Wat is de ideale temperatuur in de slaapkamer?
Dat een snikhete slaapkamer niet bevorderlijk is voor een goede nachtrust, heb je tijdens hete zomers waarschijnlijk zelf weleens ondervonden. Maar een te koude kamer is ook weer niet prettig. Dus hoe zit het nou met de ideale temperatuur in de slaapkamer, en waarom speelt de luchtvochtigheid ook nog een rol? We vroegen het voor je na bij slaapwetenschapper Merijn van de Laar.
In dit artikel lees je waarom de temperatuur in de slaapkamer belangrijk is voor de slaapkwaliteit. Met tips hoe je de temperatuur omlaag krijgt en waarom het geen kwaad kan de luchtvochtigheid te meten. In ons Slaapdossier lees je ook waarom een donkere slaapkamer zo prettig is.
Niet te koud, niet te warm
Of het ergens warm of koud aanvoelt is nog best persoonlijk, maar toch hebben slaapexperts een ideale slaapkamertemperatuur vastgesteld: deze ligt tussen de 16 en 18 graden Celsius. Als de temperatuur daar onder zakt, maar vooral daar bovenuit stijgt, dan heeft dat een negatieve invloed op de kwaliteit van je slaap. Slaapwetenschapper Merijn van de Laar: "Hoge omgevingstemperaturen kunnen ervoor zorgen dat je kwalitatief minder goed slaapt. Je wordt dan vaker wakker en hebt meer moeite om in slaap te vallen."
Als je meerdere keren per nacht wakker wordt, lukt het niet om de verschillende fases van de slaapcyclus af te ronden, en die zijn juist zo belangrijk om uitgerust wakker te worden.
©africa-studio.com
Slaapcyclus en slaapfases
Hoe zat het ook alweer met de slaapcyclus en slaapfases? In ons artikel Wat gebeurt er tijdens je slaap? De 4 fases van de slaapcyclus uitgelegd lees je er uitgebreid over, maar we leggen het hieronder ook nog even kort uit.
Zonder dat je het weet, doorloop je tijdens je slaap – als het goed is – vier fases. Deze cyclus doorloop je in een ideale nacht vervolgens vier tot vijf keer. In die verschillende fases verwerk je gebeurtenissen en emoties van de afgelopen dag en wordt belangrijke informatie opgeslagen in je geheugen. Zo maak je ruimte in je hoofd en ontspant het lichaam zich.
Lukt het niet om aan één stuk door te slapen, dan worden de slaapfases verstoord en dat zorgt niet alleen voor een doodmoe gevoel de volgende ochtend, maar op de langere termijn voor andere problemen. Een kort lontje bijvoorbeeld, maar zelfs ook depressies en overgewicht. Vooral de laatste fase van de cyclus (de REM-slaap) is heel belangrijk.
Zo krijg je de temperatuur omlaag
De meeste slaapkamers zullen niet zo snel onder de 16 graden zakken, maar is dat wel het geval, dan zul je je met een extra deken of dikke pyjama wel redden. Een te hoge temperatuur in de slaapkamer krijg je daarentegen lastiger naar beneden.
5 tips voor het koeler maken van de slaapkamer
Een airco is een prijzige oplossing, maar wel een heel effectieve in de strijd tegen zweetnachten. Met de Nederlandse zomers die steeds warmer worden misschien toch het overwegen waard. Kieskeurig vertelt je welke airco bij jou past.
Een ventilator of luchtkoeler kan ook helpen om warme nachten door te komen en is energiezuiniger dan een airco.
Houd op zomerse dagen de ramen en gordijnen overdag dicht om de warmte buiten te houden. ‘s Ochtends en ‘s avonds kun je de ramen juist wel even openzetten, het liefst tegenover elkaar met de deur wagenwijd open.
Een zonnescherm of screen is ideaal als je slaapkamer op het zuiden ligt. Is de zon weg? Haal het zonnescherm dan weer naar boven, anders blijft de warmte er onder hangen.
Heb je mechanische ventilatie in huis? Zet deze 's ochtends en 's avonds een standje hoger om de warmte lucht te verversen met frisse lucht van buiten.
Nog een gouden tip van slaapexpert Merijn van de Laar: "Als het heel warm is en je hebt geen airco, dan kun je gebruikmaken van een ventilator waar je een blok ijs in een bakje of bevroren flessen water voor zet om koele lucht te verspreiden."
©kucherav
Luchtvochtigheid in de slaapkamer
Ook een te hoge luchtvochtigheid kan een negatief effect hebben op de slaapkwaliteit. Het is volgens expert Merijn van de Laar het best om de luchtvochtigheid tussen de 40 en 60 procent te houden. Onder de 40 procent is de lucht te droog en boven de 60 procent is het juist te vochtig in huis. Je kunt de luchtvochtigheid in de slaapkamer meten met een hygrometer of luchtvochtigheidsmeter, maar er zijn ook een paar ‘rode vlaggen’ waardoor je eigenlijk al weet hoe laat het is, zoals schimmel, beslagen ramen, muffe geurtjes, hoofdpijn bij het wakker worden en bezoek van papiervisjes en zilvervisjes.
Meer lezen over luchtvochtigheid in huis: Vocht, ventilatie en verwarming: drie pijlers voor een gezond binnenklimaat
Luchtvochtigheid omlaag brengen
Is het te vochtig in de slaapkamer, dan heeft dat niet alleen effect op je slaapritme, maar op je hele gezondheid. Allergieën en astma liggen al snel op de loer. Het kan dan helpen om:
Isolatiemaatregelen te nemen.
De slaapkamer beter te ventileren door een raam open te zetten. Met een kierstandhouder kun je een raam de hele dag een klein beetje open houden.
Een luchtontvochtiger op de slaapkamer te zetten.
Goed ademend beddengoed te kiezen, bij voorkeur van katoen. Vermijd zijde en polyester.
De was niet te drogen op de slaapkamer.
Luchtvochtigheid omhoog brengen
Hoofdpijn, gebarsten lippen en geïrriteerde ogen en slijmvliezen zijn zomaar wat nare gevolgen van een te droge slaapkamer. Niet zo gek dat dit ook een negatieve invloed heeft op de slaap. Dit kun je doen:
Een luchtbevochtiger aanschaffen voor de slaapkamer.
Waterverdampers aan de radiatoren hangen.
Zet een paar mooie luchtzuiverende planten in de kamer.