ID.nl logo
Peggy valt af (4): Ik vind rennen echt het allerstomste wat er is ... maar ik doe het wel!
© ActionGP - stock.adobe.com
Gezond leven

Peggy valt af (4): Ik vind rennen echt het allerstomste wat er is ... maar ik doe het wel!

Peggy van ID.nl wil nu eindelijk van de overtollige kilo's af. Om dat te bereiken, gaat ze onder begeleiding 6 weken lang sporten en haar voeding aanpassen. Hoe het haar vergaat, kun je volgen op ID.nl. Dit is haar verslag van de vierde week. "Ik ben benieuwd of ik morgen mijn bed nog uitkom."

Lezen hoe het Peggy verging in haar eerste week? Klik dan hier. Nieuwsgierig naar week 2? Klik dan hier. En weten hoe week 3 ging? Klik dan hier.

⏰ Maandag 30 januari

Dag 1 van week 4. Op de helft en volgens mij heb ik een dipje … Niet om de training van afgelopen zaterdag, dat was gewoon mopperdemopper, strompel en struikel en dóór. Maar vorige week had ik na de training van woensdag en zaterdag al een beetje last van spieren in mijn linker bovenbeen. Dat trok uiteindelijk steeds wel grotendeels weg tot een gevoeligheidje. Helaas bij de eerste squats vandaag bam, full on die spieren in protest, met als gevolg een zwabberend been dat niet doet wat ik wil. En dat vind ik dus stom en daar word ik chagrijnig van.

Alternatieve oefeningen van Patrick gekregen. Evengoed flink wat spieren getraind zonder dat bovenbeen te belasten, maar ik wil gewoon meedoen met de rest en geen gedoetjes met stomme spieren. (Zegt ook wel wat, dat ik door wil en niet wil stoppen- joehoe dit is je excuus om niet meer te sporten 😉). Voelt ook gewoon een beetje als falen en ik wil die 6 weken knallen en alles eruit halen. Vandaag was dus gewoon effe STOM. Punt. Doei.

PS 1. voeding gaat nog steeds prima en geen drank ook, ondanks 2 'borrels' met vriendinnen afgelopen weekend.

PS 2. Fitbit bijna op tijd aan gezet.

PS 3. Evengoed spierpijn morgen

PS 4. 5x eetmoment gedaan vandaag

©PW | ID.nl

Gezellige borrel! En ja, die fles Spa rood links in beeld was voor mij!

⏰ Woensdag 1 februari

Dag 2 van week 4. Het gaat alweer goed met deze mopperkont hoor. Bovenbeenspier doet het weer iets beter. Lang leve de massagegun. Pijn is een emotie 🥴, want lekker is anders, maar het werkt wel, voor de doorbloeding en het losmaken van de spier. Ik heb ook nog een warmtepleister van de Kruidvat geprobeerd, maar die voelde vooral warm aan van bovenaf en niet echt op de spier zelf. Vond het sowieso ingewikkeld om te beslissen wanneer ik die pleister kon plakken, want je mag er niet mee slapen en het mag ook niet onder strakke kleding. Maar om nou zonder broek naar mijn werk te gaan is ook een beetje gek hè.

📬 You've got mail!

Ik heb ook weer de wekelijkse update-mail van de diëtiste gehad. Ik ga nog steeds goed qua verdeling van de macronutriënten (eiwitten, vetten en koolhydraten) en ze heeft wat eiwitrijke recepten gedeeld. Ik moet sowieso even wat meer gaan uitproberen qua recepten, maar iets met maar 24 uur in een dag enzo 🙄.

Vanuit de sportcoach krijgen we ook iedere week een mail met trainingsleer. Hierin staat wat we doen en waarom. Bij Krachtmeesters omschrijven we "trainen" door middel van de volgende definitie: "Het doelgericht verstoren van de homeostase(overload), in een specifieke motorische vaardigheid of specifiek energie systeem, met als doel een positieve adaptie (=resultaat) in het gewenste systeem van een specifieke individu." Dat dus 🏋🏻‍♀️.

©PW | ID.nl

Elke week in de mail: persoonlijk voedings- en trainingsadvies.

Ik sport 3x per week. Ik! Hoe dan?

Verder ook nog een besefmomentje deze week. Na ruim 9 jaar niet te hebben gesport, op een zumbalesje en uren wandelen na, ben ik gewoon al ruim 3 weken, 3x per week aan het sporten. Vind ik het iedere keer leuk? Neuh, maar ook niet verschrikkelijk. Ik voel geen haat, denk niet van tevoren oh bah ik MOET weer sporten, maar gewoon ik ga weer sporten. Het is dus ook niet zo gek dat er af en toe wat spieren niet leuk doen en dat ik sowieso ongoing spierpijn heb. Toegegeven: ik had wel 1 ieniemienie haatmomentje vorige week in de zandbak (ik vind rennen echt het allerstomste op aarde en deed dat zelfs bij de gymles toen ik 13 was al niet … en nu dus wel) en 1 dipmoment na het sporten (wat zomaar ook wel eens iets met hormonen te maken had kunnen hebben). En al die leuke en lieve reacties van collega’s, oud-collega’s, vrienden en familie helpen natuurlijk ook 💖. Op naar de zandbak zaterdag. Wie weet een pietsie kleiner haatmomentje of alleen mopperen.

©PW | ID.nl

En ik vind het niet eens verschrikkelijk!

⏰ Zaterdag 4 februari

Dag 3 van week 4. Gisteravond had ik een etentje met vriendinnen bij mij thuis. Ik had 2 soorten lasagne gemaakt (met volkoren lasagnebladeren natuurlijk), lekker stokbroodje erbij, salade en wijn. Ik heb het keurig bij de lasagne en salade gehouden. Geen wijn, daar heb ik nog het minste moeite mee, maar dat stokbrood🥖. Ultieme guilty pleasure ... Als je mij voor altijd alleen maar stokbrood met kruidenboter, Franse kaasjes en smeersels geeft ben ik gelukkig. Dus ik neem ook niet 1 stukje, want dan ga ik los. En evengoed heerlijk gegeten, maar vooral genoten en tranen met tuiten gelachen met mijn vriendinnen. Veel waardevoller dat een glas wijn en stuk stokbrood.

©PW | ID.nl

Dit. Zand. Hoog. Veel.

Weer die zandbak ...

Vandaag voor de 4e keer sporten in de zandbak. En ik zag er best wel tegenop. Tijdens het buiten sporten word ik enorm geconfronteerd met het feit dat ik gewoonweg geen conditie heb. Tijdens deze trainingen ligt het tempo hoger dan op maandag en dinsdag binnen (dan gaat het meer om trainen met de juiste techniek). Dus snel buiten adem, verzuren en hardlopen in het zand bergje op, FML🔫. Gelukkig wordt dat wel gezien door de sportcoaches. Iedereen doet wat-ie kan tot zijn eigen kunnen. Tuurlijk word je gepusht (no pain no gain) en uitgedaagd, maar tot op zekere hoogte. De sportcoach vroeg tijdens de wandeling (ik al uithijgende) naar de volgende, nog steilere zandberg: Vind je het wel leuk? Ik zei Ja, maar wel takkezwaar, ik merk enorm dat ik geen conditie heb en dat het soms voelt of ik 80 jaar oud ben. Moest-ie lachen en zei Nou, daar werken we aan toch. Bij de laatste sprint omhoog tegen de megasteile zandberg (die bergen zand lijken met de minuut hoger te worden) sjokte ik achter de groep aan, die mij vervolgens enorm aanmoedigde om die laatste meters te halen. Go Peg, kom op je kan het Peggy. Superlief! Toch hoop ik ooit eens ergens bij de eerste 5 (die lat niet tè hoog leggen hahaha) te staan boven aan in die zandbak om iemand anders aan te moedigen.

Eetdagboek:

Dinsdag GEEN roomboterkoekje bij de koffie (vriendinnen met een eigen bakkerij, leuk maar nu effe niet).

Woensdag GEEN boerenkool met worst én gehakballen bij mijn ouders gezellig met mijn neefje en nichtje (doen we iedere 3 weken), want té lekker maar vlak voor het sporten niet handig. Ik eet hier standaard teveel van.

Vrijdag tijdens de lunch op kantoor GEEN Turkse pizza maar crackers met humus.

Vrijdagavond GEEN stokbrood met kruidenboter en wijn bij het eten met vriendinnen.

Zaterdag GEEN wijn tijdens 50-jarig verjaardagsfeestje van een vriendin (moest ook nog rijden, dat scheelt).

Zondag tijdens een verjaardagsborrel GEEN taart, nootjes, chips, snacks en andere vreterijen.

Week 4, check ✅ WEL: lekker en gezond, gegeten en geen honger. Het laten staan van de 'slechte' dingen kost mij op dit moment weinig moeite. Iets met spreekwoordelijke knop die om is ofzo.

P.S. Ook een nieuw ontbijtrecept uitgeprobeerd in de multicooker met airfryerfunctie: havermout-ontbijtbakjes. Erg lekker, makkelijk en weer eens wat anders. Goed in koolhydraten, dus ook goed voor het sporten. Vandaag voor de zondag een goed een 'weer eens wat anders dan kwark'-ontbijtje.

©PW | ID.nl

Allemaal gezonde ingrediënten. Het eindresultaat?

©PW | ID.nl

Heerlijke havermout-ontbijtbakjes!

🍎 Wil je ook een paar kilo kwijt? Kijk dan in ons Afvaldossier. In dit afvaldossier vind je artikelen over gezonde voeding, beweging en sporten, maar ook over apps, gadgets en connected health-apparaten waarmee je je voortgang kunt monitoren en die je helpen gemotiveerd te blijven. ID.nl weet het zeker: het gaat je lukken! 🍎

Watch on YouTube

Nog meer video's uit ons Dossier Afvallen bekijken? Dat kan op YouTube!

▼ Volgende artikel
Edge blijft stiekem draaien? Dit is hoe je het stopt
© Simon Lehmann
Huis

Edge blijft stiekem draaien? Dit is hoe je het stopt

Ervaar je een traag systeem nadat je Edge hebt afgesloten? Het is mogelijk dat er nog processen van deze browser op de achtergrond worden uitgevoerd, zelfs terwijl Edge niet langer actief is. Op deze manier voorkom je dat.

In drie stappen laten we zien hoe je voorkomt dat Microsoft Edge op de achtergrond blijft draaien:

  • Forceer Edge af te sluiten via Taakbeheer
  • Voorkom achtergrondprocessen
  • Pas het register aan zodat Edge niet meer automatisch opstart

Lees ook: Jouw browser, jouw regels: zo pas je Edge aan

Stap 1: Forceer Edge om te sluiten

Vaak heb je niet door dat Microsoft Edge op de achtergrond nog draait nadat je de browser hebt afgesloten. Als Edge op de achtergrond blijft werken, heeft dat op een laptop ook invloed op het batterijverbruik. Je kunt dit controleren in Taakbeheer.

Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Taakbeheer. In dit venster klik je op het tabblad Processen en daar zoek je Microsoft Edge. Klik met de rechtermuisknop op het proces Microsoft Edge en kies de opdracht Beëindigen.

Nadat je deze stappen hebt uitgevoerd, stopt het Edge-proces volledig en zou het geen invloed meer mogen hebben op de systeemprestaties. Dit is echter maar een tijdelijke oplossing. Je wilt waarschijnlijk ook voorkomen dat dit zich in de toekomst herhaalt.

In Taakbeheer zie je dat er nog processen van Edge draaien. Je kunt ze hier ook beëindigen.

Accu van je laptop wéér leeg?

Met een voedingsadapter voorzie je 'm weer van energie

Stap 2: Niet op achtergrond uitvoeren

Om dit ongewenste gedrag te voorkomen, open je Edge en klik je op de drie puntjes in de rechterbovenhoek. Selecteer Instellingen in het menu. Of je tikt edge://settings/system in het adresvak en drukt op Enter. In de instellingen kies je Systeem en prestaties. Zet de schakelaar uit bij Extensies en apps op de achtergrond uitvoeren wanneer Microsoft Edge wordt gesloten.

Zorg dat er geen extensies meer op de achtergrond kunnen werken wanneer de browser is afgesloten.

Genoeg van Edge? Kijk ook eens naar een van deze alternatieve browsers

Stap 3: Register aanpassen

Om ervoor te zorgen dat Edge alleen wordt uitgevoerd als je er expliciet om vraagt en niet vooraf wordt geladen, kun je ook de registersleutel AllowPrelaunch aanpassen. Druk op Windows-toets+R om Uitvoeren te openen. Typ regedit en druk op Enter om de Register-editor te openen. Navigeer naar de sleutel Computer\HKEY_LOCAL_MACHINE\SOFTWARE\Policies\Microsoft\MicrosoftEdge.

Zoek naar een DWORD met de naam AllowPrelaunch. Als die niet bestaat, moet je hem maken. Klik met rechts in het rechterdeelvenster, selecteer Nieuw DWORD (32-bits)-waarde en noem deze AllowPrelaunch. Dubbelklik op AllowPrelaunch en stel het veld Waardegegevens in op 0 om te voorkomen dat Edge bij het opstarten wordt uitgevoerd. Klik op OK om de wijzigingen toe te passen.

Sluit vervolgens de Register-editor en start de computer opnieuw op. Als je deze instelling wilt terugdraaien en Edge wel weer vooraf wilt laten laden, wijzig je de waarde AllowPrelaunch terug naar 1.

Stel het veld Waardegegevens van het item AllowPrelaunch in op 0.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast
© Lightfield Studios - stock.adobe.com
Huis

Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast

Of je nu trek hebt in toast met avocado en een gepocheerd eitje of in een klassieke tosti met ham en kaas: met het moderne broodrooster kan het allemaal. Benieuwd wat broodroosters anno nu zo bijzonder maakt? We vertellen je er alles over.

In het kort: Moderne broodroosters zijn echte alleskunners: naast het roosteren van brood gebruik je ze ook voor het maken van tosti's, het opwarmen van croissants en het ontdooien van bevroren brood. En ze kunnen vaak nog veel meer dan dat. In dit artikel lees je wat moderne broodroosters allemaal kunnen en in welk opzicht ze verschillen van de meer traditionele modellen.

Lees ook: 🥪 Gezonde tosti's om de hele middag op door te gaan

'Ouderwetse' broodroosters doen precies wat ze moeten doen. Je doet er één of twee sneetjes brood in, wacht een paar minuten en plop: daar heb je je perfect gebruinde en knapperige toast. Deze modellen zijn dankzij hun eenvoudige werking nog altijd bij veel mensen in trek, maar er er is ook steeds meer vraag naar modellen die meer kunnen dan alleen brood roosteren. Van het maken van tosti's tot het roosteren van bagels en croissants: met de nieuwste modellen heb je je tosti-ijzer of oven haast niet meer nodig! Veel modellen zijn daarnaast voorzien van allerlei handige extra's, zoals een ontdooifunctie en speciale sleuven voor extra groot of klein brood. En dan hebben we het nog niet eens over de vele bruiningsstanden op moderne broodroosters.

Bruiningsstanden 

Traditionele broodroosters zitten vaak lekker simpel in elkaar, met een draaiknop die je keuze biedt uit drie tot hoogstens vijf standen. Maar het beperkte aantal opties op deze modellen heeft wel als nadeel dat je niet altijd evenveel controle hebt over hoe bruin je sneetjes brood worden. Moderne broodroosters beschikken vaak over veel meer bruiningsstanden, gemiddeld tussen de zes en negen. De lagere standen zijn ideaal voor het licht roosteren van dun of oud brood, terwijl de hogere standen perfect zijn om brood donkerbruin te krijgen of om zwaarder brood zoals volkoren of roggebrood te roosteren. Sommige modellen hebben zelfs slimme sensoren die de dikte van het brood detecteren en op basis daarvan de roostertijd aanpassen. Handig! 

Ontdooifunctie

Brood ontdooien kan best een gedoe zijn. Op het aanrecht duurt het lang, voor gelijkmatig ontdooien in de oven moet je maar net de juiste instellingen weten en in de magnetron wordt bevroren brood snel slap. In een broodrooster met ontdooifunctie wordt het een stuk eenvoudiger. Het enige wat je hoeft te doen, is de bevroren sneetjes brood in het rooster te plaatsen en de ontdooistand te selecteren. Het broodrooster past vervolgens automatisch de tijd en temperatuur aan, zodat je brood gelijkmatig ontdooit zonder dat het verbrandt. Deze functie werkt ook goed voor bevroren croissants of andere kleine broodjes.

©Goffkein - stock.adobe.com

Hoeveelheid sleuven

Voor grotere gezinnen is een broodrooster met maar twee sleuven niet altijd handig. Zeker als jullie gezellig samen aan tafel willen eten, is het niet ideaal om steeds op je beurt te moeten wachten. Gelukkig zijn broodroosters er tegenwoordig in allerlei soorten en maten, met bijvoorbeeld ruimte voor vier sneetjes brood of speciale sleuven voor extra lang brood (denk aan zuurdesem of stokbrood) of breed brood (zelf gesneden brood of croissants en bagels). Sommige modellen beschikken over sleuven met liftfunctie voor kleine sneetjes brood, zodat je je handen niet hoeft te branden. Er zijn ook modellen met een enkele brede sleuf waarin je meerdere sneetjes brood naast elkaar plaatst. 

Extra functies

Naast de ontdooistand hebben moderne broodroosters vaak nog veel meer handige functies. Zoals een opwarmstand die brood alleen opwarmt zonder het te roosteren: handig voor overgebleven croissants of andere afgebakken broodjes. Of een sneltoastfunctie, die brood snel en efficiënt roostert als je haast hebt. Een warmhoudrooster komt mooi van pas als je veel sneetjes brood achter elkaar wilt roosteren: deze houdt je brood tot wel vijftien minuten warm. 

Ook voor tosti's en bagels hebben moderne broodroosters vaak speciale standen. De tosti-stand zorgt ervoor dat het brood langzaam wordt verhit zodat ondertussen de kaas kan smelten. Eventuele meegeleverde tostiklemmen voorkomen dat het een knoeiboel wordt in je broodrooster. De bagelstand is speciaal ontworpen om bagels perfect te roosteren, met een zachte buitenkant en een krokante binnenkant. 

©morkovkapiy - stock.adobe.com

Design

Als je ook de uitstraling van je broodrooster belangrijk vindt, bieden moderne broodroosters je meer dan genoeg keus. Broodroosters anno nu zijn namelijk allang niet meer alleen maar basic zwart of zilver. Steeds meer fabrikanten bieden modellen in stijlvolle kleuren, zoals zachtroze, mintgroen of lichtblauw. Of wat dacht je van een opvallend retromodel in felrood? Gerenommeerde merken als Russell Hobbs, KitchenAid en Smeg verkopen verschillende kwalitatieve broodroosters in een origineel design. Misschien geef je niks om design en ga je liever voor functionaliteit. In dat geval is een broodrooster met transparante zijkanten misschien wat voor jou: hiermee hou je tijdens het roosteren precies bij hoe bruin je sneetjes kleuren.