dat zelfs ongeluk brengen.
De meeste mensen laten de boom overigens tot Oud & Nieuw staan en nemen er op 2 januari al afscheid van. Terug in de tuin, doos of langs de weg. Klaar voor een fris nieuw begin!
©Michelle Hebel
Handige hacks voor het opruimen van kerstverlichting
Je weet: nadat je de kerstverlichting hebt uitgepakt, krijg je het nooit meer fatsoenlijk in de oorspronkelijke verpakking. Toch is het verstandig om de doos te bewaren, want die komt wel degelijk goed van pas bij het opruimen. Je voorkomt bovendien knopen in de lichtsnoeren door ze na gebruik netjes om iets stevigs te wikkelen. Doe je dat zorgvuldig, dan hoef je volgend jaar niet opnieuw te worstelen met de lampjes. Een paar minuten extra moeite bij het opbergen bespaart je een hoop ergernis als je de zolder op moet om alle zooi te ontwarren.
Zo ga je te werk:
Kies een stevig en hanteerbaar materiaal of item waar je de kerstverlichting omheen kunt wikkelen. Een stuk karton, een doos, een keukenrol of een niet al te buigzame kledinghanger bijvoorbeeld.
Heb je voor karton gekozen? Dan kun je daar met een schaar of mesje een inkeping in maken en de stekker zo vastklemmen.
Gebruik voor het begin en einde van het snoer ducttape om de verlichting vast te zetten; zo kan het later niet losraken.
Rol het snoer stevig om het object heen. Niet té strak, want de lampjes moeten natuurlijk wel heel blijven.
Gebruik voor elk lichtsnoer een apart stuk karton of andere kledinghanger, anders loop je alsnog kans op chaos.
Noteer per snoer waar je 'm had hangen, buiten in de boom of aan het hek bijvoorbeeld, dat versnelt de boel als het volgend jaar weer tijd is om te gaan versieren.
Gaan de snoeren hierna in een doos bij de andere kerstspullen, verpak de hangers of dozen dan eerst per stuk in een tas of pedaalemmerzak.
Bonustip: Heeft de kerstverlichting buiten gehangen? Zorg dan eerst dat de lampen en het snoer droog zijn voordat je ze opbergt. Zo voorkom je condensvorming en beschadiging van het binnenwerk.
Zo wikkel je de kerstverlichting simpel om een kledinghanger heen
Haspel voor kerstlampjes
Wanneer een do-it-yourself zoals we hierboven tipten niet aan jou is besteed, dan kun je gebruikmaken van een speciale haspel voor het opruimen van kerstverlichting. Je vraagt je nu natuurlijk af waarom dit niet al jaren bestaat of dat je misschien onder een steen hebt geleefd. Geeft niet, dat hadden we zelf ook.
Kerstverlichting nodig?
Want het hoeft geen kerst te zijn om het thuis gezellig te maken!
Voor een paar euro koop je al een handige oprolhaspel voor kerstverlichting. Je kunt er moeiteloos zelf lichtsnoeren omheen wikkelen. De haspels hebben slimme klemmetjes om de uiteinden vast te zetten. Ze bestaan in allerlei formaten, geschikt voor korte en lange snoeren. Sommige exemplaren kun je ook aan elkaar koppelen – ideaal als je meerdere snoeren bij elkaar wilt opbergen. De haspels zijn gemaakt van kunststof en leverbaar in platte uitvoeringen, zoals je zelf van karton knutselt, of juist ronde modellen, zoals we de haspel traditioneel kennen.
Haspel en lichtsnoer in één
Is het tijd voor een nieuw lichtsnoer en wil je de kerstversiering volgend jaar aanpakken als een pro? Dan heeft het Zweedse merk Konstsmide een lichtsnoer op een kabelhaspel voor je in het assortiment. Vooral handig als je een enorme boom in de tuin wilt verlichten of de hele pui van lampjes wilt voorzien. Hij is er zelfs met 42 meter aan lichtsnoer, en dan komt een haspel wel heel erg van pas.
Kerstverlichting recyclen of weggooien
Wanneer de knopen in het lichtsnoer hebben gezorgd voor kortsluiting in je hoofd en ontrafelen niet meer mogelijk is, dan kun je er misschien nog iets anders mee doen. Een niet al te lang snoer verstop je in een kerstster van karton voor wat extra sfeerverlichting voor het raam. Of leg het snoer onder een grote glazen stolp of in een vaas. Duurzame recycle-ideeën voor kerstlampen en -versiering vind je ook op dit Pinterestboard van Milieucentraal.
Is het echt tijd om afscheid van elkaar te nemen, gooi het snoer dan niet in de gewone afvalbak. Kerstverlichting heeft meestal een snoer en valt daardoor onder de categorie elektrische apparaten. Soms kun je ze kwijt in speciale Wecycle-bakken bij bouwmarkten of supermarkten of je brengt de kerstverlichting naar de milieustraat.