Nooit meer in de knoop: zo berg je kerstverlichting slim op
Of je de boom direct na Kerst opruimt of pas eind januari, vroeg of laat moet alles weer de doos in. Maar hoe zat het ook alweer met die wirwar aan lichtjes? Maak het jezelf volgend jaar makkelijker met deze handige opruimtips.
Dit artikel in het kort:
- Wanneer ruim je de kerstboom op?
- Zo berg je kerstverlichting op zonder knopen
- Maak het jezelf makkelijk met een haspel
- Kerstverlichting recyclen een tweede leven
Lees ook: Alles aan kant als je haast hebt: de beste tips voor een opgeruimd huis
Wanneer 'moet' de kerstboom weer weg?
Er is geen vaste regel, maar tradities geven houvast. Volgens de Bijbel eindigt de kerstperiode met Driekoningen op 6 januari. Sommigen geloven zelfs dat het ongeluk brengt als je de boom daarna nog laat staan.
Toch halen veel mensen de boom rond Oud & Nieuw weg, vaak op 2 januari. De boom en versiering verdwijnen naar de tuin, de milieustraat of terug de doos in. Tijd voor een frisse start!
©Michelle Hebel
Zo berg je kerstverlichting op zonder knopen
Je weet: nadat je de kerstverlichting hebt uitgepakt, krijg je het nooit meer fatsoenlijk in de oorspronkelijke verpakking. Toch is het verstandig om de doos te bewaren, want die komt wel degelijk goed van pas bij het opruimen. Je voorkomt bovendien knopen in de lichtsnoeren door ze na gebruik netjes om iets stevigs te wikkelen. Doe je dat zorgvuldig, dan hoef je volgend jaar niet opnieuw te worstelen met de lampjes.
Volgend jaar geen frustratie? Kerstverlichting opbergen doe je zo:
Gebruik een stevige basis: Wikkel het snoer om een stuk karton, een kledinghanger of een keukenrol. Gebruik voor elk snoer een eigen basis.
Maak inkepingen: Bij karton kun je een inkeping maken om de stekker vast te zetten.
Zet het vast: Gebruik ducttape om het begin en einde van het snoer op zijn plek te houden.
Label elk snoer: Noteer waar het snoer hing, zoals buiten of in de boom. Zo hoef je volgend jaar niet opnieuw uit te puzzelen wat waar moet.
Laat snoeren drogen: Heeft de verlichting buiten gehangen? Zorg dan dat de snoeren droog zijn voordat je ze opbergt om schade door condens te voorkomen.
Bescherm bij opbergen: Gaan de snoeren in een doos bij de andere kerstspullen? Verpak ze dan eerst per stuk in een tas of pedaalemmerzak.
Zo wikkel je de kerstverlichting simpel om een kledinghanger heen
Makkelijk: gebruik een haspel
Geen zin in DIY? Gebruik dan een speciale haspel voor het opruimen van kerstverlichting. Hiermee wikkel je snoeren eenvoudig op zonder geknoei. Voor een paar euro koop je al een kunststof haspel met slimme klemmetjes. Ze zijn er in verschillende formaten, van platte modellen tot ronde uitvoeringen die je kunt koppelen.
Kerstverlichting nodig?
Want het hoeft geen kerst te zijn om het thuis gezellig te maken!Haspel en lichtsnoer in één
Is het tijd voor een nieuw lichtsnoer en wil je de kerstversiering volgend jaar aanpakken als een pro? Dan heeft het Zweedse merk Konstsmide een lichtsnoer op een kabelhaspel voor je in het assortiment. Vooral handig als je een enorme boom in de tuin wilt verlichten of de hele pui van lampjes wilt voorzien. Hij is er zelfs met 42 meter aan lichtsnoer, en dan komt een haspel wel heel erg van pas.
Kerstverlichting recyclen of weggooien
Wanneer de knopen in het lichtsnoer hebben gezorgd voor kortsluiting in je hoofd en ontrafelen niet meer mogelijk is, dan kun je er misschien nog iets anders mee doen. Een niet al te lang snoer verstop je in een kerstster van karton voor wat extra sfeerverlichting voor het raam. Of leg het snoer onder een grote glazen stolp of in een vaas. Duurzame recycle-ideeën voor kerstlampen en -versiering vind je ook op dit Pinterestboard van Milieucentraal.
Is het echt tijd om afscheid van elkaar te nemen, gooi het snoer dan niet in de gewone afvalbak. Kerstverlichting heeft meestal een snoer en valt daardoor onder de categorie elektrische apparaten. Soms kun je ze kwijt in speciale Wecycle-bakken bij bouwmarkten of supermarkten. Je kunt ze natuurlijk ook naar de milieustraat brengen.