😴 Zin of onzin: helpen voeding en supplementen je beter te slapen?
Als je ook maar ergens meldt dat je de laatste tijd slecht slaapt, vliegen de voedingsadviezen en supplementen je al snel om de oren. Een beker warme melk, een handje pistachenoten en een glaasje rode wijn zouden je slaperig maken, en een tabletje melatonine dirigeert je ook razendsnel naar dromenland. Maar klopt dat eigenlijk wel?
In dit artikel lees je of supplementen en sommige voedingsmiddelen kunnen zorgen voor een betere slaapkwaliteit en welke fruitsoort bomvol goede ingrediënten zit en ook vlak voor het slapengaan kan worden gegeten. Herfstdipje? Check deze 5 tips om extra vitamine D binnen te krijgen voor energie en een betere stemming.
Supplementen tegen slapeloosheid
Er zijn vijf supplementen die vaak worden genoemd bij het zoeken naar oplossingen voor slapeloosheid. Dit zijn ze en dit zouden ze volgens de producenten voor je doen.
©stokkete
Moeite met slapen?
Kijk hier voor alle supplementen om toch lekker in slaap te vallen!
Helpen de supplementen?
Bovenstaande beloftes van de supplementen klinken hoopvol, maar de grote vraag is of ze ook daadwerkelijk iets met je doen. We vroegen het aan slaapexpert Merijn van de Laar en zijn antwoord is veelzeggend: "Van vrijwel geen enkel supplement is duidelijk wetenschappelijk aangetoond dat het de slaap kan verbeteren. De meeste studies naar supplementen zijn nogal slecht van opzet." Oef, daar ga je dan met je keukenkastje vol dure supplementen. Maar het gebrek aan wetenschappelijk bewijs wil natuurlijk niet zeggen dat supplementen bij jou niet helpen. Proberen kan altijd.
Slaapverwekkend eten
Eten dat bepaalde stoffen bevat waardoor je meer slaaphormoon aanmaakt of ontstresst: ook daarvan ontbreekt nog genoeg wetenschappelijk bewijs. Soms zit er een slaapverwekkend stofje in een fruitsoort – zoals tryptofaan in bananen, dadels en kiwi’s – maar moet je er behoorlijk wat van eten wil je genoeg van dat stofje binnenkrijgen. Slaapwetenschapper Merijn van de Laar maakt duidelijk: "Qua voeding en drank zijn er veel aannames; zo zouden melk en bananen helpen om beter te slapen. Helaas is hier ook te weinig bewijs voor."
De invloed van eten voor het slapengaan
Misschien dat de supplementen niet bij iedereen een slaapverwekkend effect hebben, toch heeft voeding wel degelijk effect op de slaapkwaliteit. Een aantal zaken om rekening mee te houden:
💤 - Vet voedsel ligt zwaar op de maag. Voorkom dat daarom voor het slapengaan. Je maag vindt het sowieso niet prettig als je vóór het slapen nog zwaar tafelt.
💤 - Last van een after-dinner dip? Dat betekent nog niet dat je echt moe bent. Je wordt na een zware maaltijd juist veel vaker wakker ‘s nachts, en dat komt je slaap niet ten goede. Dat geldt ook voor alcoholgebruik: je slaapt misschien snel in, maar wordt daarna veel vaker en vroeger wakker dan normaal.
💤 - Ga niet met een hongergevoel naar bed, want dat kan ook zomaar de oorzaak zijn van slecht in slaap vallen. Eet tot drie uur voordat je gaat slapen geen zware maaltijd meer en eet daarna alleen nog iets lichts als je écht trek hebt. Een bakje yoghurt of wat fruit is dan prima.
©Krakenimages.com
Gáán met die banaan
Als er één voedingsmiddel is dat je niet alleen prima voor het slapengaan kunt eten, maar op elk moment van de dag een goede keuze is, dan is het de banaan wel. Het bevat namelijk het slaapstofje tryptofaan en meer koolhydraten dan andere fruitsoorten. Volgens de National Sleep Foundation helpen die koolhydraten om het tryptofaan naar de hersenen te brengen, waar het vervolgens serotonine kan aanmaken. Bovendien zit er magnesium in bananen, een vitamine die als natuurlijke spierverslapper werkt en ook nog eens hoofdpijn kan voorkomen. Applausje voor de banaan!